Jump to content

61. Мария Николова Гърнева. 61.7. Човешката любов е краткотрайна


Recommended Posts

61.7. Човешката любов е краткотрайна

Колкото и да е хубава човешката любов, тя носи, поради самата си при­рода, разочарования и сълзи. По неизвестни за мене причини, Станчо започ­на да флиртува с млади момичета и да ме ядосва с това. Вярно е, аз бях вдови­ца с две деца, той - ергенин, макар и на възраст колкото мене. Какво искаше да ми каже? Че струва повече, отколкото аз бях? Че неговият мъжки чар може да държи около него и млади, хубави момичета?
Това ме много наскърби. Нощите ми се запълниха с кошмари. Светлото настроение на душата ми се загуби. Аз започнах да линея. Избягвах очите на Учителя, Който все така любовно, с поглед ме питаше: „Какво се е случило с тебе?" Но Той нямаше защо да чака отговора ми - Той вече знаеше какво се е случило с мене и никак не се чудеше. Той навярно знаеше, че това трябва да стане! Как иначе душата ще запази своята сочност?
Но „сочността" ми се превърна в пороища от сълзи, когато Станчо се настани в една палатка с една артистка, гдето прекараха заедно цели петнаде­сет дни. Това ставаше пред очите на всички - дори напук на всички. Как прека­рах аз тези петнадесет дни? А сама на себе си аз казвах: „Какво право имаш ти да го ревнуваш? Какво ти е обещал на тебе, една бедна вдовица? Какви права имаш ти над него? Нали и ти се бориш за свободата си - защо не искаш да му дадеш и на него свобода? Защо да не бъдат и те свободни да правят със себе си това, което на тях е приятно?"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...