Jump to content

Recommended Posts

ДУХ И ДУША

Човек става мощен само когато се съедини със своята душа и със своя Дух. 57-37.

Духът и душата са бащата и майката на детето, т. е. на човека... Щом се съгради ново тяло, душата и Духът се вселяват в него и започват да се грижат, да работят върху детето, да го приготвят за съзнателен Духовен живот. 57-37.

 

Ако човек е ценен, това се дължи на духа и на душата в него, - които проникват в организма му, Като живи сили и му създават импулс към постоянно растене и развитие. 47-3.

Душата и Духът от една страна, както и умът и сърцето от друга, представят два полюса на човешкия живот - мъжът и жената, т. е. мъжкият и женският принцип, които трябва да се свържат в едно цяло. Това търсят съвременните хора в света, но като не знаят, как да го намерят, те прибягват към женитба, Христос обяснява на учениците си, какво означава женитбата. Според Него женитбата е Духовен процес; свързване на Духа с душата. В тази връзка е смисълът на живота: Който е направил тази връзка, по никой начин не трябва да я разкъсва. Скъса ли я, той започва да се стреми към физическата женитба. 53-32.

Тялото на човека се изменя, но душата й духът му не се менят. Те остават вечно млади, вечно силни. В пътя на своето развитие човек е минал през различни форми, докато е дошъл до сегашната си форма. Благодарение на промените, които е претърпял, той носи големи опитности и знания, които е складирал в душата и в духа си за вечни времена. 35-6.

За да се справим с известни мъчнотии, непременно трябва да имаме едно хармонично разположение на Духа. Без туй хармонично разположение на Духа, не може да се постигне нищо. За да може една окултна сила да работи, за да може да добием нещо, трябва да имаме един дълбок мир вътре в душата си. Но размъти ли се нещо в душата ни, окултната сила не работи. Най-първо ще възстановим вътрешния си мир. Възстановим ли го окултната сила работи. 41.27-20.

Днес от всички хора се изисква... да съзнават, че са дошли на земята да работят... за проявяване на своята душа и за укрепване на своя Дух. 25-21.

Ученикът трябва да има една възвишена, благородна и широка душа - като цялата Вселена и един крепък Дух - като Бога! 41.23-17.

Когато се освободите от временната обвивка на тялото, тогава ще проникнете в красотата наДуха и душата, на ума и сърцето и ще разберете какво представлява човекът. 27-283.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...