Jump to content

4. ВЛИЯНИЯ НА ПЛАНЕТИТЕ Из беседите


Recommended Posts

4. ВЛИЯНИЯ НА ПЛАНЕТИТЕ

Из беседите

В електричеството има две положителни течения: едното течение иде от центъра на Слънцето, а другото от центьра на Земята. Когато се срещнат, те се отблъскват, понеже електричеството, което иде от Слънцето, иска да проникне центъра на Земята и да направи един цял кръг; също тъй и електричеството, което иде от центъра на Земята, иска да направи един кръг и като се срещнат, те се спират в своите действия, понеже противоречие има между тях. Тогава в помощ на тия две противоречия идат други две магнетични течения: едното иде от Слънцето, а другото от Земята. Те отклоняват теченията на електричеството. Едното отклонява електрическото течение на Слънцето вдясно, а другото отклонява електрическото течение на Земята вляво. И ние казваме тогава: положителното с отрицателното се съединяват.

Тия течения, които идват от Слънцето, проникват цялата Слънчева система. От Слънцето излиза един кръг, който минава през центъра на Меркурий. После излиза друг кръг, които минава през центъра на Венера и т. н. Значи от Слънцето излизат кръгове, които минават през всичките центрове на планетите. Това са все електрически течения, който правят тия кръгове. Но много рядко се случва такова съчетание, при което всички планети да бъдат на една права линия. Обикновено те са в разни положения. Знаете ли

тогава, какво влияние ще окажат те върху Земята? Значи, има разни течения от Слънцето, които отиват към всичките планети, но има и други течения от разните планети кьм Земята.

Да допуснем, че някой от вас е под влиянието на Юпитер, която е 432 милиона мили далеч от Слънцето. Такъв човек няма да бъде горещ темперамент, няма да има темперамента на Венера, защото електрическите и магнетическите течения, които идват от Юпитер се различават от тия токове, които излизат от Слънцето - не са едни и същи. Това са течения, които идват от други сфери, от другия свят. Слънцето съставлява част от друго едно Слънце, около което също тъй има течения, но те са по интензивни в своите трептения. Теченията на нашето Слънце са вторични; те са, които влияят на хората. Ако някой човек е накрая на Слънчевата система, за колко време ще дойде светлината до него? Слънчевата светлина иде на Земята за осем минути. До Юпитер приблизително за 40 минути. Тъй че слънчевата светлина ще употреби 41/2 часа, докато стигне до най-отдалечената планета във вселената. Ако вие се намирате под влиянието на Юпитер, то Слънцето, или тази интелигентна светлина ще повлияе само върху някои части от вашия мозък. Юпитер ще повлияе върху личните ви чувства, а донякъде и на милосърдието. Неговото влияние няма да се отрази върху цялото ви развитие. Затова, всички планети трябва да влияят върху вас. И така е в действителност. Всяка планета оказва по-голямо или по-малко влияние върху вас. Това са Слънчеви течения и вие сте един фокус, дето всички тия течения от целия Космос се събират във вас.

И ако ви погледне някой ясновидец, ще види много кръгове около вас. Това са все различни влияния, различни течения. И вие мязате на мушица, омотана от главата до петите с паяжина, с хиляди нишки. Така сте опасани и вие от много кръгове на разни планети. И това са все влияния, които дават подтик на вашите чувства и действия. Вие трябва да пазите всички тия идеи. Ако някой път скъсате една от тия нишки, ще дойдат същества, които ще ви спрат в еволюцията. И вие не ще можете да се развивате, докато не дойдат други същества да съединят скъсаните нишки. Тъй че, щом някой скъса една от тия нишки, той се спира в своето развитие, спира се и цялата раса, всичко около него е в застой.

Като ви казвам, че трябва да живеете добре, с това подразбирам да не късате тия нишки. Като не знаете тази дълбока наука, щом скъсате една от тия нишки, развитието ви ще спре. Някой казва: Аз мога да скъсам една нишка. Можеш, защо не, но трябва да знаеш, че лесно се къса нишката, а мъчно се връзва. И в този смисъл може да се каже, че човек е изтъкан. Целият Космос тъче. Всички тия течения изтъкават човека.

Вие ще бъдете всеки ден под влиянието на разните планети. Човек постоянно се движи и попада под разните планетни влияния, вследствие на което постоянно се мени. Всички хора се движат в разни посоки: едни отиват към Слънцето, други се връщат оттам. И тъй, има постоянно движение на хората в различни посоки. Да кажем, че сутрин сте под влиянието на Меркурий. След това може да попаднете под влиянието на Венера или на Юпитеря т. н. През целия ден обаче влиянията на всички планети ще минат през вашия организъм. И вечерно време, когато заспите, вашият астрален двойник ще бъде пак под влиянието на тия течения, само че в друга форма. Тъй щото, когато сте будни и когато спите, цялата природа работи върху вас.

Законът на развитието поставя човека в хармония с влиянията на Слънчевата система. Щом се скъсат някои от тия нишки, у човека стават подпушвания и се явяват известни кармически последствия. Например, ако влиянията на Марс стават господстващи в живота на някои човек, той ще стане военен, ще мисли само за война и за бой. И тогава, какво трябва да направим, за да изменим такъв човек, т. е. да го освободим от тия влияния? - Трябва да го турим под влиянието на друга планета. Като дойдат вьрху него влиянията на Юпитер, до известно време той ще бъде благоразумен, ще се самообладае, но щом тия влияния вземат надмощие, той става горделив и започва да се смята като главния Бог Юпитер - на всички заповядва. За да го освободим от тия влияния, трябва да го поставим на други по-благоприятни. Някои от планетите действат върху религиозните чувства на човека, но ако прекара дълго време там, неговият ум може да се разшири много, той ще се зарази от някои ексцентрични религиозни вярвания. Човек трябва постоянно да отива кьм Слънцето и оттам кьм някоя планета, но винаги ще трябва да прави движения кьм Слънцето. Но затова се изискват строги правила. Който не знае тези правила, може да влезе в някои трен и да го закара там, дето не трябва и дето не е мислил. Значи трябва да знаем тарифата, за да пътуваме, а да не вървим произволно. Като влезеш в тия течения, трябва да бъдеш много точен, защото иначе може да влезеш в друго някое течение, и да останеш там, дето не трябва.

Та влиянията на всички тия планети образуват Слънчевата система. Някои влияят положително, други отрицателно и тъй съграждат темперамента на човека. Всеки темперамент е лош, когато не е съграден добре. Когато сангвиническият, когато нервният, холерическият, флегматическият темпераменти са доброкачествени, по-хубаво нещо от това няма. Следователно те се балансират помежду си. Първите два темперамента отиват с отрицателните течения и между тях става едно преплитане, една обмяна на енергия. Всеки темперамент си има известен орган, който е най-силно развит. Тия органи са център на сили, които функционират в живата природа. Всички вие сте под влияние на тия сили.

Астрологията се занимава с физиологическия процес на човешкото развитие. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, който иска да има нормален ум и нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите. Аз наричам нормален ум този, който не се стряска от мъчните задачи в живота, Нормално сърце наричам това, което не се дразни от малките работи. Трябва да избягвате стрясканията, сътресенията, а за да се избегнат, човек трябва да има вяра във великия закон, които работи в Божествения свят.

Всички планети представляват една разумна система, те са образувани от разумни същества, затова тези течения са под строгия контрол на тези същества и чрез тях те влияят на хората през пространството.

Често онези, които следват окултната наука, но не са запознати с разните клонове на тази наука, като астрология, хиромантия, френология и др. не могат да си помогнат, когато ги нападне меланхолия или обезсърчение, или една рязка промяна от едно състояние в друго. Например, ако някои минава от едно религиозно състояние в едно негативно състояние на Сатурна, той веднага ще се обезвери и за да се отклони ума му от тези отрицателни мисли, върху него трябва да действат магнетичните влияния на Слънцето и той ще се хармонира. Някои казва; не вярвам в нищо. Но щом го извадите от това течение, ще каже, че се е заблуждавал. Защото в света има едно перспективно отклонение: можем да видим неща, които никак не съществуват и да ги считаме за реални. Там е опасността. А когато виждаме самата реалност, няма никаква опасност.

Изкуствата произтичат от планетите. Меркурий ще ви научи на търговия. На какво може да ви научи Юпитер, кое изкуство поддържа той? - Висшата търговия, финансите, дипломацията. Сатурн е добър за началник на отделение, за дребни занятия, като обущар и др. Слънцето пък има отношение към изкуствата. Хората, които са под неговото влияние, стават държавници, придворни, изобщо заемат все по блестящи служби. Първичната идея, която съществува в Космоса, подразбира движение към Божествения двор, кьм Божествената държава. Понеже хората са забравили Божествената държава, те гледат на светската държава, към Бога. Трябва да знаете, че е Космоса всичко има съвсем друго предназначение, отколкото тук, на Земята.

При хармонията и при радостта човек е свободен, там той може да прояви своята воля. Противоречията пък му дават само възможност да прояви една идея. При хармоничните съвпадения тия противоречия астрологически ни дават възможност да се проявим като разумни, като свободни същества. Това са само моменти, защото трябва да знаете, че в закона на свободата няма време и пространство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...