Jump to content

1927 г. Из беседи, лекции и други


Recommended Posts

1927 г.

117. ВЛИЗАНЕ: 18 беседа от Учителя, държана на 2 януари 1927 г., София. - В: Влизане: [Неделни беседи], серия IX. том II, София, 1930, с. 14 ÷ 16.

„Засега земята е дошла до средата на своя път. Още много път има тя да изминава, докато стигне в космическото съзнание. Мнозина ще кажат: значи, много има да се чака. Няма защо да се чака, но с нея заедно ще се пътува. Човек, който чака, той не работи. За обяснение на мисьлта си, ще ви представя следния контраст: това, което е настояще за обикновеното съзнание, е минало за самосъзнанието; бъдеще за самосъзнанието пьк е настояще за космическото съзнание. Следователно, ако някои човек седи и чака реализиране на своите идеали, без да работи, може да чака милиони години, но те няма наготово да дойдат. Всеки, който схваща тази идея и живее според нея, той има условия да се подигне, той може да влезе вече в новия живот. Очите му веднага ще се отворят, телефоните му веднага ще заработят. Който влезе в космическото съзнание, ще се намери пред един свят абсолютно жив. Слънцето за него няма да бъде само едно светло тяло, но ще живее, ще му проговори на негов език. То ще почука на телефона му. - Кой е там? -- Елате да чуете последните важни новини от слънцето. Това не са измислени, невъзможни неща, но действителни факти. Съществата, които живеят на Слънцето, са разумни, те се движат в космическото, в Божественото съзнание. Тия разумни същества, именно, са облекли Слънцето в светла, хубава дреха и постоянно се движат около него, да не би някои същества от по-ниськ уровен се опитат да влязат в него. Опитат ли се да влязат в слънцето, те ги изхвърлят навън. И нашата земя е едно от съществата, които слънцето е изхвърлило навън. Някога, в миналото, тя се е разбунтувала против Слънцето, и то я изхвърлило вън от себе си, И всички планети, които днес са извьн Слънцето, са изпъдени от него Учените хора създават разни теории за образуване на планетите, но аз казвам, че слънцето ги е изпъдило някога от себе си и днес ги учи. Има планета, които са на разстояние милиони километри от Слънцето. Какви закони ги държат в пространството? - Законът на земното притегляне. Да, има нещо, което привлича хората към един общ център. Този център е космическото, Божественото съзнание, чиято дейност е непреривна.

Значи, всички тела във вселената са свързани помежду си и представляват един общ, велик организъм. Всички планети, които се подчиняват на този организъм, същевременно са и абсолютно свободни. Между мравката и човека няма никакво подобие, но има някаква вътрешна връзка. Съвременните хора не виждат тази вътрешна връзка между всички сьщества, понеже съдят за нещата от гледището на самосъзнанието и казват: защо сме се родили, и ние не знаем. Създал ни е Бог, но ни е забравил. - Не се знае кой кого е забравил; дали Господ ви е забравил, или вие сте Го забравили. Човекът в миналото се е проявил като непослушно дете, заради което Баща му го изпъдил вън, да се учи и да работи. Цялата съвременна бяла раса днес е в положението на блудния син. Християнството дойде в света, за да покаже пътя, по който бялата раса трябва да върви, да я научи на закона на жертвата, чрез които може да се върне към Бога.”

„Да, ако в едно отношение хората не умират, в друго отношение умират. Ако само физически се подобряват, в друго отношение се влошава положението им, сърцата им се ожесточават, умът им губи своето равновесие. И след всичко това хората казват: светът се много наплоди. Какво да правим? - Да отворим война! Отварят една война* като сегашната, в която избиха около 25 милиона хора. После започват да търсят виновника на войната. Кой е виновникът на войната? - Човешкото самосъзнание, или казано на друг език: човешкият егоизъм. Човек иска да устрои живота си вън от Бога. Обаче, за разумните хора, разрешението на всички въпроси седи в космическото съзнание. Всеки човек има допирни точки с космическото съзнание. Щом дойде в съприкосновение с тях, веднага у него се заражда един вътрешен подтик да се обърне към Бога, но не по начина, както съвременните богослови учат. В него се заражда велик импулс към самоотричане от всички материални блага и желания да служи на хората от любов към Бога, да носи навсякъде радост и веселие.”

Image_712.png

* Забележка на съставителя: I Световна война 1914 ÷ 1918 г.

118. ПРЕДСТАВА ЗА ТРИТЕ СВЯТА: 16 лекция от Учителя, държана на 9 януари 1927 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 179 ÷ 183

„Верен, истинен, чист и благ всякога бъди! Сега, като сте дошли на земята, вие грябва да имате ясна представа за физическия свят. Съставите ли си ясна представа за физическия свят, вие ще имате представа и за духовния, и за Божествения. Тези светове представят трите допирни точки на човека с Битието. Като се говори за физическия свят, хората разбират света на времето и на пространството. Дойдат ли до пространството, те разбират света на трите измерения: на правата линия, която се движи в една посока - на дължина; на плоскостта, която се движи в две посоки - на дължина и ширина; на тялото, което се движи в три посоки - на дължина, широчина и дълбочина. Обаче, както правата линия, така и плоскостта, и тялото имат повече възможности в себе си. Значи, правата линия има едно измерение, но две възможности на движение; плоскостта има две измерения, но четири възможности на движение, а кубът, като тяло, има три измерения, а 16 възможности на движение По отношение на това, в кой свят живее човек, ние казваме: Ако живее изключително за себе си, човек се движи само във физическия, в едноизмерния свят. Когато пожелае да си намери другар или другарка, той се движи в двуизмерния - е духовният свят, в света на чувствата. Той започва да мисли, освен за себе си, още и за ближния си. Щом мисли за Цялото, за Великото в света, човек влиза в Божествения свят Физическият свят подразбира частите, а Божественият - цялото. Тази е причината, поради която физическият свят представя отражение на Божествения. Духовният свят пък е връзка между тия два свята. И наистина, ние виждаме, че човек излиза от себе си, като част, постепенно отива към ближния си и най- после навлиза в цялото, дето се съединяват всички части.

Като изучавате проявите на физическия човек вие виждате, какви течения на сили действуват в него. Положителните и отрицателни сили в човека непрекъснато се сменят. Това, което става в самия човек, става и с външния свят. Човек непрекъснато е обиколен ту с добри, ту с лоши хора. Между едните и другите съществува вътрешна връзка. Кой човек е добър и кой - лош, мъчно може да се отговори на този въпрос, защото съществуват добри активни и лоши активни хора. Съществуват добри пасивни и лоши пасивни хора. Някой греши и е недоволен от себе си. Защо? Защото иска изведнъж да стане добър. Това е невъзможно. Грешките са необходимост в живота. Като греши, човек постепенно се изучава. Като се натъква на противоречия, на контрасти, човек се учи, придобива опитности Като изучавате живота на великите хора, вие виждате, че те са минали и минават през големи бури и противоречия. Изгуби ли посоката на Божествения свят, човек се натъква на големи противоречия. Малко хора са вървели по гладък път.

Следователно, малцина са тия, които не познават противоречията. Колкото по-високо е издигнат човек в съзнанието си, толкова по-големи са неговите противоречия и изпитания Ще кажете, дали не може човек да се освободи от противоречията чрез знанието Това е възможно, но въпрос е, за какво знание се говори. Има знание, от което човек заспива. Какво знание е това? Истинското знание подразбира познаване на законите и принципите на великия живот, а не знание на образи и на форми. Знаели принципите на нещата, човек може да произведе техните образи. Задачата на човека е да се домогне до онази положителна наука, която има приложение във всички области на живота. Занимавайте се с науката, защото чрез нея можете да разкриете всички области и прояви на живота, а специално на човешкия живот. Хиромантията, за пример, запознава човека с волевата страна на неговия живот. Физиогномията запознава човека с положителните и отрицателните страни на неговия характер. Френологията показва качеството и количеството на положителните и отрицателни енергии, които функционират в човешкия организъм. Астрологията показва благоприятните и неблагоприятни съчетания, на които човек се натъква в живота си, като му дава възможност да предотврати някои опасности и нещастия в живота си.

Като окултни ученици, вие трябва да се занимавате с окултните науки, но същевременно трябва да работите за придобиване на чистота и смирение. Не е ли смирен, човек е изложен на опасност да развие в себе си гордост и тщеславие. В окултната школа могат да пропаднат не само начинаещите окултни ученици, но даже и високо напредналите. Много ангели, които следвали окултни школи, са пропаднали на изпити, вследствие на което и до днес още продължават да слизат на земята, да учат ония уроци, които на времето не са могли да научат. И те, заедно с всички хора, се движат между Божествения и човешкия живот, между доброто и злото в света.

Като ученици, вие се нуждаете от знание, от сила, но също така ви е нужна вяра, чрез която да се справяте с мъчнотиите. Каквото знание и да придобиете, ако не го приложите, то остава мъртво. Следователно, стремете се към придобиване на знание и вяра, които да прилагате всеки момент в живота си.”

119. СПРАВЯНЕ С МЪЧНОТИИТЕ. 17 лекция от Учителя, държана на 23 януари 1927 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 196 ÷ 197

„За да се справи лесно с мъчнотиите си, човек трябва да държи е умът си поне една свещена идея: като основа на живота си. Всяка велика идея освобождава човека от дребнавостите на живота. Той престава да търси слава от хората. Разумност се иска от човека. Разумността осмисля нещата. Като работи човек съзнателно и разумно върху себе си, и славолюбието е на място. Човек трябва да бъде определен в желанията си, да знае, на кой от тях да даде първо място. Силните желания определят бъдещето на човека. Когато видят силните желания на човека, разумните същества помагат за тяхното реализираме. Като е слизал на земята, човек е предвидил, какво трябаа да свърши. За тази цел той има своя определена програма, която е подписал да изпълни. Не изпълни ли програмата си, той преждевременно заминава задрутия свят.

Следователно, щом сте дошли на земята, вие трябва да се стремите да реализирате програмата на своя живот, като започнете първо с реализирането на силните си желания и постепенно отивате кьм слабите. Като изучавате себе си, вие трябва да си отговорите на въпроса, защо сте дошли на земята. Щом размишлявате известно време върху този въпрос, вие ще се домогнете до него в ума ви ще проблесне една светла идея, която ще озари целия ви живот. Човек не е дошъл на земята да бьде щастлив, но да се учи. Щастието не може да живее на земята. То е идеал на бъдещето. И Мойсей се стремеше да види щастието на своя народ, но не можа. Исус Навин влезе в Обетованата земя, а Мойсей приготви условия за влизането. На същото основание човек трябва да приготви условия за придобиване на щастието. За да придобие щастието, човек трябва да развие в себе си голямо самообладание, стремеж към свобода, голяма любов и мъдрости абсолютна справедливост. Съвестен трябва да бъде човек. Дойде ли до някаква крива проява в себе си, да е готов да се изправи. Нямали готовност да се изправя, той развива своята индивидуалност. Когато стане чрезмерно индивидуалист, човек мъчно може да се разбира с хората. Съвременните хора са големи индивидуалисти, вследствие на което често се сблъскват помежду си. За да се разбират, хората трябва да се допълвате темпераментите си. За пример, сангвиникът се допълва добре с флегматика. Сангвиничният темперамент е вьздухообразен, а флегматичният - воден. Холеричният темперамент съдържа повече въглерод, а нервният - повече кислород.”

120. ДЕЛО СЪВЪРШЕНО: 16 беседа от Учителя, държана на 30 януари 1927 г., София. - В: Влизане: [Неделни беседи], серия IX, т. II, София, 1930, с. 107 ÷ 108

„Човек е дохождал много пъти на земята и си е заминавал, но сега цялото човечество се намира пред един възел, дето старата култура залязва, а новата изгрява. Сега изгрява новото слънце. Значи, в света съществуват две слънца: едното слънце е физическото, което всички виждаме сутрин да изгрява, а вечер да залязва, другото слънце е духовното, което виждат само адептите и светиите. Те се обръща? към него с думите. „О, слънце на нашия живот!” Това слънце, именно, е същинското, което всички хора не виждат, понеже нямат съответен орган, с които могат да го виждат. Значи, истинското слънце не е видимо. Защо умираме ние? - Понеже постоянно гледаме на физическото слънце. Топлината и светлината на физическото слънце, както и всички явления, които стават в него, произвеждат в хората известна дисхармония, вследствие на което в тях се сьздава ненормален апетит. Това е, защото хората не могат да възприемат и използуват правилно слънчевата енергия.”

121. НЕИЗВЕСТНИ ВЕЛИЧИНИ: 18 лекция от Учителя, държана на 30 януари 1927 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 202 ÷ 208, 210 ÷ 213, 214 ÷ 215

Верен, истинен, чист и благ всякога бъди!

„Като четете Евангелието, вие се натъквате на някои неразбрани неща. За да ги разберете, трябва да работите с неизвестни числа. Защо? Защото много работи от Словото на Христа са пропуснати. За да ги намерите, вие трябва да познавате математическите закони и правила и с тях да откривате неизвестните. Както палеонтолозите по отделни кости на животни, съществували в предисторически времена, могат да възстановят цялото животно, така и вие, от известното, което ви е дадено от Словото на Христа, можете да дойдете до неизвестното. Когато изучава мистичната страна на духовния свят, човек работи с неизвестни числа. Като четете Евангелието, вие се спирате върху живота на Христа, като главен обект. Защо? Защото животът на Христа представя сбор от живота на всички напреднали души, съществували преди него. Като е дошъл на земята, човек изучава сегашния си живот, но същевременно той трябва да прониква и в своите минали животи. Човекът трябва да знае, през какви форми е минавал. Когато изучава клетката, растенията, животните и минералите, естественикът трябва да ги разглежда като пьтища, през които той сам е минал.

Следователно, иска ли да познае себе си, да изучи своите прояви, човек трябва да изучава живота под и над себе си. Бъдещата наука ще спре вниманието ви върху целокупния живот, отдето ще събере сведения за живота на човешката душа. По този начин човек ще проследи и пътя на своята душа. Когато изучава себе си, добре е човек да изучава теорията за наследствеността. Като изучава тази теория, той ще дойде до изучаване на клетките и ще види, че има клетки, които са се отклонили от първичния живот, и такива, които още не са се отклонили. Последните са в сила да възстановят първоначалното състояние на всеки орган в човешкото тяло. Ако всички клетки в човешкото тяло се върнат кьм своя първичен живот, човек ще бъде напълно здрав, физически и психически.

Сегашният човек е изгубил нещо от онова, което първоначално е било вложено в него. Той трябва да работи усилено върху себе си, да възстанови първоначалното си положение. Отклонението на чозека от правия път на живота съответствува на отклонението на земната ос. Земната ос се е отклонила на 23° от нормалното си положение. Когато дойде в първоначалното си положение, и човек ще изправи своя живот. Съвременните учени намират, че в пътя на движението си, земята претърпява 19 колебания, т. е. 19 люления. На какво се дължат тези колебания? Според едни учени, това се дьлжи на опасния път, през който земята минава. Според други учени, причината за това явление е луната. Нито едното е вярно, нито другото. Според някои окултисти, колебанията, които земята претърпява, се дължат на една тъмна планета, която се намира между земята и слънцето. Тази планета е невидима. След грехопадението, човечеството, чрез мисълта си, е влязло в района на тази тъмна планета. Благодарение на влиянието на тази планета върху мозъка на хората, става разбъркване на умовете им. Днес човек с човек не могат да се разберат в мисълта си. Като не познават тъмната планета, хората казват, че луната е причина за приливите и отливите в моретата. Такива приливи и отливи стават и в мозъка на човека. Когато стане прилив на кръвта в мозъка, човек трябва да знае, как да си помогне. Не може ли да си помогне, той е изложен на опасност.

Сега, като се говори за възпитание и самовъзпитание, човек трябва да се справи с влиянието на луната в себе си, т. е. с влиянието на своите религиозни вярвания. Всички хора, които приличат на луната, са крайни догматици, обичат външната страна на нещата. Те са големи материалисти. Те могат с часове да говорят за спасението, а същевременно те оставят гладен. Хора, които се намират под влиянието на слънцето, са щедри, жизнерадостни. Изобщо, всички планети указват известно влияние върху човека, според теченията и силите, които излизат от тях. За пример, хора, които се намират под влиянието на Марса, са юначни. В тях е силно развит центърът на самозапазването, които се намира задушите, за да запазят живота си. те са готови да извършат ред престъпления. Тия пък, които се намират под влиянието на Луната, са готови, за едно свое удоволствие, да продадат мило и драго. За да си въздействува, човек трябва да се познава, да може да се предпазва от лошото влияние на различните планети.

Ученикът трябва да учи, да придобива знания, но това не се постига механически. Човек може да има ред способности в себе си, но той сам трябва да съчетае всички външни условия в едно, за да развива способностите си. В това отношение човек е подобен на художник, които има четка, платно, бой, но той сам трябва да съчетае бойте, да опъне платното и да започне да рисува. Знанието не иде по механически начин. За да придобива знания, да развива своите добродетели, човек трябва да се свързва с енергиите на слънцето. Когато слънцето действува върху даден човек, умът и сърцето му се разширяват, и той влиза в истинския живот Под думата истински живот разбираме идеен живот. Като вникнете в живота на учените, на хората на изкуството и на музиката, виждате, че те се намират под влиянието на слънцето. Те са идейни хора. Като казвам, че човек трябва да се свързва с енергиите на слънцето, нямам пред вид само физическото сльнце, което изгрява и залязва на хоризонта. Аз имам пред вид главно Божественото слънце, което изгрява в душата на човека и никога не залязва.

Като ученици, вие трябва ра изучавате методите, с които живата природа работи, и да ги прилагате в живота си. Ще кажете, че природата работи бавно, с хиляди и милиони години Природата работи бавно, но последователно. Като изучавате формите, през които е минал човек, виждате, че за създаване на сегашния човек природата е употребила около 18 милиона години. Като проследите развитието на човека в утробата на майката, от ембрио до сегашната си форма, виждате, че в един кратък период, от девет месеца той минава през всички форми на живота. Значи, достатъчно е човек да работи системно и последователно, за да може да съкрати работата на хилядите години в един кратък срок. Всичко зависи от интензивността на човешката мисъл. Природата, обаче, работи бавно, но сигурно. Ще дойде ден, когато оста на земята ще се изправи. Щом оста на земята се изправи, и човек ще се изправи. Климатът на земята ще бъде приятен и здравословен. Формата на човешката глава ще се преустрои. Ръцете и краката му ще приемат по-красива форма. Като резултат на всичко това, в човека ще залегне идеята за братството. Всички хора ще живеят като братя и сестри, в пълен мир и съгласие помежду си.

Като живее, човек минава през ред пертурбации, които се предизвикват от причини вън и вътре в него. Както над земята има една тъмна планета, така и в живота си всеки човек среща един черен гении. Натькне ли се на него, човек минава през ред пертурбации. Пертурбациите се предизвикват от тъмните мисли, които идат от този черен гений. Неговите мисли са в състояние да отклонят човека от правия път. След големи страдания той пак ще се върне в пътя си. На помощ ще му дойдат добрите сили в природата. Няма човек в света, които да не е минал и да не минава през тъмните сили на природата. Те са механически. Колкото да са силни, човек може да се справи с тях. Както параходът се люшка от вълните на една и на друга страна, без да се обърне, така и човек ще бъде изложен на действието на сили, които ще го разтърсват, но в края на краищата той няма да потъне. Защо? Защото законите, по които е създаден, не позволяват да потъне. И параходьт е създаден по известни закони, според които, и най-големите бури не могат да го обърнат във водата. Човешката душа крие в себе си велики възможности, вследствие на което, през каквито изпитания да мине, в края на краищата пак ще се върне в първоначалното си положение.”

„В едно предание се казва, че Адам имал 40 сина и 40 дъщери. Той започна с числото 4 - най-строгото число. Това число е сатурново. Който влезе със здрава кожа в ръцете на Сатурна, строгия Бог, той непременно ще излезе с одрана кожа. Безпощаден е Сатурн.

Сега, като изучавате закона за наследствеността, за раждането на децата, ще изучавате и вашите мисли. За пример, има мисли от мъжки и от женски характер. Вие трябва да различавате мислите си. Ако в ума ви се роди една положителна мисьл, ще знаете, че тя е от мъжки произход. Тя носи в себе си светлина. Тази мисъл събужда в човека нещо възвишено и благородно. Ония мисли пък, които са проводници на отрицателни сили а природата, носят в себе си любов и топлина. Те са от женски произход. Всяка мисъл, която внася в човека любов, е дева. Когато мислите на човека се редуват правилно, една положителна и една отрицателна, и умът му се развива правилно. Каквато работа започне, той я свършва добре. Не се ли редуват правилно, няма ли известна последователност между тях, човек е изложен на голяма дисхармония в себе си, вследствие на което се блъска от един предмет на друг, от едно решение на друго.”

„Мисълта на човека трябва да бъде съсредоточена. За да стане учен, човек трябва да прояви усилена умствена дейност. Истинските учени, творците на науката, носят със себе си работата и усилията на ред поколения преди тях. Истински ученият носи своята теория със себе си, живее според нея, но не я излага пред света. Той намира, че светът не е готов още за нея. Разумният човек, обаче, вижда, че този учен носи в себе си някаква особена наука. На каквито мъчнотии и противоречия да се натъкне, той бързо се освобождава. Каквито неблагоприятни условия да срещне, той ги превръща в благоприятни. Да превръща човек лошите условия на живота си в добри, отрицателните състояния в положителни, това значи, да владее силите на природата. Истински ученият познава свойствата на различните видове материя и законите, които я управляват.”

„Права мисъл е онази, която и в детската вьзраст, и на зряла възраст е една и съща. Разликата седи само в дълбочината на мисълта, в обосноваването й. В основата си, обаче, по същина тя е една. Вслушвайте се и в гласа на своето детинство. Като проследи живота си, от детинство до зряла възраст, човек ще намери корена на своите възвишени и благородни мисли и желания още в най-ранната си детска вьзраст. Корените на знанието се крият в душата на човека, а не в неговата младост или зряла възраст. Когато човек се пробуди за своя душевен живот, тогава иде истинското знание, истинската мощ и гениалност. Мойсей, за пример, прояви своята сила на 60 годишна възраст До тази възраст той се приготвяше, за да изпълни мисията, за която беше дошъл на земята.

Следователно, ако човек не се проявя до 33, до 60, до 80 годишната си възраст, пак не трябва да се обезсърдчава Човек може да се проявява до 120 годишна възраст. Това не е утеха, но истина, която можете да проверите. Ученикът трябва да работи непрестанно, със силна вяра в себе си, в живата природа и във всичко велико около себе си. На всеки човек е дадено да извърши една малка мисия. Следва ли пътя на правата мисъл, не се ли отклонява от примамките и заблужденията на света, той ще изпълни дадената му мисия и ще замине доволен от този свят, че е направил нещо.”

 

„Като говорим за новите хора, разбираме хората на Слънцето, които живеят с радост и веселие. Те са жизнерадостни, щедри, лесно се справят с мъчнотиите си. Те са героите на времето. Те са хора с широка душа: всичко използуват разумно, на всичко се радват Техният ум работи непрекъснато, физически те са здрави хора, могат да използуват топлината и светлината на слънцето най-рационално. И като страда, и като се радва, новият човек еднакво се прониква от вътрешна радост. Той знае, че и добрите, и лошите условия в живота са дадени на човека за растене. Чрез страданията човек се калява и изпитва в живота. Кого изпитват в училището? Ученикът.”

122. ЗА ТЕХНОТО НЕВЕРСТВО. 17 беседа от Учителя, държана на 6 февруари 1927 г., София. - В: Влизане: [Неделни беседи], серия IX, т. II. София 1930, с. 137 ÷ 138

„Когато се казва, че Христос се чудил за неверството на хората, това подразбира, че Той се е чудил защо, именно, хората не вършат волята Божия. Човек първо трябва да бъде полезен на себе си, т. е. на всичко възвишено и благородно в себе си, за да почувствува онази дълбока вътрешна радост. Тогава е първият лъч на неговото изгряващо слънце. Всеки, който излиза от тунела и среща първия лъч на слънцето, той изпитва голяма радост, че е излязъл от долината на своя живот.

Казвам: Всеки човек трябва да изпита тази радост. Мнозина се съмняват в това, което им се говори, и се запитват: наистина, коя религия е най-права - Христовата, Мойсеевата, тази на Буда или на Мохамеда? - Всичко, каквото са учири и проповядвали тези хора е право, но намерете чистото Мойсеево учение; намерете чистото Христово учение и разберете неговия смисьл и дух; намерете чистото учение на Буда, на Мохамеда и извадете дълбокия смисъл в тях. Право е и това, което съвременните философи учат, но трябва да се разбере дълбокият смисьл на техните учения.

Между Мойсея и Христа няма никакво противоречие в основния закон, който те са проповядвали. Сьщо така между Христа и Буда няма никакво противоречие Общото и най-главното във всичките тия учения е следното: Без Любов живот не може да съществува. Без Бога светлина не може да има. Тия велики хора са проповядвали за Бога, но рекат ли хората да приложат това учение в ежедневния си живот, те вече го изопачават, защото имат смьтно понятие за Бога. Те искат да видят Бога вьн някьде. Искате ли да видите Бога отвън, вие се намирате в заблуждение. Как ще Го видите отвън? Той прониква целия свят, всички видими и невидими слънца и ако рече да ви се представи отвън, ще трябва да напусне целия космос. Така ли искате да видите Бога? Благодарете да видите даже най-малкото проявление на Бога. Той ще изпрати при вас един мальк лъч, една малка светлинка във вид на някой ангел или друго някое още по- малко същество. Да видиш Бога, то е все едно да придобиеш една малка светлинка. И тогава, като те види Господ с тази малка светлинка, ще те запита: защо носиш тази светлинка? Ти ще отговориш: Господи, досега бях в тьмнина. Едва осветлявах пьтя си със своята стара вощеница, но откак Те видях, оставам вощеницата настрана, нека си догаря, а аз ще си служа с новата светлина, която Ти запали в мене, Кажете ли така, скоро след това ще дойде съмнението, и вие ще кажете: Нека оставя и тази светлинка настрана, ще я взема, когато ми потрябва, при трудни условия. Защо ще я нося постоянно със себе си? Ето, и сльнцето всеки ден изгрява и залязва. Вярно е, във физическия свят слънцето изгрява и залязва, нов Божествения свят слънцето никога не изгрява и не залязва. В материалния свят в които живеем; ние се намираме пред илюзията, че сльнцето изгрява и залязва, но ако се качим високо в пространството, ще видим, че слънцето се движи непрекъснато от север кьм юг, без да изгрява и залязва. Сьщо така и на слабите вьв вярата се вижда, че у Бога има известни противоречия. Това се дьлжи на събралите се облаци в техния ум.”

123. МЕКИ И ТВЪРДИ ВЕЩЕСТВА: 19 лекция от Учителя, държана на 6 февруари 1927 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 230 ÷ 231

„Като изучавате черепа на човека, ще забележите, че всяка планета е турила свой отпечатък върху известна област. За пример, влиянието на Марса се отпечатало в областта зад ушите. В марсианците тази област на черепа е силно развита. Марс се отразил и върху формата на лицето, направил го е квадратно, а сьщо и върху цвета на кожата. Червеният цвят е марсов. Ако този цвят вземе голямо надмощие в човека, чувствата му огрубяват. Той е готов за нищо и никакво да убие човек. За да се развива човек правилно, всички цветове на спектъра, като материи, трябва да бьдат еднакво застъпени в него. Ако цветът на червената материя преобладава, човек е силно войнствен и лесно се възбужда. Този човек се намира под влиянието на Марса, не само като планета, която виждаме, но и като марсови сили и енергии, които не виждаме. Значи, има един видим и един невидим Марс. Понякога невидимите неща са по-опасни от видимите, но същевременно са и подобри.

Сега, да се вьрнем към съществената мисъл. Вие трябва да съзнавате, че всеки човек представя общество, съставено от разумни души, които имат нещо общо с него. Следователно, като ставате от сън, първата ви работа е да накарате тия разумни, малки същества да мислят, да влязат в хармония с вас. Дали те ще влязат в хармония с вас, или вие с тях, не е важно. От вас се изисква да възстановите хармонията на целия си организъм. Това се постига чрез молитва, чрез концентрация, чрез работа. Молитвата е велико състояние на душата, чрез което човек влиза в съзнателна, разумна връзка със същества, които са завършили своето развитие. Да се моли човек, това значи, да влезе във връзка с Великия, Които ще му разказва за живота на другите светове, за великите души в невидимия свят, за любовта между тях. Какво по-голямо благо от това може да очаква човек?”

124. НОВАТА ЗЕМЯ: 18 беседа от Учителя, държана на 13 февруари 1927 г., София. - В: Влизане: [Неделни беседи], серия IX, т. ІІ. София, 1930, с. 156 ÷ 159

„Казано е в Писанието; „Бог създаде небето и земята”. Под думата „небе” се разбира връзката, която съществува от една страна между Бога и нас, а от друга страна - между всички души. На тази вътрешна връзка именно се дължи законът на инволюцията и законът на еволюцията. Чрез тези два закона душите прогресират. Едно от качествата на Бога е, че Той никога не се изменя, а душите постоянно се видоизменят. Нищо лошо няма в това, че душите се променят. Красиво е когато душата се мени. Когато се променя една душа, само тогава тя придобива нови качества и се развива. Божественият живот непрекъснато се влива в душата. И в това отношение, еволюцията и инволюцията не са нищо друго, освен вливане и изливане на Божествения Дух в душата. Той трябва да се влива вътре и да се излива навън, за да може душата да придобие онова знание и онази любов, които са необходими за развитието й. За да се пробуди човешката душа, нужни и са скърби, страдания. Дойде ли човек до тия скърби, той трябва да се радва, защото Бог ни посещава само вечер, т. е. вьв време на скърби и страдания. Вечер, когато излезем под открито небе. наоколо ни е само мрак, тъмнина, но погледнем ли към небето, ние ще видим безброй звезди, безброй слънца, които изпращат кьм нас своята светлина. Чрез тях само ние можем да познаем и разберем истинската поезия, истинската музика и красота в живота. И колкото по-често човек повдига погледа си към небето, толкова по-лесно той ще се издигне над дребнавостите в живота.

Астролозите казват, че звездите разрешават въпроса на живота. И действително, така е. Всяка звезда е разумен център, чрез който Господ говори на хората. Той им говори по хиляди начини: на човешки език им говори, те са недоволни; чрез слънцето им говори, пак са недоволни. Хората са доволни от слънцето само сутрин, най-много до обяд. Спед обяд вече те стават недоволни от него и започват да търсят дебела сянка да се скрият от лъчите му; страх ги е от него, защото то ги боядисва, прави ги черни. Това показва, че и слънцето е нещо недоволно от хората. Защо почерняват хората от слънцето? Слънцето има едно особено свойство да извлича навън лошите мисли и желания на хората, вследствие на което те почерняват. Ако искате да познаете какъв е човек, поставете го на прякото влияние на слънцето. Ако той почернее напьлно. значи в неговите мисли и желания има нещо нездравословно; ако пък никак не почернее, и това не е добре. Туй показва, че този човек не е здрав, и слънцето не е в сила да го лекува. Все трябва да стане поне малко изгаряне на кожата. Обаче, има начин, когато човек може да не почернява от слънцето. - Какъв е този начин? - Да преобрази своите мисли и желания в добри. Някой казва: аз бих преобразил своите мисли и желания, ако се заема с изучаване на небето, но затова ми е нужна зрителна трьба. В човешкия мозък има такава тръба и с нея човек може да наблюдава всички звезди, да види как живеят съществата там. Колко ще струва днес един голям телескоп с който да наблюдават най-далечните звезди от земята? Един съвременен математик като прави своите изчисления, казва,че за наблюдение на най-отдалечените звезди от земята се изисква телескоп с тръба дълга 25 км. Представете си какъв трябва да бъде обективът на този телескоп! Да допуснем, че такъв телескоп се намери. След това ще трябва да се търсят хора, които да го местят от едно място на друго. Значи, около такъв телескоп ще бъдат ангажирани много хора. Що се отнася до телескопа в човешкия мозък, той има големина най-много 5 см и затова всеки лесно може да си служи с него.”

„Днес учените хора казват, че Слънцето представлява голяма огнена маса, в която има нажежени и запалени газове, като кислород, водород и ред други елементи. И тези твърдения са верни, но трябва да се знае, че кислородът и всички елементи, които се намират в Слънцето са живи, и човек може да се разговаря с тях като с живи, разумни същества. Казва се, че температурата на Слънцето е около пет милиона градуса. И пет, и десет, и сто милиона градуса да е температурата му, обаче, влезе ли човек в този огън със своите лоши мисли, чувства и желания, всичко ще изгори, и той ще се преобрази. Светлината и топлината на физическото слънце не са Божествени, но светлината и топлината на духовното слънце са Божествени. Всеки човек познава кога се явяват в него Божествената светлина и топлина. Когато извършите едно възвишено дело, вие сте доволни от себе си; в този момент ви огрява Божествената светлина. Кога човек прави добро? При какви случаи в живота си той може да прояви Божественото? - Когато е най-скръбен. Човекът проявява най-големите си добродетели при най-големи скърби. Когато забогатее и стане щастлив, тогава той проявява най-малките си добродетели.

„И видях ново небе и нова земя”. Небето подразбира човешкия дух, който трябва да се проявява в свобода и полет нагоре; земята подразбира човешката душа, който трябва да расте в знание и мъдрост.”

125. ТРИТЕ ЗРЪНЦА: 21 Лекция от Учителя, държана на 20 февруари 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 21 ÷ 24, 25 ÷ 26, 27 ÷ 28

„Съвременните хора обичат да философствуват и се натъкват на въпроса за душата, която разглеждат ту като материално, ту като духовно проявление. Когато говорим за душата, ние имаме предвид космичната душа, която съдържа всички слънца в себе си. Те представят нейни клетки, в които тя прониква, за да ги движи. Космическата душа манипулира с тия слънца както желае. Следователно, тя е господарка и на материалната и на духовната им страна. Когато съществата не са пробудени още, ние казваме, че космическата душа е материална. Пробудят ли се съществата, започнат ли да се движат, в тях се проявява духовното естество на душага Казваме, че всичко в природата е одухотворено. И най-после, когато съществата започнат да живеят смислено, да мислят и да чувствуват правилно, казваме, че душата проявява своето Божествено естество. Каквото да се говори за душата, каквито теории да четете, в края на краищата всеки трябва да задържи онова вьтрешно разбиране, което има в себе си. Не е важно, че не може да го изкаже с думи. Важно е, че това понятие, което той има за душата, го задоволява.

Христос казва; „Скръбна е душата ми до смърт.” Тези думи изразяват материалното състояние на душата. Те подразбират някаква физическа болка. Когато някой счупи ръката или крака си, казва: Заболя ме душата. Значи, болката е толкова силна, че се отразява на душата. Мине ли болката, всичко се забравя. Обаче, има състояния, които са по-страшни от някаква физическа болка. Те се отразяват на духовното състояние на душата. При онова положение човек мъчно забравя това, което е преживял. Според някои учени душата представя съвкупност от умствени способности в човека. Умствените способности са в зависимост от проявите на сьрдцето и волята. Значи, душата представя сбор от прояви на ума, на сърдцето и на волята на човека. Дойдете ли до френологията, тя разглежда тия прояви по друг начин. Тя изучава умствените способности на човека според развитието на различните мозъчни центрове и от тях вади заключение за интелигентността на човека.

Като ученици, вие трябва да работите съзнателно върху себе си, да пресъздадете своя мозък, да преработите неговата материя. Това не се постига в един живот. Много работа се изисква от човека, докаго постигне съвършенство. Ако изучавате клетките на човешкия мозък, ще видите, че клетките на моралния човек се различават коренно от тия на обикновения човек, а още повече от тия на престъпника. Каквото е изработил човек в един живот, оттам нататък ще продължава да работи. Нищо в природата не се губи. Следователно, дето ида са разпръснати клетките на даден човек в пространството, в края на краищата, когато той отново слиза на земята, всички негови клетки ще се съберат на едно място и ще образуват новото му тяло. В създаването на човешкия организъм се крие голяма мистерия. Когато се казва, че планетите имат влияние върху човешкия организъм, това показва, че те са му дали нещо. Това е закон в природата. Влияние има само там, дето съществуват отношения на взимане и даване. Като знаете това, вие трябва да бъдете смели и решителни. Това не значи да мислите, че всичко можете да направите. Има неща, които човек безусловно може да направи, но има и такива, които не може да направи.”

„Като не могат да реализират желанията си, мнозина се обезсърдчазат и започват да отричат всичко. Те казват: Бог не съществува, душа не съществува. Ако наистина душа не съществува, защо хората се занимават с въпроса за нейното съществуване, или несьществуване? Душата съществува, затова именно хората се занимават с нея. Човек обича да говори за това, което знае. Тази е причината, поради която човек всякога говори за живота, за душата, за добродетелите. Без тия неща слизането на човека на земята е безпредметно. Най-понятна и близка идея за човека е тази за живота. Каквото да прави, човек все за живота говори. Той излиза от него и се връща към него. Какви са формите на живота това не е важно, формата се определя от мислите и чувствата, от подтика на душата и на духа. Колкото по-мощен е духът и по- възвишена душата, толкова по-сложна и красива е формата, в която животът ще се излее. За да разбере живота в неговата пълнота и целокупност, човек би трябвало поне за момент да влезе във всички форми, да разбере състоянието, в което се намират. Това обаче, може да направи само адептът, само просветеният. Затова е казано на слабия да не се свьрзва с грешния, да не би и двамата да паднат заедно. Само силният може да се свьрзва със слабия и с грешния, и то временно, докато ги подигне.”

„Като ученици, от вас се иска силна, съсредоточена мисъл. За да постигнете това, вие трябва да правите ред упражнения и усилия. За пример, вие сте се наели с издаване на списанието „Житно зърно”. Какво показва името на списанието ви? че трябва да орете, да сеете и да жънете. Ако почвата му не е добра, трябва да я наторите Ако има плевели между житото, трябва да ги оставите настрана, да не се смущавате от тях. Почвата на списанието ви ще се подобри с увеличаване на материалните средства. Колкото повече абонати имате, толкова по-добре ще върви списанието. Ако има абонати, които не искат да плащат, ще гледате на тях като на плевели, които сами по себе си ще отпаднат. Работете усилено с мисълта си, да заставите абонатите си да плащате, а тия: които не са се записали, да се запишат. С мисълта си можете да постигнете големи резултати. Мощно нещо е човешката мисъл! Тя прониква навсякъде и преобразява нещата незабелязано. Единственото препятствие на вашето списание е материалната му подкрепа. За да знаете как ще върви, направете му хороскоп*, да видите кои планети му влияят благоприятно и кои - неблагоприятно. С издаване на списанието ще се изпита вашата разумна воля, вашия ум и вашето сьрце. За всичко това обаче, се иска искреност и чистота: искреност в списването му, както и в прокарването на самото списание в обществото.

Само светлият път на Мъдростта води към Истината.

Image_713.png

* Забележка на съставителя: Първият брой на сп. „Житно зърно” е излязъл от печат на 1 февруари 1924 г. Виж хороскопа на с. 776 (в оригинала, а тук следващата с. 705 – ГСК).

Списания „Житно зърно”

1 февруари 1924 Пт 19:21 (GMT+2) 42 n41 23е19

Image_714.jpg

1 февруари 1924 19:21:00 (GMT+2)

София (42n41 23е19)

Сьединение Марс-Юпитер >5°46'23"< Сьединение Венера-Уран <0°33'36"> Полутораквадраг Раху-Хирон >135°13'27"< Тригон Нептун-Хирон >122°9'6"<Секстил Сатурн-Раху >59°58'28"< Тригон Юпитер-Хирон >122°59'38"< Квадрат Юпитер-Уран >91°2910"< Тригон Луна-Раху >115°30'18"< Секстил Луна-Сатурн >55°31'50"<Полутораквадрат Меркурий-Раху >134°13'38"< Квадрат Меркурий-Хирон >90°32'56"<Секстил Меркурий-Венера >59°35'54"< Секстил Меркурий-Уран <59°2'18"> Опозиция Слънце-Нептун >172°23'4"< Квиконс Слънце-Плутон <149°8'7"> Квадрат Слънце-Сатурн <99°20'15"> Секстил Слънце-Марс <63°18'11"> Секстил Слънце-Юпитер >57°31'48''< Секстил Слънце-Хирон >65°27'50"< Тригон Уран-Плутон <115°10'55"> Квадрат Венера-Юпитер <92°2'36">Полусекстил Венера-Хирон >30°57' 2"<

126. СЛЪНЦЕТО НЕ ЩЕ ЗАЙДЕ: 20 беседа от Учителя, държана на 27 февруари 1927 г., София. - В: Праведният: [Неделни беседи], серия IX, [т. III]. София, 1930, с. 29 ÷ 33

„Слънцето не ще зайде веч”. (Исана 60:20)

„„Слънцето не ще зайде веч”. Този стих подразбира, че слънцето няма да залязва вече. Тези думи имат двояко значение. Ако разглеждаме света като механическо проявление, а себе си считаме божества, ние ще имаме един поглед върху външната природа. Ако пък разглеждаме света като съзнателно, разумно проявление, а себе си считаме като части на едно велико цяло, ние ще имаме друг поглед върху външната природа. От всички небесни тела най-познато ни е слънцето. Колкото малко и да мислим за слънцето обаче, през целия ден, ако не пряко, поне косвено мислим само за него. Събудим ли се сутрин, първата ни работа е да погледнем светло ли е вън, или не, т. е. изгряло ли е слънцето, или още не е изгряло. Тръгваме на път пак поглеждаме навън дали слънцето е изгряло, или още не е изгряло.

В Писанието се казва, че в началото Бог създаде небето и земята, а после луната и слънцето. Слънцето е необходимо, защото то определя времената и годините, т. е. то определя съзнателния човешки живот, като живот на еволюция. Слънцето хроникира всичко, което става под небето. То отбелязва всичко във великата книга на живота.

„Слънцето не ще зайде веч”. Питам: възможен ли е свят, в който слънцето да не залязва? В умерените и в топлите страни на земята слънцето всеки ден изгрява и залязва, обаче на полюсите слънцето изгрява и залязва само един път през годината. Учените хора, астрономите например, разбират какво значи изгрев и залез на слънцето. Те приемат, че има привидно изгряване и залязване на слънцето, но всъщност слънцето нито изгрява, нито залязва. Изгряване и залязване на слънцето съществува само за простите, на неучентге хора, които знаят нещата по това, както ги виждат; обаче, истински ученият знае и разбира нещата както са в действителност. Ако простият човек попадне на полюсите и види, че слънцето изгрява и залязва само веднъж през годината, как ще си обясни това явление? Какво става със слънцето, какво става с луната, това интересува живо както обикновените, така и учените хора. Защо? - Понеже всички прояви, всички явления в природата са тясно свързани с техния живот. Дейността иа слънцето, на луната, на звездите, както и на всички небесни светила упражняват грамадно влияние върху душевния живот на човека, независимо от това дали той го съзнава, или не.

От това гледище всички небесни тела съставляват велик Божествен свят. Всички заедно представляват разумни светове. Ние виждаме само външната им страна, но не и вътрешната в която се крие всичкото величие. Всяка слънчева система представлява известна степен на интелигентност. Всички слънчеви системи, както и нашата представляват от своя страна група от системи. Тези идеи са отвлечени и непонятни за обикновените човешки умове, както е непонятен за мравята живота на човека. От този живот тя може да разбере толкова, колкото нейното съзнание е развито. Какво може да разбере една мравя за човека? Преди всичко мравята няма такива очи, с които би могла да схване целия човешки образ. Речете ли да и разправяте нещо за религията на човека, тя още повече ще се обърка.”

„И тъй, когато казваме, че слънцето не ще зайде, ние разбираме възвишения Божествен свят, дето сльнцето действително не залязва. Слънцето, което не залязва, принадлежи на човешката душа. Значи, душата има свое слънце. Ние разглеждаме душата в смисъл на истинския човек. Тъй щото, иска ли някой да знае, какво в същност представя човек, нека той има пред вид душата. Външният човек, когото виждаме не е „азът”, той е слуга на същинския човек, на душата. Някога човек казва: аз съм. Ако това „аз” е същинският човек, тогава защо често той търси помощта на другите хора? Ако ти си „азът”, т. е. великото и славното у човека, защо търсиш помощта на баща си и на майка си, както и помощта на своите приятели и близки? Щом казваш „аз съм”, направи нещо подобно на земята или на някоя слънчева система! Ти казваш „аз съм”, и нищо не можеш да направиш. Някой казва: знаете ли кой съм аз и какво мога да направя? Ти си едно аз, което нищо не може да направи. Това не трябва да ви обезсърдчава.

 

Човек трябва да започне с негативната страна на живота, за да разбере великите закони, които се съдържат в него Един ден, когато човек се съедини със своята душа и каже „аз”, той ще може да създава цели системи, И тогава човек няма да създава своите системи между готовите вече, да нарушава законността и реда в тях, но ще го поставят в някое празно пространство, там да създава и твори, както иска и както разбира. Във вселената има още много празни, ненаселени пространства, които един ден трябва да се изпълнят и населят. Дойде ли човек до това положение, да се слее със своята душа, ще му дадат възможност да създава, да твори. Ще му кажат: Хайде сега, направи един свят какъвто ти искаш, дето слънцето да залязва и да изгрява, или да изгрява без да залязва. Ще кажете: възможно ли е Бог да предостави на човека сила и власт, да създава светове и системи? - Възможно е, защото и без това светът в който сега живеем е сьздаден от ангели, вследствие на което и в него виждаме известни дефекти. Тия ангели, макар и да са работили по всички правила на висшата математика, все пак са допуснали известни погрешки, които и до днес изправят. Наистина, те са работили с милиони години върху създаването на този свят, тъй, щото грешките, които са допуснали, са съвсем малки. За пример, когато Слънцето се завърти сто милиона пъти около себе си, забелязва се само едно изключение. Сьщото нещо се забелязва и в движението на земята, както и в движението иа човека: когато земята, както и човекът се завъртят сто милиона пъти около себе си, забелязва се едно изключение от правилния ход на тяхното движение. Великото и красивото се заключава именно в това изключение, понеже в него едновременно става повдигането и падането на човека.

„Слънцето не ще зайде веч”. Докато слънцето изгрява и залязва, дотогава всякога ще съществуват две възможности за ума: да се развива, да придобива известна интелигентност, след време да я загуби. Вземете например как човек постепенно се развива от дете до зряла възраст: в най-ранната си възраст детето се развива по-малко, после, колкото расте, то се развива все повече и повече, и като дойде в средната си възраст, човек достига най-високата точка на своето развитие, и най-после, колкото повече преминава тази възраст и отива към старост, неговата интелигентност като че се губи някъде. И тогава, за такъв човек всички казват, че е оглупял нещо. Този стар човек не е оглупял, но енергията, която е причина за неговата интелигентност, се оттегля някъде.”

127. ВЪЗПИТАНИЕ И САМОВЪЗПИТАНИЕ: 23 лекция от Учителя, държана на 5 март 1927 г, София. - В: Святото място:Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), Т. II, София, 1939, с. 42 ÷ 43

„Днес всички хора говорят за възпитание и само възпитание и търсят методи вън от себе си. Те не подозират, че методите за възпитанието и само възпитанието са в самите тях Всяка наука е метод за самовъзпитание. За пример, като изучава астрономия, човек се натъква на същата наука и в себе си. Той разбира, че между външните явления в природата и явленията, които стават в неговия организъм има известно съответствие. Затова е казано, че човек е микрокосмос. За пример, както се явяват петна на слънцето, така се явяват петна в слънчевия му възел, в черния дроб и т. н. Като изучава състоянията си при явяването на тия петна, човек може да съди за промените, които стават във външната природа. Съответствието между явленията в природата и в човешкия организъм се забелязва особено ясно при влиянието на планетите върху даден човек. За пример, явленията, които стават на слънцето, се отразяват силно върху ония хора, които се намират под негово влияние. Влиянието на луната се отразява върху лунните типове. Изобщо, пълненето и празненето на луната се отразява върху съграждането на човешкия ум.

Планетите указват влияние не само върху човека, но и върху земята. Забелязано е, че когато има повече петна на слънцето, влагата на земята се увеличава. Когато петната се намаляват, сушата се увеличава, и на земята настават неплодородни години. Много хора боледуват поради отсъствие на влага в организъма им. Водата е добър проводник на електричеството и магнетизъма в природата. Следователно, организъм, лишен от влага, е лишен същевременно от електричество и магнетизъм. Като знаете това, вие трябва да поддържате здравословното състояние на своя организъм. Разумни сили управляват човешкия организъм. Те се подчиняват на великите закони на природата.

Иска ли човек да подържа здравословното сьстояние на организъма си, той трябва да бъде във връзка с разумните закони на природата и да им се подчинява.”

128. ИДИ ПОВИКАЙ МЪЖА СИ: 21 беседа от Учителя, държана на 6 март 1927 г., София. - В: Праведният: [Неделни беседи], серия IX, [т. III]. София, 1930, с. 64 ÷ 65

„Едно време, когато Бог създаде Адама, той имаше мъжка форма. Бог беше Учител на Адама и му преподаваше уроци по всичко предмети. Адам беше отличен геолог. И досега има запазени цели глави написани от него по геология. Адам беше отличен астроном и отличен естественик, от него има написани по няколко глави върху тия предмети. Адам беше и добър градинар. Съвременните градинари би трябвало да се поклонят на Адама за неговите знания и опитности по градинарство. Същевременно Адам беше и отличен астролог. Той знаеше влиянието на Слънцето и на планетите върху човека, както и отношенията, които съществуват между тях. Питам: знаят ли съвременните астрономи и астролози причините за поставянето на планетите в известни съотношения и дистанции една към друга? За пример, защо, когато Сатурн и Марс дойдат в известно съотношение със земята, всякога на земята настават големи пертурбации? Мнозина считат тия неща за суеверия, но казвам: Няма човек на света, който да не вярва в суеверията. Не мислете, че суеверията почиват на някакви илюзии. Не, в суеверията има известна доза истина.”

129. РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА: 24 лекция от Учителя, държана на 13 март 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 57 ÷ 58

„Реализиране на желанията на човека наричаме придобиване на щастието. Обаче, щастието на даден човек не се намира непременно в народа, в който живее. Щастието на българина не е само в България, щастието на германеца не е само в Германия, на англичанина не е само в Англия. Ние виждаме българи пръснати из целия свят-търсят щастието си. Ние виждаме американци в Германия, англичани в Индия - всички търсят своето щастие. Щастието на човека не е само в почвата, която обработва. Част от условията му се намират в почвата, вьв въздуха, във водата, в храната, но част от условията му се намират на Слънцето, на Венера, на Юпитер, както и на всички останали звезди и планети. Ако знае законите да се съобщава с тия планети, човек би намерил своите условия в тях и би ги използувал разумно. Ако е дошъл до високо съзнание, човек ще телеграфира на приятелите си, които живеят на Слънцето, да му изпратят условията, които се намират там. Щом получат телеграмата, те веднага ще му изпратят ония елементи, които му са необходими.

Съвременните хора не са дошли още до това развитие, направо да се съобщават със съществата на другите светове и да получават от тях необходимите елементи за живота си. Какво правят тогава? Те се обръщат към религията, по вътрешен път да се свържат с Бога, т. е. с възможностите на Живия Космос. Да се обърне човек към Бога, това значи, да придобие онази светлина, чрез която да изучава условията за развитието на своя ум, на своето сърдце и на своята воля. Само по тази начин той може да съгради своя живот, да организира силите в себе си, да даде пьт на Божественото, на висшето „Аз”.”

130. ДВЕТЕ СТРАНИ: 23 лекция от Учителя, държана на 20 март 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, г. VI (1926-1927), т. II. София, 1939, с. 60-61

„За следния път ви давам задачата, всеки да си избере по една звезда и да напише името и съзвездието, в което тя влиза. После, проследете каква фигура образува тя сьс сьседните нея звезди. За да изберете една звезда, трябва да излезете вечер при звездно небе, и да се оставите свободни, без никакво влияние от страна на ума и на сърдцето и така, по вдъхновение, да спрете вниманието си вьрху някоя звезда. Фигурите, в които са наредени звездите, представят центрове на сили, които указват известно влияние върху човека.”

„Преди всичко човек трябва да се запита, живее ли в същност, или не. Ще кажете, че щом съществувате, вие живеете. Да живее човек, във висок смисъл на думата, това значи, винаги да има будно съзнание. Прекъсне ли се съзнанието му за момент, и животът се прекъсва. Следователно, само онзи човек живее, на когото съзнанието никога не се прекъсва. Прекъсне ли се съзнанието му, той престава да живее. Той мисли само, че живее, но в същност не живее.”

131. ПЛАНЕТНИ ВЛИЯНИЯ: 26 лекция от Учителя, държана на 27 март 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, Г. VІ (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 74 ÷ 78, 81, 84 ÷ 85, 87 ÷ 88

„ - Само светлият път на мъдростта води към истината. Чете се резюме на темата: „Причини на индивидуалните погрешки”.

Зодиакът, който виждате на фиг. 1, представя пьтя на физическото развитие на човека.

Image_715.jpg

Фиг. 1

Кръгът, който изразява зодиака, е в постоянно движение. През всеки 25,000 години кръгът прави пълно обръщане. Значи, след 25,000 години ще го видите на същото място, на което е диес. В сегашната епоха равноденствената точка е в областта на съзвездието Водолей.

 

Като ученици, вие трябва да се занимавате с външния свят, да изучавате и земята и небето. Изучаването на небето помага за развиването на човешкия ум. Изобщо, външният свят указва влияние върху подсъзнанието, съзнанието, самосъзнанието и свръхсъзнанието на човека. Някои считат, че астрологията е отвлечена наука, вследствие на което изучаването й няма никакво практическо приложение. От астрологическо гледище, какво влияние имат звездите върху човека? (- Влиянието на неподвижните звезди не е конкретизирано.) Сегашните астролози изучават влиянието само на ония неподвижни звезди, които са близо до зодиака.

Зодиакалният кръг е разделен на 12 равни части, наречени домове. Всеки дом е свьрзан с определено зодиакално съзвездие. Следователно, всеки дом служи като резервоар, в които се влива, ако не всичката, то поне част от енергията на звездите от съзвездието, с което е свързан този дом. В който дом влиза човек, под негово влияние се намира. За да разберете влиянието на звездите, вие трябва да изучавате тяхното естество. За пример, какво е влиянието на Овена? Овенът указва влияние върху главата, мозъка, лицето. В умствено отношение дава акгивна мисъл. Той дава холеричен темперамент, който е активен, деятелен.

Задачата на човека се заключава в хармонизиране силите на неговия организъм и в създаване на правилни отношения с всички звезди. Сегашният човек не възприема правилно енергиите на космоса, вследствие на което на известни места в организма са натрупани повече енергии, отколкото трябва, а на други места - по-малко. Това неправилно разпределяне на енергиите в организъма на човека създава неговите нещастия и страдания. Неправилното разпределяне на енергиите е причина за недоволството в човека. Виждате, че някой човек има на разположение всичко, каквото пожелае, но въпреки това е недоволен. За да се освободи от недоволството си, човек трябва да разпредели правилно енергиите на организма си. И най-възвишените енергии създават тягостно състояние на човека, щом са натрупани на едно място. Природата не търпи никакъв излишък.

Вие трябва да изучавате астрологията, за да се ползувате от нея още в този живот. Според астрологическите показания вие можете да определите, кога да започнете известно предприятие. За пример. ако искате да управлявате в науката, кое ще бъде първото стъпало в зодиака? (Астролозите считат за научни или интелектуални знаци въздушните; Близнаци, Везни и Водолей. Днес 75% от учените, художниците и философите се раждат под един от петте знака: Близнаци, Везни, Овен. Скорпион и Дева). Сегашните времена изискват учени хора, да познават добре астрологията, за да показват пътя на ония, които са го изгубили. Мнозина не успяват в живота си именно по тази причина - изгубили са пътят си.

Като изучавате астрологията, вие ще си обясните, защо хората обичат известни плодове, или цветя повече от другите. Някои обичат черешите. Под чие влияние се намира черешата? (Под влиянието на Венера. Затова тя има кръгла форма и червен или розов цвят). Под чие влияние се намира ябълката? (Под влиянието на Венера и на Скорпион). Изобщо, растенията и плодовете съдържат такъв род енергии, в зависимост от планетите, с които са свързани. Планетите пък са свързани със звездите от зодиака. Искате ли да въздействувате по някакъв начин върху характера си, вие трябва да употребявате такава храна, която да ви даде съответните енергии. Особено силно въздействие оказват плодовете. Също така върху характера на човека влияят и книгите. За пример, ако четете книгите на Виктор Юго вие се свързвате със Слънцето и Юпитер. При това, за всяка възраст човек трябва да чете съответни книги. В бъдеще човек ще употребява храна, съответна на възрастта и на развитието си. Всеки ден човек ще употребява храна, според планетите, които действуват този ден: в понеделник - една храна, във вторник - друга и т. н. И днес човек се стреми към разнообразие в храната, но между храната, която употребява, и планетата, която в дадения момент действува няма съответствие. Като изучава живота си и проявите на своя характер, човек дохожда до убеждението, че се намира под влиянието на планетите не само външно, физически, но и вътрешно, т. е. духовно. Оттам казваме, че които е страхлив, той се намира под влиянието на Сатурна; който мрази - под влиянието на Марса; който се влюбва лесно - под влиянието на Венера.”

„Сега. като казвам да изучавате небето и звездите по него, имам пред вид да се свързвате с разумните сили; които действуват в тях, за да се облагородите. Нека всяка звезда, която ви прави впечатление, бъде ваша възлюбена. Колкото по-далечна и недостъпна е за вас, толкова и любовта ви ще бъде по-голяма. Любовта е онази възвишена, мощна сила, която повдига човека. Тя е реална сила, но не прозаична. За да познае любовта, човек трябва да разбере проявения свят, да познава душите. Само при това положение човек може да говори за любовта, като за нещо разбрано и реално.”

„Кой човек е стар? Според мене. стар човек е онзи, който през целия си живот може да обърне един път колелото на живота. Може ли един път да обърне това колело, той е обиколил цялата вселена. Това колело не се обръща в един ден, нито в една година, нито в десет години. При сегашните условия, за да обърне човек колелото на живота, изискват се 120 години. Колелото на живота се движи бавно, но сигурно. Като знаете това, не правете усилия да го завъртите изведнъж, защото ще се натъкнете на обратни реакции, които са крайно опасни. Ето защо, за да дойдете до положителни знания за живота, вие трябва да разбирате, под влиянието на кои планети се намирате. Всяка планета носи известни възможности за човека. В това отношение човек трябва да се познава. За да се развива, човек се нуждае от влиянието на планетите. Чрез влиянието на Сатурна, човек развива предпазливост, чрез Меркурий - разсъдливост, чрез Венера - мекота, чрез Слънцето - стремеж към красота, кьм радост и веселие, към музика и наука.

За да придобие добрите влияния на планети, които не му влияят, човек трябва да дружи с такива хора, които имат тъкмо тия черти в себе си. За това, като ученици, вие трябва да си образувате малки групи от по 12 души, които се намират под влиянието на 12-те зодии. По този начин вие взаимно ще си въздействувате. Като изучавате астрологията, вие ще придобиете повече светлина в живота си и по-добре ще разбирате себе си и своите ближни. При съзнателна работа върху себе си, вие минавате от духовното си детинство в духовна възмъжалост, която ще ви даде по-голяма свобода, по-големи възможности, по-големи средства от тия, с които днес разполагате. За да се справите разумно с днешните възможности и средства, вие трябва да се познавате, да не правите грешки, които скъпо ще ви струват.”

"Задавали ли сте си въпроса, коя е причината за малокръвието на човека, от гледището на астрологията? (Когато разглеждат жизнения проблем астролозите казват, че физическата сила на мъжа е в зависимост от Слънцето. Ако Слънцето получава лош аспект от Сатурн, жизнената сила на мъжа е слаба, вследствие на което може да бъде малокръвен. Физическата сила на жената пък е в зависимост от Луната. Ако Луната се намира в дисхармоничен аспект с Марс или Сатурн, жената може да бъде анемична). Луната е свързана с религията, с религиозните форми в човешкия живот. В този смисьл, жената е силна, когато е религиозна. Мъжът е силен, когато е духовен и справедлив.

Човек може да се лекува чрез различни плодове и храни. Различаваме три вида храни; сладки, кисели и лютиви. Сладките храни се отнасят към Венера, киселите - към Меркурий, а лютивите - към Марса. Понеже българинът е сатурнов тип, той обича повече лютиви храни. Англичанинът, като марсианец, обича повече кисели храни, но яде и сладки. Изобщо, всяка възраст изисква специална храна. Това е въпрос, който в бъдеще ще се изучава.

За следния път направете една таблица на плодовете в България и вижте всеки плод кьм влиянието на коя планета се отнася.”

132. СКРИТИ СИЛИ: 27 лекция от Учителя, държана на 3 април 1927 г, София. - В: Святото място:Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 96 ÷ 97

„Сегашните учени знаят много неща за Слънцето, за планетите, но не знаят по какъв начин да прекарат кръв към пръстите на ръцете и на краката си, да ги стоплят. Ако не знае как да изпрати крьв към показалеца си, човек не може да свърже приятелство с Юпитера; ако не знае. как да изпрати кръв кьм средния си пръст, човек не може да свърже приятелство със Сатурна; ако не може да изпрати кръв към безименния си пръст, човек няма възможност да свърже приятелство със Сльнцето: ако не може да изпрати кръв към малкия си пръст, човек няма възможност да свърже приятелство с Меркурий. И най-после, не може ли да изпрати кръв към големия си прьст, към палеца си, човек няма възможност да свърже приятелство със съществата от Божествения свят.

Изобщо, за да бъде човек здрав, ръцете му трябва да имат приятна, умерена топлина. Същевременно, те трябва да бъдат малко влажни. Голямата сухота и голямата влага, голямата горещина и големият студ са ненормални прояви на организма. За да бъде здрав, човек трябва мислено да се свързва със здрави хора, които нямат никакви слабости и недъзи. Свързвайте се мислено с добри, със силни, със здрави хора, за да приемете част от тяхната енергия. Тези хора са свързани с Божествения свят и са проводници на Божествени енергии. Добри и разумни хора съществуват навсякъде. Без тях животът не може да протече правилно. В който град влезете, непременно ще намерите такива хора.”

133. ДВАМА СИНОВЕ: Беседа от Учителя, държана на 10 април 1927 г., София. - В: Вехтото премина: [Неделни беседи], серия ІХ, т. IV. София, 1932, с. 52 ÷ 53

„Обаче, силният човек, който разбира законите на съзнанието, може да дигне и 100 и 200, и 300, и 1000, и 100 000 килограма тежест. Казвате: възможно ли е това? - Възможно е. По този начин се държи и нашата земя в пространството. Земята се държи от мислите на милиони разумни същества. Техните мисли я заставят да върви напред. Ако разумните същества престанат да я държат с мислите си, тя ще спре в своето движение, ще се разглоби, ще отиде някъде в пространството, дето ще стане само на прах и пепел. Веднъж създадена земята и ние върху нея, това показва, че сме обект на един разумен живот. Тези възвишени същества следят живота на хората и виждат техните грешки, но прощават, като от време на време само ги удрят малко по главата От този удар те падат на земята, но като станат, започват да се молят на Бога. С този удар разумните същества искат да кажат: слушайте, главите ви трябва повечко да мислят! Научихте ли събирането, изваждането и умножението?

Съвременните хора са в процес на разширение на съзнанието. Те трябва да се домогнатдо всички идеи, които са необходими за съграждане на техния живот. Едва сега хората започват сьзнателно да градят. Някои казват: хайде, да започнем градежа! Питам: в кои свят искате да градите - в едноизмерния, в двуизмерния, или в триизмерния? Ако градите в света на илюзиите, всичко ще се разпръсне и няма да остане следа от този градеж.”

134. ХИГИЕНИЧНИ ПРАВИЛА; 30 лекция от Учителя, държана на 27 април 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 130 ÷ 131

„Едно от условията за правилна обмяна между природата и човека, между разумните същества и човека е доброто разположение на духа. Когато обмяната между двама души става правилно, те веднага се обикват и сприятеляват. Това показва, че те са здрави хора. Само здравият човек може да обича. Като обича, той се разширява и облагородява. Обичта е достояние на душата. Само душата обича. Тя изявява любовта си не само към едно същество, но към всичко живо, което среща на пътя си: цвете, дърво, мушица, птичка, животно, човек. Птичката ще мине и замине, но това, което душата отправя към нея, остава във вечността. За да задържите в себе си любовта, пазете свещено правилото, да обичате, без да очаквате да ви обичат. Бъдете в това отношение като Бога. Той обича. Той дава инициатива, без да очаква да Му се отговори. Няма по-велико нещо за човешката душа от стремежа й да обича всичко живо, създадено от Бога. Обичайте, както слънцето обича. Като изгрява, слънцето изпраща светлината си към всички същества, грозни и красиви, малки и големи. Приложете любовта във всички свои прояви и не се страхувайте.

Задача: 24.04.1927

24 април 1922 Bс 19:21 (GMT+2) 42n41 23е19

Image_716.jpg

24 април 1927 19:21:00 (GMT+2) София (42n41 23е19)

Съединение Слънце-Хирон <1°41'58"> Секстил Луна-Сатурн >54°22' 3"< Секстил Луна-Уран >60°22'42"< Квадрат Луна-Хирон >90°54'38"< Квинтил Плутон-Хирон >72 5'39"< Квадрат Марс-Уран <93°11'0"> Секстил Марс-Хирон <62°39' 4"> Секстил Раху-Хирон <57°38'30"> Опозиция Венера-Сатурн <177°9'7"> Квадрат Уран-Раху <88°10'26"> Полусекстил Уран-Хирон <30°31'56">

Тригон Меркурий-Сатурн <123°32'35">Квадрат и половина Меркурий-Нептун <134°8'3">Квадрат Меркурий-Плутон >93°49'44"< Секстил Меркурий-Венера <59°18'18"> Тригон Слънце-Нептун <110°42'0"> Квадрат Слънце-Луна >92°36'36"< Секстил Слънце-Марс >60°57'6"< Секстил Слънце-Раху <55°56'32">

 

Нека някой от вac се заеме да направи хороскоп на днешната лекция* и на задачата, която ви дадох. Вземете във внимание часа и времето, през което е дадена задачата. Времето е кално, ветровито, с леки облаци по небето. Вятърът показва, че в задачата ви трябва да има мисъл. Днес е неделя, 24 април 1927 г., 7 ч. 21 м. вечерта. Всички тия данни са необходими при направата на хороскопа.

Нека тази задача ви бъде един малък подарък за Великден. Приложете задачата добре, да имате резултати, след което да помагате и на своите близки. Вие трябва да се отличавате по нещо от ония, които не познават законите на разумната природа и не работят с тях.”

Image_717.png

* Забележка на съставителя: Виж хороскопа на с. 785 (в оригинала, а тук следващата с. 713 – ГСК).

135. КООРДИНИРАНЕ НА СИЛИТЕ: 31 лекция от Учителя, държана на 8 май 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. II. София, 1939, с. 133 ÷ 134, 136 ÷ 140, 141 ÷ 142, 144 ÷ 145, 152 ÷ 153

„За координиране на сили се говори в математиката и във физиката, а също и в психическия живот на човека. Изобщо, координиране на сили съществува в разумната природа, в живата на разумните и възвишени същества. Да координира човек силите в себе си, това значи, да е дошъл до високо развитие. При координиране на силите се създават съвършени форми. За пример, кръгът е една от съвършените форми, защото разумни същества са работили за създаването му. Силите в крьга са координирани. Кръгът представя форма, в която се крият много възможности. Всеки кръг е разделен на две части: дясно полушарие - положително, и ляво -- отрицателно. Ако разделим кръга на две части, но не дясна и лява, а горна и долна, тогава ще имаме горна - положителна, и долна - отрицателна Горната половина представя пролетта и лятото на живота, а долната - есента и зимата.

Какво се постига с координиране на силите в човешкия организъм? Там, дето силите са координирани, има взаимно подпомагане. Вьз основа на този закон органите могат правилно да се развиват.”

„Като ученици, вие трябва да се изучавате, да знаете всяка планета в коя част на тялото ви действува. Планетите менят местата си в човешкото тяло, вследствие на което стават промени и в човешките мисли и чувства. Според мислите, които вълнуват човека е даден момент, можете да съдите за влиянието на една или на друга планета върху него. Силите на Марса правят главата кръгла, а силите на Сатурна я правят продълговата. Ако влиянието на Марса върху човека се увеличава, влиянието на Сатурна се намалява, и обратно: ако влиянието на Сатурна се увеличава, влиянието на Марса се намалява. С други думи казано: там, дето философската мисъл престава, войната започва. Наистина, когато воюва, човек не мисли много. Англичанинът, който е практичен, като го обиди някои, веднага се разправя с него: удари го един - два пъти в лицето, и въпросът се свършва. И другият му отговаря със същото. Те не мислят много, нито съдилища тьрсят - разправят се набързо. Така постъпват и американците. Това е влиянието на Марса. Славяните, обаче не постъпват по този начин. Когато някой ги обиди, те носят мисълта за обидата дълго време в себе си и търсят случаи да отговорят за обидата, да се удовлетворят. Така постъпва и българиньт. Изобщо, когато Сатурн влияе със своите низши енергии върху човека, последният става отмъстителен, подозрителен и жлъчен. Сатурновият тип от една страна отрича чувствата, а от друга - ги търси. Единствената планета, към която Сатурн се отнася благосклонно е Венера.

Като ученици, вие трябва да се свързвате със Слънцето, за да се ползувате от неговото влияние. Слънцето влияе главно върху слънчевия възел и симпатичната нервна система на човека. За да координира силите на своя организъм, човек трябва да свърже симпатичната нервна система с мозъчната нервна система. Когато се усилва деятелността на симпатичната нервна система, мозъчната енергия временно престава. Когато мозъчната система действува усилено, деятелността на симпатичната система отслабва.

Затова именно трябва да съществува координиране между силите на симпатичната и мозъчна системи. Между костната и мускулна системи също трябва да има координиране. Който е координирал силите в себе си, той се е координирал и сьс силите на природата. Ходът на такъв човек е пластичен, равномерен Неговите движения съвпадат с тия на природата. Всяко негово движение е музика и ритъм. Като ходи, този човек не се уморява Щом ходи правилно, човек мисли правилно. Не е ли съгласувал движенията си с тези на природата, човек се уморява лесно. Той възприема новите идеи, стреми се към тях, но нищо не постига. Защо? Защото не е координирал своите сили.

Като ученици на окултна школа, вие трябва съзнателно да работите върху координиране на силите в своя организъм. Като работите вьрху себе си, вие помагате и на своите ближни. Щом помагате на ближните си, и на вас ще помагат. Вие трябва да си помагате взаимно във всяко отношение: физически, сърдечно и умствено. Не работите ли съзнателно върху себе си, вие не можете да се подигате. Всички хора живеят още в миналото си, в зимата на своя живот. Човек трябва да мине в пролетта, в своето настояще. Да живее човек в пролетта на своя живот, това значи да се е подмладил.

Подмладяване може да стане само там. дето силите са координирани. Не може ли да се координира, човек клони кьм остаряване. А всеки стар човек попада под влиянието на Сатурна, които засега е в низходяща степен. Той е минал младините си и слиза в долното полушарие на кръга, в есента и зимата. Човек може да отиде при Сатурна в краен случай, да поиска някакъв съвет. Обаче, иска ли да знае, как да прекара младините си, нека отиде при Венера - богинята на любовта. Иска ли да знае как да живее, изобщо, нека отиде при Меркурий - младият секретар на боговете. Младите трябва да посещават в крайни случаи планетите Сатурн, Уран и Нептун, понеже те влияят отрицателно върху човека. Не е лошо влиянието на тия планети, но младите не са готови за тях. Те не са съградили още ония духовни органи, върху които тия планети се отразяват благотворно. Като не са развили още духовните си органи, щом се намерят под влиянието на тия планети, младите употребяват духовните си сили за физически нужди, вследствие на което огрубяват. Когато не може да даде правилен израз на духовните сили в себе си, човек непременно ще огрубее. Невъзможно е с физически усилия да имате духовни постижения. За физически постижения са нужни физически усилия, за духовните - духовни усилия. Не се ли спазват тия правила, човек непременно ще огрубее. Ето защо, всеки човек трябва да работи умерено - нито много, нито малко. Ако работи много, ще огрубее и ще изгуби онази чувствителност, с която възприема висшите духовни вибрации. Ако работи малко, той развива в себе си стремеж към охолен живот - живот на удоволствия.”

„Като е дошъл на земята, на човека е дадена задачата да се учи, да помага на себе си и на ближните си. Той е пътник в живота, в торбата на когото трябва да има всякакви пособия Коя е торбата му? Неговата глава. Там влага той своите знания. Човек трябва да започва от малките работи и постепенно да върви към големите. Това може да постигне, когато се координира със силите на природата. Разумни са силите на природата. Ако човек се свърже с тия сили, в един ден само природата ще го научи толкова много, колкото най-видният професор - за 20 години. Не обичате ли природата, не се ли свържете с нея, тя нищо не дава. Природата дава много на онзи, който я обича и когото тя обича. Не я ли обичат, тя нищо не дава. Тя чака времето, докато съзнанието на човека се пробуди. Тя не изразходва силите си напразно.

Сега, като ученици, препоръчвам ви да изучавате астрологията. Къде се проявява Сатурн в човека? Костната система, кожата, също така и ушите се намират под негово влияние. Жлъчката на човека пък се намира под влиянието на Марса. Според някои астролози движението на жлъчката се съвпада с движението на Марса Какво разположение трябва да имат планетите, за да бъде един хороскоп хармоничен? (Между хелиоцентричната и геоцентричната астрология има разлика. Първата астрология засяга психическия живот на човека, а втората - физиологическия. Според хелиоцентричната астрология вътрешният живот на човека не зависи от влиянието, което дава знакьт. Всяка планета има и второстепенно влияние вьрху човека - вътрешно, психическо влияние. Ето защо, има случаи, когато някой дисхармоничен аспект от геоцентрично гледище, координиране хармоничен аспект от хелиоцентрично гледище, излиза добър). Човек трябва да хармонизира и двете системи в себе си, защото слънцето, както и всички останали ппанети, имат свой специфичен зодиак. За да има верни и правилни разбирания върху астрологията, човек трябва да носи в ума си зодиаците на всички планети.

 

За да се развива правилно, човек трябва да използува енергиите си на време. Ако не е използувал известна енергия на младини, ще я използува на старини, но с обратно движение. Затова е казано, че всяко желание, което се явява на младини, трябва да се приложи на време, за да даде плодовете си на старини. Не реализира ли човек желанията си на младини, на старини мъчно се реализират.”

"Когато изучава хороскопа на своя живот, човек трябва да забрави своите лоши аспекти. Един лош аспект в живота на човека не е нищо друго, освен диехармонично състояние, на което той сам се подлага. Човек сам е причина за своите лоши аспекти. Когато слиза на земята, човек носи със себе си благоприятните условия за трите свята - физически, духовен и умствен. Ако злоупотреби с тия условия, той сам влошава живота си. Кой може да злоупотребява с добрите и богати условия на живота си? Богатият може да злоупотребява, защото има дадени условия.”

„Днес всички хора преживяват своето минало, вследствие на което се натъкват на големи противоречия. Те живеят в миналото и не могат да се справят с настоящето. Задачата на живота им се заключава в това именно, да излязат от миналото и да влязат в настоящия живот. Настоящият живот изисква от човека да определи отношенията си към Бога, към ближния си и към себе си. За да изпълни тази задача, човек трябва да прилага закона за координиране на силите.”

„Като ученици, вие трябва да се стремите към великия идеал на живота, да го реализирате, без да се връщате кьм миналото. В миналото няма онази красота към която се стремите. Миналото е живот на жертви и противоречия. Бъдещето оправдава всички страдания на човечеството в миналото и в настоящето. За да използува настоящето, човек трябва да координира силите на своя организъм с тия на природата. За да постигне това, човек трябва да координира своя сльнчев възел с енергиите на Слънцето, енергиите на черния дроб - с тия на Сатурна, задната част на мозъка - с Венера, долната част на челото - с Меркурий. В долната част на мозъка се намира центъра на наблюдателността - обективният ум на човека. Следователно, когато срещнете човек, който наблюдава нещата, с цел да ги изучи, ще знаете, че той е меркурианец. Онзи, които обича да разсъждава, да философствува и да прави философски заключения, той е сатурнов тип.

Днес всички хора трябва да работят върху координиране на силите си. Да се координира човек, това значи, да води хармоничен живот. В което общество влезе, той трябва да се отнася към всички с почитание, с доверие, като към души, а не като към личности. Обикне ли някого, той трябва да знае, че се намира под окото на разумните и възвишени същества. Те го наблюдават и следят, как проявява любовта си. Да любиш, това значи, да изпълняваш свещен акт, не пред подобните си, но пред възвишения свят От това, как ще извършиш този акт, зависи, дали ще получиш Божието благословение. Бог простира ръцете си върху онзи, който е проявил любовта правилно.”

136. БЛАГО И ЛЕКО: 32 беседа от Учителя, държана на 29 май 1927 г., София. - В: Вехтото премина: [Неделни беседи], серия IX, т. IV. София, 1932, с. 210 ÷ 213

„Обаче, човек трябва да различава краските. Има една естествена, приятна червенина на лицето и устните на човека, която изразява неговото здравословно състояние. Такъв човек по характер е слънчев тип, той е израз на живота. Тоновете на краските в слънчевите типове са приятни, чисти. Видите ли такива краски по лицето, или по устните на някой човек, ще знаете, че Слънцето има правилно, хармонично влияние върху него. Тогава и отношенията на този човек към Слънцето са правилни. Такъв човек представя здрава основа, върху която може да се работи. И затова, който иска да бъде гениален, той трябва да има правилни отношения към Слънцето. Щом има правилни отношения към Слънцето, и Слънцето ще му въздействува. Слънцето има свой представител на земята. Колко пъти вие сте срещали този представител, разговаряли сте ме за Слънцето, за астрологията, а той само се поусмихва. Вие даже не подозирате, че този, с когото говорите, е представител на Слънцето, който урежда всички работи на земята.”

 

„И тъй, първото нещо, което се изисква от всички хора, е да уредят отношенията си с онзи, който ги обича. Засега всички искат все отвън да се прославят. Не уреждайте въпроса с хора, които не ви обичат, които не ви познават. Уреждайте отношенията си само с онзи, който ви обича. Кой е той? - Слънцето. Тъй, щото, първата задача на всеки е да уреди отношенията си със Слънцето. Щом уреди отношенията си със Слънцето, с останалите планети - Юпитер, Нептун, Марс, Сатурн - лесно ще се уредят. Не може ли човек да уреди отношенията си със Слънцето, с никоя друга планета не може да ги уреди. Следователно, всички криви схващания на хората, били религиозни или научни, се дължат все на техните криви отношения към Слънцето. И обратно: правите, хармоничните схващания на хората се дължат на правилните им отношения към Слънцето.

Сега ние не говорим за физическото Слънце, но за онова Слънце, което е проява на целокупния живот. Върху него е построен разумния, идеалния живот. Само по този начин и вие можете да съградите вашия живот, вашето щастие. Това може да се докаже с ред примери от живота и развитието на растенията. Хора, които се занимават със земеделие, с градинарство, са забелязали, че растения, или плодни дървета, посадени на богата, хубава почва, винаги са давали най-добри резултати. Ако пък сьщите тия растения или дървета ги садят в бедна, хилава почва, те са изсъхвали, или са се развивали много слабо. Такива почви трябва непременно да се наторяват, за да дадат добри плодове.

Някой казва: аз мисля правилно. Питам: твоите отношения към Слънцето правилни ли са? - Не са правилни, но това не е важно. Не, докато отношенията ти към Слънцето не са правилни, ти не можеш право да мислиш. Какво разбирате под правилни отношения към Слънцето? Ако имате правилни отношения към Слънцето, първото нещо, което ще констатирате в себе си, е следното: вие ще престанете да се борите със себе си, ще се примирите напълно, ще имате правилни схващания за своите мисли и чувства, ще разбирате вашето минало и настояще и ще проникнете във вашето бъдеще. Това не показва, че човек ще живее в своето минало. Не, човек не живее нито в миналото, нито в настоящето, нито в бъдещето си, но за всеки даден момент той трябва да разбира условията, в които е поставен неговият дух. Тези условия съставят за човека бреме, което той неизбежно трябва да носи.”

137. ТИПОВЕ И ОБРАЗИ: 36 лекция от Учителя, държана на 12 юни 1927 г., София. - В: Святото място. Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. ІІ. София, 1939, с. 200

„Към кои типове можете да отнесете пророк Йона? Преведено на еврейски език, Йон означава гълъб. Значи, той се отнася към венерините типове. Понеже лесно се обезсьрдчавал, това показва, че и Луната имала влияние върху него. Към кои типове се отнася Соломон? Кои планети са имали влияние върху него? (- Меркурий, Юпитер. Венера) По влияние на баща си Соломон е юпитерианец. Изобщо, той не се придържал строго в постановленията на Мойсея, но сам издирвал нещата. Соломон имал разположение към научни изследвания. Той е написал много работи: Притчи, Песен на Песните, Еклесиаст. Под влияние на кои планети се е намирал, когато е писал „Песен на Песните”? (- Под влиянието на Венера и Луната). Който чете „Песен на Песните”, трябва да бъде много силен. Не е ли силен, човек не може да издържи на ония мисли, които са прокарани в нея. Притчите представят друго нещо. Като ги чете съзнателно, човек може да изправя погрешките си. В Еклесиаст Соломон се намира под влиянието на Сатурна.”

138. ТРИ ПОСОКИ: 37 лекция от Учителя, държана на 19 юни 1927 г., София. - В: Святото място: Младежки окултен клас, г. VI (1926 ÷ 1927), т. ІІ. София, 1939, с. 212 ÷ 213, 218 ÷ 219

„Ще ви дам още един пример за обяснение на трите измерения. Срещате един астролог, френолог или хиромантик, за когото предполагате, че има знания, но той не е проявен още. Той не е влязъл в отношения с никого; никой не е опитал знанието му, Този учен се намира в положението на точката - на непроявения живот. По едно време към него иде същество, което иска да го предизвика, да му каже нещо. Астрологът започва да се проявява, отива в посока на разумното същество, което се интересува от неговото знание. И разумното същество отива към астролога. По този начин между тях се образува права линия. След това астрологът сам вече взима друга посока нагоре, и образува плоскост. Той влиза в отношения с други същества, разговаря се с тях, учи ги. Като вижда, че много хора се интересуват от знанието му, астрологът написва една книга, напечатва я и я пуща в света. По този начин той влиза в света на трите измерения.

Следователно, като живее на земята, човек разбира, че животът му е подчинен на закона за „правилна обмяна на нещата”. Според този закон, всички същества се движат между два полюса - даване и взимане. В даден момент, ти или ще даваш, или ще взимаш. Ако a даден момент твоя приятел взима, в същия момент ти ще даваш, ако той дава, ти ще взимаш. Невъзможно е човек през целия си живот само да дава. или само да взима Природата обича да компенсира нещата. Ако не съществуваше закон за правилна обмяна, никакви отношения не могат да се подържат. Този закон има отношение и към чувствата, мислите и постъпките на човека.”

„Движението по права линия е едно от хармоничните движения в природата. Да се движи човек хармонично, това значи, да задава разумно въпросите и да отговаря разумно. Като следва правия път на живота, човек може да реализира програмата, която му е дадена. Щом реализира своята програма, той едновременно реализира част от Божествената програма. Затова именно, е призван човек на земята За да реализира програмата си, човек трябва да вярва, че всичко, към което душата му се стреми, е постижимо. Всеки човек носи бьдещето си в своето съзнание. Бъдещето на човека зависи от възможностите, които са вложени в него. Колкото по-големи са възможностите му, толкова по светло е неговото бъдеще.

Често се говори за миналото, настоящето и бъдещето. Това са три момента в човешкия живот, скрити в съзнанието му. За да проникне в тия моменти, човек трябва да изучава окултните науки. Чрез тях той се запознава със силите и възможностите, които са вложени в него. Чрез окултните науки човек може да се предпази от някои нещастия и неприятности в живота. Чрез тези науки той познава себе си. Казано е : „Познай себе си!” Към това познаване се стреми всеки човек. Това е една от задачите на неговия живот.

Само светлият път на мъдростта води към истината.”

139. БРАТЯ В ЕДИНОМИСЛИЕ: Беседа от Учителя, държана на 20 август 1927 г., София. - В: Пътят на ученика: Съборни беседи. София, [1928], с. 171

„Та казвам ученикът може да превъзмогне всички мъчнотии! У нас има ред навици и мъчнотии, ред теории, които трябва да превъзмогнем, да разрешим. За в бъдеще, за да разберете човешката ръка, човешкото око, за да научите астрономията, астрологията, трябва да сте превъзмогнали всички мъчнотии в живота си. Само ученикьт може да се занимава с тези науки. Тези науки не са достъпни за онзи, които не е ученик. Той може да се занимава със старозаветна, с новозаветна астрология, с астрологията на праведния, но не може да се занимава с астрологията на ученика. Ако ти искаш да проникнеш в смисъла, който Бог е вложил в звездите, ако искаш да проникнеш вьв великото, което те крият в себе си, ти можеш да бъдеш ученик. Ученикът се отличава с голямо смирение, с голяма отстъпчивост - и на мравята прави път. Навсякъде той е последен, не мисли за себе си. готов е на пълно самоотричане. Старозаветните хора навсякъде са пьрви. Гледате ги влезли в някой вагон, първо място заели. На второ място седят новозаветните, на трето място - праведните, а на последно място – учениците.”

140. ОБИЧ КЪМ ЗНАНИЕТО; Беседа от Учителя, държана на 21 август 1927 г., София. - В: Пътят на ученика: Съборни беседи, София, [1928], с. 274 ÷ 275

„В беседите си аз направих паралел между четирите живота, които текат у вас. Старозаветният живот представлява сбор от наследени качества на вашите деди и прадеди. Ще изучавате този живот, ще разпознавате и себе си. Аз мога да изнеса тия четири живота и в научна форма. Те представляват четирите съзнания у човека. Де се намира подсъзнателният и свръхсъзнателният живот? - Те са двата полюса на Божествения живот. Подсъзнателният живот е този на ангелите, а свръхсъзнателният е животът на Божествения свят. Съзнателният и самосъзнателният живот представляват двата полюса на човешкия живот. Съзнателният живот е този на светиите, на напредналите духове, които са минали преди нас; самосъзнателният живот е нашият индивидуален живот. При съзнателния и подсъзнателния живот вие трябва да изучавате една област от живата природа, която има врьзка със сегашния ви живот. В подсъзнанието, за пример, са складирани всички възможности за реализиране на нещата.

Питам: как ще постигнете това? - Само ако знаете законите. Например, ти искаш да постигнеш нещо добро. Вложи тази мисъл в подсъзнанието си с пълна вяра, и тя ще се реализира. Внеси тази мисъл без страх, без съмнение, и висшите същества, които живеят там, ще ти помогнат. Ти само напиши заявлението си до тях, но конкретно, определено, и го остави. Те не обичат общо говорене.”

141. ДОЙДЕ ГЛАС: Беседа от Учителя, държана на 23 август 1927 г., София. - В: Пътят на ученика. Съборни беседи. София, [1928], с. 340, 358 ÷ 359.

„Ето защо, знанието като дойде ще осмисли живота. От това гледище още от древността са изучавали ред науки, като астрологията, хиромантията, кабалистиката и други. Астрологията считат наука за формите на тази свещена книга на живота. Какво изразява планетата Венера? Във Венера са скрити всички методи и начини, чрез които Любовта може да се прояви вьв всички светове. В нея са скрити начини за проявление на Любовта към индивида, към ближните изобщо, и най-послe към Бога. Има ли човек тази любов, той ще има и любов към ближния си, и съм себе си. Най-долно проявен венерин тип ще бъде този, който има любов само към себе си. Такива хора са крайни индивидуалисти, каквито са и всички месоядни животни. Вълкът, например, е краен индивидуалист. Той обикновено живее сам.”

„Всяко сторено нещо, всяка наука трябва да бъде за Слава Божия. И тогава, само чрез тази наука ние ще можем да внесем положителни знания за живота. Например, отива някои човек при един астролог, и том му казва: „Тази година, през месец март ще ти се случи еди-какво си нещастие, затова трябва да се пазиш”. По съчетанието на планетите през известно време, астрологът може да предскаже, че еди-кой си параход ще потьне в морето, и по този начин ще предупреди някои хора да не пътуват през тези дни, а да отложат пътуването си за по-късно. Така беше предсказано на английския писател Стед да не пътува по никои начин с парахода „Титаник”, но той беше тръгнал и не искаше да се връща. Той не послуша, но намери дьного на океана. Това е наука.”

142. БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ: 1 лекция от Учителя, държана на 4 септември 1927 г., София. - В: Божествената мисъл: Младежки окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), т. II. София, 1942, с. 18 ÷ 20

„Вярвайте в Божественото в себе си; вярвайте в Божественото във всички хора. Не се стремете да станете велики хора, но дайте път на Божественото в себе си. То ще ви направи велики. Божествените мисли правят хората велики. Като вярва в Божественото Начало, човек усилва вярата си. Вън от Божествените мисли, вярата не може да се прояви. Много естествено, ще вярваш в това. което съществува, а не в това, което не съществува, а не в това, което не съществува. Единственото реално нещо в човека е Божественото, което е вечно и неизменно.

И тъй, който иска да се развива правилно, трябва да приеме съществуването на Божественото Начало в себе си, като аксиома. Ще кажете, че не приемате недоказани неща Понякога доказаните неща се приемат по-мъчно от недоказаните, но очевидни. Божествените неща са очевидни. Достатъчно е да ги възприемете, за да се оформят като доказани. Каква нужда има растението от доказване на неговото съществуване? То стои пред тебе, расте, развива се, цъфти и плод дава. Трябва ли да доказвате процесите, през които минава то? Ще кажете, че вярвате в дървото, а не вярвате в неговата семка. Малка е семкага наистина, но в нея е скрит животът на цялото дърво. Приемайте и вие малките Божествени идеи, в които е скрит животът на цялото. Първоначално и земята е била малка, но постепенно е расла и се разширявала, докато е дошла до положението на плод, който зрее. Един ден тя ще узрее и ще капне от дървото на живота. Заедно със земята ще узреят и хората. Тогава ще дойдат ангели от разумния свят, да видят узрелия човек и да го поставят при нови условия на живота. Всеки човек ще узрее, но това трябва да стане на време, когато всички ще го ценят, а не преждевременно, когато червеи ще го ядат.

Пазете следното правило: ставайте от сън с радост, че носите Божественото в себе си и с негово съдействие можете да развивате дарбите и способностите си. Вярвайте във всяка Божествена мисъл, колкото да е малка, като зародиш, от които може да израсте голямо, велико дърво. И най-малката Божествена мисъл е магическа пръчица, която ви отваря път навсякъде. Тя е подобна на малка светлинка в тъмна, бурна нощ, която осветява пътя ви крачка по крачка, докато слънцето на живота изгрее и освети целия ви път. Toвa значи да се измени коренно живота ви. да влезете в областта на новото, великото в света. Слънцето на човешкия живот не е изгряло още, но човек има ръководни нишки, които го упътват. Това са малките Божествени мисли, които не трябва да се пренебрегват. Без тях човек не може да направи крачка напред. Такъв живот води към големи разочарования Трябва ли младият да върви по пътя на стария, който се е обезсьрдчил и разочаровал? Стоите далеч от стария живот. Едно ви е нужно: да вложите в ума си мисълта, че Божественото Начало е във всеки човек. Нека тази мисъл бъде основният камък на вашия живот, за да съградите върху нея своето велико бъдеще.”

143. ДЕНЯТ ГОСПОДЕН: 2 беседа от Учителя, държана на 11 септември 1927 г., София. - В: Мнозина казваха: [Неделни] беседи, серия X, т. І. София, 1933, с. 22 ÷ 23

„Пространството през което нашата земя минава, е пълно с остатъци от развалени светове. От преди милиони години още слънчевата система е попаднала в такова поле на развалини, вследствие на което и цялата земя се е развалила. Защо е станало така; сега няма да обяснявам. Това знание се отнася само за светлите умове, които трябва да разбират великите Божии планове. То не се отнася до обикновените умове. За тях то е само даден факт. Съвременните учени ще кажат: Докажи това! Това не е за доказване, то е било в нашето минало. За да го разберете, вие трябва да си представите един грамаден кинематографически апарат, с много дълга лента, която да се върти ден и нощ непрекъснато цели сто години, за да видите пълната картина. Само по този начин можете да си представите земята в пътя на своето движение.

 

В Битието, първа глава, е казано: "В начало Бог създаде небето и земята. И земята беше неустроена и пуста”. Понеже в началото земята беше неустроена и пуста, т. е. слаба, като премина през тази област, тя пое в себе си ред нечистотии, от които и до днес още не може да се освободи. И впоследствие, колкото Господ и да я преустройвал, в нея все останало нещо от това зло. Сега невидимият свят употребява огъня като най-ефикасно средство за пречистване на земята. И ние навлизаме вече в нова зона, в едно Божествено състояние на материята, дето всички тия неща ще се преустроят и пречистят. Как? Посредством този Божествен огън. Значи, новият живот, който сега иде на земята, ще вьзпламени тази материя и ще я превърне в нова, по-фина. Всичко онова, което е за полза, ще го въздигне, а всичко онова, което не е за полза, ще го изхвърли навън, чрез Божествените токове. В пространството има пътища, чрез които всичко непотребно ще бъде изхвърлено навън, както вие изхвърляте остатъците от домовете си. Казвам: учените, които се занимавате процеса на растенето, забелязват, че през пролетта в почвата се развива приятна топлина. Тази топлина се нарича животворен магнетизъм, или според индусите - жива прана. Тази топлина се усеща не само през пролетта, но и през месец август. Ако отидете на Витоша през тези месеци, ще усетите, че от растенията лъха една мека. приятна топлина.

И тъй, денят Господен е ден на нова епоха. Тази епоха иде, понеже на земята са дошли много същества, които са се отклонили от Божия път. Когато тези същества са били в ангелския свят. считали са ги като гъсеници на Божественото дърво. Като мислили дълго време, как да се освободят от тях, най-после ангелите намерили способ: те ги изпратили на земята. Следователно, лошите хора са тия, които са опетнили всичко в света. На земята няма нито една света, чиста идея, която хората да не са опетнили. Ти им говориш за Господа, те казват: Това е празна работа! Ти им говориш за чист и свят живот, те казват: Това е празна работа! Ти им говориш за ядене и пиене, те казват: Това е реалното в света! Те считат яденето и пиенето за единствено реално нещо, което остава в живота. Да се молят на Бога, това е празна работа. Да обичат, това е празна работа, фантазия. Да отглеждат деца, това било мъчение - и то е празна работа. Те казват: Що ви трябва да си губите времето, да се мъчите с отглеждане на деца? Ние трябва да ядем и да пием! Това ще ни остане. Вследствие на тази идея, земята е минала през тази нечиста област и се е опетнила.”

144. ЗАРАДВАХА СЕ УЧЕНИЦИТЕ: 3 беседа от Учителя, държана на 18 септември 1927 г., София. - В: Мнозина казваха: [Неделни] беседи, серия X, т. I. София, 1933, с. 50 ÷ 51

"Който не разбира законите на природата и пътищата, по които тя работи, той не вижда дълбокия замисьл, по който тя твори и създава. Всичко, което природата е създала, е осмислено. За учения и камъните, и долините, и върховете, и растенията, и животните имат смисъл. По тия неща той чете, учи, намира голяма закономерност. Всеки планински връх отговаря на известни центрове. Те пък отговарят на известни положения в слънцето. Всички промени, които стават на Земята, зависят от промените в Слънцето. Като казвам, че и в Слънцето стават промени, ще се заинтересувате, на какво се дължат тия промени. Няма да се спирам върху този въпрос, но казвам, че причините за измененията, които стават на Слънцето, са съвсем различни от тия за промените на Земята. Едно е важно да знаете: материята е подложена на постоянни промени. Щом материята се изменя, едновременно с това се изменя и разумният живот. Щом разумният живот се изменя, и условията на живота се подобряват. Всичко в живота се стреми към вътрешен израз.”

145. СЪОТНОШЕНИЕ НА ВЕЛИЧИНИТЕ: 7 лекция от Учителя, държана на 30 октомври 1927 г, София. - В: Божествената мисъл: Младежки окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), Т. I. София, 1942, с. 90 ÷ 91

„Като измервате височината на тялото, гръдната обиколка, врата, дължината на ръката, както и отделните и части, дължината от рамото до лакета, от лакета до китката и самата китка, виждате, че между всичките величини съществува известно съотношение По дължината на ръцете, за пример, по тяхната форма съдите още и за условията, при които се създавали ръцете преди хиляди години. Като измервате гръдния кош на различни хора, виждате, че в различни времена и епохи съществували различни условия, благоприятни и ли неблагоприятни, за създаването му. Различните системи в човека - дихателна, стомашна, нервна са били създадени при различни условия и времена, под влиянието на различни планети. Същото може да се каже и за различните удове на тялото. За пример, ръцете се намират под влиянието на Близнаци и Меркурий, краката се намират под влиянието на Юпитер и Риби, дробовете - под влиянието на Рака, главата - под влиянието на Овен.

Като ученици, вие трябва да правите измервания, да се домогнете до известни практически данни, от които да се ползувате в живота си. Така можете да се освободите от някои лоши наследствени черти, или поне да се предпазвате от тях. Забелязано е. че силите или теченията, под влиянието на които човек се намира днес, след 22 години се повтарят. Това е закон в природата. Като знаете, че през период от 22 години събитията или явленията в природата, както и в живота на човека се повтарят, вие можете, чрез усилена работа върху себе си, да ги избегнете. Особено това е от значение, когато се говори за лошо наследство. Наистина, има повторения в природата, но не в абсолютно същата форма и сила. По същество повторението е еднакво, но по форма и сила има известна разлика. Значи, във възможностите на човека е да усили доброто и да намали слабостите си.”

146. ЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ СРЕДИ: 9 лекция от Учителя, държана на 13 ноември 1927 г., София. - В: Божествената мисъл: Младежки окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), Т. I, София, 1942, с. 116 ÷ 117

„Както четирите годишни времена се различават едно от друго, така се различават временните университети от вечния. Така и хората се различават едни от други, според времето, когато са раждани. Онзи. който е роден зимно време, се различава от този, който е роден през пролетта. Достатъчно е да погледнете лицето на човек, роден през зимата, за да познаете какво е било времето, имало ли е сняг или не; ако някои е роден през пролетта, лятото или есента, на лицето му се чете всичко: какво е било времето, имало ли е изобилие или не - всичко е написано на човека. Той е книга, в която може да се чете всичко с най-големи подробности. Който може да чете, той познава мислите и чувствата на човека, разбира неговия вътрешен живот. Колкото по-дълго време се задържат образите на мислите и чувствата върху човешкото лице, толкова по-здрав е той. Мислите и чувствата са нишките, с които човек тъче платното на своя живот.

Работете съзнателно, за да влезете в Божествения университет. Правете опити да преодолявате мъчнотиите и неразположенията си. Ако сте неразположени и не можете да учите, кажете си няколко пъти тихо думите: живот, светлина и любов. След това кажете: „Аз се движа в живота; аз живея в светлината; аз живея в любовта”. Като повторите няколко пъти тези мисли, ще видите какво действие ще окажат върху вас. Животът изнася много неща пред човека, но когато той рече да ги вземе, те веднага се скриват.”

147. НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА: 11 беседа от Учителя, държана на 20 ноември 1927 г., София. - В: Ни мъж, ни жена: [Неделни) беседи, серия X, т. II. София, 1933, с, 4 ÷ 6

„Или ако науката не е познавала днес едно явление, утре ще го познава. За пример, в миналия век планетата Уран не била позната на учените, обаче, съвременните астрономи знаят вече за нея. Те знаят на какво разстояние се намира тя от Слънцето, от Земята и т. н. Те знаят още, че тази планета принадлежи към Слънчевата система, но какво е нейното вътрешно състояние, не знаят. Това още не е абсолютно знание. Може ли да се каже, че познавате човека, ако само чуете нещо за него? За пример, четете във вестниците, че в София е дошъл някой германски или френски дипломатически консул, но какъв е този човек, какъв е неговият характер не знаете. Значи, вашето знание е относително. Ако отидем още по-дълбоко, ще дойдем до въпроса за душата, върху който и досега хората спорят съществува ли душа, или не. Онези, които отричат съществуването на душата, са в положението научените астрономи, които наблюдават през своите телескопи, но не са могли още да видят душата в полето на своите тръби. Докато не я видят, те ще я отричат. Обаче, един ден, когато тя попадне в полето на тяхното зрение, те ще подържат съществуването на душата, както всички астрономи днес говорят за съществуването на планетата Уран. Ще дойде ден, когато съществуването на душата ще бъде свършен факт за всички хора. Но всички души не са на земята. Те се движат из пространството, обикалят из Слънчевата система, а някои от тях обикалят и другите системи, и периодически слизат на земята. Като слизат на земята, те посещават хората, влизат в телата им, оставят им своите благословения и отново отиват в безпределните пространства. Какво е движението надушите? Те се движат във вид на кръг, но спиралообразно. Как ви се вижда, приемлива ли е тази теория? И вие, като турците ще кажете: „Ола-билир!” И така е за всяко нещо, което не може да се докаже, казваме „ола – билир” - възможно е. Защо? Защото не можем да го докажем, но не можем и да го отречем. Да кажем за нещо, че е възможно или абсолютно да приемем неговата възможност, това са две различни неща. Това, което казвам за душата е вярна, то не подлежи на съмнение. Сама за себе си, душата представя малка вселена, която се движи из голямата вселена, из безграничното пространство.

Когато се говори за време и пространство в духовния свят, тия две понятия се коренно различават от понятията за време и пространство във физическия сеят. Следователно, понятията за време и пространство в духовния свят могат да послужат само като въпроси за размишление, и за тях можете да кажете „ола билир”. Ако влезете в духовния свят със съзнанието, което сте имали на земята, както и със земните си познания за слънцето, за звездите, за разните планети, вие ще се намерите в голямо противоречие. За пример, в духовния свят слънцето изгрява някога от изток, някога от запад, някога от север, а някога и от юг, то мени посоката на изгряването си. И ако вие сте запознати с истинското движение на земята, вие съвършено ще се объркате, ще се намерите в чудо. За онзи, който разбира духовния свят, никакви противоречия не съществуват. В аналите на окултната наука са запазени бележки, в които се споменава, че преди хиляди години слънието е изгрявало от запад. Сега аз няма да се спирам върху този дълъг процес, защо и за какво става това, но който иска да знае самата истина по този въпрос, нека отиде на северния полюс и види как се движи слънцето във вид на спирала, и как слиза надолу. Като наблюдаваме слънцето от земята, на нас се вижда, че то изгрява от изток и залязва на запад, като обикаля северния полюс. Северният полюс е място на Истината. Там денят и нощта продължават по шест месеца, когато на другите места денят и нощта са обикновено по 12 часа. В умерения пояс обаче, денят и нощта понякога са повече или по-малко от 12 часа. Привидно, това са известен род противоречия, които се явяват и в човешкия живот. Тия противоречия не са нищо друго, освен новите положения в живота, на които човек се натъква и които не е готов още да си изясни.

В този смисъл казвам: ако мъжът е начало на правата линия, крайният предел на тази права непременно ще бъде жената. Следователно, според тази максима, правата линия винаги се определя от един мъж и от една жена, но никога от двама мъже, или от две жени. Тъй, щото, правата линия като проекция на известна природна сила, винаги е по-активна в началото си, отколкото в края. В началото се проявява мъжкият бит, или мъжката положителна сила, която в края, поради съпротивлението, което среща на пътя си, постепенно намалява и се превръща в негативна сила, т. е. в женски принцип.

Същите промени стават и със слънчевите лъчи. В началото слънчевият лъч е положителен, активен, но понеже минава през много малки междини, той постепенно губи от своята енергия, намалява силата си и става негативен. Като знаем законите за движението на светлината, както и пътя, който минава, докато дойде до земята, ние можем да изчислим след колко време тя ще достигне до нашите очи. В трептенията на светлината се забелязва по едно качване и слизане. Всяко качване и слизане съставят пък едно цяло завъртване на светлинния лъч, което се състои от 800 билиона трептения, по 400 билиона трептения на едно слизане и на едно качване. Може би след хиляди години учените ще виждат движенията на светлината и ще се уверят, че тя се движи в кръгове, но спиралообразно. Светлината е проводник на енергия, но същевременно и всеки светлинен льч е проводник на друг род енергия. В това отношение, слънчевият лъч е толкова материален, колкото е материална тръбата, през която тече вода: или жицата, през която тече електрическа енергия.”

148. ЩЕ ОЗДРАВЕЕ МОМЧЕТО МИ: 12 беседа от Учителя, държана на 27 ноември 1927 г., София. - В: Ни мъж, ни жена: [Неделни] беседи, серия X, т. II. София, 1933, с. 32 ÷ 33

„Едновременно човек расте в сърцето и в ума си, т. е. в чувствата и в мислите си. Когато расте сърдечно, той развива добродетели, които съграждат характера му. Когато расте умствено, той развива своите дарби и способности. Сърдечните материали са едни, умствените - други, но разумният човек, които разбира законите на природата изважда и едните, и другите от светлината.

Съвременната наука е дошла до положение да разлага светлината на седем различни цвята или краски, но светлината съдържа в себе си още и 12 течения, от 12 различни извори. Значи, светлината е съставена от 12 вида материя, необходима за създаване на човешките добродетели. За пример, който иска да бьде милосърден, той трябва да извлече от светлината точно тази материя, която е необходима за съграждане на милосърдието. За съграждането на известна добродетел се изисква и съответна материя. Това може да постигне само онзи, които разбира законите на светлината. Иначе, лесно е да се каже, че слънчевата светлина се състои от седем цвята; лесно е да се каже, че земята се движи, слънцето се движи, но това още не е наука. Както сльнчевият лъч е сложен, също така сложни процеси са и движението на слънцето, на земята. Земята например, е обвита с 12 обръчи, или сфери, които представят особен род трансформатори на слънчевата енергия. Всеки обрьч пречупва светлината по свои специфичен начин. Това показва, че тия 12 обрьчи не са в едно и също положение. Същевременно всеки обръч е направен от особена материя, много тънка, през която проникват съответните за нея сили. Тия сили пък са свързани с възвишени светове, които работят върху хората, както и върху всички живи същества. Чувствителният човек долавя тия влияния върху себе си. За да разберете добре тия 12 течения, както и тяхната посока и движения, трябва да имате на разположение ред картини, като на кинематограф. Ако червеният цвят, наречен от астролозите марсов цвят, влияе в голяма степен върху някой човек, той ще се проявява по особен начин. Какво представя червеният цвят? Той е цвят на страстите т. е. влиянието на страстите върху човека. Когато Марс е в неблагоприятно съчетание със Сатурна, тогава се явяват такива стечения на обстоятелствата, при които човек, лишен от опитност и разбиране, може да постави главата си между тях, както мишката туря главата си в капана. Много хора попадат в тия неблагоприятни условия, както някои апаши - в рьцете на полицията.”

149. СЕДЕМ КОШНИЦИ: 13 беседа от Учителя, държана на 4 декември 1927 г., София. - В: Ни мъж, ни жена; Неделни беседи, серия X, т. II. София, 1933, с. 58, 67 ÷ 68

„Рибата се взима за символ на нещо Астрологически, рибата е свързана с периода на „Водолей”. Той е най-мистичният век, който изразява завършване на един цикъл. От няколко години насам, ние сме навлезли вече в областта иа Водолей, в която всички снегове и ледове са започнали да се топят. Много противоречия ще се явят през това време, но едно ще се постигне - чистота. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде.„

„Сега, като казвам на всички, че трябва да отидете при Великия Извор на живота, това не значи, че нямате живот в себе си. Вие имате от този живот в себе си, но семето на този живот трябва да се посади в земята, да му се дадат условия да расте. То се нуждае от светлина, топлина и влага. С други думи казано; знанието, любовта и силата са условията, при които това семе може да израсте. Кога се радва човек? Човек се радва, когато придобива знание, любов и сила; той се радва, когато погледне на своите родители, на своите приятели, на своите господари и слуги, на всички хора, с които е във връзка. Като (погледне на небето, осеяно с безброй звезди, той пак се радва. И най-после, като си помисли само за онзи живот, в който вижда, не само една, но 12 отворени врати за Царството Божие, той пак се радва. За кого са отворени тези врати? - За гладните, а не за ситите. Защото казано е: „Ядоха и наситиха се.” Кои? - Гладните. Това, с което сме се наситили, е за наше благо, а онова, което остава, трябва да се раздаде по най-разумен начин на онези, които нямат.

Казвам: сега е най-доброто време за работа. Желая всички да се родите във Водолей, да сте носители на вода! Една баба от Варна, наша позната, разправяше един свой сън. Тя често се молила на Бога да вземе душата й, защото й дотегнал тежкият живот на земята. Една вечер сънувала, че заминала за онзи свят и се намерила пред една голяма маса, около която били наредени 24 старци. Те преглеждали нещо в една голяма книга. Тя се приближила към тях. Един от тия старци я запитал: Бабо, какво търсиш тук? Искаш ли нещо?- Е, синко, дойдох между вас да поживея малко по-спокойно, дотегна ми вече животът на земята, със своите теглила и страдания. - Знаеш ли да четеш? - Не зная синко. - Щом не знаеш, вода ще носиш. Това подразбира, че човек трябва да се роди във Водолей, във великото знание на миналото. Обаче, не е достатъчно само да се роди човек във Водолей, но той трябва да сьзнава това, да работи върху себе си, да работи за своите ближни и да изпълнява волята Божия. Сега сме в края на века. Ако човек днес не изпълни волята Божия, друг път няма да има тези добри условия. Сегашните условия са най-благоприятни за работа. Никога досега в християнската епоха не са наставали по-добри времена от сегашните.

Сега, желая ви да бъдете носители на вода! Няма по-голямо благо за човека от това, да носи вода! Който даде една чаша вода някому в името Божие, и неговото име ще бъде написано в Божествената книга. Да се роди човек във Водолей, това значи да даде по една чаша вода на жадните, за да направи с тях вътрешна връзка. Ако Божията Любов, Мъдрост и Истина не проникнат в сърцата, умовете и волята на хората, те сами ще станат причина да не влязат в Царството Божие.”

150. ЛЪЧ НА ПРОБУЖДАНЕ: 12 лекция от Учителя, държана на 4 декември 1927 г, София. - В: Божествената мисъл: Младежки окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), т. I. София, 1942, с. 140 ÷ 141

„Помнете; каквато мисъл носи човек в подсъзнанието, това става. Ако в подсъзнанието си държи песимистични мисли, песимист става. Песимизъмът не е само философска система, за която някои философи говорят, но състояние, в което изпадат и хората, и животните. И кучето изпада в песимизъм. Но достатъчно е да дойде някое кученце при него, да си поиграе, да му донесе една кост, за да се освободи от песимизма. Като види, че някой го обича, грижи се за него, кучето се освобождава от песимистичното настроение. Кога изпада човек в песимизъм? - Когато мисли, че хората не го оценяват, не му мислят доброто и търсят начин да го изиграят. Песимистичното състояние в човека се дължи на влиянието на Сатурна. Сатурн е материалист, паднало величие. Той е детрониран Бог. Каквото и да му говорите, той казва: Аз съм бил между боговете, какво ли не съм видял и опитал. Много неща е видял Сатурн, много неща е опитал, но любовта не е опитал. Към всички е недоверчив, но като види Луната, особено Венера, веднага изменя възгледите си.

Кога изменя човек възгледите и настроенията си? - Когато срещне своя любим приятел, когото не е виждал десетки години. Любовта му към неговия приятел става причина да се пробуди Божественото, висшето съзнание в него. Това значи, да изложи душата си на меките, приятни лъчи на светлината, които галят и повдигат човека. Отваряйте сърдцето и ума си за тези лъчи, да растете и да давате плод. Не запушвайте прозорците на душата си за тях. Те идат и заминават, не им поставяйте изкуствени прегради. Трябва ли да чакате външна помощ, да дойдат разумни същества от по-висок свят, те да отварят прозорците ви и да ви освобождават от товара ви? И те могат да дойдат, но по-добре е човек да разчита на себе си. Щом стане от сън, веднага да отвори прозорците на ума и на сърдцето си, да възприема меките и топли лъчи на светлината.”

151. ВЕЧНО ОБНОВЯВАНЕ: 7 лекция от Учителя, държана на 7 декември 1927 г., София. - В: Великото и красивото: Общ окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), т, I. София, 1935, с. 181 ÷ 183

„В живота има две течения: в едно от двете течения попада човек и там работи. То е ограниченото състояние. Другото е неограниченото състояние. в което само Бог работи. Тези две течения се намират в постоянно съприкосновение помежду си. Първото течение обхваща времето и пространството, а второто е извън времето и пространството. Ето защо, човек трябва да изучава законите на времето, да се освободи от Сатурна, от своята карма. Когато се говори за време, ние разбираме кармата. И наистина, когато някой има да взима от вас, той постоянно гледа кога ще дойде времето, падежа на задължението, Щом получи, каквото има да взима, той повече не мисли за времето. Докато живее във време и пространство, човек мисли и работи само за себе си. Не само това, но той счита, че и хората, и Бог трябва да мислят и работят само за него, - Няма защо да се изисква това от Бога. Той всичко е направил, при това всичко е направено безпогрешно. Като знае това, апостол Павел е казал: „Око не е видяло, и ухо не е чуло това, което Бог е определил за тези, които Го любят”.

„Сега, като четете и изучавате беседите, вие не трябва да се спирате върху буквата на нещата, а трябва да ги изучавате по дух, като се спирате главно вьрху ония методи, които помагат за вътрешно обновяване. За изучаване на всяка наука има два начина: външен и вътрешен. За пример, едни изучават математиката по време и пространство, а други изучават математика на Битието. Друг е въпросът, ако изучавате резултатите Като живо същество, самият човек е цяла математика и геометрия. Същото нещо може да се каже за всяка наука. Следователно, ако изучавате естествените науки като резултат е едно нещо, ако ги изучавате като битие е друго нещо. Ако изучавате астрологията като резултат е едно нещо, ако я изучавате като битие е друго нещо. Докато съзнаваш, че живееш, всички противоречия за тебе изчезват: щом дойдеш до отношения с хората, до кармата, до проява на явленията във време и пространство, противоречията излизат на лице. и ти виждаш, че имаш да даваш. Значи, докато изучаваме човека като същество, излязло от Бога, противоречията лесно се разрешават. Това не значи, че няма да имаме никакви страдания и мъчнотии. И при това положение страданията и противоречията ще ни следват, но ще имат разрешение, макар и във вечността. Тогава човек ще разрешава задачите си, ще върви напред и ще намира причините за всяко явление, което става в живота и в природата. Той ще вижда резултатите на днешните противоречия в далечното бъдеще. Ако от страданията на човечеството може да се изработи един голям, великолепен диамант, който да свети на главата на един ангел, тези страдания имат смисъл. Заслужава да се прекара една вечност в страдания, за да светиш цели вечности върху главата на един ангел. Щом е така. заслужава човек да страда, за да се превърне в диамант, които един ден да стои върху главата на някой ангел и да отразява неговата светлина.”

152. ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ: 14 беседа от Учителя, държана на 11 декември 1927 г., София. - В: Ни мъж, ни жена: Неделни беседи, серия X, т. ІІ. София, 1933, с. 82 84, 86

"Като говорим за човека, ние подразбираме неговото бъдеще, а не настоящето му. Щом Бог се проявява в душите на хората, значи във всеки човек все има нещо благородно и възвишено. Радвайте се на благородството в човека, защото то е Божествен елемент. Само по този начин можете дабъдете щастливи. Искате ли да бъдете здрави, щастливи, приемайте енергия от Бога. Как ще приемете тази енергия? - Чрез слънцето на физическия свят. Излагайте се на слънчевите лъчи, за да се свържете с Бога.

Сега, имайте пред вид следното положение: Със слизането си на земята, човек се е приспособил към този живот, като си е създал сърце и ум, чрез които да изпраща благата по цялото тяло. Благата на сърцето, това са неговите чувства, страсти и желания, като сили. които действуват в тялото му. Според астролозите, сърцето с всички свои съдове, представя Венера. Каква е задачата на Венера? Със своето грубо тяло, съвременният човек живее повече в низшите области на Венера, но един ден, когато си създаде Божествено тяло, той ще навлезе във висшите палета на Венера, на любовта и по този начин ще постави основа на бьдещата култура. Моралният и духовният живот се крият във високите области на Венера. Веднъж слязъл на земята, човек трябва да обработва своя мозък, за да бъде силен, да побеждава мъчнотиите в живота си. За да развие мозъка си, в помощ му иде Меркурий. В някои отношения Меркурий и Сатурн си приличат. Меркурий подготвя стъпките на Сатурна, а Сатурна е свързан с разума на човека. Той е голям герой, Сатурна е свързан с разума на човека. Той е голям герой, не прави зло на никого, но отдето мине, всичко разтопява и казва: Това е така, онова не е така и т. н.

Следователно, човек трябва да започне с енергиите на Слънцето, на Венера и на Меркурий, т. е. с енергиите на разумността, на любовта и на мъдростта. Тези енергии съществуват в цялото пространство, в целия космос. Който иска да вьзприеме енергиите на любовта, той трябва да излиза рано сутрин, да наблюдава изтриването на Венера. Казвате: Любовта иде от Бога, няма защо да ставаме рано сутрин, да наблюдаваме изгряването на Венера. Питам: по кои начин ще дойде любовта? Кой не е опитвал човешката любов? Някой човек, бил той мъж или жена, днес те обича, утре ти се сърди, недоволен е от тебе. Ако наблюдавате Венера, тя поне няма да ви се сьрди. Тя ще погледне и ще ви се усмихне. Знаете ли защо Венера е толкова малка планета? Тя е малка, защото работи с малки величини, с малките прояви на любовта. Днес Венера е толкова голяма, колкото голяма е човешката любов. Един ден, когато човешката любов се увеличи, и Венера ще стане по голяма планета. И слънцето днес е толкова голямо, колкото е широко човешкото съзнание, колкото голяма е човешката разумност. Един ден, когато хората се повдигнат, и Слънцето ще стане по-голямо. Тъй щото, когато човешката любов се увеличи, Венера ще стане голяма, като Слънцето, а Слънцето ще стане сто пъти по-голямо, отколкото е сега. Тогава и звездите ще имат дискове, каквито днес нямат. Изобщо, небето с всички светила по него, ще стане хиляди пьти по-красиво и голямо от сегашното. Красиви и големи светове ще има в бьдеще. Тогава от небето, от слънцето ще пристигат такива звукове, такава музика, каквато не можете да си представите. Ако днес се осмели някои да каже, че е чул някаква небесна музика, която иде от Слънцето, всички ще му се смеят. Обаче, вие трябва да знаете, че засега културата на Земята иде от Слънцето, or Венера и от Меркурий. Що се отнася до Марс, днес той е забъркал такава каша, от която нищо не може да излезе. Едно е спасителното днес Слънцето влиза в нова фаза, а с него заедно и човечеството, което се издига едно стъпало нагоре.”

„Защо заболява човек? И за това трябва да знае причината. Ще кажете, че като заболее, човек престава да мисли правилно Причината за всички тия неща се заключава в това. че в човека липсват известен род енергии, необходими за подържане живота в него. Какво трябва да прави? Той трябва да вярва, че тия енергии ще дойдат от сльнцето. Само слънчевата енергия е в състояние да възстанови силата, здравето на човека. Енергията от Венера ще внесе любовта в човека, а енергията от Меркурий ще го направи гениален по ум. След като завърши това трояко развитие, човек ще мине в по-висока гама, т. е. ще влезе в друг ред на нещата.

„Никой няма по-голяма любов от тази, щото да положи някой душата си за приятелите си”. Когато астролозите говорят за Венера, те скриват много неща около нея. Те казват, че Венера е свързана с любовта, но какво представя любовта, не казват. Няма по-велика сила в света от любовта. Няма по-здрава основа в живота от любовта. Не само любовта е сила, но и мъдростта. Няма по-велика сила в света от мъдростта. Няма по-голяма красота в света от истината. Обаче, тази красота може да се схване само от добре организиран ум, който се занимава с велики и светли идеи.”

„Дръжте всеки сльнчев лъч. Вие можете да задържите всеки слънчев лъч за секунда, две, или най- много за една минута, но колкото време и да сте го задържали, радвайте се, защото той скоро ще замине. След него иде друг, задръжте го и пак се радвайте. Тези лъчи ние наричаме светли същества, които са положили душите си за приятелите си. Те са души, които излизат от Бога и минават през вас. Някой поет пише нещо: въодушеви се. Това се дължи на тия души, които го вдъхновяват. Бъдете смели, ако искате да придобиете силата от Слънцето, чрез което Бог се проявява. Търсете любовта от Венера, чрез която Бог се проявява. Търсете мисълта от Меркурий, чрез който Бог се проявява. Това е новото положение на нещата.

 

Сега, аз говоря на учениците, които са дошли на Земята като във велико училище. Които не е влязъл в това училище, той ще остави другите да учат, да наблюдават вместо него. Човек сам трябва да учи, да наблюдава. Видимият свят е създаден за нас: за нашите очи. за нашия ум, за нашето сърце и за нашата сила. Всички тия неща трябва да се развиват, да се подхранват. Как ще намерим най-добрата храна за тях? - Като положим душите си за приятелите си, - За кои приятели? - За онези, които са пожертвували всичко за нас.”

153. ХИМИЯ И АЛХИМИЯ: 13 лекция от Учителя, държана на 11 декември 1927 г., София. - В: Божествената мисъл: Младежки окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), т. I. София, 1942, с. 146 ÷ 148

„Къде е силата на живота? - В Слънцето Алхимиците взимат златото като символ на живота. Те свързват златото сьс слънцето. За да разбере какви сили се крият в слънцето, първо човек трябва да изучава благородните метали, свойствата им и законите на които те се подчиняват. Старите алхимици са търсили начин да превръщат неблагородните метали в благородни. Те са търсили още и жизнения елексир - някои са го намерили, а някои продължават да го търсят. Които са го намерили, наричаме „посветени, светии, гении на човечеството”.

Съвременната наука трябва да служи на живота. Затова и на вас казвам: Изучавайте всичко онова, в което можете да вложите живот. Дръжте идеята за живота като свещена идея в ума си. Мислите ли за живота, каквато тъмнина и да имате в съзнанието си, ще се разпръсне. Любовта ражда живота. Стремете се тогава кьм любовта, за да придобиете живота, който осмисля нещата. Вложите ли живот в науката, всички нейни отрасли придобиват смисъл. Нека всеки от вас почне да изучава по един предмет- математика, естествена история, химия, физика, философия, но с ново разбиране, с нова светлина. При това положение, времето, което посветите на науката, ще се възнагради. Възнаграждението се заключава в развиване на скритите сили в човека, чрез които той се свързва с разумната природа, както и със съществата от разумния свят.

Като ученици, стремете се към положителното, към неизменното, към вечното. Това е съзнателният, разумният живот. Човек се стреми към вечния живот, т. е. към безсмъртието. Това е крайната цел на алхимията. Да бъдеш истински алхимик, това значи, да придобиеш безсмъртието. Всеки учен се стреми към безсмъртието. И като не може още по естествен път да го придобие, той пише, изобретява неща с цел да обезсмърти името си. Да обезсмърти човек името си, това значи, той сам да живее в бъдещите поколения. В същност, и като умре, човек продължава да живее в необятната природа. Дали съзнава или не съзнава това, той живее. За предпочитане е да сьзнава нещата, но и като не съзнава, фактите си остават верни и неизменни.

Желая ви да бъдете истински алхимици, да придобиете безсмъртието.”

154. ВРЕМЕ И ВЕЧНОСТ: 8 лекция от Учителя,държана на 14 декември 1927 г., София. - В: Великото и красивото: Общ окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), т. I. София, 1935, с. 199 ÷ 200

"Един виден астроном пожелал да проникне за момент само във вечността, да види, какво нещо е вечност. Той дьлго време се молил на Бога да му се даде тази възможност, докато най-после молитвата му била приета. Господ казал на един ангел да извади от тялото на астронома човешкото съзнание и човешкото сърце, да остави тялото му на земята и като дух да го разведе из вселената. Като разбрал, че молитвата му била приета, астрономът се зарадвал и благодарил на Бога. Ангелът го взел и понесъл из пространството. Така пътували те от една система на друга, от един свят на друг, от едно слънце на друго и т. н. Най-после астрономът запитал ангела: Няма ли край това нещо? -Няма край. Ние едва сме започнали пътуването си. - Я тогава ме върни на земята, не мога повече да издържам. Това не е за мене. Не ме интересува вече въпросът за вечността.

Казвам това, което не е интересно за нас, не значи, че не е интересно за други същества. Има същества, високо напреднали, които биха използували тази разходка разумно. За да дойдат всички хора до високо съзнание, невидимият свят работи усилено върху тях, приготовлява ги. Едно се изисква от човека - да има любов към Бога.”

155. ТВЪРДАТА ХРАНА: 15 беседа от Учителя, държана на 18 декември 1927 г., София. - В: Ни мъж, ни жена: [Неделни] беседи, серия X, т. ІІ. София, 1933, с. 98 ÷ 101

„Ето, и съвременните хора са непризнателни към Бога, Който иска да ги освободи, да им помогне, като внесе подобрение в техните тела. сърца, умове, а после и в техните души и духове. Това може да се постигне чрез знанието. Никаква слава не може да се постигне без знание Има знание на ума, знание на душата и знание на духа. Човек трябва да се домогне до знанието на духа. В това знание не съществува никакво съмнение. То е Божествено знание. Като се говори за различни видове науки, същото може да се каже и за религията. Религията е съществувала от най-стари времена, съществува и днес. Най-добрата религия е съществувала още във времето на първия човек. Тогава е съществувала и особена наука. Първият човек още говори за небето, за звездите По промените, които стават и са ставали на небето, се правят разни изчисления, от които се съди за културите, които са минали от това време до днес. Първият човек е разполагал с велика наука, която впоследствие се е забравила, изчезнала. Съвременните хора се силят чрез сегашната наука и религия да придобият онова, което в миналото са изгубили. Това усилие, този техен стремеж е на място.”

„Велика наука, велико знание се изисква за човечеството. И Апостол Павел казва: „Твърдата храна е за съвършените.” Като знаеха това, древните учени поставиха знака на „Овен” като символ за самопожертвуване. Днес всички знаят, че в месец март настъпва равноденствие. Второто равноденствие е през септември. Равноденствието, или знакът на „Овена” представя Божествения принцип на самопожертвуване. Минаването на слънцето през северния полюс, през полюса на Истината, подразбира закон на самопожертвуване. За да се познае Истината, Божественото трябва да слезе в материалния свят при онези души, които са вече на земята. Когато казваме, че съществува драма, трагедия за човешките души, ние имаме пред вид оплитането на тези души в материята. Тези души трябва да се освободят! Те са потиснати от тежестта на едно голямо здание, каквото представя материалният свят, но никой не подозира това. Никой не знае отде е дошъл, защо е дошъл, и де ще отиде. Съвременният човек е изгубил историята на своето минало, историята на своето битие. Като дойде до закона на самопожертвуването, той ще се върне към своето битие. След първото равноденствие, в месец април, влиза знака на „Телеца или на Бика”, който е принцип на майката, т. е. на онази сила, която съединява всички неща. После иде знакът „Близнаци”, който представя принцип на космическия, т. е. на Божествения ум. Той свързва всички същества в едно цяпо. Тези три знака в зодиака представят една триада, която се повтаря четири пъти през годината. Те съответствуват на четирите полета, през които човек е минал, докато дойде на земята: той е слязъл от причинния свят в умствения; от умствения - в астралния; от астралния - във физическия, дето най- после спрял.

Казвате: Това са трите месеца през годината - март, април и май, които всички знаем. Питам: вие разбирате ли значението на месец март? Ако разбирахте значението на този месец, вие бихте могли да оправите забърканите си работи. Как? Като изправите отношенията си към Бога. През месец април ще можете да изправите отношенията си към своите ближни. През месец май пък ще изправите отношенията си към самите вас. Тъй, щото, достатъчно е човек да влезе в правилна връзка със силите, които влияят през тия месеци, за да може в един месец само да подобри живота си. Как ще постигнете това? Чрез усилена работа, чрез постоянство.”

156. КРЪГОВЕ НА СЪЗНАНИЕТО. 10 лекция от Учителя, държана на 28 декември 1927 г., София. - В: Великото и красивото: Общ окултен клас, Г. VII (1927 ÷ 1928), Т. I. София, 1935, с. 251 ÷ 253, 258 ÷ 259, 260

„Всяко съзнание може да се представи вьв вид на кръг. Според това, доколко е широко и пробудено дадено съзнание, дотолкова и този кръг ще бьде голям. В такъв смисъл съзнанията на всички същества се представят във вид на безброй концентрични кръгове, от които вътрешният е най-малък. Външният кръг като най-голям, прониква през всички останали съзнания, които неизбежно трябва да му се подчиняват. Те съставят органи на външното съзнание, което от своя страна ги направлява. Значи, всяко вътрешно съзнание трябва да се подчини на всяко външно, което е над него, а всички заедно трябва де се подчиняват на най-външния кръг. Казвате: Аз не вярвам в Бога. - Ти риташ против остен. Аз не вярвам на ангелите. - Ти риташ против остен. Аз не вярвам в светиите и в гениите. - Ти риташ против остен. Светиите, ангелите, гениите, това са кръгове, които съществуват в самия тебе и стоят над твоето съзнание. Ти можеш да виждаш само това, което е под тебе, но не можеш да виждаш онова, което е над тебе. Това, което е над тебе, всякога може да те вижда. Понякога вие усещате влиянията на външните кръгове. Съществата от тия кръгове предварително още знаят какво ви чака, какви страдания ви се готвят, затова взимат мерки да ви помогнат. Те виждат, че вие сте тръгнали в крив път, и започват да ви въздействуват. Ако не можете да ги разберете, те ще ви създадат такъв род страдания, които събуждат вашата мисъл. Щом почнете да мислите, започвате правилно да чувствате и тръгвате в правилния път.

Да допуснем, че имате всичко 30 кръга, т. е. 30 съзнания, които се проникват едно друго. Най- външният кръг има сила и власт да заповяда на останалите 29; обаче, най-вътрешният няма никаква власт, никаква сила. Той се чувствува сам, всички могат да му заповядват. Той заповядва само на себе си. Съзнанието на всеки човек постепенно се разширява, и в този процес той изживява различни състояния. Когато се намира в най-вътрешния кръг на съзнанието, човек се усеща съвършено сам, от всички изоставен, никой не го обича, и мисли, че нищо не може да направи. Това състояние се продължава около два - три часа. След това съзнанието му започва по-малко да се разширява; той минава през всички останали кръгове на съзнанието, докато най-после дойде до 30 кръг. Щом влезе в това съзнание, човек започва да се чувствува свободен, доволен от себе си. Той мисли, че много знае, че всичко може да направи. Според законите на астрологията и на хиромантията може точно да се определи, в кой кръг на съзнанието се намира човек. Никой не може да остане постоянно в един и същи кръг. В съзнанието му стават постоянни слизания и качвания. Това именно представя красотата на живота. Художникът може да нарисува тия кръгове, според които всеки ден можете да определяте в кой крьг на съзнанието се намирате. Всеки кръг е свързан с известни сили на природата, вследствие на което човек е носител на тия сили. Добре е да нарисувате тия кръгове с цветни моливи, а в средата им да поставите човека. Ще имате една хубава картина, която трябва да изучавате Тези кръгове представят новите съзнания, които действуват в света.”

„И тъй, виждате какво нещо е съзнанието, колко бавен е процесът на разширяване и пробуждане на човешкото съзнание. Аз сам ще се чудя, ако мога да превърна една желязна пръчка в златна. Сила е това! Кой няма желязо в своята мисъл? Изкуство е, обаче, това желязо да се превърне в злато. Представете си, че вие имате едно любовно чувство в себе си, обичате някого. Значи, намирате се под влиянието на Венера. Това е Божествено чувство. Но по едно време се яви Сатурн, понеже и той обича Венера, и пусне микроскопическа част от своето желязо в кръвта ви. Това желязо веднага пуща отровата си, и вие усещате, че е станала някаква промяна у вас. Тази част от желязото, която Сатурн е внесъл в крьвта ви, е микроскопическа. съставя една милионна част от милиграма, но тя създава известна пертурбация у вас, вследствие на което по цели нощи не можете да спите. Какво трябва да направите при това положение? Ще вземете това желязо и ще го превърнете в злато. По кой начин? - Ще внесете слънчевата енергия у вас. Като повикате на помощ Слънцето, бог Аполон, той веднага ще ви покаже начини, как да превърнете желязото в злато. Щом успеете да превърнете желязото в злато, веднага в ума ви ще просветне една светла, красива мисъл. Така постъпват и християните. Като се намерят в някакво затруднение, те дълго време се молят на Бога, докато най-после в ума им блесне някаква светла мисъл, и по този начин разрешават своята мъчнотия.

След това, колкото да ги бият, те са радостни и весели: пеят и благославят Бога. Те се обрьщаха към своите братя с думите: Братя, няма защо да се страхувате. Бог е дошъл на земята и превърнал желязото в злато.

Следователно, намерите ли се в трудно положение, ще се молите ден, два, три, седмици и месеци наред, докато превърнете всичкото желязо в кръвта си в злато. Някога не са нужни много дни. Достатъчни са няколко часа, за да стане това превръщане. На какво се дължат отрицателните състояния у вас? Те се дължат на това, че кръговете на вашето съзнание не са още уравновесени. Няколко часа сте радостни и весели, и след това казвате: Тежко ми е нещо на душата. - Няма какво да ви е тежко. Трябва да работите вьрху себе си, за да изпитате силата на вашата молитва. Има начин, по които всеки от вас трябва да се научи специфично да се моли. Учителят няма да ви даде на готово тази специфична молитва; всеки сам трябва да я намери. Тази молитва е магическа. Тя е в състояние да превръща неблагородните метали в благородни. Тази молитва е сила Божия. Тя е формула, пред която няма нищо невъзможно.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...