Jump to content

13. Вестник „Зора”, г. XII, бр. 3417, 22.ХІ.1930 г., стр. 2


Recommended Posts

13. Вестник „Зора”, г. XII, бр. 3417, 22.ХІ.1930 г., стр. 2

ВТОРИЯТ ДЕН НА ДЕЛОТО ТИМЕВИ

Вчера се привърши с разпита на свидетелите и започна разпитът на вещите лица

Апелативният съд и вчера през целия ден разглежда делото против Стойка и Малина Тимеви. Продължи разпитът на останалите свидетели.

Предиобедното заседание се откри в 9 ч и 15 мин. Пристъпи се към допълнителния разпит на директора на затвора.

Сиромахов: От проверката, която направил той, се установявало, че първата среща с подсъдимите е имал адвокатът Сп. Константинов на 17 юний, която не е била насаме. Последующите две срещи - на 19 и 24 стр. м, обаче са били насаме с подсъдимите.

Баирактаров (поддиректор на затвора) твърди, че М. Тимева, когато дошла в затвора, му казала, че „всичко бе за едно пиано”. Конкретни самопризнания не бил слушал.

Доктор Радков казва, че Малина Тимева му казала, че Гела Лулчева искала да я осинови.

Ангелина Йотова (арестантка) твърди, че Св. Павлова при едно скарване с Малина заплашвала последната, че ще свидетелствува по делото.

Инженер Ненов анализирал при полицейското дирене две тесли, но не открил следи от кръв.

Анка Саханджиева: Не познавала Ангелина Лулчева. Вечерта, когато се извършило убийството, към 11 ч. тя се завръщала от работа, и минавайки покрай къщата на Лулчева, видяла, че вътре свети и че някаква жена свирела на пианото.

Симеон Пенев разказва, че вечерта на убийството, към 10 и половина часа Гела дошла на будката му и си купила в. „Македония”. С нея била и Малина Тимева, която стояла малко настрани от будката и чакала Гела.

Д. Даскалов показа, че С. Петков признал пред него, че вечерта Г. Лулчева си е купила от него в. „Македония”, и че с нея била и М. Тимева. При една среща съдията-следовател Костойчинов се сърдел за изнесените от печата подробности. Ставало въпрос, че в следствието имало неясноти, неустановени работи. Добил впечатление, че се отнася до теслата, с която е извършено убийството, и че предадената на съдията-следовател не е същата, с която Лулчева била убита.

Олга Георева: Гела признаваше пред мен, че животът на мъжа й като дъновист е отдалечен от къщи. Тя обаче винаги се грижела за него, когато е бил болен, и не искала да мисли за някаква раздяла с него.

В. Шкутов (полицейски следовател) след задържането на Лулчев искал да го разпитва като свидетел по едно следствие срещу Дънов, но той отказал да говори.

- Щом като вярвате в прераждането на душите - казах аз на Лулчев - няма защо много да скърбите. Гела може да се прероди.

Тогава Лулчев кипна и ми каза, че съм бил предупреден преди 7 месеца, че моят живот виси на косъм. Касаеше се до едно заплашване на Дънов, на което аз не обърнах внимание.

Свещеник Н. Теофилов твърди, че 2 ÷ 3 седмици преди убийството Малина Тимева му казала, че ще я осинови богата жена, която нямала деца.

Свещеник Попов запитал вечерта срещу Гергьовден Малина Тимева в черквата, като енорийски свещеник, какво търси в къщата на Лулчеви, които са дъновисти и дали и тя не е дъновистка. Малина му отговорила:

- Отче, аз не съм дъновистка. Ще купуваме къщата на г-жа Лулчева...

Два дена по-късно видял г-жа Гела Лулчева в двора на Тимеви. Породила се у него мисълта да срещне Гела и да я попита защо са толкова близки с Тимеви, но докато стори това, тя била убита.

Пред Лулчева обаче по-късно Малина казала, че ме излъгала, че щели да я осиновят Лулчеви.

При един разговор с Гела казал й, че не трябва да търпи друга жена вкъщи и трябва да се

разведе с мъжа си. Тя обаче му казала, че не може да се раздели с него: той имал малка пенсия, с която посрещал и задължения. Имала скъпоценности, но не искала да ги продава, защото били мил спомен.

Невена Георгиева била секретарка на Лулчев. Станала дъновистка, защото не намирала другаде смисъл в живота. В „Бялото братство” намерила отговор на всички въпроси, на които по- рано търсила такъв.

- Някои неприятости с Лулчева нямахте ли?

- Аз не бях там жена... Неприятности не съм имала.

Разказва случаи, когато Лулчев със своето „ясновидство” бил помогнал на отнеслите се до

него.

- Когато Малина и Гела Лулчева дойдоха в Бялото братство при Лулчев, какво каза Гела на

Малина?

- Възбудено Гела Лулчева й каза: „Иди в кухнята... отдалечи се”... Гела и нейният мъж разговаряха насаме.

На Любомир Лулчев защитникът Стратев задава въпрос:

- Правени ли са срещу свидетеля някакви закани?

- Аз живея вече 44 години и възможно е някой да ми се е заканвал - отговаря с възбуден тон

Лулчев.

- Принадлежи ли свидетелят към някаква организация и имал ли е някакви документи?

- Аз принадлежа към Ратниците на свободата.

- В някаква друга организация да е бил свидетелят конспиративна?

Това говори само защитникът:

- Стреляно ли е върху свидетеля по софийските улици?

- Да, стреляно е.

- От кого?

- С пушка от един файтон. Това бе преди 7 години.

- Тия документи, за които ви е стреляно, къде са?

- Щом ги знаят, да ги кажат те, г-да съдии!...

- Заплашвали ли сте с нещо следователя Шкутов?

- В деня на убийството ме задържаха като убиец на жена ми. На Шкутов казах онова, което ми се предаде да му съобщя: „Мерете, и ще ви мерят; съдете, и ще ви съдят.” Понеже вие сте турени на мярка, от вашите дела ще ви мерят. Преди седем месеца сте предупредени за онова, което ще има да ви стане.” (Касае се за едно заплашване, направено от Дънов преди 7 месеца.)**

- Какво предупреждение сте отправили към Гела в деня на убийството?

- Казах й: „Над нашата къща се вие смъртта; трябва да бъдеш внимателна. Не изкушавай и съблазнявай хората. Казала си на един прост човек да отваря касата. Този човек може да се похвали в кръчмата и може да дойде някой да те убие.”

На въпросите на д-р Кръстников - вещо лице, свидетелят обяснява, че неговите предсказания се основават на научни методи, че те не стават в положение на транс или хипноза, и че зависи от обекта дали веднага може да направи предсказанието или трябва да мине известно време. След разпита на Анри Безале и Лозана Тодорова заседанието се вдигна за следобед.

ПОСЛЕ ОБЕД

заседанието се откри в 3 ч и 10 м. Продължи разпитът на свидетелите.

Руска Аврамова, Елисавета Аврамова и Елена Алексиева разказват, че няколко дена преди убийството Малина Тимева съобщила в банята, че й била открадната чантата с един скъпоценен пръстен. Обяснила, че пръстенът й бил подарен от нейния годеник, на който смятала да върне годежа. От управлението на банята било наредено да се направи обиск на лицата, върху които падало съмнение, в присъствието на Малина, но тя не се е интересувала много от това, което се върши.

Атанас Трайков: Видял вечерта на убийството, към 10 ч, Малина Тимева и Гела в ресторант

„Балкански сокол”.

На другия ден той научил рано сутринта за убийството от груповия полицейски началник

Ангелов.

Пенка Корондашева: На 13 май вечерта се запознала на улицата с Малина. Там била и Гела Лулчева. Гела казала, че Малина си купила пиано и че нейната майка й дала 50 000 лв. зестра, с които купила пианото. Тимева казала, че пианото било много хубаво и струвало 30 хил. лв., но за да можела тя за го вземе, една друга жена платила 2 хил. лв. повече. Тя се съмнявала, че майка й не ще да й даде още пари да доплати пианото.

Дочи Нашкова: Говори за същата среща с Гела и Малина. Там бил и братът на Лулчева. Лулчев упрекнал Лулчева, че е дала така лекомислено 2 хил. лв. повече - една сиромашка заплата, и че по-добре щяло да бъде, ако тя би ги дала на някой беден човек. Малина тогава обяснила, че пианото било хубаво, добре акордирано и заслужавало тези пари.

Димитрина Иванова: Същата вечер, когато било извършено убийството, се връщала от някакъв годеж в 2 ч през нощта и видяла, че във вестибюла на къщата на Лулчева лампата още светела.

Мара Басмаджиеба (съседка на Тимеви). Рано сутринта, когато се знаело вече за убийството, тя видяла в двора на Тимеви прострени опрани дрехи. Малко след това дошла Малина, изпищяла и казала нещо на майка си. Стойка облякла палтото си и двете изтичали към ул. „Беласица”. Бащата на Малина й обяснил, че учителката й по пиано е убита, изглеждало за грабеж.

Малко по-късно Малина и Стойка Тимеви се завърнали. Малина започнала да й разправя за картината на убийството. Детективът дошъл и излязъл с Малина. Майката я изпращала и казвала да бъде спокойна.

На другия ден Стойка Тимева разказвала подробно за убийството. Гела била почти обезобразена. Няколко зъба й били избити. По всичко изглеждало, че имало голяма борба.

Следующият ден Стойка Тимева й искала на два пъти пари, за да направели по-добро погребение на Лулчева, но тя отказала да даде.

Понеже сестричето на Малина останало след задържането на двете подсъдими в нейната къща, на зададения от свидетелката въпрос - защо майка й излязла неглиже, отговорила: „Понеже на мама забелязаха на кожата кръв, а във вестника беше обвито шалчето на кака, върху което също имало кръв.”

Илия Ангелов (полицейски агент): Говори за мерките, които е взел при убийството. Понеже между насъбралите се хора се говорело, че в убийството са замесени или Лулчев и неговата секретарка, или Малина с майка си, той наредил за задържането на тримата. Направило му впечатление, че когато наредил стражарят да вземе адресите на всички, Малина Тимева казала, че живее на ул. „Мария Луиза” 44. По-късно е трябвало да търсят къде живее, понеже на тоя адрес се оказало празно място.

Пардова: Потвърждава, че Малина Тимева е дала 2 хил. лв. повече на нейния мъж, за да дадат на нея пианото, а не на друга една кандидатка - г-жа Богоева, на която го обещали.

Инженер Влайков: Описва кървавите стъпки, които са били намерени в стаята, във вестибюла и кухнята на Лулчеви. Според неговите измервания, кървавите стъпки са били на женски крак, обут в чорап с по-едра плетка или терлици. Той е останал с впечатлението, че човекът, който е извършил убийството, е бил вечерта с Гела, защото всяка вечер тя поставяла маси, столове и други неща върху капака, който води за зимника и следователно външен човек не би могъл да влезе. Сутринта той намерил масата до самия капак. Върху последния е имало стол, на който е седял някой от присъствуващите, защото на това място е имало прибор за ядене. Този стол е бил отместен, за да може да се мине през мазето и да се излезе незабелязано.

Ал. Басмаджиев и Н. Ветов дават характеристика на Стойка Тимева: С тях никой от махалата не живеел.

Христо Дейнов: Разказва самопризнанията, които Стойка Тимева е направила пред него преди да бъде разпитана от следователя.

Д. Даскалов (журналист): Повторно заяви, че Лулчев признал пред него, при една среща в Изгрева, че срещу него до Търговската банка било стреляно от някакъв файтон.

Пристъпи се към разпита на вещите лица, които потвърдиха своите заключения.

Проф. Тодоров даде обяснения върху начина, по който е било извършено убийството на Гела. В това време Малина Тимева се заглежда продължително пред себе си и прави впечатление като че ли не слуша нищо. Стойка Тимева следи внимателно думите на вещото лице.

Прочита се пасажът от показанията на Ст. Тимева, дадени при следователя, за начина, по който двете подсъдими са извършили убийството.

Проф. Тодоров заключава, че неговата хипотеза се приближава твърде много до начина, който се описва в показанията, и че е възможно убийството да е станало при една такава обстановка.

Днес ще бъдат разпитани останалите вещи лица: Кръстников, проф. Попов и д-р Шеханова.

* При едно следствие, проведено срещу Учителя Дънов в полицията, следователят се държи грубо с Него и Той го предупреждава, че ще отговаря с живота си. По-късно комунистите го разстрелват за отмъщение. (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...