Jump to content

3.2 СВЕТЪТ НА ВЕЛИКИТЕ ДУШИ


Recommended Posts

3.2 СВЕТЪТ НА ВЕЛИКИТЕ ДУШИ

Великите души, синовете на диамантената воля, на свободата и красотата притежават топлото сърце на слънчевите деви, светлият ум на мъдростта и живеят в мира на осъщественото космическо единение. Те са над света на вярата, над законите на логиката, потопени са в самата реалност. Те са символ на разумната сила, която е движение без реакция във всестранното творчество, в хармонията на живота. Те притежават силна, разумна, твърда като диамант, безстрашна, непоколебима, несъкрушима, творческа воля. Благородството е отпечатано върху тяхното чело, те притежават висок морален устой и нямат личен живот. За тези велики души всяко живо същество носи в себе си една велика идея, една необходима нота във висшата хармония на живата разумна природа. Всяко живо същество по отношение на своето съзнание е един прозорец към духовния свят, една радиация на известно емоционално качество, една интелектуална способност и изява на една волева сила. Космичното у човек е велико, понеже то носи в себе си необятното, незнайното. С полета и устрема на нашето въображение, ако само бихме могли да надзърнем в духовното или да предусетим с интуицията си какви духовни богатства ни очакват там, ние не бихме останали нито секунда всред тъмната бездна на нашия личен живот - живот на геоцентрично съзнание изпълнено с безверие, с мъгли на съмнение и всред непрестанни драматични конфликти. Затова всички Учители са идвали на Земята като пратеници на един Учител, на Духа, който разкрива постепенно тежките завеси на Незнайното.

Досега в бялата раса са се изявили десет Учители. До идването на Христа тези учители са били от човешка еволюция Те са се издигнали от бездната на материята към висините на Духа. Те са оперирали с великите знания на подсъзнанието, където се съхраняват всички общочовешки расови национални, обществени и лични опитности от създаването на човечеството насетне. Тяхното прозрение е било резултат на един колективен процес. Със своето издигане те са подпомагали непосредствено еволюцията на народите, расите и цялото човечество. В качеството им на Учители само Христос и Учителят не са от човешката еволюция. Те са слезли от царството на Духа, от звездата на звездите Алфеола, от царството на Свръхсъзнанието, което държи еволюционните планове на бъдещето. Затова Учителят казва, че Христос, за да бъде изявен на Земята, е трябвало да се редуцира 78 милиона пъти. Последната изява на единия Велик Учител на планетата е кардинална. Тя поставя основата на една нова раса, на шестата раса - расата на синовете Божи,

Тези прояви на единния Учител, който не е личност, не е общество и не е свързан само с един народ са имали задача да събудят човешката душа от илюзорните образи и миражи на материалния свят - свят на феномените. Те по пътя на свободата са действали със своето Слово и с примера на своя съвършен живот, за да затрепти онази струна на човешкото естество, чиито звук ще ни спомни за Родината, от която са дошли човешките души. Великите души на волята, които ще се изявят в пълнота ще изявят Единния Учител, Духът, ще имат за това съдействие от трите свята: космичният свят- светът на принципите, духовният свят - светът на законите, материалният свят - светът на фактите и феномените.

Клетките на тези велики души са свързани с душите на всички същества. Техните органи са в единство с живота на народите. Техните системи са свързани с расите и с електромагнитните еманации на цялата планета. В далечните времена древната мъдрост се е домогнала до великата истина, че човекът представлява микрокосмос. Центровете на човешкия мозък, който е изтъкан от милиарди клетки, в които са локализирани емоционалните качества, интелектуалните способности и волевите сили на човека е свързан чрез невидими проводници с безбройните слънчеви системи на галактиката. В течение на социалния деканат, великите души на волята ще изявят дълбокото знание, необходимо за опознаване на скритите сили на биопсихичната същност на човека. Външният религиозен култ, който е отклонявал човешките души от пътя на Истината, ще отпадне и човекът със силите на своя организъм ще може да оперира непосредствено, за да влезе в разумен и интимен контакт с Космичното Начало.

Стр. 75/943

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...