Jump to content

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯЛОТО НИ


Recommended Posts

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯЛОТО НИ

Много хора гледат на тялото, като на автомат, като на механизъм, а не като на нещо разумно. 44-129.

Човек трябва да има правилно отношение към тялото си. 85-287.

Вие трябва да гледате на тялото си като на нещо. свещено. Ето защо, когато пипа тялото си, човек трябва да знае, че то представя част от великия космос. Следователно, чрез тялото си той има отношение към космоса. Всяка дисхармония, причинена някъде в тялото му, внася дисхармония и в космоса. 88-9.

Често се говори, че човек трябва да живее за цялото, а не за частите. Кое е цялото в човека? Цялото в човека е неговото тяло, а частите му - отделните органи. Тъй, щото, да живее човек за цялото си тяло, това значи, едновременно да има пред вид интереса и на главата, и на гърдите, и на стомаха, и на ръцете, и на краката си. Така ли живее човек? Малко хора имат пред вид всички органи на тялото си. Едни се интересуват повече от очите, други - от ушите, трети - от ръцете си и т. н. Благодарение на този частичен интерес, те пренебрегват нуждите на целия организъм, вследствие на което се явяват различни болести. 86-59.

Да се грижи човек за цялото си тяло, той трябва да има пред вид интереса на своята воля, на своя ум и на своето сърце. Да се грижи човек за Божественото цяло, това значи, да има пред вид интереса на своята душа и на своя Дух. 86-59.

Мнозина от съвременните хора са небрежни към тялото си. Те мислят, че могат да бъдат здрави и без специални грижи за него. 85-288.

Не пази ли тялото си, не се ли отнася добре с него, в скоро време той ще предизвика голяма дисхармония в себе си. Не е позволено на човека да измъчва тялото си. Тялото е подобно на помощния добитък. Ако към добитъка е нужно човешко отношение, колко повече това е нужно към собственото ви тяло. Като прилага известен морал към тялото си, човек ще дойде до високо разбиране на живота. 86-19.

Едни измъчват тялото си, като се лишават от нужната храна, за да печелят пари, а други преяждат. И едните и другите развалят стомаха си. 120-168.

Който не дава достатъчно храна на тялото си, скоро се изтощава. 69-177.

 

Казваш: Днес няма да ям. - Не, ще ядеш, за да задоволиш глада си. Тогава и тялото ще бъде доволно от тебе и ще те признае за умен човек. - Може ли тялото да се произнася за своя господар? Може. Тялото е съставено от разумни, интелигентни клетки, които дават мнението си за нещата. Човек е здрав, докато клетките му имат доверие в него. Щом изгубят доверието си; той започва да боледува. Силата на адепта се заключава в доверието, което клетките му имат към него. Всички сили в неговия организъм му се подчиняват. Както той мисли, така и те мислят. Той не се налага и те го уважават и обичат, като добър и умен господар. 66-127.

Грижете се за тялото си като за машина, която ви е дадена за работа... в тази машина са вложени възможностите на всички минали култури, както и тия на настоящите и бъдещи култури. 85-289.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...