Jump to content

18. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 5.XII.1937 год.


Recommended Posts

18. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 5.XII.1937 год.

За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пеню Ганев: 9. XII. 1937 г. [получено])

5.XII.1937 г., Изгрев

Пеньо,

Здравей! Писмото чрез 64 го получих и се успокоих. Веднага придобих импулс, зарадвах се, бликна струя на активност и живот, почистих си къщата, умих се, опрах се и вчера, в събота, отидох на пазар и си купих елегантна рокля и хубав колан за 330 лв. Тази есен с 1500 лв. облякох се елегантно, тъй че, като дойдеш за Коледа, няма да ми е срам да ходя с теб по концерти и театри. Сега с радост и свободно мога да се движа из София и да се срещам с познати. Няколко години прекарах в голямо притеснение и подпушване. Не са дрехите същественото в живота, но за земята са една необходимост, една потреба за самия човек, която способствува за развиване на естетичното му чувство и за сношаване с хората и приятелите.

Във вторник 2 ч бях пред Василовския хан и в едно малко пакетче, добре опаковано и зашито, изпратих ти терлиците, адресирано до Арсо и до тебе. Дадох го на Киро шофьора да го предаде на Арсо Соколов. Получи ли ги и удобни ли ти са, като се плетоха без проба? Търси ги, ако не са ти ги дали, защото са много хубави, топли, дебели и доста скъпички, защото преждата е 200 лева килограмът, не оставяй да пропаднат някъде. Хубаво ще ти топлят краката.

Аз добре използувам времето, защото се храня със словото както трябва, а щастието и здравието на човека зависи от тази именно храна. Колко повече я употребява, колко повече чете, толкоз по-добре за него. Значи от четенето на словото Божие се обуславя и щастието, и здравето на човека. Тъй го каза днес Учителят. И свиря, брат Калудов у дома идва да ми предава и е много редовен, тъй че по всичко се вижда, че небето най-щедро ми дава добрите условия. Аз съм доволна и крайно благодарна. Малко съм недоволна от себе си, че не свиря според условията, които ми са дадени, но ще засиля свиренето. Ти работи там над себе си през свободното време, чети беседи и свири, с това ще допринесеш много повече и на себе си, и на децата, и на селяните, и на цялото човечество. Духовното богатство струва много повече от материалното. Щастливи са онези деца, които имат един учител духовно пробуден, един, който работи и върви по едни вътрешни пътища, които са най-сигурни, които са невидими за обикновеното око, които ще изведат децата, като души на Бога, и цялото човечество, на спасителния бряг, под ония светли хоризонти на себеусъвършенствуване. Вътрешна работа! А онези шашарми с моми и ергени, вечеринки и пр. за материални средства, да се украсяват стени на прашни училища, това е хептен изгубено време, изгубена работа. Аз ако съм, тъй ловко и хитро ще заобиколя глупавите нареждания на училищните власти.

Много и много привети ти изпраща Еленка.

Пиши!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...