Jump to content

12. УЧИТЕЛЯТ ЗА ВОЙНИТЕ


Recommended Posts

12. УЧИТЕЛЯТ ЗА ВОЙНИТЕ

ДА СЕ РОДИ: Беседа от Учителя, държана на 6.Х.1918 г., София. - В: Дали може:

[Неделни беседи от Учителя.] София, 1942, стр. 272.

Само Учителят може да помогне на ученика да придобие условията за влизане в Царството Божие. Ако Слънцето не изпраща своята светлина и топлина, Земята сама нищо не може да ни даде. Без учител ученикът нищо не може да направи.

„Ако се не роди някой изново.” Това значи: ако не се свържете с възвишените същества - с ангелите, херувимите, серафимите, началствата, престолите, не може да се новородите. Новораждането освобождава човека от смъртта, която го ограничава и лишава от условия за придобиване на всички добродетели. Нека всеки каже в себе си: Праведният не умира. Никой не може да вземе добродетелите му, никой не може да вземе душата му. Христос казва: „Имам власт да положа душата Си, имам власт [и] да я взема.”

Задачата на всеки човек, на всеки българин, е да познае своя Баща и да каже: „Готов съм вече да изпълня първо волята на Баща си, а след това - и на своя ближен.” Бог ще му отговори: „Да бъде благословен този народ, този човек, който е готов да Ми служи с любов. Аз ще платя всичките му дългове, ще му направя нова къща, ще му дам добри синове и дъщери.”*

Иде Божието благословение върху българския народ. Иде Божието благословение за всички народи. Които са готови, ще проверят това след десет години, други някои - след сто години, а най- неподготвените - след хиляда години. Всички ще проверят, че думите ми са истинни, и ще кажат: „Благодарим Ти, Господи, че отвори очите ни, да виждаме.” Тогава всички ще се убедите, че страданията, които днес преживявате, не могат да се сравнят със славата, която ще дойде след десет, сто или хиляда години.

* На 3 октомври 1918 г. Цар Фердинанд абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски, който става цар Борис

III. (бележки на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...