Jump to content

ЧАСТ III. КОСМИЧЕСКИТЕ ВЪЛНИ НА БИТИЕТО 1. ВЪЛНАТА НА ЛЮБОВТА МИСТИЧНИЯТ ДЕКАНАТ НА ЗНАКА ВОДОЛЕЙ


Recommended Posts

1. ВЪЛНАТА НА ЛЮБОВТА МИСТИЧНИЯТ ДЕКАНАТ НА ЗНАКА ВОДОЛЕЙ

„Когато Любовта царува, смут не става”

Учителят

1.1 ОБЩИ ПОНЯТИЯ

Великите посветени, Учителите на човечеството, още от дълбока древност са говорили, че цялото небе, със своите неизброими слънца и планети се непрестанно преобразува. Чрез тези промени, в течение на милиардите и милиони години, преминали в летописите на времето, се чертаят епохите, ерите и културните периоди в историята на човечеството.

Зад живота на тези звезди, планети и планетни цикли стои Великият космически творчески принцип, Непознатото*. Непознатото пулсира навсякъде във вселената и чрез него протича; животът, светлината, движението.

Земята е сравнително малка планета в безконечното космично пространство, но и през нея пулсира живота на мировото сърце. Тя получава от Слънцето своята енергия под формата на светлина, топлина, електричество и магнетизъм. На второ място, тя търпи влиянието на другите планети от нашата слънчева система. Третото влияние, на което са подложени Слънцето, планетите и нашата Земя, е влиянието на космическите лъчи, идващи от дълбочината на Космоса.

Съвременните учени, особено през втората половина на XX столетие, с помощта на теоретичната и експериментална астрофизика насочиха своите усилия за проучване на космическите лъчи. По този начин, ние навлизаме в дълбочината на космичния свят, който стои в тесни биологически и психически връзки с нас.

Нашата малка планета е заобиколена от цяла система звездни течения от различно естество. Съвременната наука вече изучава известна част от тях, а в бъдеще новите астрокосмични науки, като радиострономията, астрофизиката, астрохимията и др. ще започнат да изучават теченията от още по-висок ранг на вибрации. Астрокосмичната философия, специално астросоциологията, чрез своите аналогии по пътя на символиката, идва да потвърди все повече и повече, че целият духовен, културен и политически живот на народите и на цялото човечество е една хармонична синтеза от космическите влияния. Специално животът на нашата земя, както ще видим по-нататък, се изгражда чрез планетните цикли. Те са главните ключове за интерпретиране на материалната и духовно-културна история на земното човечество.

Ние ще повторим в няколко мисли схващанията на Учителя за характера на трите деканата на Водолея, за което говорихме в предходните страници. В течение на периода на мистичния деканат на всяка епоха се изливат от висшия мистичен извор на живота струите на Мировата

Image_009.png

* Планетни цикли в астрономията се подразбират срещите на две планети, в тяхното движение по еклиптиката. циклите на тежките и отдалечените планети имат по-голяма времетрайност.

Стр. 54/943

любов. В продължение на периода на научния деканат се излъчва светлината на знанието, чието огнище е Мировата мъдрост. И най-сетне, през течение на социалния деканат се събуждат и проявяват силите на истината, която носи свобода и красота.

Цикличната трайност на мистичния деканат е 720 години. Според Учителят този деканат е започнал от 1914 г. и ще продължи до 2644 година.

Това са демаркационни цифрови граници със значителни орбисови нюанси.

През този период, върху нашата Земя ще дойдат да се въплътят цяла серия от души - според думите на Учителя - идващи от сферата на планетата Нептун. Тя се явява като висока октава на планетата Венера.

Религиозният свят е наричал тези души светии, а Учителят ги нарича Слънчеви деви. Те притежават онази магическа мощ, която произтича от великата добродетел на мистичната природа на човешката душа - кротостта. Тя е символ на чистота и девственост; в никой случай тя не е израз на малодушие. Слънчевите деви, това са децата, изпълнени с вяра в бъдещето. Те са мечтателни, вдъхновителки; нежност и топлота изпълня тяхното приятелство. На тях липсва песимизъм; тяхната оптимистична усмивка стопля, гали и сгрява душата, която търси лек за раните си от суетните желания. Тяхната песен е изпълнена с упование, красота, възторг и устрем по звездния път на младостта.

Слънчевите деви, идващи от планетата Нептун са призвани да снемат тежкия шлем на бога Марс и неговите ужасни оръжия. Така човечеството ще достигне до желания мир.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...