Jump to content

ДОПЪЛНЕНИЕ СВЕТОВНАТА АСТРОСОЦИОЛОГИЯ 1. ВСТЪПИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ


Recommended Posts

ДОПЪЛНЕНИЕ*

СВЕТОВНАТА АСТРОСОЦИОЛОГИЯ

1. ВСТЪПИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Като едно допълнение на настоящия труд ние даваме един кратък очерк върху основните начала на световната астросоциология. С това целим да улесним читателя в посока да разбира философско-метапсихичните съвпади на така наречените бавни планети: Плутон, Нептун, Уран, Сатурн и Юпитер. Ние се ласкаем от мисълта, че по този начин ще може да зазвучи звездният ритъм в непрекъснатите вериги от събития в материалната, политическата идуховно-културната история на народите.

Съвпадите на бавните планети в техните цикли, както и преминаването им през знаците на Зодиака, дават своите отражения във всички обществени сектори на вътрешния и международния живот на държавите.

Още от най-дълбока древност, мъдреците-астролози на Халдея и на древния Египет са виждали голямата зависимост между движенията на звездите и явленията в природата, както и по отношение на събитията, хроникирани в летописите на историята.

Древните са си служили с различни звездни ключове за предсказване на земетресенията, яростните вулканически ерупции, бесния вой на стихиите, падането на цивилизациите, появата на нови религии, на войни и революции.

Много от тези ключове, за съжаление, са загубени или останали скрити в иносказателността на древните писания. Само малки музейни отломки от тия тайнствени познания, намерени в жреческите посветителни светилища и храмове на древността, са могли да достигнат до нас.

Мнозина автори надценяват това завещано ни от древния свят богатство. Съвременната наука, по пътя на експеримента, посредством законите на статистиката, както и по пътя на аналогията, корелацията в живата разумна природа, е тласнала далеч напред човешката мисъл.

И не без основание Учителят, този велик мъдрец, ни казва; „Древните криеха в жреческите храмове своите знания, пазейки ей само за избраните, защото тия знания изобщо бяха ограничени. Общественият живот тогава не е бил диференциран, а материалната култура и специално науката, са били още в своето начало. Ръководството е било в ръцете на жреците и фараоните, които са градили своето могъщество върху народните маси; тия маси са живеели в тъмнината на невежеството и безправието на робството.”

Западните окултни школи действително разполагат с много методи, изградени върху тези останки от източната традиция, но тези методи са твърде неподходящи за съвременния човек, при усложнения съвременен обществен апарат.

Новото учение, което Учителят завеща на човечеството, чрез стотиците и хиляди свои беседи, прилича на един велик извор на знания, които ще утолят жаждата на непрестанно търсещия човешки дух.

Image_027.png

* * Забележка на съставителя - Оригиналът на тази част от труда на Методи Константинов ни беше предоставен на по-късен етап след превода от френското издание и набирането му. с. 9 ÷ 32. Допълнението, въведено по оригинал, тук е поставено на мястото му в първия ръкопис.

Стр. 116/943

Далеч сме от мисълта да подценяваме същественото, завещано ни от древния свят; напротив, ние изрично подчертаваме, че то представлява една солидна база, върху която се изграждат непрестанно научните познания, които все повече и повече ни доближават до Истината, в която пулсира Великото Космично Единство - живот за цялото.

В нашата съвременност, при широките перспективи на научната мисъл, ние считаме за необходимо и подходящо да се внесе една промяна в заглавието „Световна астрология”, или както по-ограничено в Средновековието са я наричали „политическа астрология”, като се усвои термина „Световна астросоциология”

В действителност, страниците на историята на народите се изписват върху екрана на тайнствения, завещани от древните Зодиак, от звездния ритъм на главните фактор - Слънцето и от вторичните фактори - планетите на слънчевата система.

Бихме направили голяма грешка, ако разглеждаме тази магическа звездна лента, наричана Зодиак, статично, в координатите на времето и пространството. Знаците не се покриват с имената на звездните констелации, защото знаците са в процес на непрекъснато движение.

Това движение създава условия за разнообразието във формите на живота, които разгръща възходящо своите дълбоко скрити потенциалности. Зодиакът има своя дълбок философско- метапсихичен смисъл; неговите знаци са електромагнитни силови полета, които са свързани непосредствено с творческите процеси в живата разумна природа, както и със съдбините на народите.

Всички видове в растителното, животинското и човешкото царства, имат своите небесни карти, хроникирани в летописите на историята.

Земята, човечеството, расите, народите, обществата и всички останали по-малки социологически единици имат определени звездни моменти на раждане и смърт в космичния свят. В природата не съществува нищо статично, в света на реалността няма затворени линии.

По пътя на слънчевата спирала нашата планета се носи непрестанно в нови и нови звездни сфери, които създават обективните условия за творчески промени или, на философски език казано, за „скоковете” в природата, както и в развоя на човешките общества. Така говорят звездните летописи; така твърди и модерната научна мисъл, която изследва както суб-микроскопичните частици на атома, така и ултра-макрокосмичните креации - галактиките. Чрез съвременните средства на електронния микроскоп и радиотелескопа, както и чрез съвременните космични сонди, научната мисъл се домогва смело по пътя на астрокосмичната синтеза.

Индукцията, метод на конкретната човешка мисъл, работеща в триизмерния емпиричен свят, хроникира нашите възприятия. Методът на дедукцията изгражда от елементите на възприятията съответни представи, а каузалната мисъл, по пътя на законите на логиката и чрез метода на аналогията есенциира понятията.

Това е кръгът, в който се е движила досега научната мисъл в ограничената сфера на едно геоцентрично разбиране, което е търсило причинността на нещата и на явленията предимно в земни фактори.

Новата съвременна научна мисъл си служи вече с методи по-съвършени: символиката, съответствието, корелацията и интуицията. Тези методи позволяват да се навлезе в сферата на едно хелиоцентрично и космично разбиране, което no пътя на астрокосмичната синтеза ни разкрива новия философско-метапсихичен мироглед-живот за цялото.

В светлината на тези разбирания, ние ще се опитаме да дадем една характеристика на идейните елементи на звездните фактори, които лежат в основите на астросоциологията.

* * *

Индивидуалната астрология датира от Хапдея, Асировавилония и древния Египет. Политическата астрология, или както вече казахме ние ще я наричаме, световна астросоциология,

Стр. 117/943

води своето начало от древния Китай. Китайските астролози са разбирали и боравили с планетните цикли, които са главните фактори в световната астросоциология. Последната има за предмет събитията на колективите, на големите социални категории - расите, народите, като биопсихични части от общочовешкия организъм. В древен Китай, при всички държавни особи са били аташирани специални съветници, наричани звездобройци. Те са предсказвали идващите политически събития както в мирно време, така и при военните конфликти.

В Средновековието и в наше време, интересът е бивал насочван главно към индивидуалната астрология, за която е налице огромна литература. Интересът към световната астрология в последните десетилетия започва да се засилва, защото политиката е вече надхвърлила континенталните рамки и е навлязла в широките световни рамки; тя е вече една световна политика. Събитията на световния екран следват едно светкавично темпо. Времето и пространството се съкращават до своите минимуми при съвременната свръхмощна техника.

През 1937 г, на състоялия се във Виена световен астрологически конгрес, се е вече чувствал един повишен интерес към световната астросоциология. В изнесените на този конгрес доклади за индивидуалния хороскоп, последният е бил застъпван като функция от пo-общи звездни карти, в които са действали съвпадите на тежките планети и съответните им цикли.

Индивидуалните хороскопи се вземат вече не само като моментна картина на дадени звездни влияния, но и като функция на фактори с по-голям обсег на действие във времето и пространството.

Освен планетните цикли, голямо влияние в индивидуалните и колективните карти указват и лунните и слънчевите затъмнения, а също и новолунията, окултациите на планетите и специално ингресиите на Слънцето при сезонните звездни карти*.

Расите, народите, обществата, крупните социални, религиозни и духовно-културни течения, се явяват като нещо живо и динамично. И те се подчиняват на природните закони, на същата цикличност: раждат се, развиват се, идват до своя разцвет, а след това влизат във фазата на своя упадък, в периода на своята старост.

През тези големи периоди на колективните единици, историческите личности - в областта на социалния живот, на науката, изкуствата и религиите - се явяват като резонатори, като изпълнители на големите подсъзнателни духовно-културни заряди на расите и народите.

От доктрината на астросоциологията ние знаем, че великите посветени са онези централни духовни и социални двигатели, които дават основния тон, първоначалния творчески импулс на дадена епоха. Техните хороскопи, разгледани в по-големите звездни карти на колективитетите, съдържат основни идентични биопсихични комплекси.

Гениите, които работят в дадени духовно-културни сектори, нямат универсалността на великите посветени, наричани Учители на човечеството. Гениите, талантите, културните души и обикновените хора са изпълнители на големите основни подтици, които се донасят от Учителите на човечеството. Последните, като изразители на дадена епоха, разкриват философско- метапсихичния мироглед на епохата. Те са главните антени на звездния свят. В природата съществува не само една механистична закономерност, но и една целесъобразност, дирижирана от Космичното начало.

В хороскопите на големите личности, които личности се явяват като важни двигатели в историята, са отразени подсъзнателните метапсихични комплекси на расите и на народите. Гладната ськровищница, която кредитира народите, е Универсалната душа на космичния свят. И основателно е изтъкнато в докладите на международния астрологически конгрес във Виена, че

Image_028.png

* Окултации на планетите имаме, когато техните центрове преминават през светилата - Слънцето и Луната. Това са перфектни съвпади.

Стр. 118/943

великите хора, като могъщи пружини на историята, се явяват като медиуми на колективния психически заряд на епохите и културите.

С тези кратки встъпителни бележки, ние считаме, че сме дали малко светлина върху най- важните астросоциологически фактори и затова ще се спрем допълнително и по-подробно върху същите фактори, смятайки, че по този начин бихме улеснили правилното разбиране на изложеното в предходните глави на настоящия труд.

От друга страна, ние смятаме, че читателят по този начин ще може да получи съответно един вътрешен импулс за едно по-голяма задълбочаване в тази трудна материя, която ще бъде предмет на едно по-голямо научно задълбочаване в близкото и далечно бъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...