Jump to content

58. Музикалният тон


Recommended Posts

58. Музикалният тон

Първото нещо: да имате музикалния тон. Знанието е в нас, да се органи­зира, да расте. Натискат само виртуозите, когато свирят. Децата тихо да сви­рят. И като пеете, тихо почвайте, като изгрева на Слънцето - най-напред слаба светлина, после се усилва, усилва. Винаги в себе си дръжте последователно положение. Употребявайте музиката. Пей и простудата ще си отиде. Българи­на го разтриват и той пее (вика) и оздравява, че е пял, а някой, като не вика, мъчно оздравява. Как бихте пели на настинката? Сутрин поне една малка пе­сен си съчинете! Сега сме в една област на малки постижения. „Re" на отделни струни се различава. И тон, взет без пръст, има друго качество от същия тон, взет с пръст. Тоновете, взети с първия пръст, придава им се достойнство. Взе­ти със средния пръст, стойност им се дава. Взети с третия пръст, красота им се дава. Взети с малкия пръст, практическо приложение им се дава. Да играе малкият пръст, да имаш приложение на нещата.
Показвам ви Хималаите, да ги зърнете. Което Бог е вложил във вас, вло­жете усилие и да развиете своите чувства, мисли и свобода. Науката помага, науката на самовъзпитанието. Разчитайте най-много на онова, което Бог е вло­жил във вас. При правилни постъпки времето се оправя. От къщи лесно стават работите, на планината - не. Да разчитате на нещата, вложени във вас. Любов­та е направила това - и ти да го направиш. Ще вървиш по права линия, разум­ност. Тежките работи - за юнаците, леките - за слабите.
Гневът е силно пение. Плачът е ниско пение. Носете си от троскота и питайте има ли лозето троскот, (алегорично) Лозето трябва да се окопае и троскотът - да се изчисти, (алегория) Лесно искали да минават, та не окопавали лозето (не работили старите върху своите лоши стари навици).
Вие сте вашите прадеди. (Значи да работим върху себе си - да очистим лозето от троскота, като го окопаем добре - като даваме отчет за мислите, чувствата, думите и делата си, да се освободим от старите лоши навици.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...