Jump to content

42. Нови разбирания


Recommended Posts

42. Нови разбирания

Земледелецът пресява семето: нови разбирания, разучава и казва: „На­правих ново."
Първия път, кога ще правиш градина, пуснете прасето; после не го пу­щайте. Неразумно нещо е прасето. Нещастието им, то е прасе. Осиромашал, то е прасе. Не си разумен, че на нещастието давате, което не е ваше. На глава­та ти въшки, нечисти мисли не трябва да се качват, но само ангели - чисти мисли. Аз гледах шапката му и познах колко мухи са кацали на нея. Ако си умен човек, мухи по главата ти няма да кацат. Че моята мисъл е активна, та не се въртят, не кацат. Кацат ли, търсят удобства. Ако кацне муха на носа ти, показва какво ти липсва; ако кацне на ръката ти, друго показва.
Двама души чакали ред пред моята врата. Една сестра дошла и ги изпре­варила, влязла. Те помислили: „Гледай, ние откога чакаме, а тя веднага, без ред, влезе." Не са ги изпреварили, но тя отиде да тури чаша, за да могат да пият, че техните ръце били нечисти.
В безправието право не може да съществува. Не може да направят как­вото искат, че благото, което ще дойде, не може да мине по тези пътища.
Първия път опитай и яж! Яж и опитвай! Като дойде до големите изпита­ния, малко хора ще се пожертвуват.
Силата в света трябва да произтича от Любовта. Външната, обективната страна на Любовта се подчинява на силата. А има насилие, когато силата е турена в безправие, не на своето място. Често ние осъждаме. В мисълта на хората съществува безправие и виждаш, че в себе си си по-грешен, не знаеш как да си поправиш грешките.
Как се е родило безправието? Безправието в един не може да се яви, но между двама - отношение. Правото в краката е в ходенето - ту на левия крак, ту на десния. В правото процесът е непреривен.
Някой човек е лишен от едно право, взем[еш] ли му парите, не може да отиде в Америка. Право е да му се дадат средствата, да отиде в Америка.
Всичките хора трябва да се убеждават да постъпват правилно. В Амери­ка в един щат съдията сам бие престъпника - не друг да го бие, но той прилага закона.
Ти сам се съди и сам си наложи закона, че ще знаеш колко ще се биеш.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...