Jump to content

РАЗВИТИЕ НА УМА


Recommended Posts

РАЗВИТИЕ НА УМА

Ако бащата е глупав синът трябва да бъде умен. Ако синът е умен и бащата ще стaнe умен. Невъзможно е умен баща да роди глупав син. Синът трябва да работи върху себе си, да развие онези мозъчни цeнтpoве, които не са развити. Това се постига с мисъл, с усилена умствена работа. 25-13.

Като е дошъл на земята човек трябва да работи във всички неща. Чрез обоняние се развива умът и човек привиква да мисли право. 68-146.

Онези хора, които живеят изключително в низките места, трябва да правят големи усилия за развитието на своя ум и сърце. Чрез усилия те ще дойдат до резултатите на хората по високите места. 31-242.

Човешкият ум е достигнал до известна степен на развитие, поради което голяма част от човешката раса е дошла до висока степен на интелигентност… Както сте сега, вашият ум не може да се облагороди. Вие имате интелигентност, но ви липсва мекота. Сега човешкият ум е изопачен. Каквото и да се каже на човек с такъв ум, той все ще се противопостави. Той няма мекота и здраво разбиране. Като те види, той не мисли, да ти направи добро, но ще търси начин, как да те използва. 31-243.

Истинската база на умствения живот е милосърдието. Някой хора искат да възпитават, да развиват ума. Те са приложили хиляди системи до сега, но въпреки това умственият живот не върви по правилен път. Събудете в един човек милосърдието, ще се събудят в него и правата посока към умствен живот... В умствения живот милосърдието има най-силно влияние. Няма друго чувство, няма друга способност, която да има такова силно влияние върху ума, каквото е милосърдието... От чисто идеално гледище, ви трябва да оставите милосърдието да прояви резултатите си за ума... Първото нещо в умствения живот е милосърдието. 42.7-10.

Умът на човека може да се развива и да расте извън материята. Затова човек не трябва да обременява своя ум. Ако искаш твоя ум да мисли правилно, не трябва да му туряш никаква тежест от материята. Туриш ли му един грам само, ти ще го осакатиш. Следователно, не трябва да туряш в ума си никаква материя, която тежи. Можеш да му туряш материя без тегло. Мислиш ли за материални неща, всяка подобна мисъл ще привлече съответни сили, които ще предизвикат известно давление върху тебе и с това ще се спре твоето развитие. 10.30-20.

Задачата на съвременните хора е да работят върху своя ум, да организират силите му, да ги поставят в хармония. Когато умът се развива правилно, мислите и чувствата на човека са хармонични. Той се чувства бодър, силен, готов за работа. 25-19.

Умствените органи трябва да се трансформират вътрешно, т. е. материята им коренно да се пресъздаде. Не си правете илюзия, че времето, условията ще съдействат за това трансформиране. Те само приготвят материала; други сили ще дойдат, те ще свършат работата. 31-244.

Умните хора са за насърчаване. 70-147.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...