Jump to content

СИЛА НА УМА


Recommended Posts

СИЛА НА УМА

Под думата „сила” разбираме проява на ума, т. е. резултат на работата на човешкия ум или на Божественото в човека. 56-169.

Често се говори за ума... И казват, че някои има силен, бистър ум... От какво зависи силата на човешкия ум? Колкото повече неща може да схване човек в даден момент, толкова по-силен е неговият ум... Центровете, с които умът работи, са добре развити, направени от доброкачествен материал и отзивчиви към силите, които се проявяват чрез тях. 88-232.

Когато умът работи повече от сърцето, силата на човека е по-голяма. 56-169.

Да допуснем, че взимате ума като определена величина, като сила. При това, приемете, че тази сила се поставя в известни възможности, в известни условия, при които може да се прояви. Кои са тези възможности? - Зодиаците. 73-91.

Вие трябва да наблюдавате, кога се намирате в естествено състояние на вашия ум, кога действа природния ум, кога - разума и кога - моралните сили на мозъка. Понякога всички качества или сили на ума се проявят едновременно. Такива хора се наричат нормални. За да бъде човек нормален, необходими са тия шест елемента на ума. Тази е нормата, с която ние мерим постъпките на хората. Когато естествения ум, природният ум, разумът, моралните сили, личният ум и индивидуалният ум у човека функционират правилно, ние имаме правилно или нормално развит човек в умствено отношение. Щом едно от тия качества липсва у някой човек, ние имаме вече отклонение от нормата. 76.6-56.

Всеки човек, който иска да успява в живота си, трябва да има тия шест ключа на ума, понеже те са свързани с известен род сили, необходими за неговото развитие. 76.6-52.

Силата и посоката на вашия ум ще се определи от степента на вашите чувства. Ако в чувствата си сте развълнуван, вашият ум не може да мисли спокойно. Непременно чувствата ви трябва да бъдат интензивни, но спокойни, т. е. да има хармония между тях. 75.2-201.

Направете опит да проверите в себе си, какви чувства изживявате и ги определите към коя категория умствени сили се отнасят. Тревожите се нещо, например. Вижте към коя категория спадат вашите тревоги. (към личните чувства). Когато се засегнат личните ви чувства, ще се лекувате с природния си ум. Когато се засегнат индивидуалните ви чувства, ще се лекувате с естествения си ум. Когато се засегнат моралните ви чувства, ще се лекувате с разума. 76.6-59.

Проявите на ума са свързани две по две помежду си. Като се знае това нещо, то може да се използва като начин за правилно трансформиране на енергиите у човека. 76.6-60.

Ако искате да развиете силите на вашия ум, вие трябва да имате връзка с живата природа. 43.21-6.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...