Jump to content

1. ЕРИТЕ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ


Recommended Posts

1. ЕРИТЕ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Известно е, че оста на Земята е наклонена на 23 и половина градуса. При движението на Земята около Слънцето тази ос бавно се люлее, като описва една пълна конусна повърхнина в продължение иа 25,800 години. При това люлеене пролетната равноденствена точка влиза последователно във всяко едно от зодиакалните съзвездия, като го преминава за около 2150 години. Влизането на тази точка в дадено зодиакално съзвездие има епохално значение, като открива нова ера, както за нашата планета, така и за всички живи същества на нея и най-вече за човека и човешките общества, като най-чувствителни за възприемане на космичните влияния. Всяко едно зодиакално съзвездие създава условията за събуждането и развитието на дадени качества, стремежи, както за отделният човек, така и за обществото. Влизането на пролетната равноденствена точка в ново зодиакално съзвездие е всякога началото на ново характерно развитие на човешката култура. Въздействието на ерите е с малки отклонения от влизането на пролетната равноденствена точка и съответното зодиакално съзвездие.

Първите данни за ерите, първите сведения за тяхното въздействие върху човека и човешките общества, имаме за Ерата на Лъва, която е протекла от 10,000 до 8,000 години преди Христа. Следвана от Ерата на Рака, протекла между, 8,000 и 6,000 година. Ерата на Близнаци от 6,000 до 4,000 години. Ерата на Бика от 4,000 до 2,000 година. Ерата на Овена от 2,000 до началото на Християнската Ера. Ерата на Риби от началото на нашата Ера, до, както Учителят казва, 1914 година и Ерата на Водолея, в която ера сега човешкият род живее. За характера и въздействието на всяка ера е от особено значение онова, което е най-характерното за съответното зодиакално съзвездие, дадено ни от астрономията.

В съзвездие Лъв, изразено от древните мъдреци със символа гривест горд изправен лъв, изразяващ мъжество, сила и господарска повелителност. В това съзвездие, видими с просто око, се наблюдават около 70 звезди, между които особено ярко изпъкват звездата РЕГУЛ от първа звездна величина и ДЕНОБЪЛ от втора. Слънцето Регул е с диаметър три пъти по-голям от диаметъра на нашето Слънце, Неговата яркост, която е изключително голяма, е 150 пъти по-голяма от яркостта на нашето Слънце. Температурата на неговата повърхнина е 14,000 градуса (на нашето Слънце е само 6,000 градуса). Тези данни на Регулос ясно е отчел Саабей изтичащите от това съзвездие сили, сили на мощ, достойнство и жажда за господство. Затова тази най-ярка звезда в това съзвездие е наречена Регул, което ще рече Цар, а Денобъл - Царица. Под това съзвездие, са казвали древните, са се раждали царе.

През тази ера чувството на самосъзнанието в човешкия род особено ярко се е изразило, като е дало на отделните по-събудени и с по-голяма сила членове на човешкото общество, жаждата, устрема за поемане на ръководството на тогавашните първични човешки групировки и общества, като за отличие от другите бавно, но сигурно са си създавали и съответни титли, подчертаващи превъзходството и властта, която те имат над другите: Разните князе, царе, шамани, жреци и пр.

Всяка една изява, всяка една сила има два израза. Един положителен, благороден, отварящ пътя на човешкия прогрес и другата изява - спъваща, разрушаваща. И тук, на тези върховни постове, са се проявявали хора със знание и мъдрост, които са създавали условията за свободата и прогреса на човешкия род и такива, които със своята сурова диктатура са ставали причина за налагане на мрак и спъване на човешкия прогрес, съпроводен с жертвата на много хора.

Следващата Ера е на Рака от 8,000 до 6,000 години преди Христа. Това съзвездие е символ изпрано с онова водно животно рака, което от всички водни обитатели, с изключение на млекопитаещите там, проявява загриженост, майчинско чувство към своето потомство. Ракът не изхвърля своите яйца, държи ги по опашката си, докато от яйцата се излюпят малките рачета. Тук имаме първата проява на майчина грижа. От всички зодиакални съзвездия, съзвездието Рак заема най-скромното място и положение. В него няма ясно изразени и грандиозни небесни образувания, освен звездния куп Яслите, който е много отдалечен от нас и с просто око се вижда само като размита мъглява звезда. Всъщност, погледнат с телескоп, тази звездна групировка има диаметър 16 светлинни години и се наброяват в него около стотина звезди. В това съзвездие има и една друга малка звездна групировка от 5 звезди. Съзвездието Рак е било посветено на Луната, която се приема за „Майката” в Слънчевото семейство. Мекото топло майчино чувство е ярко изразено във влиянието на това съзвездие, изразено в звездния куп „Яслите” и групираните пет звезди. Изобщо, зодиакални съзвездия, които имат в себе си звездни купове, всякога в изтичащите от тях сили има мекота, топъл милосърден майчински елемент, разбира се разнообразен от присъствието на други небесни образувания, ако ги има. Тук понеже нямаме такива ярко изразени небесни образувания, това майчинско чувство е най-чисто. Затова и влиянието на Луната дава най-ярко, най-чисто майчинство, което нещо преди образуването на Луната не го е имало. В насекомите и обитателите на моретата и океаните, които са се появили преди да имаме нашия спътник Луната, майчинско чувство, топлота, грижа за потомството няма. Те изхвърлят грамаден брой яйца, без за тях да имат каквато и да било грижа.

През тази ера се поставя началото на заседналия живот. Стремежът към подсигуряваме на редовна храна и запаси от нея, което създава земеделието и скотовъдството, също и строежът на жилищата, уютното домашно огнище. Всичко това преди всичко е плод на грижата и сигурността на майките и безпомощните и неспособни за самостоятелен живот рожби. Майката през тази Ера заема важно и централно място. Създава се матриархата. Типични са за това време кръглите, пълнички, луноподобни женски фигури, намерени изработени от дърво, изразяващи богинята на плодородието.

Ерата на Близнаци протича между 6,000 и 4,000 година преди Христа. В съзвездието Близнаци, в ясна и безлунна нощ, могат да се видят с просто око около 70 звезди, от които 14 са по- ярки от трета звездна величина, което е от особено значение. Между тях ярко изпъкват две слънца, видими близко едно до друго - ПОЛУКС и КАСТОР. Това съзвездие има отношение към планетата Меркурий, защото, казва Саабей, е създало двойника на тази планета. Меркурий е бързият, умният, схватливият, сметкаджията. Характерното през тази Ера е стремежът на човека към знанието и желанието му да го запази и предаде на идващото поколение. Този устрем дава възможност на човешкия род да изнамери писмото, като отначало той си е служил с груби недодялани символи, докато е стигнал до по-съвършената писменост. С това се прави голям скок в културния напредък, като се създават и първите хранилища на записаните знания. Освен това склонността на Меркурий и Близнаците към движение, общуване с други хора, довежда до откриването на колелото, този тъй важен елемент във възможността за движение.

Ерата на Бика е от 4,000 до 2,000 година. Това съзвездие е богато на небесни образувания. В ясна и безлунна нощ могат да се видят с просто око около 130 звезди, между които ярко изпъква красивата оранжева звезда, гиганта слънце АЛДЕБАРАН, които има диаметър 30 пъти по-голям от диаметъра на нашето Слънце. В това съзвездие се намират й двата ярко изразени звездни купове ПЛЕЯДИТЕ, в които с телескоп до 17 звездна величина се наброяват около 500 звезди, като заема в пространството област от 50 светлинни години в диаметър и ХАИДИТЕ, в които с телескоп се наброяват около 200 звезди. Диаметърът на този звезден куп в пространството е 16 светлинни години. В това съзвездие се намира също един от най-мощните радиоизточници. това е известната РАКООБРАЗНА МЪГЛЯВИНА. Тази ера е добила своя най-ярък израз в първите Египетски династии. През тази ера се проявява устремът за изобилие, плодородие, както в растителния, така и в животинския сеят. Животните и растенията, които човекът е отглеждал, са били предмет на особени грижи за плодородието и множеството им. Създали са се тогава и първите съоръжения за напояване на нивите и градините. Египтяните, които добре са разбирали влиянието на това съзвездие, са боготворили Бика, като Бог на плодородието - свещеният Апис. Затова тъй често при тях се срещат многобройни изображения на Бика. Влиянието на това зодиакално съзвездие е тласнало човешкия род и към построяването на тежки масивни постройки - различните храмове. Това съзвездие има отношение към планетата Хано, която все още не е открита и се намира зад Плутон. Планетата Хано се изразява като господар на живота и смъртта и оформя в човешкия род убеждението, че животът е вечен и че смъртта на човека не е нищо друго, освен едно преминаване от един свят към друг, и оттам големите грижи на египтяните към своите мъртви.

Ерата на Овена е от 2,000 година до началото на нашата Ера. Тази Ера има отношение към планетата Марс. Овенът, като животно, е бил на голяма почит при скитническите пастирски племена на евреите, които са били много войнствени и жестоки. При тях е създаден закона, при отмъщението да се стига не повече от „Око за око, зъб за зъб”. Милост не е имало. Тази Ера е на сериозни войни на персите, на египтяните, особено през времето на Рамзес II, войните на Александър Македонски и пр. В областта на изкуството имаме вече един преход от тежките масивни строежи в Египет към по-естетичните и елегантни на гърците, особено ярко показано в техните храмове.

Ерата на Риби - за човешкия род започва от началото на Християнството до - според Учителя - 1914 година. Тази ера се характеризира преди всичко с епохата на християнството. В ранното християнство символът на Риби е бил на най-голяма почит, като таен знак, с който са се откривали един на друг, през време на техните гонения. Навсякъде в катакомбите е бил изрязван този любим техен знак. В тези подземни ходове те са погребвали и своите мъртви. И Христос говори за своите Апостоли, като рибари на човешки души. Съзвездието Риби има отношение към планетата Нептун, която управлява психиката на човека. Във висшите човешки типови тя дава милосърдието, мекотата, висшата Любов, интуицията. Тази планета, казва Учителят, управлява Пинеалната жлеза, която според окултистите ще дава ясновидството, вдъхновението. През тази ера, освен Християнството, което донесе Любовта, милосърдието, опрощаването, дойдоха и още хора, които донесоха богатствата от един по-висш свят - дойдоха гениалните композитори, изпълнители на музикални творби, писатели, откриващи богатия живот на човешката душа. Благодатна беше тази Ера за повдигането на човешкия род. Дойде обаче й негативната страна на тази Ера, Водата дави, задушава, яви се мрачната инквизиция, която в продължение на 14 столетия потопи в мрак и ограничения човешкия род и спъна неговия прогрес.

Ерата на Водолея. Това съзвездие заема обширна област от небесната сфера. В него с просто око могат да се видят около 90 звезди. Там се намира най-ярката мъглявина, в центъра, на която е една от най-горещите звезди с температура от 130,000 градуса, която е създала тази мъглявина с диаметър от 300,000 астрономически единици, което ще рече, че за да получим нейния диаметър ще трябва да умножим 300,000 по 150 милиона километра. Тази гореща звезда е в положението, както астрономите се изразяват, на свръхнова звезда. Но какви чудовищни процеси стават в такива слънца, за да са в състояние да дават такива ярки и непонятни по своя размер светещи облаци, това не ни е известно. Най-важният белег на тази Ера е, че тя ще събуди и оформи в човека и човешкото общество стремежът към справедливост, което нещо е първото стъпало кьм оформяне на едно по-висше общество, тъй като и тази свръхнова звезда със своята грамадна радиация ще създаде един нов и по-съвършен свят. Тази ярка и гореща звезда ще даде изключителна енергия, устрем, динамика на човешкия род в търсене на новото, както в науката, така и в неговите разбирания. Тази ярка мъглявина, плод на това слънце, със своите гигантски размери ще освети мрачния простор на знанието и ще даде възможност на човешкия род към епохални открития. Но всяка придобивка може да поднесе и своите отрицателни изяви.

Интересно е, че това съзвездие е свързано с много древната легенда за всемирния потоп, оставена от звездобройците навярно от първата раса.

Според тази легенда хората станали много лоши и зли, занимавали се само с войни помежду си. Затова всевишният господар на Небето решил да ги унищожи. Само един мъж и една жена знаели и очаквали деня, в който ще се изпълни това решение. Мъжът бил сина на Бога, който е дал огъни на човешкия род и жена му. Бащата посъветвал сина си да направи голям кораб, в който да складира храна и да постави в него по двойки животни. Тъкмо корабът бил направен и всички приготовления били извършени, започнал проливен дьжд. Дни и нощи валяло непрекъснато. Водата от реките и моретата заляла Земята и всичко по нея загинало. Навсякъде се виждало само вода, всред която се носел корабът. Девет дни се люшкал корабът и едва достигнал до показващ се врьх над водата, Най-после водата започнала да спада и се показала земята - безлюдна, гола без поля и ливади, без цветя и дървета, като безкрайна пустиня, Страх обзел двамата от чудовищната самота. Замолили се те на Бога да насели отново Земята. Така и станало.

В сегашната Ера, големите открития могат да послужат и за човешкия възход и за неговата гибел. Но ще приемем, че вече е имало пълната гибел на човешкия род в предишната ера на Водолея пред 25,000 години. Но сега това няма да стане, защото казват Боговете, които управляват човешкия род: „Ние два пъти грешка не правим, за да допуснем злите хора да залеят света”.

Юли 1979 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...