Jump to content

IV. Съчиненията на Михалаки Георгиев


Recommended Posts

IV.

Съчиненията на Михалаки Георгиев

Из: Михалаки Георгиев. Разкази и хуморески, том /

С предговор от Иван Вазов

Книгоиздателство Г. Д. Юруков, София

А. Предговор от Иван Вазов

С две ценности, скъпи и редки, се отличават разказите на М. Георгиев, две ценности, неотбелязави достатъчно от нашата критика - уви, ние сб още я очакваме! - но разбрани от обществото, когато се появиха тия разкази, и те спечелиха на покойния писател живи и единодушни симпатии и го туриха веднага в реда на ония самородни и хубави таланти, с които историята на нашата книжнина е длъжна да разчита: правдиво възпроизвеждане живота и хуморът.
И в това възпроизвеждане живота М. Георгиев е тъй оригинален и само­битен, неповлиян от никакви чужди навеи и предвзетости, както рядко други писател у нас.
А хуморът му, добродушен, спокоен и очарователен, сипан разточително в някои от разказите му, осветлява с лъчи на радост и живот нашата изящна литература, изобщо навъсена, както сме и ние всички.
Условията на живота попречиха да ни надари с още повече духовни цен­ности тая богата натура; но и това, което имаме от М. Георгиев, е доста да запази ненакърнима паметта му в нашите души и завидното му място в литера­турата ни.

И. Вазов

Б. Михалаки Георгиев (Биографична бележка)

Михалаки Георгиев е роден на 11-и август, 1854 г. в гр. Видин. Първона­чалното си образование е получил в същия град. Като юноша посетил заедно със свои роднини Йерусалим, дето прекарал няколко месеца. Впечатлителни­ят юноша запазил многобройни хубави спомени от това пътешествие, впослед­ствие картинно отразени в някои от съчиненията му.
След завръщането си от Йерусалим, младежът заминава за Чехия, дето продължава и завършва образованието си с отличен успех в реална гимназия и в Земеделческо-Индустриалната академия в гр. Табор. Завърнал се в родния си град през 1874 г., той става там учител по естествените и физико-математически науки и учителствува до 1877 г. Като млад учител, написва редица научни статии в списание „Читалище" (издавано в Цариград), в. „Право" и др. по народно-стопанствени въпроси и специално по земеделието.
По време на Освободителната война, в 1877-8 г., той преживява всички­те тревоги на обсадения гр. Видин. Тъжните и трогателни картини, видени през това време от бъдещия писател, представяли за него богат материал за наблю­дение и той по-късно, в редица свои разкази, умело ги възпроизвежда. Ведна­га след освобождението, той постъпва като чиновник във финансовото ведом­ство. След няколко години става наново учител в Ломската и Софийска гимна­зии. От това време датуват съставените от него: Първи оригинален учебник по ботаника на български език, отличаващ се със своя богат принос към нашата ботаническа номенклатура и сбирката „Билките в народната ни медицина".
През 1882 г., М. Георгиев бива назначен за началник на отделение при Министерството на Общ. Сгради, Земеделието и Търговията и като такъв проя­вява забележително плодотворна дейност в организуването и развиването на народното стопанство. По това време, той редактире списанието „Домакин" и сътрудничи в други периодични издания от стопанствен характер, събира и издава „Статистически сведения за земеделческата производителност на Бъл­гария" и „Сведения по економическото състояние на България"; урежда под­вижни земеделчески катедри, първото занаятчийско училище в с. Княжево, което даде на България мнозина пионери по железарството, дърводелството и пр. М. Георгиев е уредил и първото Българско „Земеделческо и Промишлено изложение" в гр. Пловдив в 1892 г. и бил назначен директор на същото.
След напущането поста началник на отделение в 1893 г., той се предава на литературна дейност. През това време на интензивна работа, изпод перото на писателя излязоха много от най-хубавите и оригиналните му разкази и ху­морески. В 1894 г. М. Георгиев бива назначен Г-н секретар, а после и управля­ващ Българската легация във Виена. Три години след това, той заема поста дипломатически представител в Белград.
През 1899 г., М. Георгиев се оттегля от държавна служба и се посвещава вече изключително на литературна и публицистична дейност, взимайки най- живо участие в бурните политически борби, като не се спира пред никакви лични жертви в служенето си на народа.
Българското Книжовно дружество, впоследствие преименувано в Ака­демия на Науките, е избрало М. Георгиев на времето още за свой редовен член, а през последните години на живота му и председател на дружеството на Българските писатели и публицисти.
Едно от последните съчинения на М. Георгиев бе художественият разказ „Тахир Беговица", преработен впоследствие от автора за либрето на първата българска оперета, под същото наименувание.
В 1915 год. тежка парализия приковава към леглото писателя, като му отнема и способността да говори. След година мъчително боледувание, Миха­лаки Георгиев почина на 14. февруари, 1916 г., в София. Животът му изобилствуваше с вълнения и мъчителни тревоги, повечето от тях предизвикани от самоотвержената му политическа и обществена дейност, имаща за единстве­на цел благото на народа.
С непрекъснат, упорит и плодотворен труд, Михалаки Георгиев, като ли­тератор и обществен деец, служи предано и ползотворно на отечеството си.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...