Jump to content

2. Планети, домове, аспекти


Recommended Posts

ЧАСТ I АСТРОЛОГИЯТА В ШКОЛАТА

ЕЛЕНА ХАДЖИ ГРИГОРОВА

2. Планети, домове, аспекти

2.1. СЛЪНЦЕ

Слънцето е сухо. горещо, силно положително, енергично. То управлява бащата, индивидуалността, златото, оранжевия цвят и неделния ден.

То управлява и тази част от тялото, която се управлява от Лъва. То управлява също и дясното око и жизнената сила. То представлява царя, висшите чиновници и началства, позицията на личността, властването чрез авторитета върху другите, служащите при управляващите и местните власти и изобщо властта.

СЛЪНЦЕТО В 12-ТЕ ДОМОВЕ

В I дом - Слънцето дава един светъл цвят; пълнокрьвен, косата има светъл цвят, наклонен към разреждане. Лице малко и кръгло, и пълно. Голяма глава, ръст среден, големи очи, достойнство, чест, гордост, величествен. То дава здраве и жизненост, амбиции, кураж, любов за сила и власт, почест, слава, гордост и силна воля. Покровителства успехите и е подкрепян и покровителстван от по-висшите от него. Болести - тези на сърцето и частта, управлявана от знака и къщата.

Слънце вьв ІІ дом - обича парите и собствеността, придобивка на пари и имот, най-вече от лични усилия, трябва да се направят лични усилия да се вземат парите, които ни се полагат. Трябва да се пази да не изпада в глупава благосклонност.

Слънце в Ш дом - добри условия за възпитание, за наука, за писателство, за литература. Имай доброто разположение на родителите и подкрепа от ...Ако е в един главен знак, ще има много малки пътувания - благополучни.

Слънце в IV дом - привързаност към родителите, наследство, вероятно идещо от това; чест. почит и сполука във втората половина на живота; (благосклонност), обича къщата, земята, имота. Прави да отслабва може би малко телосложението, дава наклонност към тайнственост, секретност и го задържа, психически опити.

Слънце в V дом - има благосклонността на обществото. Обича обществото, забавленията, удоволствията, драмите, има отношение към децата и училището, фамилията малочислена.

Слънце в VI дом - отслабване на здравето и възвръщане в зависимост от деликатността, но ако то е по-малко повредено, тогава не е много сериозно. Сполука в отговорни постове (служби) - директор, надзирател, организатор и пр. Сполука от (чрез) тези, които са родени emploiera.

Слънце в VІІ дом - Благоприятства за женитба, за сдружаване и популярност изобщо, най- вече между по-висшите. Ако е добре аспекти рано, роденият се издига в живота от женитба или подир нея.

Слънце в VIII дом - Печалби и почести от женитба и сдружаване. Опасност от смърт около (преди) средна възраст. В хороскопа на една жена - опасност от смърт на съпруга.

Слънце в IX дом - Ще има сполука за неща, зависещи от черквата (религията), закона, университетите, ученето, знанието, образованието, пътувания в далечни страни. Амбиции и предприятия. Увеличава тенденциите на пътуването.

Слънце в X дом - Сполука в завладяване, завземане, почести, достойнство, благосклонността на високопоставените, име, известност, отговорен пост, издигане в живота. Роденият ще бъде член, който ще има успех повече в своята фамилия. Има благосклонността и почестите на родителите, печалби и завладявания от бащата.

Слънце в XI дом - Помощ и удоволствия, идещи от приятели, връзки с високопоставени личности, достойнство и с това завзема отговорен пост, изобщо сполука в сдружение.

Слънце в XII дом - Печалба в завземане на спокойствие, тайнственост, неизвестност или непопулярност или има отношение към затвора, дом на милосърдие, болници и пр. Неприятелите са победени. Помощ и съчувствие (милосърдие) от високопоставени, ако нуждата ни прави да чувстваме спокоен живот и retiree - стремеж към окултизъм. Ако е лошо аспектирано, отделяне от родителите, опасности от затваряне в затвор или заточение и изгнаничество, онеправдаване от високопоставени или от властта.

В хороскопа на една жена добрите или лошите значения на Слънцето идват от мъжа. Значението на Слънцето и другите небесни тела в дома във всички случаи създават известни модификации, според знака, която заемат и аспектите, които получават. Невъзможно е да споменаваме тук всички комбинации, но главното правило е, когато една планета в един дом означава успех (печалба), това иде от личността и нещата, които планетата управлява, от знака, който владее, както и от всички други планети и техните добри аспекти. Например, Слънце във II дом, е Близнаци, тригон Луна - обича парите (втори дом), има стремеж и условия към писателство (Близнаци в ІІІ дом), обича присъствието на жените и публика (това означава Луната). И обратното е, когато означава злополука. Ако една планета получава едновременно един добър и един лош аспект от две различни планети, сполуката ще бьда означена от първата, а нещастието - от втората. Тези два аспекта не се неутрализират един друг.

АСПЕКТИТЕ НА СЛЪНЦЕТО С ВСИЧКИ ПЛАНЕТИ

Слънцето в съвпад, полусекстил, секстил, тригон има добър аспект с Луната. Добра сполука, главно хармония във фамилията и роднините; здраве, жизненост, благосклонността на високопоставените, успех в завладяване и в нещата, означени от съответния дом.

Слънце в лоши аспекти (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Луна. В противоположност на добрите, тези аспекти докарват болести във всички части, означени от двете светила или дома, който заемат светилата или владетелят на дома, смущение във фамилията, развалено здраве, затруднения в завземанията (домогвайията) и публичните работи.

Слънце в съвпад с Меркурий. Тази планета не е никога отдалечена на повече от 28° от Слънцето. Съвпадът не означава добро, ако той е по-малък от 5°. Той усилва ума, възвръща активитета на интелигентността и схващането, понятливостта, разбирането, обича ученето, възпитанието, науките, езиците, паметлив и умствена концентрираност. Те създават приятелство с хората под Меркурий и обичат всичко, що завзема (владее) Меркурий.

Слънце в сьвпад, ou par. Dedeclin (паралел, декпинация) с Венера. Добро сърце, любящ, нежен, добьр по природа; обича компаниите, обществата, приятелите (приятелството), обича удоволствията и забавленията. Популярен, благосклонен към противоположния пол. Има превъзходен вкус за обличане, за украсяване и всички неща, отнасящи се до лукса. Дарба за музика, поезията изобщо изящните изкуства, покровителстван с парите, придобити от владение или от родителите. Има условия (възможност) за богат брак. Слънце в полуквадрат с Венера. Тази планета не може да се отдалечи повече от 48° от Слънцето. Този аспект не е твърде важен, но може да донесе малки (леки) закъснения в известни неща.

Слънце в добри аспекти с Марс - полусекстил, секстил, тригон. Увеличение на жизнеността и физическата издръжливост и пъргавина, дава енергия, силна воля, смелост, самоувереност, предприемчив, способен за командир и управител на другите. Той е склонен към отговори длъжности и често пъти води един публичен живот. Покровителство чрез богатство, идещо от родителите и раждане на мъжки деца. Ползва се с добро влияние във всичко, което заема Марс - войник, моряк, хирургия или слуга. При управител във въздушен знак влиянието добива едно интелектуално направление. Слънце в съвpад или лошите аспекти (полуквадрат. квадрат, опозиция) с Марс. Те са всички еднакво силни и енергични физически, със силна воля, самостоятелни, независими и решителни, но с необмислено (поведение) и с отсъствие на благоразумие. Смърт и отделяне на бащата или на сина. Един конфликт с високопоставени (началство) и загубване уважение във фамилията, пред началствата (и по-високопоставените) или в обществото, треска, премеждие (нервност), караници, раздор. Със съвпад може да се получи наследство, при лоши аспекти може да го изгуби. Съвпадьт не винаги е лош.

Слънце в съвпад или добри аспекти (полусекстил, секстил, тригон) с Юпитер. Благоприличие, почтеност, учтивост, симпатии, надежда, упование, великодушие, благородство и честност. Благоприятен за здравето и жизнеността, сполуки в живота, популярност и обществени сполуки, сполучливи завладявания, зависещи от религията, църквите, пътуванията, законите, мореплаването, забавленията и пр. Благоприятен за неща, управлявани от домовете, където са поставени тези две планети и въобще честит.

Слънце в лоши аспекти (полуквадрат, квадрат, квадрат и полозина, опозиция) с Юпитер. Смущения или загуби от религията, законите, пътуванията и всички неща, владани от Юпитер. Tend. дръзновеността и подбуждението, лишени са от такт, съобразителност, налудничави и понякой път липса на откровеност. Tend, причинява болести, управлявани от Юпитер. Неговите религиозни възгледи не хармонират с тези на другите.

Слънцето в добър аспект (полусекстил, секстил, тригон) със Сатурн. Усилва характера, придава въздържаност, трезвеност и повеление върху бъдещето, придава предвидливост и благоразумие. Може да организира и нарежда, да управлява и ръководи другите. Способен за длъжност или публични и отговорни постове. Това довежда до обич (почитание) от началствата и бащата, I’acquisition парите или собствеността, означени от домовете.

Слънце в съвпад или лоши аспекти със Сатурн. Неприятности в разни работи и процеси, неприятности или загуби от бащата, началствата или обществото, противоречия и неприятелство. Има малко симпатии, студен, егоист и тиранин. Отслабване на жизнената сила и лоша конструкция.

Слънце в добри аспекти (полусекстил, секстил, тригон) с Уран. Оригинален, независимост, самостоятелност, предприемчив, амбициозен, придава яснота на духа и активност. Способен за обществен живот, за завладяване позиции, зависещи от местните власти, компаниите и обществата (дружествата). Слънце в лоши аспекти (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Уран. Лош за завземане и репутация, рязък в маниерите си, ексцентричен, лесно докачлив (избухлив) или си навлича противоречия или неприятелство и сбиване.

Слънце в добър аспект (полусекстил, секстил, тригон) с Нептун. Пречистени емоции и чувства, дава вкус, изящност (елегантност), обича хубавото (хубавите жени), лукса, удоволствията и изтънчеността, облагодетелствуван е от неща, владани от Нептун.

Слънце в лоши аспекти (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Нептун. Неприятности от професията, опасност от публична критика, клетва, немилост, злочестия от (при) началства, разочаровани надежди. Моралът не е твърде строг.

2.2. ЛУНА

Луната е студена, влажна, подвижна, негативна, променлива и плодовита, носи изобилие. Тя управлява майката, личността, среброто, сребристия цвят, опала, виолетовия [цвят] и понеделника. В тялото тя управлява жлезистите тъкани, лимфата, тъканите, стомаха, гърдите, пикочния мехур и симпатичната система, така и лявото око. Нейните болести са тези на главните части, също тъй както тези, посочени от знака и дома, който тя управлява, владее или аспектира лошо. Тя представлява въобще народа (публиката), най-вече народа, жените, майката или съпругата; пътуванията, морски пътешествия, моряците, рибарите, уличните продавачи, просяците, търговците по вода, слугите, управителите, готвачите, дойките, мъдрите жени, жилището, домовете, собствеността.

ЛУНАТА В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Когато е на Асцендента - роденият е обикновен по постановка, лице кръгло и бледно, коси гъсти и изобилни, очи сиви, склонен към угояване или към снажност.

Положението: добро разположение, податлив, достъпен, общителен, свенлив, скромен, чувствителен, променчив, непостоянен, романтичен, дьржи на разумността. В паричните афери желание за богатство. Аспектиран от знаковете на водата, опасността ще дойде от водата или от питие. Тя изтъква страната на личността чрез знака, който заема. Тя се интересува от медиумство, сомнамбулизъм, от сънища и др.

Луна във II дом. Ако тя не е лошо аспектирана, покровителства финансите в управляваните афери от Луната и знака, които заема, обаче финансите се менят.

Луна в III дом. Много пътувания, активен дух, интересува се от много неща, но способен са стане посредствен. Повече въображаем, отколкото интелектуален и още повече своенравен; но добре аслектирана Луна покровителства образованието и умствените способности.

Луна в IV дом. Ако не е лошо аспектирана, покровителства домашния и фамилен живот, печалби от къщи, земи или наследство, много променяне на място.

Луна в V дом. Много деца (но това зависи от знака). Обича удоволствията, забавленията, компаниите, променливите афекции, склонност към спекулациите. Ако е лошо аспектарана - неприятели или загуби от тях.

Луна в VI дом. Добре аспектирана, печалби от слугите или в едно подчинено положение, по- добьр слуга, отколкото учител. Добър за завладяванията на Луната и знакът, който тя заема. Отслабва здравето, но това зависи от аспектите и от знака.

Луна в VII дом. Ако няма лош аспект, тя е добра за брака, популярност, публично покровителство, обществени сполуки, тъй както в парите и собствеността чрез брака и сдружаванията.

Луна в VIII дом. Ако е добре аспектирана, дава възможност за добиване на пари от наследство и от умрели изобщо (както от майката, жената или сдружението). Ако е зле аспектирана означава изгубване на идещото тук. Болестите и смъртта са в зависимост от знака, които тя заема и аспектите на планетите. Увеличава броя на децата, но ги заплашва смърт.

Луна в IX дом. Пътува за някаква работа или за удоволствие. Придава наклонност към религията, философията и мистицизма, може да даде и забележителни съновидения или психически опити. Има богато (духовито) въображение и непостоянен. Ако бъде зле аспектирана - тъга или опасност, идеща от пътуване в зависимост от знака и планетните аспекти.

Луна в X дом. Покровителство от обществото, сполуки в обществените предприятия, влияние върху владенията и довежда само родното пред обществото, благоразумие в паричното предприятие, печалби, произлизащи от пари или от собственост.

Сериозни огорчения разрушават всички тези посочвания, водещи многобройни промени. Една промяна в положението е неизбежна.

Луна в XI дом. Многобройни отношения. Покровителства обществения живот и популярността. Роденият е получен от обществата, връзките големите компании. Дружба с жените.

Луна в XII дом. Добър за домашния живот и необходимите владения го оттеглят от обществено място, грижи, домашни афери: болници, затвори, прибежища, (покровителства), милосърдни движения. Ако е лошо аспектиран, измами, неприятелство и предателство, измяна.

АСПЕКТИТЕ НА ЛУНАТА

Влиянието на Луната в домовете във всички случаи е в зависимост от аспекта и знака. Лошите аспекти могат да изменят доброто в зло, печалбата в загуба и пр. Същото нещо има място, когато тя заема един несимпатичен знак, но на една степен по-малко.

Луна в съвпад или добър аспект (полусекстил, секстил, тригон) с Меркурий. Умът е силен и активен, но понякой път променчив и непостоянен. Щастлив във всички интелектуални предприятия - в образованието, в изпитите (опитите), писмеността, езиците и пр. Тъй също както и при пътуването, служба в бюро, секретарство и т. н. Луна в лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Меркурий. Умствените способности могат да бьдат също тъй добри, както при добрите аспекти, но има повече буйност, независимост, отвращение към подтисничеството, Умът е разсеян, (навлича) предизвиква критики и противоречия; неприятели и лош шанс в предприятията, управлявани от Меркурий.

Луна в добри аспекти (полусекстил, секстил, тригон) с Венера. Увеличава афектиращата се страна а човешката природа, благоприятства брака, фамилния живот, приятелите, популярността. Има успех във всичко, което е под покровителството на Венера, дава вкус за музиката, художеството и пр. Също и в облеклото, изтънчеността, елегантността. Държи на мирските сполуки.

Луна в лош аспект с Венера. Мъчнотии във врьзките, любовта, брака, приятелството, неприятели във фамилията, разделяне с обичаните същества, опасност от скандалите, загуба в предприятията.

Луна в добьр аспект (полусекстил, секстил, тригон) с Марс. Смелост, решителност, предприемчивост, увеличаване жизнеността и активността, шанс за успех във всичко, владано от Марс, печалба от брак или от наследство, винаги готов за работа, успява (сполучва) чрез лично усилие. Луна в лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Марс, Храбър, но неблагоразумен, непокорен, упорит, понякога с лош характер, с една оскърбителна гордост. Това увеличава страстите. Има разположение кьм приключения, треска, опасност от огън или вода, нещастията ще дойдат от личности или от неща, владани от Марс. Загуби в наследство чрез брак или сдружение. Раздяла от майка или преждевременна смърт. Ако една от планетите е diniliee чрез знак, злото се намалява.

Луна в добри аспекти с Юпитер (полусекстил, секстил, тригон) - указва начетеност, чистосърдечие, хуманност, дружелюбност, (общителност), добра природа. Луна в лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Юпитер. Разбърканост в домашните предприятия (работи), смущения, зависещи от майката, религията, пътуванията; двойственост или измама (разочарование), идещи от другите; разстройва здравето най-вече у жените; докарва пълнокръвие, подагра (хронически трипер), излишък, злоупотреба, екстравагантност.

Луна в добър аспект (полусекстил, секстил, тригон, съвпад) със Сатурн - покровителства родителите и домашната хармония, благоразумие, владее себе си (самовладане), скромност, печалба от пари и собственост (земя), покровителства предприятията.

Луна в лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция, съвпад) със Сатурн. Неприятностите идат от домашните предприятия и родителите. Раздяла, произлизаща от естествена смърт, неблагополучие в предприятията, загуба в пари или в имотите; пречи също и на здравето и храносмилането, най-вече у жените, има амбиция, проницателност, ловкост, егоизъм, опасност в скандалите, публична критика, упадък, лошо за децата и при раждането у жените.

Луна в добър аспект (полусекстил, секстил, тригон) с Уран. Подбужда към знания и занятията на Уран, сполука от тях, другари между уранианците, умствена активност, оригиналност, независимост, пътуване. Луна в съвпад или лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Уран. Отправя също кьм знанията на Уран, както и към неговите професии, но от тях му произлизат неприятностите, малко опасност от разстройство в нервната система и пертурбации в ума, ексцентричност, странност, неблагоприятен за децата и домашния живот.

 

Луна в съвпад или добър аспект (полусекстил, секстил, тригон) с Нептун. Увеличава въображението, чувствата, емоциите. Добър за музиката, художеството, комедията и пр., вкуса, изтънчеността. Сполука в психичните изследвания и проучвания. Благословия от майката, благоприятен за децата. Луна в лош аспект (полуквадрат, квадрат, квадрат и половина, опозиция) с Нептун - лош шанс (несполука), идеща от жени; опасност от скандали, клевети, тайни неприятност, неприятности към края на живота; закъсняване в брака; държи на интелигентността кьм себе си, удовлетворяване на чувствата, нещастие в психичния живот.

2.3. МЕРКУРИЙ

Меркурий е въздушен, умствен, нервен, променлив, приспособим; той управлява живака, жълтия цвят и срядата, гръбначно-мозъчната система, езика, ръцете, ума, паметта, речта, образованието, събратята слугите, писмеността, книгите, писмата, куриерите, писарите, секретарите, училищните учители, докладчиците, издателите, пътуващите търговци, агенти, ораторите, книжарите и пр. Това е планетата на знанието. Тя посочва умствените качества, поглъща много от естеството на планетата, която тя аспектира; ако не образува други аспект, тя ще бъде повлияна от управителя на знака, който тя заема. Тя управлява следните болести - тези на нервите и на мозъка.

МЕРКУРИЙ В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Когато е на Асцендента, тя прави тялото и лицето дълго и деликатно, с издигнато чело и един нос дълъг и тънък, брада рядка, изобилна, коса с тъмен или черен оттенък. Той прави човека активен и предприемчив, умът е жив (подвижен), остроумен, изобретателен, плодовит, пьлен с ресурси (източници), аргументатор, спиритуалист, обича науките, книгите, образованието; способен е да говори публично. Сьщото се отнася за Меркурий и тогаз, когато заема ІІ и ІII дом.

Меркурий във ІІ дом - Печалби (успех) във всички неща, владани от Меркурий, според планетата, която аспектира най-отблизо.

Меркурий в III дом - Усилва активността на всички прояви на Меркурий; благоприятства образованието, пътуванията, събратята и обещава благословия от тях.

Меркурий в IV дом - Това не е една позиция твърде силна за Меркурий, но тя покровителства собствениците на училищата или местата, където има преподаване, литературните работи и духовните. Покровителства бюрата за настаняването на слуги, вестникарските бюра, възпитателите; много промяна в местожителствата.

Меркурий в V дом - Изтънчени удоволствия, повечето интелектуални, отколкото чувствени; благоприятства институциите свързани с удоволствията, театрите, музикалните училища. Бидейки добре аспектиран с Юпитер и Сатурн дава една добра позиция за финансовите спекулации.

Меркурий в VI дом - Усилва повече като слуга, отколкото като господар в нещата управлявани от Меркурий. Бидейки добре аспектиран, показва печалба от професиите на Меркурий, но тези характери са подчинени (зависими), работи за сметка на другите. Ако е лошо аспектиран, дава умствена умора (измъчване) и може да има опасност за здравето.

Меркурий в VII дом - Благоприятства доброто в професиите на Меркурий, в компаниите или във връзките с другите, брак възможен с личност под влиянието на Меркурий или един братовчед или служащ (чиновник) Бракът ще бъде повече умствен, отколкото чувствен. Бидейки лошо аспектиран. предполага караници, диспути, неприятности и процеси.

Меркурий в VIІІ дом – Мъка, идеща от смъргта на една сестра, братовчед, слуга, чиновник, колега или другар. Печалбата или загубата са възможни, а зависимост от аспектите. Пътуване следствие на някакво разочарование. Бидейки лошо аспекгиран - смъртта ще дойде от пътуване или когато родения е отдалечен от него. Нервни смущения, лошо здраве от мъчно съчетание.

Меркурий в IX дом - Умствена активност, способност за религиозно възпитание, литература, право, наука; възможно е, щото роденият да пише за своя сметка или да публикува някои неща или още да говори лично. Понякой път това влияние дава тежък стил, ни твърде ясен, ни твърде определен. Насърчава пътуванията. Покровителства чиновниците, свързване с пътуването.

Меркурий в X дом – Печалба във всичко, владаното Меркурий. Покровителства търговията. Дава добра памет и умствени способност. Добро красноречие. Покровителства публичните служители или тези, заемащи отговорни постове, пред началството. Един гьнък дух и пълен с ресурси.

Меркурий в XI дом - Приятели между хората на Меркурий, студенти, писатели и пр. Бидейки лошо аспектиран с Юпитер или със Сатурн - финансови загуби, идещи от тези хора. Ако лошият аспект иде от Марс, караници или клевети и пр. Добра позиция, за да върши обществена работа. Бидейки добре аспектиран - печалба от професии на Меркурий и подпомагани от приятели.

Меркурий в XII дом - Умствено разточителство и губене в малки детайли. Става неточен и бъбрица. Той може да има и добри умствени способности, но без да има случай да направи от тях практическа употреба. Бидейки лошо аспектиран - загуби, клевети, идещи от събратя или от слуги, преследване съдебно. Неприятности от пътуване. Малки сполуки, идещи от литературни работи.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ

Меркурий в съвпад или секстил с Венера. Добра природа, радост, общителност, подобряване ума и разположение; дава вкус, изтънченост; склонност към музиката, изкуствата и пр. Покровителства (благополучие) във владенията на двете планети; добрата воля на другарите, слугите и родителите; благоволението ще дойде от другари и братовчеди; възможен брак с братовчед. Влияние, често придружено от един гении. Меркурий в полуквадрат с Венера. Не твърде важен аспект. Меркурий и Венера не са никога отдалечени повече от 76°.

Меркурий в добър аспект с Марс. Умствена активност, саркастичност, живост и хитрост, лукавство. Позитивен и оригинален дух. Обича науката, химията, медицината, скулптурата, механиката, рисуването, гравирането (резбарството), ръчна сръчност въобще; наследство от брат или сестра. Меркурий в съвпад или лош аспектс Марс. Има същите тенденции, както при добрите аспекти. Има разположение към умствена вьзбуда, смелост, дързост, буйност, прави родения кавгаджия, способни да се пресилват при работа; преувеличава или лъже, предмет на клевета. Това указва на загуби, препирни със слугите или с другарите си, тъй както и тяхната смьрт. Опасност през време на пътуване.

Меркурий в сьвпад или добър аспект с Юпитер. Дава едно добро чувство на толерантност, един широк дух, правдиво правосъдие, чистота, ясност, свобода, искреност, откровеност, привилегия, смелост, благоприятства за всички умствени прояви, литература, религия, философия, право и пр. И отбелязва едно благословение, идещо от тях. Покровителство от другари и служащи. Въображение, филантропия (човеколюбив), пътуванията. Меркурий в лош аспект с Юпитер. Ще има може би същото чистосърдечие и благоволение, но често една твърде голяма импулсивност с дързост и злоба. Роденияте променчив и неразумен в своите мнения. Променчива религиозност, която варира от скептицизма до сляпата вяра. Смущенията произлизат от образованието или от пътуванията. Мъчнотиите ще дойдат от слугите.

Меркурий в добър аспект със Сатурн. Дух на ред и на метод. Важен, трезвен, добра памет, обмислени стремежи, облагодетелстван от печалби, мощ или авторитет чрез професиите на Меркурий. Дава един способен учител и един верен слуга.

Меркурий в съвпад или лош аспект със Сатурн. Прави ума критичен и подозрителен, разположение към диспут. Неприятностите идат от образованието и от всичките професии на Меркурий, тъй както и от другарите, слугите и пътуванията. Роденият ще бъде разделен от своите родители; лоши приятели, публична вражда, критицизъм. Съвпадът не е винаги лош - например, ако една от двете планети е силна чрез знака.

Меркурий в съвпад или добър аспект с Уран. Увеличава интелекуалността, отбелязва един активен дух, изобретателен, интуитивен и независим. Благоприятства за образованието, обучението, писмеността, науката, оригиналните търсения и откритията. Склонност към окултазма, метафизиката, старинност, електричеството и химията. Меркурий в лош аспект с Уран - способности, вкусове, приличащи много на тези с добрите аспекти, но те ща дадат място на постоянни неприятности. Родения е аргументатор, голям критик, странствуващ скитник, саркастик, опозиционер и продължителни борби.

Меркурий в съвпад или в добър аспект с Нептун - интуитивен, променчив, с предразположение за окултно обучение и за психични опити. Забележителни блянове, сънища, възприемчива интуиция. Пречиства ума. Меркурий в лош аспект с Нептун – бленуващ дух, нерешителен и малко практичен в някои неща. Неприятности от другари и слуги, произходящи от двойственост или измама. Има също стремеж към психически неща.

2.4. ВЕНЕРА

Венера - умерена, срамежлива, плодовита и благословена. Нейният метал е медта. Нейният ден е петък. В тялото тя управлява гърлото, бъбреците, брадата, слабините, устата, вътрешната възпроизводителна система. Тя е планета на любовта и хубостта. Тя представя чувствата, брака, годежите, приятелството, обществото, удоволствията, забавленията. Когато е силна, тя дава вкус към музиката, пението, танца, рисуването, тя дава вкус към обличането, украшенията и скъпоценностите. Тя покровителства парите и светските сполуки. Личностите поставени под нейната власт, спечелват популярност, благоденствие, върви им като насън. Добрите аспекти на Луната и Сатурн са също благоприятни за парите и собствеността. Нейните професии са тези, отнасящи се до музиката, пеенето, рисуването, театрите, концертите, забавленията, украшенията, тоалетите, парфюмите, цветята, баниците и пр. Нейните болести са тези на частите, които тя управлява и тези, произхождащи от излишно ядене, пиянство, удоволствия и пр.

ВЕНЕРА В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Когато е на Асцендента - ръстът е по-къс от обикновено, развити гърди, кръгли бузи, хубава кожа, изобилни коси, една усмихваща се фигура, мелодичен глас, разположението е добро, радостно, весело, приятелско, обича забавленията и компаниите и всички качества, споменати по- горе са повече или по-малко очевидни, в зависимост от знака и аспектите.

Венера вьв II дом - благоприятства финансовите афери, печалба от брака, сдружаването или всички професии на Венера. Роденият е честит и спечелва помощта на другите, парите се пръскат

 

за забавления, за тоалети, за удоволствия и лични приятелства. Един добър аспект със Сатурн е щастлив, той дава благоразумие и финансови способности.

Венера в III дом - благоприятства за образованието, пьтуването, подпомаган от другарите. Дава наклонност към литература, музика, художество и пр. Отбелязва печалба и в едното, и в другото от тези начала.

Венера в IV дом - домашно щастие, печалбата иде от родителите, от къщите и от владенията. Един щастлив край на живота.

Венера в V дом - покровителства (благоприятства) за удоволствията, обществените връзки, децата, приятелството и любовта. Натура добра и благосклонна. Печалбите идат от театрите, концертите, пението, музиката, рисуването, децата, училището, спекулациите, ако Венера е добре аспектирана.

Венера в VI дом - сполука в служба у другите, добра воля на слугите. Положение благоприятно за здравето, ако Венера е добре аспектирана. Обаче тази планета не е силна в този дом.

Венера в VII дом - благоприятства за брак, сдружението, приятелите, популярността и отбелязва печалба.

Венера в VIII дом - печалба от наследство, пари от брак или от сдружение. Венера, ако е твърде лошо аспектирана, смърт от брак, разочарование в любовта, раздяла. Това не е твърде силна позиция на Венера.

Венера в IX дом - подобрява ума, стремеж към религията, милосърдието, великодушието; дава вкус, любов към красотата и изкуството, музиката, драмата. Удоволствията и ползата ще дойдат от пътуванията или от едно владение в зависимост от религията или от религиозни движения. Може да се жени за чужденец.

Венера в X дом - популярност, много познанства, покровителство от началства и отговорни личности. Щастлива позиция за родителите и за фамилиарния живот. Същото е и за професиите на Венера и за тези от знаковете, които тя заема. Един добър брак е възможен. Печалбите ще дойдат от родителите.

Венера в XI дом - удоволствия и печалби, идещи от много приятели, обществени сполуки и популярност.

Венера в XII дом - ползи, идещи от тъмни занятия и плебейски дух. Родения е милосърден и може също да печели чрез милосърдие. Тайна любов. Роденият ще се ожени не в зависимост от своето обществено положение. Възможна е раздяла след брака, ако Венера е лошо аспектирана и изобщо отбелязва нещастна любов.

АСПЕКТИТЕ НА ВЕНЕРА

Венера в добър аспект с Марс - увеличава пламенността на чувствата. Отбелязва преждевременна любов. Роденият ще се ожени млад (ако бракът е посочен), облагаприятстван с пари чрез брака, сдруженията, наследството и от професиите на двете планети.

Великодушие, обществени сполуки. Венера в лош аспект с Марс - смущение в любовта и брака произхожда обикновено от противоположния пол. Връзки, слаба моралност, опасност от раздяла или смърт от бракосъчетание. Загуба в наследството чрез брака или сдружението. Екстравагантност. Загуба от популярност, лоши приятели и пререкания. Съвпадът е преход между добрите и лошите аспекта. Ако една от планетите е силна чрез знака и никоя не бъде лошо аспектирана, той ще бъде по-скоро добър, отколкото лош. Най-вече за този, който се отнася за владенията на планетите. Но роденият тича винаги към опасността и страданията, идващи от неблагоразумие и смелост в любовните афери.

Венера в съвпад или добър аспект с Юпитер. Това дава въображение и вкус към хубавото, тьнкота и чистотата в чувствата, емоциите и любовта, всичко това ги прави по-активни и по- разпалени. Благоприятства любовта, брака, обществото и приятелството. Отбелязва печалба в литературата, изящните изкуства, религията, пътуванията и милосърдието.

Венера в лош аспект с Юпитер - неблагоразумие и дързост в любовта. Емоционалната страна е твърде пламенна. Извьнмерна великодушност или екстравагантност.

Венера в добър аспект със Сатурн - благоприятства паричните предприятия, дава финансови способности и умения за предприятия. Отбелязва печалба чрез настояване, компании, банки, тъй както от бащата, началствата и по-възрастните хора. Вярност в приятелството и любовта. Целомъдрие, моралност. Венера в лош аспект със Сатурн - загуба в пари или на владения, идващи от лоши предприятия или спекулации Дефектно настаняване. Роденият може да загуби чрез бащата като бъде лишен от наследство Неприятности в съдружията и в брака. Нещастията идат от по- възрастни личности, началства и родители. Закъснял брак. Опасност от нечестност, скандал, неправилна любов. Съвпадът е преход между добрия и лошия аспект Ако тези две планети са добре поставени и получават добри аспекти, те могат да отбележат добро - най-вече във финансите.

Венера в добър аспект с Уран. Много приятели, най-вече от рода на Урана, популярност, вкус към музиката и изящните изкуства, покровителства владенията на Урана. Преждевременна любов, прибързан брак. Венера в лош аспект с Уран - нещастия, идещи от противоположния пол, заплашване, скандали, неблагоразумен годеж или брак, закъсняла или съкрушена любов. Съвпадът е преход между добрия и лошия аспект, както и за Марс и за Сатурн.

Венера в аспект с Нептун. Добрите аспекти изтънчват и усилват чувствата, благоприятствуват за музиката, изкуствата и пр. Възможно е, щото роденият да има повече от една любовна афера или повече от един брак, защото той е по-силно развълнуван от любовта. Лошите аспекти заплашват със заблуди в парите, идещи от неблагоразумие, лошо отсъждане или контрабанда, измяна. Срок или разочарование в любовта, капризи и една чувствителна натура.

2.5. МАРС

Марс е горещ сух и безплоден. Неговият цвят е червеният, неговият метал е желязото, неговият ден е вторник. В тялото той управлява главата, челото, мускулите, външните производителни органи. Под негово владение са: химията, болниците, моряците, търговците на желязо и остри сечива, оръжия, коларите (строителите на кола), касапите, инженерите, механиците, предприемачите, всички занаятчии, в които се употребява огъня, киселини, отрови, произведенията на химията и експлозивните вещества. Означава също до известна степен адвокатите. Всички, които се борят и воюват, могат да се класират под негово управление.

Когато е на възход, Марс дава един среден ръст, едно тяло сухо и мускулесто; косите са червени и светли, орлов нос. В зависимост от положението, роденият е смел, предприемчив, войнствен, дързък, пълен със самоувереност, отсъствие на почит и внимание към другите, непокорен, бунтовник против всяка ограничености контрол, неразумен и горд. Коси къдрави, цвета на лицето е румен (червен), очи пьлни със светъл отблясък. Марс отбелязва една практична мощ за изпълнение, един бърз работник. Това е планетата на раждане и на смърт. За неразвит човек той представлява страстта и желанията. За по-издигнатия, тя е волята. Неговите болести са треските, възпаленията, премеждията, раняване, изгаряне и пр.

МАРС В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Марс във ІІ дом - Пари, спечелени чрез работа, благоприятства за пари от брак, наследство или от някоя професия на Марс. Ако е лошо аспектиран, указва на странност (глупост) и големи загуби: но добре аспектиран, добър работник, използващ добре своя живот (печели и разумно изразходва). Във всеки случаи разноските ще бъдат твърде големи.

Марс в III дом - Спорове с приятелите, разпри, идещи от писма или писмени документи. Говори живо и бързо. Умствени борби, опасност във време на пътуване. Може да работи във всичко, което е тясно свързано с литературата и писмеността.

Марс в IV дом - Лошото ще бъде във фамилията (родителите). Огън или премеждие в жилище. Една нередовна безпътна натура. Тъга, неприятности на старини. Възможна е неочаквана смърт или може да дойде от болест на Марс Неблагоприятно за храносмилането. Изгубване на къщи или земи (възможна е печалба, ако Марс е добре аспектира и силен).

Марс в V дом - Притеснение, идещо от децата. Смърт на едно дете. Неблагоразумна любов. Наклонен е твърде много към удоволствията и забавите (ще има печалба, ако Марс е diginifie и добре аспектиран) В хороскопа на една жена този белег (знак) означава раждане, съпроводено с опасност, Марс е доста силен в тази къща.

Марс в VI дом - Диспути (караници) и загуби, идещи от слугите. Ако Марс е diginifie, роденият работи и печели много от занаятията на този знак, ако е зле аспектиран, Марс означава възпаление или премеждие в тези части на тялото, управлявани от този знак.

Марс в VII дом - Невъздържан в любовта. Възможна е преждевременна любов и брак. Ако Марс не е зле аспектиран и е силен, брак е възможен с марсово лице. Печалба от брак. Ако бъде твърде зле аспектиран - кавги неоснователни, неразположения. Разделяне или смърт на съпруга(та). Роденият рискува да претърпи често повтаряни критики и противоречия от другите.

Марс в VIII дом - Ако бъде добре аспектиран - пари от брак, наследство или от някоя спекула (предприятие). Ако бъде твърде зле, загубите ще дойдат от наследството, съпруга(та) и екстравагантността. Внезапна смърт.

Марс в IX дом - Ако е мощен, роденият е предприемчив, ревностен в религията. успява в предприятията си, ще е активен, употребява активността си за защита на своите права, наклонен е да се бори. Ако бъде зле аспектиран, създава процеси, диспути, опасности, идващи от пътуване, изменяване на религията, индиферентност или отцепничество, недоразумение с родителите или тяхната смърт.

Марс в X дом - Благоприятства за професиите на Марс. Недоразумение с бащата или неговата смърт. Ако бъде добре аспектиран, възможно е наследство от бащата. Амбиция, гордост, желание за господство, независим, противоречив, едно разположение, при което само дири причини да се кара. Марс тук е твърде могъщ. Като бъде зле аспектиран - ще има неприятелството на началствата и властите. Загуби от занятието (професията).

Марс в XI дом - Неприятности, произхождащи от приятелите и отношенията. Непопулярност. Смърт или раздели с приятелите.

Марс в XII дом - Тайни врагове, отсъствие на откровеност и на чистосърдечие. Предателство (измяна) в отношенията, опасност от

съдебно преследване. Лошо разбиране със слугите или подчинените. Клевети и скандали, смърт от вьзможна загуба на свободата или косвено следствие делата на родения. Изгубване на репутацията.

Бележка. Във всички случаи влиянието на Марс може да варира (да се променя) в зависимост от аспектите му. Ако е добре поставен, по знак и аспект, неговите действия са благоприятни. Той представлява енергията на родения. Ако той е зле аспектира. той носи спънки и насилия. Тойукрепява, заяква, носи предприемчивост и пр.

АСПЕКТИТЕ НА МАРС

Марс в добър аспект с Юпитер - великодушие, благородство, ентусиазъм, наклонен е да убеждава всички, които са зле настроени спрямо това, което той вярва (религиозно и друго). Марс в лош аспект с Юпитер - глупост, чудноватост, безочливост, безразличие, дързост, дава пресилени мнения, наклонен е към безверие или неправославен. Опасност от претърпяване треска. Прекалена активност на органите, прекаленост Може да претърпи нечестие от/на другите.

Марс в добър аспект със Сатурн - амбиция, кураж, решителност, любов по команда. Има призвание за обществен живот. Означава подкрепата на началството (или от по- високопоставените). Наследство от бащата. Марс в лош аспект със Сатурн - смущение, бунт. Може да претърпи осъждане (неодобряване) от началства, учители и публиката (обществото), изгубване доверието на обществото, скандали, обвинения. Раздори с бащата, внезапно или публична смърт. Ако едната или другата от тези две планети е силна откъм знак, то злото се твърде намалява.

Марс в аспект с Уран. Прилича донякъде на Марс и Сатурн. То е свързан повече с главния мозък, ума и нервната система. Деятелна импулсивност, неестествена енергичност, своеволие, непокорен, положителен. Един лош аспект дава: раздразнителност, вьзбуждаемост, отсъствие на уравновесен ум и трезвеност в разсъжденията. Злополуките ще идат внезапно. Смущенията ще идат само от къщата, която той завзема.

Марс в аспект с Нептун. Той не е добре проучен в неговите аспекти. Един добър аспект повишава чувствителността и чувствата и дава великодушност и щедрост. Един лош аспект предразполага към излишество, крайности, грубост, дебелащина, простотия. Опасност от вода и жидкости, отрови. Вьв всички случаи, голямо самодоволство и една наклонност да прослави сам себе си.

2.6. ЮПИТЕР

Юпитер е умерен, сух. плодовит и бенефик (благословение). Той е често наричан големият благодетел, а Венера - малкият. Неговият цвят е синият и виолетовият; метал - калаи, ден - четвъртък.

В тялото той управлява бедрата и стъпалото, кръвта и черния дроб. Той влияе върху различни твърди и месести части. Неговите професии са тези, които се отнасят до черквата (религията), религиозните движения, филантропията. Също така управлява и съдиите, учителите, преподавателите, банкерите, физиците, шивачите, фабрикантите за сукно, бакалите и всички служби зависещи (свързани) от мореплаването; далечни пътешествия и търговията на едро. Неговите болести са следствие от излишество, нечиста кръв, според знака, който завзема - подагра, болестите на черния дроб, от голяма пьлнота (шишкавост) извьнмерна дейност (активност) на тези части, които са лошо аспектирани от Марс или Слънцето - несъвършени действия. Ако е зле аспектиран от Сатурн, когато е на Асцендента, дава една висока фигура, една висока талия, добре развита, но малка дебелина, когато дойде към средна възраст. Лице овално, чело открито, очи възчерни, коси изобилни, черни, добър вид (външност), носи се твърде важно

(тежко, достойно), разположен е человеколюбиво; великодушно, филантропично, съдия, доста почтен, мъдър, милостив, религиозен и благороден.

ЮПИТЕР В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Юпитер във ІІ дом - Влияние твърде силно за парите и собствеността. Печалба от владенията на Юпитер и от къщата, която той управлява.

Юпитер в ІІI дом - Изтънчен ум. добро разположение към другите. Благословение (благополучие, бенефикс) от образованието, литературата, пътуванията. Печалба ще има от всички неща, управлявани от III дом

Юпитер в IV дом - Помощта иде от родителите, наследство. Удобства в домашния живот;

печалби от земя и къщи. Щастие и сполука към края на живота.

Юпитер в V дом - Добро влияние за децата и увеличава техния брой, обществени сполуки. Помощта иде от приятели и близки. Печалба от предприятия, забавленията и владенията на този дом. Чиста, щастлива любов.

Юпитер в VI дом - Не е твърде силен в тоя дом. Ако не е зле аспектиран - благополучие, благословение от чиновниците. Роденият също може да стане един верен чиновник (слуга) или добър директор. Покровителствува здравето и владението на дома. Ако е твърде зле аспектиран, това носи безредие в черния дроб и в храносмилането, измяна в семейния живот.

Юпитер в VII дом - Печалба и сполука от брак и сдружение в предприятията, добро влияние за коопериране с другите. Дава приятели и популярност. Всички планети в този дом зле аспектирани носят скръб в брака и пр. според природата си.

Юпитер в VIII дом - Пари от брак, сдружения, наследство и владенията на знака. Ако бъде много зле аспектиран, показва болести, които произвеждат смърт.

Юпитер в IХ дом - Помага за развиване религиозната страна в човека. Благополучие от религията, философията, правото, пътуванията, привлича се често от мистицизма, окултизма или дава мечтателство, вьображение, двойно виждане и пр.

Юпитер в Х дом - Печалба от бащата и от неговите владения. Щастие, кредит, издигане в живота. Покровителство от високопоставените, достойнство, обществен пост, ползва се с уважение и добра воля.

Юпитер в XI дом - Носи много приятели, които ще бьдат с добро положение, удоволствие и печалба от всичко тук. Има обичта на обществото, ползва се сдобра мнение и популярност.

Юпитер в XII дом - Симпатии. Благосклонност, всичко тук дава или получава; неприятели. Роденият е петимен да помага на другите и той също се нуждае от помощ.

Бележка: Ако е лошо поставен по знак, благословията на Юпитер се намалява (особено в Дева и Козирог), ако той получава един сериозно лош аспект от Слънце, Луна, Марс, Сатурн или Уран, той може да донесе чести скърби, мъчнотии, затруднения или загуби, идващи от предприятия или лица, означени от планетата, която праща лошия аспект. Юпитер дава независимост и самоуважение, но ако бъда зле аспектирана, извиква бунт или извън мерно се уважава.

АСПЕКТИТЕ НА ЮПИТЕР

Юпитер в добър аспект със Сатурн - печалба от наследство, сполучливи афери с пари, собственост въобще, добро влияние за владенията, бащата, началствата, постови сполуки в живота. Носи способност за финансист, печалби идат от наместване акциите, облигациите, банките и обществените пощи. Тригон е по-добър, отколкото съвпад. Юпитер в лош аспект със Сатурн - скърби и загуби в зависимост от пари, предприятия, пласмент, обществени неща, зависими от бащата и високопоставените. Това влияние произвежда понякой път нечестност, прави човека да бъде индиферентен към религията или прекалено набожен и нетолерантен.

Юпитер в аспект с Уран - прилича на Юпитер и Сатурн заедно. Добрите аспекти подобряват висшата страна в природата на човека - религията, философията, висшата наука, мистицизма, носи сполука от владенията на Уран. Влиянията му са силни за финансови предприятия. Лошите аспекти увличат в загуби, притеснения (мъки), идещи от религията, правото (законите), владенията на Уран. Отсъствие на способност за предприятия и пр.

Юпитер в аспект с Нептун. В съвпад или аспект - чувствителността и емоциите са пречистени, изтънчени и по-искрени. Има наклонност (тенденция) за посвещение на религията и философията. Благоприятства предприятията с пари, носи мечтателност, въображение (двойно виждане) и мистически опити, добър за музика, бояджийството, художеството и пр. Печалба от положителни неща. Един лош аспект - неправилни религиозни вярвания, импулси и смущения в чувствата. Опасности от вода, опасности от нечестив, лудория, блъснатост. Може да си загуби и здравето.

2.7. САТУРН

Сатурн е студен, сух и безплоден. Той е голямото зло, а Марс - малкото. Зелен цвят, метал - оловото. Ден - събота. В тялото управлява коленете, прасците, глезените, големия пищял на крака, дясното ухо, зьбите, костите, ставите и сухожилията. Неговите болести са резултат на студа, израстване на осил (ечемик) от известни дефекти в действията, отсъствия на жизненост, ревматизъм, подагра, камък в пикочния мехур, слабост в частта, управлявана от знака, който той заема (ако е твърде зле аспектиран) или от планетата, която го зле аспектира. Неговите професии са свързани със земята: недвижими имоти (земя), къщи, рудниците въглищарство, дърветата, чифлиците, градините, бюрата или постовете, зависещи от общинските или местните власти. Той владее сьщо върху държавните мъже, парламентарните деятели, тъй както и върху чиновниците (слугите), началстващите, директорите, интендантите, той влияе върху пласмента (наместванията), акциите (делата) и облигациите (задълженията) и пр. Ако не е difnifie, той дава работа, покорство, смирение, може да донася печалба или добро име. Той е планета на старостта, тя ограничава, прави човека изверг, дава меланхоличност, бавност, мудност, търпелив и егоист.

Когато е на Асцендента дава дребен ръст, бледен цвят, коси тъмни, очи малки и по-скоро черни, брада рядка, рамената са широки, неспособен за вървеж, краката са къси или зле сформирани, дава предразположение да бьде човек сериозен, резервиран, предпазливост, въздържаност, трезвеност, благоразумие, стабилност. Той прави да обичаме парите и собствеността. Развива желания да ги придобием. Понякой пьт придава студ, егоизъм, малко общителност. Но ако бъде добре поставен, той дава трезвеност и носи верни приятели или слуги и способен учител. Той е най-добре поставен в следните знаци: Везни, Стрелец, Козирог и Водолей. Той е най- зле в Рак и Риби. Неговите сполуки идат от практическите способности, благоразумието и непрестанно усилие.

САТУРН В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Сатурн във IІ дом - Ако е силен откъм знак или добре аспектиран, той носи скромност по отношение на яденето, икономии, финансови способности и въздържани намествания, щастието идва от бащата или от службата. Парите идват бавно, много работа, малко резултат. Ако е зле аспекгиран, трудностите идат от лошо наместване (пласиране), дефекти в предприятията и спекулативни рискове.

Сатурн в ІІI дом - Малко пречки при възпитанието в млада възраст. Причина за болести, глупост, глупавост или мързел, трябва да се вземат мерки за подобрение жизнеността и предпазване от старостта. Предвидлив, способен за сериозна работа. Държи се студено с приятелите си. Болести и загуби от пътуване. Ако е силен и добре аспектиран, печалба (щастие) от нещата, управлявани от тоя дом.

Сатурн в IV дом - Лошо положение за домашните, предприятия и бащата. Носи неговата смьрт или раздяла. Не е благоприятен и за предприятията и за общественото положение Има вероятност за загуби. Ако е силеи и добре аспектиран, печалбите идат от земи и от къщи. Сатурн не е твърде силен в IV дом.

Сатурн в V дом - Няма да има деца (но ако е плодовит знак и има добър аспект с плодовити планета, ще има малко деца). Ще има скърби, болести (по децата}. Скърбите и тъгите идат от любов, забавления, удоволствия, общества; загуби от спекулации. Ако е силен и добре аспектиран, ще бъде по-добре отколкото зле.

Сатурн в VI дом - Носи разстройство на храносмилателната система, черния дроб и здравето. Дисхармония и загуби от домашните. Ако е добре аспектиран, носи сполука като директор, иконом, интендант или официална длъжност под едно висше покровителство.

Сатурн в VII дом - Закъснява брака, дори до 28 годишна възраст, но ако е добре аспектиран, показва един верен мъж или една вярна жена, принадлежаща към типа, определен от Сатурн. Твърде вероятно по-стара, отколкото родения. Или ако владее една по-добра позиция, може да спечели от брак или от сдружение. Той показва някой път на брак с вдовец или вдовица. Ако бъде твърде зле аспектиран, той носи несходство (несъвместимост), събиране или загуба от човека, с когото е в брак, според планетата, която хвърля лошия аспект.

Сатурн в VIII дом - Когато не е добре аспектиран, не дава никакво щастие от брак или сдружения, унищожава също възможностите за наследство; кредитът и доброто име се загубват. Смъртта на бащата. Ако пък бъде добре аспектиран, той носи щастие, което произхожда от земеделска работа и ако е силен - един дълъг живот. Неприятностите идат от покровителите или началниците.

Сатурн в IX дом - Умът е сериозен и предвидлив в това, което се отнася до религията, философията и законите, но ако Сатурн е зле аспекгиран, роденият е небрежен към религията или се привързва към меланхоличните (мрачните) вярвания или странни вярвания, ще има смущения, които ще дойдат от пътуване в далечни страни и от законни афери.

Сатурн в X дом - Ако бъде добре поставен по място и знак и е добре аспекгиран, означава издигане от живота, амбиция, силна воля, работлив, може да спечели и богатство. Ако бьде зле аспекгиран - голямо падение, което може да дойде внезапно, загуба на положението (репутация) и уважението, изгубване на популярността и богатството, смърт на бащата, ще срещнем много мьчнотии. Знаковете и аспектите са твърде важни тук. Това е една критична позиция.

Сатурн в XI дом - Малко приятели. Но ако е добре аспектиран, те ще бъдат верни, сериозни, мьдри и по-богати, отколкото роденият и завзема служби, по-горни, отколкото той. Ако е зле аспектиран, той носи загуби, смущения, скандали, неприятелства и пр. според естеството на лошия аспект, произходящи от приятелите.

 

Сатурн в XII дом - Известността и положението са опасност. Ако бъде зле аспектиран, носи загуби, облечени в обвиняване, затворничество, неверни приятели, предателство, измяна. Ако е добре поставен - сполуки от възвръщане в една професия мирна и работлива.

Забележка: Ако Сатурн е добре поставен по знак и добре аспектиран, неговото лошо влияние е сведено до минимум и ще има печалба в зависимост от знака и аспектите, от положителна работа, прилежност и благоразумност. Злото се предава в зависимост от природата на планетата, която хвърля лошия аспект.

АСПЕКТИТЕ НА САТУРН

Сатурн в аспект с Уран. Всички аспекти между тези две планети дават наклонност към предвиждане, ясновидство, концентрация на ума, врьща сериозността, дават наклонност понякой път към медиумизма и окултизма. Добре аспектиран носи сполуки от владенията на Уран. Лошо аспектиран - смущение в обществото, в което се намира, в зависимост от къщата, която заема. Тези аспекти разслабват частите на тялото в зависимост от планетите или домовете.

Сатурн в аспект с Нептун. Ние не знаем много нещо за аспектите между тия две планети. Един добър аспект изглежда, че излеко благоприятства за богатство и неща от този свят. Може да предприеме психически опити, има стремеж (наклонност) към интуиция, трезвеност и власт върху самия себе си. Един лош аспект носи загуба на пари и на собственост, критицизъм, лоша известност (репутация), дискредитираност, наклонност да се съмнява.

2.8. УРАН

Уран е въздушен, нервен, променлив, непостоянен, студен и безплоден. Неговият цвят е тъмносин. Той не може да се определи като управител на един ден и металът, който управлява не ни е познат. Вероятно е, че той влияе на радия и радиоактивните елементи.

В тялото тази планета управлява главния мозък и нервите. Тя влияе по-право върху жизнената енергия на нервите, отколкото върху структурата на нервите. Уран управлява антикварите, изобретателите, електротехниците, метафизиците, и до известна степен учените и всички тези, които следват една нова професия - месмеристи, астролози, френолози, хиромантици, изследователи във физиката, обществени чиновници и пр.

УРАН В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Уран в І дом или на Асцендента - Уголемява, увеличава ръста, снагата, дава черни коси, едно тяло тънко, с бледен цвят на лицето и понякой път имат приятен вид. Според разположението (положението, което заема), той дава една оригиналност, твърде независим, злобен (лош), с груби обноски, обича свободата и презира властта. Роденият се интересува от всички интелектуални неща (работи), четива, науки, изобретения, открития, новости и куриоз, всички мистериозни неща, спиритуалист и окултист. Придава изобретателност, хитрост, критика, сарказъм, лесно се обижда. Роденият обикновено е несвойствен на мястото, дето се намира, ексцентричен. Добрата и лошата съдби се проявяват почти всеки ден в един внезапен маниер и непредвидено. Той е студен като Сатурн, енергичен и импулсивен като Марс и умствен като Меркурий. Неговите болести са сложни и неизцерими, освен ако употреби месмеризъм (магнетично лекуване или новите методи на лекуване). Болестите са понякой път нервни, на нервна почва или произведени от студа, като у Сатурн.

 

Уран във II дом - ако е добре аспектиран, възможна е печалба от неща, управлявани от Уран. Но планетата не покровителства много изкарването на пари. Тя носи високо и ниско непредвидени загуби и отсъствие на съобразителност и такт в предприятията.

Уран в III дом - Когато той не бъде малко зле аспектиран (покровителстван), създава условия за умствена сръчност. Предразполага към подчинение на новото и мистичното. Изобретателност, пренасяне на мисълта. Загуби от отделяне от братята. Увеличава шансовете за пътуване.

Уран в IV дом - домашни смущения, загуби от отделяне от родителите или фамилията, променяне на местожителството, неприятности от професията или от общественото положение. Мъчнотии, чиновници или началници. Дълбок стремеж към окултизма.

Уран в V дом - малко или никак няма да има деца. Мъки и скърби, произтичащи от децата или от училищата. Обществени притеснения, скандали, не постоянство в любовта.

Уран в VI дом - ако е добре аспектиран - сполуки от служби, които са под управлението на Уран. Ако бъде зле аспектиран - разправии и кавги със слугите. Скърби и болести на нервна почва в зависимост от знака, който владее планетата в момента. По някой път психически опити.

Уран в VII дом - малко закъсняване в брака или причинява брак, необвързан с религията. Загубите произхождат от нехармония или несъвместимост в душевните разположения. Брак с уранова личност. Характерът е странстващ, несвойствен на мястото, в което се намира и често пъти характерът повече изпъква в тази къща, отколкото в Асцендента.

Уран в VIII дом - смущение, произтичащо от наследство или от пари, принадлежащи на съпругата или сдружението. Понякой път има дълбок стремеж към спиритизъм, месмеризъм и т. н. опасност от внезапна смърт.

Уран в IX дом - силна наклонност кьм окултизма и мистицизма, към новите форми на мисълта, религията, науката или философията. Дълги пътешествия, но с вероятни скърби тук-там. Роденият ще промени религията си.

Уран в X дом - затруднения от чиновници и родители. Роденият е прекалено независим и чудак. Многобройни промени в професиите и положението. Застрашаване да изгуби креди. Опозиция на обществото, опак, вярвания, противообщественик. Ако Уран е добре аспектиран, роденият има сполука, това е една добра позиция за един астролог, месмеристи пр.

Уран в XI дом - приятелите са уранови личност, приятелите са импулсивно, скърбите и загубите идат от приятелите. Ако бьде добре аспекти ран, благословия от непредвидени приятели.

Уран в ХІІ дом - ако бъде добре аспектиран, създава интерес към редки частни професии, но не към публични професии. Психически опити. Ако бъде зле аспектиран, той носи скърби, измяна, предателство от уранови личности. Нервни смущения, имащи за основа психични причини, мистериозни болести.

АСПЕКТИ НА УРАН

Уран в аспект с Нептун. Ние не познаваме много неща за природата на тези две планети, те подтикват към физиката и окултизма и могат да дадат един окултист на опита (опитен окултист). Също като в третата или деветата къщи.

2.9. НЕПТУН

Нептун не е бил известен до 1864 г. Неговите влияния не ни са твърде познати. Той е една умерена и влажна планета. Тя има афинитет с елемента вода. Вярва се, че тя управлява знака Риби. Нептун е експанзивен (разширителен), плодороден, производителен, променлив, неустойчив, облачен, мъгляв, неопределен. Това се отнася повече до чувствата, отколкото до интелекта. Мненията на астролозите се твърдо разделят относно добрите и лошите качества. Като доказано е, че той повечето причинява зло с лошите си аспекти. Дава понякога разумна мисъл, която облагоприятства парите и наследствата, когато той владее II и VIII домове при добри аспекти.

НЕПТУН В 12-ТЕ ДОМОВЕ

Когато е на възхода (в I дом), той е тясно свързан с ясновидството, прозорливостта, яснослушането, медиумизма, хипнотизма, гледане в кристал, сънища, интуиция. И той ще играе роля в гениите на естетиката, музиката, поезията, изкуството и пр., в които чувствата и емоциите са активни и важни. Ако е зле аспектиран, той разразява смущенията, идещи от неустойчивостта, колебливостта, при един хаос за нещата и голямо изменение, понякой път измяна, измама и лъжа, понякога още безгрижие, леност, отсъствие на енергия и воля, сластолюбие, голяма снизходителност към самия себе си, пиянство и пр. той изглежда, че има връзка с морето, водата и течностите въобще. Това, което следва по-долу, е получено по експериментален път.

Нептун във II дом - Вероятност да покровителства парите, ако не бъда зле аспектиран. Нептун в Ш дом - Въображение. Стреми се към спиритуализъм и мистерия – от уроци или

писма. Вестител на новини, пътуване по вода.

Нептун в IV дом - Ако е зле аспектиран, по отношение на Асцендента, той ще бъде неблагоприятен за здравето, фамилията може да се разпръсне. Майката и бащата може би пак да се оженят. Промяна на местожителството. Смърт в затвор или изгнаничество. Ако бъде добре аспектиран - печалби от имения и къщи. Пътуване, астрална опитност.

Нептун в V дом. Увеличение числото на децата. От страна на любовната природа, може да има нужда да бъде възвърната. Ако бъде зле аспектиран - нервност или измяна на любовта. Наклонен е премного към удоволствията.

Нептун в VI дом. Роденият ще владее едно качество да заробва за оттегляне (отстраняване от света). Затвор. Ако е зле аспектиран, може да доведе до лошо здраве. Ленивост, безгрижност, измама на слугите.

Нептун в VII дом - Непостоянство или невярност в любовта или брака. Два брака ще бъдат отбелязани. Ако бъде твърде зле аспектиран - сериозни загуби или скандали, слаб морал.

Нептун в VIII дом - Благоприятства за наследство или пари от брак. Парите от съпругата ще са дееспособни и ще претърпят големи люлеения (голямо движение). Изгубване на свят, епилепсия, психическа опитност, опасност от вода.

Нептун в IX дом - Стремеж към религията или мистично направление на мисълта и излизане из обикновеното, делничното, виждане насън, въображение (виждане призраци и пр.) Ако бъде зле аспектиран, смущенията и опасностите ще идат от пътуване, вода и пр.

Нептун в X дом - Една съмнителна позиция. Ако е добре аспектиран, той може да докара наследство от един от родителите или печалба от медиумство или завладяване. Ако е зле аспектиран - отделяне от родителите, разпръсване на фамилията, падане, не сполучват в професията.

Нептун в XI дом - Малотрайни приятелства. Ако бъде зле аспектиран, големите нещастия ще дойдат от приятелите, които ще бъдат причина за загуби или измамничество.

Нептун в XII дом- Ако е добре поставен по знак- сполука в тайни (секретни) работи, частни агенции, работи тайно (детектив), занимава се с окултни неща. Роденият ще образува отделение (група), част в тайно общество, ще завлада частна работа и вьн от публичността професия. Ако бъде зле аспектиран, тайни неприятели и измяна, измама, един живот на отчуждаване от света и неизвестност.

4.9.1929 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...