Jump to content

УСТРОЙСТВО НА МОЗЪКА


Recommended Posts

УСТРОЙСТВО НА МОЗЪКА

Най-първо човек трябва да изучава своята глава и своя мозък. 11-96.

Всеки трябва да разбира устройството на своя мозък, да знае, че в него се крие някакво реално богатство. 37-17.

Една от задачите на съвременната наука е да изучи подробно устройствата на човешкия мозък, за да си обясни всички противоречия, които съществуват в живота. 12-31.

За да не изпада човек в такива положения, да бъде зависим от външните условия, той трябва да разбира строежа на своето тяло, специално на свия мозък. 53-4.

 

Днес няма по-велико нещо от устройството на човешкия мозък. Според качеството и количеството на мозъчните клетки, които възприемат Божията Любов, Мъдрост и Истина, се определя и любовта, мъдростта и истината в самия човек. Каквато и колкото светлина възприемат тези клетки в себе си, те я изпращат навън чрез съзнанието на човека. 12-44.

В мозъка на човека има едно слънце, което движи всички планети. Значи, каквото виждаме на небето, същото го има и в мозъка. Това, което наричаме движение на сили, на силови центрове в мозъка, не е нищо друго, освен влиянието на външните планети върху човешкия мозък. Значи, човек носи астрологическите знаци в мозъка си. Ако слънцето в човека изгасне, той е загубен. Ако една от планетите в неговата глава се разруши, той преживява голям катаклизъм. 82-175.

В средата на човешкия мозък се намира тъй нареченото „летящо око на душата”. Ако това слънце не грее в човека, нищо не става от него. То играе роля на трансформатор в човешкия организъм: Когато външната енергия прониква в мозъка на човека, този възел или окото на душата, препраща тази енергия по целия мозък. То има и други свойства, освен това да трансформира слънчевата енергия. В мозъка има и друг трансформатор, който препраща слънчевата енергия по цялото тяло. От правилното трансформиране на тия енергии зависи здравословното състояние, както на организъма, така и на чувствата. Значи, това око е трансформаторът на Божествената енергия в човека и създава условия за неговото проявление. Следователно, когато това слънце свети в човека, в него има радост и веселие. Той е вдъхновен, чувства се като с криле. Заоблачи ли се това слънце, в човека настава мрак, скръб и страдание. Той се намира в ада. Ето защо човек трябва да пази това слънце, да не изгасва. 43.23-8.

Съвременните учени, като биолози, физиолози, анагомисти са изучили човешкия мозък, като са събрали много факти относно гънките на мозъка, както и върху белите и сиви мозъчни влакна, но не са обърнали внимание върху известен род мозъчни клетки, които пречупват светлината на моралния свят. Тази област в мозъка на човека е наречена морална среда. Моралният свят, в който зло не съществува, изпраща своята светлина до мозъка, и тази светлина се възприема от клетките на тъй наречената морална област. Значи, тази светлина не иде от слънцето. Тя минава само през слънцето, но не е нито слънчева топлина, нито слънчева светлина. Забелязано е, че всички хора не приемат еднакво количество морална светлина и топлина: някои приемат повече, някои - по- малко. 12-38.

Мозъчната система е динамична, понеже произвежда електричество. 82-267.

На първо място седи сивото вещество на мозъка. 35-159.

Мозъкът на човека е съставен от два вида материя: от груба, физическа материя, която се разлага, и духовна, ефирна, която не се разлага. Върху духовната материя на мозъка се отпечатват всички човешки мисли. Като умре, човек взима със себе си, именно, тази ефирна, духовна материя на мозъка. Този мозък дава образ или лицето на заминалия. 52-407.

Учените правят изчисления и намират, че в човешкия мозък има три билиона и 600 милиона клетки, които работят в областта на неговата умствена дейност. Те са изчислили, че всичкото световно знание може да се напечата върху човешкия мозък в 90 книги, големи като Библията, и ще остане свободно място за още 900 такива книги. Това показва, че на човека предстои още много да мисли да учи. 25-8.

Като изучавате човешкия мозък, ще видите, че той е набразден, образуван от ред начупени, огънати пластове, които са претърпели ред метаморфози, докато дойдат до това състояние, в което ги намираме. По гънките на мозъка тече космическата енергия на разумния живот, който душата използва. Учените казват, че от гънките на човешкия мозък зависи неговата мисъл. Това значи, че енергията на мисълта тече именно по тия гънки, и по тях пък излиза навън. Те са проводници на енергиите от цялото пространство. 127-252.

Мозъците на различните хора са различно инсталирани: едни от тях имат повече гънки, 13. други - по-малко; мозъците се различават и в качествено, и в количествено отношение.51-9.

 

При подробно изучаване на човешкия мозък, ясно се вижда голямото различие в нагъването на мозъчното вещество у различните хора. 76.8-57.

Съвременните учени твърдят, че толкова повече мисли може да произведе вашият мозък, колкото повече гънки има той. Що са гънките? Това са ония вложени черти, които се виждат върху него. Тия гънки, тия вадички канализират вашите мисли. 4-149.

Много от съвременните физиолози и лекари мислят, че всичките гънки на мозъка в човека са еднакви. Те не са изучавали ъглите на тия гънки. Значи в мозъка става един вътрешен процес. Ъглите изразяват само известни гънки, чрез които ние можем да трансформираме известна енергия, да отстраняваме известни цветове, други да превръщаме и да приемаме само онези цветове, които помагат за развитието ни. 75.1-159.

В бялото вещество на човешкия мозък се прекръстосват много сили, които работят за съграждането на човешките мисли и чувства. 45-184.

По какво се отличава сивото и бялото вещество в мозъка? - (Сивото съдържа клетки, а бялото е сбор от нервни влакна.) 76.1-32.

Най-важно е сивото вещество, което е на повърхността на мозъка. 35-158.

Количеството на мозъка се определя о броя на мозъчните клетки, и от броя и дължината на мозъчните нишки. Един ден ще се достигне до тези измервания. 82-211.

Колкото по-добре са развити белите мозъчни нишки, толкова по-добре е развито съзнанието. В животните тия нишки не са развити. 93-88.

Мозъкът е най-важният орган за нас В него има милиони малки нишки, които излизат от центъра към повърхността. Всички тия нишки са проводници на тая Божествена енергия, която служи за образуване на Божествeнитe мисли. Това е една арфа, на която човешкият дух, като свири, образува хармония. 120-29.

Физиолозите и анатомистите, които изучават човешкия мозък, забелязват в предната част на мозък тънки, едва уловими с микроскоп, бели нишки, като нерви, от особена материя, от особен род. Колкото по-тънки и по-многобройни са тези нишки, толкава и съзнанието на човека е по- силно развито. У всички хора от по-низък уровен, както и у всички животни, има такива нишки, но те са по-малко на брой и по-тънки, когато човек работи усилено върху себе си, той развива съзнанието си, а едновременно с това се развива и тази мрежа от нервни влакна, орган на съзнанието. 45-116.

От голямо значение също е устройството на мозъка, дължината на мозъчните нишки. 91-23.

Интелигентността на човека зависи от устройството на бялото вещество в мозъка. То е във вид на нишки. Самото вещество е почвата, върху която растат човешките идеи. По нишките на бялото вещество се определя характера на човека. Ако тия нишки не са еднакво дълги, ражда се дисхармония в проявата на моралните чувства, както и в домашните и обществените чувства, а също тъй и в мислите. Понякога човек с неразумното си живеене осакатява тия нишки, и тогава животът му не се проявява правилно: усеща главоболие, тежест, стеснение и тъмнина в мозъка. Когато тия нишки са нормално развити, т. е. еднакво дълги, от тях излиза светлина. В духовно отношение човек представлява сбор от хиляди запалени лампички. Той прилича на един добре осветен град. Всички лампички в този град са правилно наредени. Това се дължи все на тия бели нишки в мозъка. Някой от тези нишки, сега се образуват. Колкото тия нишки са по-дълги, толкова и човешкият характер е по-силен, т. е. моралните чувства са по-добре развити. 43.23-8.

Когато съзнанието на човека не е будно за духовни, за възвишени неща, това показва, че белите нервни влакна в предната част на мозъка му не са достатъчно развити. 45-125.

Ако отворите мозъка на един човек, какво ще стане? Ще видите, че интелигентността му съвсем ще се изгуби. Като наблюдавате, ще видите, че в този мозък стават известни приливи и отливи. Ако отворите само едно малко отворче в мозъка на някой човека и му дадете да чете някоя хубава книга, ще забележите, че когато у човека започнат да работят тия скрити сили, самият мозък се повдига нагоре-надолу. Щом дейността на човешкия мозък почне да отслабва, тия сили се изгубват, мозъкът отново спада и се скрива, като в една коруба. Ето защо Господ е турил човешкия мозък в такава една твърда коруба, за да може да издържа този вътрешен напор. 9.17-11.

Колкото по-дебела е обвивката на човешкия мозък, толкова по-мъчно човек възприема нещата. Както да обяснявате на този човек някой философски въпрос, той мъчно ще го разбере. Защо? Дебела е обвивката на неговия мозък. Той се намира още в зимата на своя живот. 95-33.

Аз съм изучавал цели единадесет години човешката глава, специално главата на българина. Измервал съм мозъка му и съм дошъл до заключение, че мозъкът на човека трябва да се преобрази особено сивото мозъчно вещество. В човешкия мозък има доста неорганизирана материя, която е причина за мозъчните смущения. Тази материя трябва да се организира, да оживее да стане съзнателна. Но и това не е достатъчно. Тази материя трябва да се повдигне, да стане самосъзнателна, подсъзнателна и най-после свръхсъзнателна. 30-53.

Каквото е станало със Земята, същото забелязваме в човешкия мозък. И той се е отклонил на 23° от правия ъгъл. Ето защо нашите мисли, нашите философски разсъждения са на 23° далеч от истината. Сегашната философия и сегашните вярвания на хората са далеч 23° от любовта. - Кога ще се оправи света? - Когато изправите оста на вашия мозък на 90°. 23-137.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...