Jump to content

80.А. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ (бр. 22, 9.VI.1930 г.)


Recommended Posts

80.А. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ

(бр. 22, 9.VI.1930 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 22, 9.VI.1930 г., София, стр. 2)

Преди 2000 години Исус Христос каза тези велики слова и въпреки че всички се кичим с името „християни”, не ги изпълняваме.

Някога, когато на фронта бяхме и народът там и тук тънеше в мизерия и търпеше оскъдици, тогава се стекоха така условията, че войниците хвърлиха пушки и обърнаха гръб на противника и дойдоха да търсят противника край София. Обявиха Радомирската република с председател Ал. Стамболийски, с главнокомандующ Р. Даскалов. Те посяха ветрища и трябваше да се чака, че ще женат бури. Нашите политически водачи не взеха поука от това и министър Буров и други шефове и шефченца на партии почнаха да правят митинги, конгреси, из Търново да заявяват, че през трупове ще минат, но властта ще вземат и усмихна се щастието на Сговора и Сие (всички стари партии) и смъкнаха Стамболийски, посяха ветрища и пр.

Днешната опозиция тръгва по стар път пак с митинги, Варна откри борбата против Сговора, почват да сеят ветрища, ще се женат бури.

И ние може би не одобряваме управлението на Сговора, но ний питаме тези господа бивши боляри, които ни донесоха такива катастрофи и страдания: какво ни дадоха те, когато бяха на мястото на Сговора? Що нови ни носят днес? Измениха ли се те, след като народът ги изгони от управлението? Забравиха ли кражбите, рушветите и канските пискания на народа от тях? Забравиха ли сладките си приказчици, които си казаха едни други преди (който не вярва, да разгърне книгата на Омарчевски)?

Този ли е пътят за вземане властта?

Не сеят ли ветрища и не ще ли женат бури?

Това ли е най-важното днес за България?

(следва)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...