Jump to content

БЕЛИ ГОСТИ


Recommended Posts

БЕЛИ ГОСТИ

(Писма до Мери)

5 май 1938 година, София

Днес пристигнаха хубави бели гости. Те се оглеждат и питат нещо. Какво ли питат?

Аз не разбирам техния език, но им се радвам. Много радост носят те. Питам се: с какво да се отплатя на белите снежинки? - Да им прочета нещо от отворената книга пред мене? Но искам и свидетели да има, да чуе и друг някой. Нека свидетел ми бъдеш ти, Мери!

„Великото в живота, това е пробуждането на човешката душа. От Божествено гледище душата може да се уподоби на пъпка, която очаква своето разпукване. Пробуждането на човешката душа подразбира запознаването й с Божията Любов. Само пробудената душа познава Бога. Само пробудената душа познава качествата на Божията Любов. Туй е изразил Христос със стиха: „ Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Богаи От този стих стават ясни думите Христови: „Иди, продай всичко и ела да ме последваш."

Пробуждането на човешката душа е велико явление в битието. То не е произволен процес. Както раждането на детето е велико събитие в дома, така и пробуждането на човешката душа е велико събитие е Божествения свят. Всички ангели, всички възвишени същества се радват на това събитие. Пробуждането на човешката душа не подразбира обръщане на грешника към Бога, но освобождаването на Божественото в човека."

Letopis_tom3_5.jpg

Достатъчно ли ви е, снежинки?

Мери, ти какво ще кажеш?

Поздрави на буля Катинка и Викторий от всички нас!

Бъди весела!

Теофана

20 август 1939 година, Рила

Дръвчетата огъват клони под тежестта на зрели плодове. Наблизо прехвръкват пеперудки и закьсняли цветчета се усмихват.

Какво е положението сега у нас, Мери, в България? Научиха се хората на изобилие и тръгнаха из полето с големи кошници.

Това лято на гости ни дойдоха французи. Дойдоха не само с умовете и сърцата си, но и с някакви апарати, та повечко да си отнесат във Франция.

Пиша ти в палатката си, ти знаеш къде е. Отвън някой пее и записват песента на грамофон. Гостите възнамеряват да запишат повече песни от Учителя и да получат повече от живото слово. Някои искали да изучават български език, за да превеждат беседите.

Мисля си, Мери, не отиде ли най-първо при французите културата на богомилите. Благодарение на това дойде Възраждането, но не като българска култура.

Може би ще попиташ, защо ти казвам това? -Защото в този момент българската ми кръв се бунтува. Не ще ли изпуснем ние „новото" и после да го получим под чуждо име отвън? Дано да не стане така. Новото е в България и, който го вземе, трябва да знае, че го взема от България - от Учителя.

Учението е живо дело!

Теофана

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...