Jump to content

2.3 НАУКАТА, ОСВЕТЕНА ОТ МЪДРОСТТА


Recommended Posts

2.3 НАУКАТА, ОСВЕТЕНА ОТ МЪДРОСТТА

Астрокосмичната научна синтеза ще достигне своя апогей през втори деканат на Водолея. Науката не само ще хвърли светлина, но ще бъде и главен двигател при разрешаването на всички големи социални промени. Ще се намерят най-верните и най-ефикасните методи, които ще стопят омразата между народите. На мястото на националния, класовия и личния интерес ще избликнат могъщите струи на алтруизма. който ще насочи човечеството към Живота за Цялото. През този период в човека ще се пробуди шестото чувство -ясновидството и интуицията, които ще му дадат едно безпогрешно разбиране за новите изисквания на живота. През този научен деканат на Водолея човекът. Синът на мъдростта ще разбере, че Земята е едно живо същество, едно психологично единство. Това единство, този жив организъм притежава свои органи, свои системи и накрая има едно индивидуално съществувание в слънчевата система. Нашето лично съзнание, твърде много ограничено в рамките на едно геоцентрично разбиране на знанието, както и поради твърде краткото си физическо съществувание, няма възможност да се добере до основния тон на Живата разумна природа. Последното е нещо, което лежи в обсега на нашето Космично свръхсъзнание и то при условие, че сме вече почувствали най-висшите трепети на великата идея на безсмъртието. Това означава, че в бъдеще, следвайки пътя на съвършенството при различните превъплъщения няма да има тъмни зони на прекъсване на висшето ни Космическо сврьхсъзнание. Земята, подобно на всички човешки същества, притежава физическо тяло потопено в четиритях агрегата на материята. От друга страна, освен това тяло тя има и друго, едно етерно тяло, съхраняващо квинтесенцията на органическата материя при нейната дезагрегация* Тази именно етерична материя служи като посредник между физическото тяло и духовното тяло на съществата.

Духовното тяло е свързано с целия космически свят.

Менталният свят е свързан с радиациите на всички системи в Млечния път.

И най-сетне каузалното тяло е свързано с ритъма на метапсихичния свят.

Ние можем, разбира се много трудно, да схванем ритъма и пулсациите на живота на Земята посредством нашите пет сетива, толкова ограничени поради късия ни земен живот. Бавните земни ритмични движения, произлизащи от и свързани с нейните витални функции, координирани с нейната цялост, се трудно поддават на едно чисто интелектуално схващане. Нейните внезапни разтърсвания, земетресения-вулканични изригвания, приливи и отливи, непрестанни електромагнитни промени в нейната атмосфера, произтичащи от Слънцето и планетите, са само едни малки отсечки от нейния цялостен живот. Досега науката за живота на Земята дава едно чисто материалистично обяснение през погледа на геоцентрично разбиране на нейните явления. Синовете на Мъдростта ще виждат и ще разглеждат тези изменения на Земята като проекция на различни физически и духовни възходящи състояния на нейната еволюция. Тези движения и явления представляват израз на нейния биофизиологичен живот, направляван от законите на Живата разумна природа. Човекът на новата епоха, синът на Мъдростта, посредством своето свръхсъзнание ще влезе в директна връзка със съществата от Духовния свят. Тогава звездите ще му проговорят. Те ще разкрият езотеричния смисъл на своето движение, на своите циклични срещи в апогеите и паденията на културите в историята на Земята и човечеството.

Image_015.png

* Разпадане

Стр. 68/943

Учителят заключва: „Знанието идва отгоре и то ще бъде открито от хората според тяхното съзнание, според тяхната духовност. Земята е една затворена книга, където са написани неизчерпаеми богатства”.

Тук, под „отгоре” се разбира нашето свръхсъзнание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...