Jump to content

12. Астрология Предислов*


Recommended Posts

12. Астрология

Предислов*

Сефариал, Астрология. Прев. от англ., [предислов]

Г. Радев. София, Библ. Водолей, 1929, с. 3 ÷ 20

Когато хората убиват, те дълбоко се заблуждават, защото мислят, че с унищожаване на тялото, унищожават и онова съзнание, което го е обитавало.

Така е и когато те убиват една идея, едно учение, една наука. Днес има много древни науки, които са погребани — Астрологията е една от тях. Знайни им са и гробовете дори: в еди-коя „енциклопедия”, еди-кой „речник”, и ония, които посещават гробищата на човешките предубеждения и догми, ала нямат око за живото в живота, ще ви се присмеят, ако им заговорите за неща „отдавна умрели” според тях. Те дори могат ви посочи и имената на ония „официални учени”, свещенослужители в храма на науката, застроен от Ренесанса насам и достройван до наши дни, които са извършили погребението на тия „суеверици” и да ви цитират нещо от техните „надгробни речи”. Наистина във времето на Ренесанса от Астрологията бяха останали само дрипи - тази божествена Девица се изплъзна из ръцете на оная сган от шарлатани-гадатели, и те успяха да откъснат от нейните одежди само по някоя и друга дрипа. Та когато дойдоха по-послешните учени, те всъщност погребаха не Астрологията, а няколко „астрологически дрипи”.

Па и тъй е; когато хората погребват, те погребват само дрипите - живота си заминава, за да влезе в нова форма и нова фаза на развой.

Така беше и с Астрологията. Доскоро мнозина мислеха, че тя е мъртва наука и това предубеждение така бе залегнало в техните умове, че и не смятаха за нужно сами да проверят онова, що им бяха натрапили. Една от чертите на съвременния човек какъвто и да е той — учен или прост - е, че пази ревниво своите догми. Той дреме над своето, наследено от дядо и баба, имане, над своите наследени ценности и не си дава труда да провери дали повечето от тях не са фалшиви. И днес по разните пазарища на живота - религиозни пазарища, политически пазарища - хората си служат с тия фалшиви монети на атавизъма и наричат това „почтена търговия”. А има и много хора, интелигентни особено, които знаят фалшивостта на тия монети - знаят лъжата на всички ония религиозни и обществени догми, които спъват развитието на човечеството - ала от страх мълчат.

Все пак има и доблестни хора, които пристъпват непредубедено към нещата и които не се боят да изкажат истината, въпреки подсмива и хулите на страхливите и ревниви пазители на догмите.

Днес за днес мнозина учени на Запад и в Америка са се запретнали да проверят астрологичните данни, като поставят тази наука на чисто опитна база - наред с другите експериментални науки. Не голословията и отрицанията на разни скудоумци — каквито и да бъдат те: „официални” или „неофициални” учени - а опитът дава научно оправдание на едно твърдение.

И ето, опитите и наблюденията на редица учени идат да оправдаят древната астрологична истина за влиянието на звездното небе - частно за влиянието на Слънцето, Луната и планетите върху живота на човека и земята.

Данните за научна обосновка (в съвременен смисъл на думата) на Астрологията се събират по два пътя: по пътя на астрофизиката и по пътя на статистичните изследвания.

Izgreva_Tom_18_1.png

----------------------------------------------------------------------------------

*Настоящият предислов е сглобен от статии и наброски, които съм печатал по разни поводи в списанието „Житно зърно”, четирите годишнини [Г. Радев].

3абележка на съставителя: Тази Астрология на библиотека Водолей, водена от Никола Нанков, е била препоръчвана за начинаещи от Учителя Петър Дънов.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...