Jump to content

62. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 17, 5.V.1930 г.)


Recommended Posts

62. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 17, 5.V.1930 г.)

(В. „Ратникна свободата”, бр. 17, 5.V.1930 г., София, стр. 1)

„Светът ще се оправи, като мине през големи изпитания, през

големи бури. Бурята представлява процес на пречистване.”

Драги братя,

Миналата неделя ви обещах да ви разкрия как Новата Наука постига някои неща — и казах ви, че за една неделя от вас искам никого да не мразите и за никого лошо да не мислите. Тия, които са изпълнили това, те ще разберат и останалото - а ония, които не са - те ще си мислят, че само приказки им разправям - значи не са още дозрели да разберат, че Истината им се говори.

Някога и Христос говори на евреите Истината, но и те, някои само тук-там Го разбраха - другите - важните, големците, Го хванаха и разпънаха, понеже много се харесваше на простия народ...

Та, да си дойдем на думата - само това, което си изял от хляба, то те ползува - защото и ако хамбарите ти пращат от жито и брашно, но стомахът ти не работи, тогава?

Тази истина, която човек възприеме, разбере и приложи - това е семето, което е правилно посято - което непременно ще даде плод.

И тъй, първото нещо, което поисках от вас, беше за една неделя да забравите вашата омраза към когото и да е.

Кажете си така: ако някой мисли или говори нещо лошо за вас, то или това е така - или не. Ако е така - не му се сърдете за истината; ако ли пък не е - то е все едно като ругателно писмо със сбъркан адрес - защо ще се тревожите?

Но за ония, които искат да се използуват от преимуществата на Новата Наука, важно е да знаят законите, основните правила, по които се ръководи тази наука, без което не може и да се получи никакъв резултат. Как би работил един човек, който не е никога сял или садил? И най-хубавите семена да му дадеш, той може нищо да не изкара оттях, не защото не ще, а защото не знае законите, по които става сеението правилно, за да може да получи плод.

Новата Наука не се основава на човешки правила и закони - понеже такива закони може всеки да ги пише и често тия, които ги пишат, сами плюят върху им и от депутати и министри стават пенсионери на централния затвор...

Новата Наука се базира върху правила, взети от самата природа - тази същата, която помага на всяко добре посадено семе да расте и даде плод.

Та, първото нещо, което трябва да се разбере от разумния човек, е не как той може да направи това или онова, а как трябва да го направи - значи как да посее зърното, за да даде най-много плод; как да отгледа кравата, за да даде най-много мляко; как да изучи сина си, та да бъде най-полезен на семейството си, държавата и на себе си!

А за да стане това, той трябва да разбере, че тук, на земята, освен неговата лична воля има и други воли, които се месят в живота му. И че ако той е разумен, ще потърси най-силния, най- справедливия господар да му служи - защото друго е, да речем, да си помощник на селския кмет и на българския цар. В единия случай ще те знаят и почитат само в твоето село, а в другия - в цялата държава.

И колкото по-добре мислиш, помагаш и вървиш по плановете на царя -толкова и той ще те обича, помага и дава условия да добруваш.

Такъв цар е Природата, която ни заобикаля, всред която живеем, от плоовете и силите на която се ползваме, тъй както се ползва едно неродено дете от всичките блага на майката, като живее в утробата й, без даже да подозира, че има нещо друго...

И когато излезе от една утроба, човек се ражда и влиза в друга, много по-голяма, в която също се дава нещо, но се и иска, понеже и съзнанието на човека става по-ясно, по-дълбоко. И като живее доста време тук, човек се ражда наново - в нов свят - и тогава в тоя остават само дрехите му - неговата материя-тяло, което е също както в живия човек, само че нещо му липсва - и това, което именно му липсва – невидимото - то е човекът - инак тялото си е пред нас. А невидимо нещо има само затова, защото няма достатъчно светлина. Ако ний някоя вечер сме в една стая и духнем лампата - не ставаме ли всички невидими? Но ако имаме светлина - ще се видим пак. Та бухалите не виждат ли в тъмните за нас нощи? И человеците, които имат повече светлина от нас, виждат това, което ний не можем. И те упътват хората по правите пътища. И тия, които знаят, помагат на другите. И тия, които приемат техните знания, се ползват и от техните плодове - както се ползват и от знанията на всеки градинар, който познава законите на природата.

Тия закони на природата са написани ясно - но за грамотните.

До неделя ще видим как трябва да се четат.

С братски поздрав:

Любомир

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...