Jump to content

16. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 12.Х.1937 год.


Recommended Posts

16. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 12.Х.1937 год.

Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пенка Ганев: 16.Х.1937г. [получено])

12.Х.1937 г. 6 ч. с., вторник

Пеньо,

Тази заран съм станала от 1 часа. Мислих, мислих, молих се, прочетох лекцията от петък, защото не бях в клас. Ще кажеш: защо не бях? Защото, т. е. за да видя (и проверя един закон) доколко ние, хората, сме играчка на духовете и колко човек трябва да е буден, че всеки миг мисълта му да бъде свързана с Бога и с напредналите наши братя, които ни помагат непрестанно, когато се отправяме до тях. И как не ме събуждаха и със съновидение ми хлопаха на вратата. Посланици от Небето като ми чукаха на вратата и ми казваха: „Часът е 12 среднощ, Коледа е, стани, роди се Христос!“ - и по улиците имаше голямо движение от народ, погледнах от прозореца и в леглото си казвах: „Няма да им отворя, ще мълча, не ще им се обадя“, ако и на име да ми викаха. И като се събудих, не ставам и дори си казах: няма да запаля и лампата, за да видя поне колко е часът, както правя това винаги. Съвсем ми взеха от съзнанието, че утре е петък и че имаме клас и на гимнастики, рекох си, днес няма да отида, та ако ще се пошегуват духовете с мен, тъй да бъде, на свят.

И когато излязох, видях Учителя на поляната, а около Него - много народ и още не се сещам защо е това, понеже Учителят всяка заран не излиза на упражнения, че и учениците Му не излизат всички. Идват по десетина най-много. А тази лекция била една от особените за днескашното положение, та още след клас взели да я ангажирват, особено братята, да си я препишат от стенографките. Този е трети екземпляр, който щяха да го изпратят в Рига, пък аз ги измолих, че го взех да го прочета и на тебе го изпращам, като го прочетеш и си направиш извадките, веднага го върни назад на мой адрес, за да си направя и аз извадки. Сега само я четох, за да я пратя по-скоро и на теб. Тази светлина къде може да я намерим, пък кой знае кога ще излезе от печат. Като ти казвам веднага да я повърнеш, то е за да не я пращаш другаде, а спокойно, при разположение си я прочети и си направи извадки и тогава чак ми я повърни. Ако бъде по-скоро, разбира се, ще бъде по-добре. Аз тази сутрин от 2 ч. до 6 ч. четох и мислих по нея и тъй се чувствувам бодра, мисълта продължава да тече.

И аз в този момент съвсем не мисля така, както ти мислиш. Този страх, който имаш, като какво ще кажат хората, че Досини и тем подобни и пр., и пр., това не е нищо друго освен сгъстена тъмнина, нищо повече. Че ще научи и види този и онзи, кой живее в къщата ти. Ами защо не си спомниш, че този, който живее в твоята къща, дали е някой насилник и простак и кой го е поставил да живее там! Толкоз ли бърже забравяш? Нима мнението на тези одумвачи и присмивачи седи по-горе от мнението на онзи великан, от чиято дума зависи съдбата на всеки един одумвач? Този въпрос е най-лесно разрешим и ти би го разрешил веднага, ако си на мое място, зная как. Но аз не мисля така и такива въпроси не ги разрешавам по този начин, защото не съм егоист, мисля и за твоето добро. Ако ми се наложи, може, но тъй, от само себе си, не посягам към онзи велик и свещен храм, който е сътворен от светлинните лъчи на Божествената любов! Защото, да се бута там е най-опасно - има възмездие за неоценяване и непазене на едно от най-великите блага, което се дава само на единици тука, на земята. Дава се само на герои по заслуга, или по благодат, не знам -дава се на такива, които се движат с физическите си тела по земята, а живеят в съвсем други светове и със съвсем други разбирания. Те нито желаят да имат доброто мнение на онези, които мразят, завиждат и одумват, които живеят в света на тъмнината, защото е също опасно. По-добре е да нямат никакво познанство. Аз ценя и уважавам мнението на добрите и благородните хора, които са безопасни, и освен това, като ти дойдат в къщата, ти донасят благословение, донасят ти късмета, че като си отидат, всичко ти тръгва напред, които оставят цветущи, пълни с брилянти и скъпоценни камъни, следи. Които внасят и оставят мир и хармония в този дом. После, ценя и желая доброто мнение на онези разумни същества със светящо съзнание, които всеки миг са готови да ни осветляват по всички въпроси, от които имаме нужда - с тях искам да имам връзки. И най-главно, за мен е свещено мнението на нашия мил и благ Учител, към Когото с нищо не можем да Му се изплатим за туй, което ни дава, и доброто мнение на Бога, нашият Създател, Който държи всичките богатства в ръцете Си и ги раздава кому както иска. Слава да бъде Нему, казвам ти, сега и за през всичките векове! За всичко Му благодаря!

Мислиш ли, че добро правиш, като поставяш на първо място одумвачите и туряш на последно място онзи скъп и с нищо несравним твой приятел, който ти е даден така, както се дава една ценна монета в ръката ти, от Великия Създател, Който е един чист планински извор и едно слънце, което непреривно изпраща към теб своите светлинни и топли лъчи! Който едновременно и с еднаква сила изживява твоите болки и страдания, ти - физически, а той психически и душевно ги изживява с двойно по-силни болки, по цели нощи се пробужда точно както ти се пробуждаш и ставаш от физически болки. Че да не искаш да го видиш и срещнеш!

Мисли хубаво! Не изпускай дума от устата си, преди да си я претеглил на най-тънките везни на душата си, защото законът е строг. Пази се, защото не личността, а духа оскърбяваш. Опасно е това

Аз сега за всичко ти прощавам, понеже в болката си всичко може да кажеш и при тези състояния, които имаш, при туй влияние, в което си попаднал, какво друго може да кажеш. Но аз те предупреждавам да не съгрешаваш, понеже не е така, както мислиш сега.

Истината е тази:

Връзката между нас е чисто Божествена. А щом е такава, тя е непреривна и толкова здрава, че няма сила или препятствие, което може да я скъса. Тя във всичките полета е еднаква! В това напълно вярвам! Пиша го и на тебе, за да знаеш, да следиш и да не допускаш никакво съмнение. Дръж се здравата. Имай пълна вяра и любов към Бога и към Учителя, Който образува тази връзка! Върви без страх и без тъмнина!

Това са духове, наши неприятели, които ни дебнат, за да развалят отношенията ни, за да пропаднем в изпита си. Кармично е! Не се безпокой! Всичко ще се оправи и ще тръгне. Днес Му разправих, на Учителя, за положението ти и се зарадвах, като издума, че ще мине, но полека, бавничко. Каза при лекари да не ходиш, а това е от голямо значение - значи Той се наема да те излекува. Въпросът е свършен. Туй исках да чуя от устата Му. Защото, където не се наема и знае, че няма да мине, Той си замълчава, нищо не казва или пък право в очите им казва, без да Му трепне окото.

Превръзките прави ги и измивай го с гореща вода, колкото можеш да траеш, и го намазвай, целия орган и яйцата, с дървено масло. А млечните компреси ги прекрати. Ще ти мине, не бой се! Ти знаеш как Той лекува, стига да знае и само да каже: „Ще мине“, то е вече свършено. От тебе се иска сега търпение, вяра пълна и любов. С това ще помогнеш по-скоро да се излекуваш. Неговото лекуване не е както на лекарите. Той с мисъл лекува.

Ако дойдеш да видиш сестрата Ерна, няма да я познаеш. Наполовина се е стопила и е станала тънка, нежна и като момиче. Учителят я лекува и как мислиш? По невидим начин. Само прави по три пъти на ден бани на краката в гореща вода, колкото може да трае. Краката й били повредени, после, стисната е за гушата, твърдо от двете й страни, затуй не може да пее. То вътрешни тумори по цялото тяло, по хълбоците. Радва се като малко дете на промяната, която става всеки ден с нея. И косата й почва да почернява и нова черна коса й пониква. Голяма вяра има в Учителя и благоговее пред Него, при всяко целуване на ръката Му тя се просълзява от вълнение и умиление. Понеже аз съм близка с нея, всеки ден ми споделя и ми позволява да я пипам по тялото й, дето има вътрешни твърди буци като тумори, как се стопяват и се образуват на здрави крепки мускули. Та, не му се плаши и ти на твоята буца, топлата вода и вярата в Учителя ще я стопи.

Ако дойдеш към 16-и, много добре ще направиш, като че ли ще ликвидираш с тази карма. У Кантарджиев има разпродажба на разни дрехи и хубави палта на много евтини цени, може да се купи нещо. И аз ще получа сега пенсията. Хубаво е да има повече пари.

Георги Божилов в неделя, на 10-и т. г., не беше на беседа и затуй ти писах сега тъй обширно, за да видиш, че тези духове, които ти нашепват, особено да не дохождаш тука, които те разколебават, не са истинни.

Часът е 2.20 следобед. Аз още не съм обядвала. Отивам да пусна писмото. Исках малко за бързо да пиша, но то стана дълго. Цял реферат. Нека каже някой, че не знам реферати да пиша. Осведомявай ме всеки ден за хода на лекуването. Това - за мое спокойствие!

Хайде сега, всичко най-хубаво и по-бързо излекуване ти пожелавам. Много привети! Довиждане.    Еленка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...