Ани Публикувано 14 Август, 2013 Сподели Публикувано 14 Август, 2013 Мара Белчева III. Стихове в сп. „Житно зърно“ 1. Сп. „Житно зърно“, год. IV, кн. 10 (II.1929 г.) Мара Белчева * Вихрушка префуча, дъжда премина на птичките през пъстрите перца. И буките наметнати с коприна отърсват младите листца. * Приказва нови приказки небето и пролетни надежди вред цъвтят. Унесен славея си пей сърцето. Усмихва се и моя стръмен път. (Публикувано под заглавие „Песен“ в „Избрани песни“, 1931, с. 82.) * II. Далеч от шум, сред планината през сенките, срещу зората; сред ароматна тишина следя си мисълта - сърна. * Към извора летя със нея със вечността си да се слея, - от там, от дето съм дошла И в миг, изчезне тя - стрела - * Звънец, провре се шум и врява, И тук отново ме смущават... Не нося ли аз своя мир, не ще го найда в цял всемир. 2. Сп. „Житно зърно“, год. V, кн. 1 (III.1929 г.) Мара Белчева ЧАДА БОЖИИ * Те влизат и излизат, - рой се нижат - и любят се, кълнат и ненавиждат, * И в плач и смех, зовят се чужд и свой. Тоз бърза, дърпа другите в застой, * заспали още в своите пашкули - зад маска всеки образът си тули. * Вървят те в пътя като ден и нощ: - съзвездия около слънце - вожд. * И приближават се, и отчуждават, - и всеки в себе си се продължава. * И няма по-низък и по-висок и всеки чадо е на същий Бог... ГОСПОД МИНАВА Господ минава всред цветята. Пръпват пеперуди весело, пчели очудено бръмчат - какъв е този аромат, какви са тия сокове, какво е туй обилие, дали е праздник всред цветята? - Господ минава край цветята, усмихнато минава край цветята. * Несетно Той настъпва мравка. Чевръсто се извръща тя И Го ухапва по петата. * Спира се Господ, усмихва се, помилва я и й дума: „Защото те настъпих, ще те направя хубава мома, да се порадваш на живот и младост.“ Усмихнато върви Господ сред цветята. Привежда се тук-там - едно цветче погали, друго поизправи. Не щеш ли, тук настъпва пък едно цветенце и го счупва. И чува - дълбока въздишка: „Защо не внимаваш, отиде ми живота.“ Навежда се Господ, помилва го: „Недей се вайка, ще те направя хубав, снажен момък и ще те оженя за онази гиздава мома.“ * Цветята трепкат като живи, И пъпчиците тръпно се разтварят. Прехвръкват пеперуди весело, Бръмчат пчели очудено: Какви са тия сокове, какво е туй обилие, дали е праздник всред цветята? - Господ минава всред цветята, Усмихнато минава всред цветята. 3. Сп. „Житно зърно“, год. V, кн. 2 (IV.1929 г.) Мара Белчева МОЛИТВА От Тебе аз не искам милост, Боже. Аз моля земните си грехове, * в които нявга сянката си вложих, да не смущават твойте светове, * със черния си грак през светлината. - Да могат с други глас да пеят те, - * Да си намират в други мир храната; Полета им - орел - да израсте: - * с криле на вихър да летят високо, и през пъкъла огнен и студен, * в познанието да слязат най-дълбоко, и да се върнат ангели при мен... * 4. Сп. „Житно зърно“, год. V, кн. 3 (V.1929 г.) Мара Белчева ПРОЛЕТ Навлязохме със тихи лодки във залива на пролетта. * В сърцата ни смирени кротки грей слънцето на песента... * От люляка облъхан трепет зове обречени крилца. * И вяра вярата подкрепя, - превръща старци на деца. * Зората наше е кормило. Ветреца, с розови криле, * песни във пътя ни постила и към безсмъртното поле * - излъчили се виолини - невидим движи ни лъкът, * летиме по вълните сини: пауни лодките следят. 5. Сп. „Житно зърно“, год. V, кн. 4 (VI.1929 г.) Мара Белчева ЮНДОЛА Зората окадила хълмовете. На стадото - кадилница - звънът приижда и се губи. На прянос борите мълчат. * Загадъчни и тъмни бдят скалите, от техний замък спуща се орел в далечините сиви, криле разперил горд и смел. * Тъй от зори ми сиви, замъглени във мене стадото звъни: зове пак на молитва по хълма пръснатите дни. * Но горд из своите самотни кули, излита мощен царствения дух, отвъд мъглите сиви, към слънцето - око и слух... * 6. Сп. „Житно зърно“, год. V, кн. 6 (Х.1929 г.) АРХАНГЕЛ МИХАИЛ Дете, не смеях аз да Те погледна в Твойта рамка златна, Душите вземал си; И през затворени прозорци, вратна, При старци и деца промъквал си се Ти, Архангел Михаил, По-страшен и от змея, който нявга си убил, Яви ми се тогаз. * А днес, когато мойта свещ догаря, И сетния й плам ми осветлява всеки кът в олтаря, Аз виждам Те преблаг, с усмивка на уста, надвил и в мене звяра, С душата ми към дверите на новата зора. Мара Белчева * 7. Сп. „Житно зърно", год. V, кн. 7-8 (III-IV.1930 г.) Мара Белчева СТЪЛБА През огън водят наште стъпала; през огъня на дните мъртви. И нигде вратня, нигде перила, вред върхове от жъртви. * Осъдени на смърт, не се боим, на смърт осъждаме ний други: и в Божите очи тогава дим са нашите заслуги. * На времето си слепи ний стрелки посочваме на ден и нощ прехода. Поточета - се вливаме в реки на тръните под свода. * МОЛИТВА След буря в нежънати ниви денят си почива, след град, сред сломената ръж - за хляба насъщ * помак във молитва се кланя. Убита прехрана! Отплаща за някой ли грях? Знай само Аллах. * И утре Аллах ще помага и в суша и влага: в ръце му е всеки живот и всеки имот. * Отблясва се, грей премирение и в светло кръжение, целува добрата земя там вита челма. * ЗНАМЕНОСЕЦ Раздухай облаците тежки, - таз буря в твоите гърди събрана от милиони грешки: и слънцето ще се роди. * На всички радости във тебе, които стъпка в своя път, - които живи си погребал, тогава ще узрей плодът. * Надежда няма без победа, без буря няма тишина... С избистрени очи тя гледа и носи знаме - светлина. * КНИГАТА НА ЖИВОТА Голяма книга дал си ни, о, Боже! Един живот как да я изчете? Дори да я прелисти той не може: плача, смеха на малкото дете, - * блаженната усмивка на цветята, - на юноша орловите крила, - свещенния напев на дървесата - смирението на златните поля. * Палачите на агънцата неми. - Сластта, която червея гризе. - На вярата зениците големи. - На праведния тихите нозе. – * Светулките в недрата на скалите. - По млечни път посланите слънца. - Дъгата - шарен мост над висините. - За жертва оплодените сърца. – * Дълбокото око на океана. - И съвестта във мрака ни звезда. На мрака тайната неотгадана. И пътя на Голгота към Христа. * 8. Сп. „Житно зърно", год. IV, кн. 8-9 (XI-XII.1928 г.) Мара Белчева КОГАТО БЯХ... Когато бях за погледа им праздник, весталка, неразбулена мечта, - не се докосваха до мен съблазни; гнездото си аз свивах в песента. * Молитвата си къпех във зората. Над розовите снежни висини, пред мене се усмихваше дъгата. Дружах с орли, елени и сърни. * Морето си издигаше гърдите и кораба ми с девственни платна на свойта мачта нижеше звездите: и озарена в бяла светлина, * в съня си бдях, сънувах се наяве; и във стихиите дома си бях. Не хвърлях мрежата си в земна слава, не чувах ехото на ничий грях. * Под ясний свод, в чаровната градина, берях цветя за скръбните сърдца. От Божий образ всякоя картина - прилиташе с невидими крилца... * 9. Сп. „Житно зърно", год. V, кн. 9-10 (X. 1930 г.) Мара Белчева ПРЕДПРОЛЕТ Издигат се тополите безлисти изострени и тънки в вечерта, ликуват косове, кат извор чисти, почива си в предчувствие света. * И тежки, мокри облаците висят засенили беззвездния простор... Планински блясък в тях закри се. Поля, гори - един безмълвен хор. * ВИЖ, И АЗ ЖИВЕЯ (По Моргенщерн) И тъй, вий още живи сте, вий всички - върби край вадата, брези на склона. И вие почивате отново, птички, кат мене, дълго дрямали на клона. * Виж, ластвичке, подрумче, виж от друма, о чуйте, аз започвам пак да пея и радост нижа дума подир дума, като че мъртва бях, а пак живея! * ПЛАНИНСКО ЦВЕТЕ Цветенце на свещената си вяра, изникнало на тая висина! Ти знаеш някоя наука стара, записана със мрак и светлина. * Научила те да говориш мълком, - да милваш с дъх, и малък, и голям. В градината на мечката и вълка само да си и жрец, и свещ, и храм. * Във себе да се радваш и тъгуваш, и пред ветреца скромно да си ти, и все пак никому да не робуваш. * До края твойта дрешка да е нова. Езичето ти златно да вести, че ти си лък, че ти си и отрова... * СВЕТИЯ С обагрени криле денят отлита, и на скалата, о кривак опрян, овчара чака свойта пъстра свита, от сетните лъчи огрян. * Излъчва той лъчи, излян от злато, като че някой слънчев жител там прифръкнал със тело крилато, - запален полилей във храм. * Тъй негли бъдащия жрец - светия и в мрака ще излъчва сам лъчи, и на олтаря литургия ще пее и кога мълчи... * НОВ ПЪТ Какво ли там в гората раздира тишината? Пищят скали, ехтят ели. * Куп трудоваци млади - смях, викове и свади - с лопати, с чук един до друг * със брадви, търнокопи, със бомби сред окопи, трошат, ломят, прокарват път * над пътя на дедите... Те впрягат висините През бор, през клек, - Все по-далек! * 10. Сп. Житно зърно", год. VI, кн. 1,1931 г. Мара Белчева *) ТОЛСТОЙ Степ. Широка снежна степ. Пада мрак. Из бездната на вечерта вихърът зави свиреп. Скитник стар запре пред тъмните врата мънастирски. Щап подел, той почука: „Нищ отвърженик нерад." - „Всякой е добре дошел, влез." Прегърбен влезе старец белобрад. Влезе и излезе пак. Не намери той и тука своя бог, чийто глас през нощний мрак го поведе - глас и кротък, и жесток. Влезе и излезе пак. И през снежното мълчание на нощта, чут е тежкият му крак твърдо стъпящ как отеква във степта. * __________________________________________- *) Излезе от печат антологията на Мара Белчева „Избрани песни". По липса на място в този брой, в идната книжка ще дадем рецензия за нея. Доставя се и от редакцията. Цена 40 лв. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване