Jump to content

2. ВЪПРОСИТЕ ЗА НАШИТЕ ПЕНСИИ ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД


Recommended Posts

2. ВЪПРОСИТЕ ЗА НАШИТЕ ПЕНСИИ ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД

(В. „Инвалид”, г. XXIII, бр. 1019, София, 16.ІІІ.1942 г., стр. 1 ÷ 2)

Преди една седмица бе внесен в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Наредбата-закон за пенсиите за инвалидност.

Този законопроект е плод на многократни постъпки от Съюза, както и на добрата воля на правителството, да се направи колкото се може повече и по-добре за уреждане въпроса за пенсиите на пострадалите от войните. Че това е така, най-добре личи от думите на министъра на финансите г- н Добри Божилов, които той спомена в хубавата си и прочувствена реч пред Народното представителство на 12 т. м., преди гласуването на първо четене законопроекта:

- В ред срещи с представителите на пострадалите от войните, аз можах да узная много добре тяхното положение и техните нужди.

Новият законопроект не представя цялостния проект, за който Съюзът и днес държи да бъде възприет. Новият законопроект обаче обгръща доста от нашите основни пожелания.

В мотивите на законопроекта се прави една много правдива и уместна преценка по положението на вдовиците от войните и родителите на загиналите през войните. Тези мотиви са така убедителни, така трогателно истинни, че самите те биха били достатъчни да предизвикат общото и единодушно приемане не само на сегашния, но и на всеки друг законопроект за пострадалите от войните.

Ето какво казва министърът на финансите в тези мотиви:

„Въпреки дадените през последните години увеличения на пенсиите на пострадалите от войните, все още пенсиите на известни категории пенсионери са твърде малки и недостатъчни за задоволяване на най-необходимите нужди.

Особено незадоволителни са размерите на наследствените пенсии на сама съпруга и на родителите на нисши чинове във войската (от редник до фелдфебел включително), налага се да бъдат те подобрени, толкоз повече, че вдовиците и родителите на убитите през време на войните са вече на преклонна възраст и не могат чрез собствен труд да увеличат доходите си.

От друга страна, необходимо е да се направят някои допълнения и изяснения в сега действуващия закон за пенсиите за инвалидност с оглед на настъпилите събития.”

Срещите, за които спомена г-н Божилов в своята реч, бяха придружени с участието в някои случаи и на министъра на войната г-н генерал-лейтенант Даскалов Теодосий и на нашите другари военно-инвапиди, народни представители, господата д-р Иван К. Вазов, Андро Лулчев, Димитър Кирев, Марко Д. Сакарски, Н. Логофетов и др.

Всичко това показва, че въпросът за нашите пенсии е поставен отново на дневен ред.

На 12. т. м. Народното събрание, след като изслуша с пълно внимание речите на двамата народни представители военноинвалиди, господата д-р Иван К. Вазов и Андро Хр. Лулчев (речите даваме на втора страница) и вдъхновената реч на министър Божилов, единодушно прие на първо четене законопроекта.

В парламентарната финансова комисия, под председателството на г-н Петър Кьосеиванов, ще бъде разгледан отново по-обстойно законопроектът, т. е. ще бъде разгледан и в същността му въпросът за пенсиите на пострадалите от войните.

Като имаме обещанието на министъра на финансите г-н Божилов, още сега и впоследствие правителството ще разшири мероприятията си, все в досегашната посока на подобрение участта на пострадалите от войните, ние се надяваме, че нашите искания с нашия законопроект в скоро време ще се осъществят.

Засега пострадалите от войните, чиято скромност подчерта г-н Божилов, с благодарност приемат грижите на правителството на г-н проф. д-р Филов към най-заслужилите български синове, грижи, които са и под близкото и бащинско бдително око на Върховния покровител на пострадалите от войните - Негово Величество Борис III, цар на обединена България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...