Jump to content

19. Най-високата истина във Вселената


Recommended Posts

19. Най-високата истина във Вселената

Календар „Братство” за 1936 година. - Севлиево, Братство, 1935, с. 45 ÷ 46

Великата основна истина във вселената е онзи дух на безкраен живот и на безкрайна сила, който е в основата на всичко, всичко оживява, който се проявява във всичко и чрез всичко; онова самобитно начало на живота, от което всичко е произлязло и постоянно произлиза. Това е изворът на всеки индивидуален живот, източник на сила, мъдрост, любов и на всички материални неща.

Този дух на безкраен живот и на безкрайна сила, който лежи в основата на всичко, се нарича Бог. Той твори, действува и владее чрез велики и неизменни закони и сили; тези закони са всеобщи и ни заобикалят от всички страни. Всичко в света става по тези закони. Може да се каже, че във вселената не съществува нищо друго освен закони.

Следователно, Бог е този дух на безкраен живот, който изпълва цялата вселена. От него и в него съществуват всички неща, както ап. Павел казва: „в Него живеем, движим се и съществуваме”. Той е живот на нашия живот, да, Той е самият наш живот.

Ние сме получили от него своя живот и непрестанно го получаваме. Ние участвуваме в живота на Бога; и макар че като индивидуални духове да се отличаваме от него, тази разлика не е разлика по същност, а разлика по степен. Колкото повече божественото течение се усилва в човека, толкова повече човек е по-близо до Бога и придобива духовни сили. А понеже божествените сили са безгранични, то излиза, че единствените ограничения за човека са тези, които той сам си постави, просто защото не познава себе си.

ЗАБЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯ:

1. „Езикът на Зодиака” от Георги Радев, „Новогодишна молитва” от Олга Славчева и статиите „Воля за доброто”, „Най-високата истина във вселената” (написани по идея на Учителя) са поместени в Календар „Братство” за 1936 година, издание на книгоиздателство Братство, гр. Севлиево, на Сава Калименов.

2. „Езикът на Зодиака” е поместен непосредствено след отпечатания календар за 1936 година. Статията е подписана с г., ръкописно (с. 20).

3. В календара са представени различни материали на приятели от Изгрева, София. Авторството на Г. Радев се потвърждава и от подписа г., с който той подписва и повечето от статиите си в сп. „Житно зърно”.

4. Основното доказателство, че авторството принадлежи на Г. Радев се намира в един каталог „Наши издания” - отпечатан на гърба на корицата на книжката със стихове „Вечната поема” от Auroro (псевдоним на Мария Зафирова), издадена през 1936 г. от книгоиздателство Братство на Сава Калименов. В каталога на издателството, като книжка № 10 е посочен „Езикът на зодиака” с автор Георги Радев, а като книжка № 11 – „Вечната поема” на Айгого. Под списъка с книги е отпечатано - книгоиздателство Братство, Севлиево.

Доказателствата бяха открити по време на съставянето на „Изгревът”, том XVIII.

https://petardanov.com/files/file/1195-%7B?%7D/

post-1-0-49336400-1479858491_thumb.jpg

post-1-0-57617400-1479858507_thumb.jpg

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...