Jump to content

20. Беседа от Учителя от 25.VIII.1935 г. Силата на убеждението


Recommended Posts

20. Беседа от Учителя от 25.VIII.1935 г.

Силата на убеждението

Езерата, 25.VIII.1935.

Молитвен връх, 25. VIII. 1935 г., 5 1/2 ч сутринта
Прочете се Данаил, 1 глава.
Прочете се и Ев. на Йоана, гл. 12; стихове 12-20.
Онова, което може да се извади от първата глава, то е силата на убежде­нието. Това, което е изложено в тая глава, показва каква сила има човек, който има убеждения. Щом човек е убеден в това, в което вярва, тогаз това убеждение е силно; щом не е убеден в това, в което вярва, това убеждение не е силно и ако го приложи, няма да има резултати.
В характера на Данаила има силно убеждение; той не иска да се храни с царската пищна храна, а със сочна храна. Аз сега говоря за убеждение, в което няма изключение, колебание. В света днес има неуспехи, защото хората имат убеждения, в които има изключения, колебание. Вярваш, но все се колебаеш! Не си 100 % убеден! И слабата страна на съвременните християни е, че нямат убеждения. Те казват: „Велико е учението Христово, но то е неприложимо за съвременния свят." Това е слабата страна-дето казват, че е неприложимо. И всички съвременни хора роптаят. Защо? И светските, и религиозните хора роп­таят. Те се хранят с пищна храна. Тези, които се хранят с пищна храна, имат качеството да роптаят. „Пищна храна" и „сочна храна" се разбира както мате­риално, тъй и физически.
Често са ме запитвали: „Кой от тия двамата е по-красив?" Мярката за красотата е любовта. Щом обичаш някого, той е красив; щом не го обичаш, той е грозен, не е красив. Ако искате една преценка за красотата, ще кажа: Красо­тата без любовта е маска отвън.
Трябва да имате убеждение без съмнения. Да имате едно убеждение, в което да не влиза съмнението. И като имате убеждение, трябва да го приложите. Данаил се намирал при много неблагоприятни условия; тия четиримата младежи са били взети в плен; и успяват да им се дава сочна храна, а не пищна. Коя е сочната храна? Сочната храна е храната на любовта. Коя е пищната храна? Тя е храната на безлюбието, на „свещения" човешки егоизъм. Ако имаш убеждение, ще приложиш сочната храна на любовта, а пък ако нямаш убеждение, ще прило­жиш пищната храна на „свещения" егоизъм.
Щастието на човека зависи от дълбокото убеждение в законите, които са вложени в природата. Има закони, които наричат природни, но те не са Божествени още, защото в Божествените закони няма изключение. Някои зако­ни може да са наредени от по-разумни същества, но те не са Божествени, поне­же в Божествените закони няма изключение. Щом намерите някои мисли, чувст­ва, желания и постъпки в себе си, дето няма изключение, те спадат към Божест­вения свят.
Аз турям следното за норма дали някой е християнин - то е даването; той не мисли за утрешния ден. Ако аз отида при един извор и дам някому чаша вода, то ще мисля ли за утрешния ден дали ще има вода? А пък изворът, който не пресъхва, той е Божественият свят. Ако твоята любов се прекъсва, то тая любов не произтича от Божествения свят.
Трябва да имате едно убеждение! Когато Петър каза на Христа: „Ти си Христос, Син на Бога Живаго", Христос му каза: „Плът и кръв не са ти открили това." Някои искат да знаят кой съм аз. Аз мога да кажа това или онова, но това ще е външно; а отвътре трябва да се разкрият нещата.
Когато Христос казва: „Да се отречете", това учение не е за сиромаси, а за богатите. За най-богатите хора. Сиромахът от какво ще се отрече? Та, тия, които имате, ще се научите да раздавате, а пък тия, които нямате, вие сте сво­бодни.
Прочетете пак „Данаил", 1 глава. С каква храна да се храните: пищна или сочна. Данаил като се хранел със сочна храна, лицето му било по-красиво, имал повече знания, отколкото всичките учени в това време.
Формула: „Божият Дух носи всичките блага на живота."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...