Jump to content

МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН


Recommended Posts

244. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН*

1977/1978 г.

Разумността

Върху човешкия организъм има влияние Слънцето. После има едно движение от Слънцето към планетите и друго движение от планетите към Слънцето. Това слънчево течение ние трябва да го чувствуваме, да го възприемаме, и да приемаме живота от него После, трябва да се разбира и другото течение, което иде от планетите - минава през Земята и отива към Слънцето. Трябва да се знае през кои дни се очакват тези приливи е природата.

Нашето място

За всеки човек има специално място в Природата. Щом човек намери своето място - ще има една малка радост. Всеки трябва да намери своето индивидуално място във Вселената, със силата на волята. Свобода има само онзи, който е намерил своето място. Човек, които не е доволен от положението си, е роб. А с любов извършено нещо, дава свобода. Всеки трябва да разбере принципа, по който може да служи на Бога. Какво място заемаме в Космоса, и каква ни е службата там?

245. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1981/1982 г

8 май 1982 г. Всички планети са трансформатори на божествената енергия в различните организми. Всички

планети са населени с разумни сьщества. Юпитериянците са с достойнство, сьс съзнание за себе си, горди; но милостиви Сатурниянците са философи, задълбочени, подозрителни, все критикуват, все се съмняват: те са най-старите жители на слънчевата система. Обаче Уран и Нептун са излезли преди Сатурн! - техните жители са по-стари от тези на Сатурн.

17 май 1982 г. Разумни същества има не само в Слънчевата система, но и в другите системи. Съществата които ги

населяват са далеч по-разумни от тези, които населяват тази Слънчева система. Един ден ще ги видите.

Било е време, когато хората са виждали само три цвята, после - четири, пет, сега виждат седем. Ще дойде ден, когато ще виждат повече цветове, дори ще виждат и тези, които са над ултрачервената и над ултравиолетовата светлина.

Image_718.png

* Забележка на съставителя: Посочените мисли са извадени от беседи и лекции държани от Учителя, но не са цитирани точно! Те са редактирани и приспособени за целта на изданията „Мисли за всеки ден за ... г.” Тук се публикуват за по-голяма пълнота по темата, като част от тях са включени, но в оригиналния им вид, в по-горните точки.

26 май 1982 г.

Астрологията е слово за звездите. Само онзи може да изучава астрологията и да се ползува от нея, който гледа на звездите като живи, разумни същества, които говорят. Ако не можеш да чуваш говора на Слънцето, на Венера, на Меркурий, на Юпитер, на Сатурн, на Марс, на Луната, на Уран, на Нептун, на Плутон, ти не си астролог.

4 септември 1982 г. Колкото по-далече е една планета от Слънцето, толкава по-голяма акумулативна сила има тя да

възприема слънчевата енергия. Съществата от по-далечните планети се ползуват от такава светлина, каквато не е нужна за нас на Земята. Има една светлина, която се отделя от Слънцето и минава, заминава покрай Земята, но ние не я възприемаме, а по-далечните планети я възприемат. Това са лъчите X, радиоактивните сили, които сега се откриват.

5 септември 1982 г. Тези циркуси на Луната, които сега учените виждат, не са нищо друго освен кондензатори на

грамадно количество мисловна енергия, която лунните жители събират под кората на Луната, за да живеят Било е време, когато хората са живеели на Луната, но днес са слезли на Земята, понеже там условията са се влошили. Там са останали най-учените да живеят Климатът там е отличен, няма микроби, няма прах и дим. За сега влиянието на Луната се изразява през среброто, което е лечебен елемент. Среброто трансформира енергиите, които идват от Луната, а златото трансформира слънчевата енергия. Може да кажете, че това е суеверие човек да носи златни пръстени. - Ами да мислите, че едно лекарство може да ви излекува не е ли суеверие?

246. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1984/1985 г.

5 октомври 1984 г. Ти не можеш да бъдеш астролог и учен не можеш да бъдеш, ако не обичаш хората. Един човек не се

открива пред тебе, ако не го обичаш. Ако си астролог и го обичаш, веднага можеш да говориш с него; понеже със своята обич хвърляш светлина върху него. Тази твоя светлина го осветява и можеш да видиш как е създаден. Не можеш да познаеш един човек, ако не го обичаш.

Когато не мисли чоаек, Божественият живот не е в него.

9 октомври 1984 г. На Земята навред има въплътени ангели, служители на Бога, които са готови да се отзоват на всеки

вик за помощ. Благодарение на тези ангели и служители Божии, хората могат да понесат тези изпитания, през които минават. Земята и човешкото сърце минават през голямо преустройство. Бог създава в хората едно ново сърце и написва на него своя закон. ТоИ създава и нов ум на хората, нова конструкция, за да могат да дойдат новите хора в света, с ново разбиране.

11 февруари 1985 г. Колкото звезди има на небето, толкова хора има на земята. На всеки човек има по една звезда.

Звездите разговарят помежду си като хората. Едно време, когато Бог създаде земята. Слънцето го нямаше. Земята беше в тъмнина. Всичко наоколо й тънеше в мрак. Когато Бог създаде Слънцето и Луната, съзнанието на Земята се пробуди.

Подсъзнанието и свръхсъзнанието са двата полюса на Божественото съзнание, а съзнанието и самосъзнанието пък са други два полюса на друго съзнание, 8 подсъзнанието се намират всички неща наминалото. Там се складирва всичко насъбрано през цялата вечност. И ако ние познаваме законите, каквото ни потрябва от миналото, ще се обърнем към това Божествено съкровище, да го изтеглим. Всичко, каквото ни трябва за бъдещето ще черпим от свръхсъзнанието, Погрешките си ще изправим със самосъзнанието. Съзнанието пък ще приложим към всички наши постъпки, да станем по-умни.

12 февруари 1985 г. Вие виждате планините неподвижни, не, това е една оптическа измама. Ако вашето зрение е развито,

ще видите, че има едно бавно придвижване. Всички тела, които се движат бавно, имат по-ниска култура. Всички неща, които се движат бързо, носят в себе си висша енергия, която се отразява добре на човека.

В природата има смъртни и безсмъртни трептения на светлината. Има смъртни и безсмъртни трептения на топлината. Ако човек може да постави тялото си, както и мозъка си на действието на безсмъртната слънчева светлина и топлина, той ще може да възприеме такива звукове от Слънцето, каквито никога не е чувал Тези звукове идват от Слънцето и ако човек е развил тези способности да се свързва с безсмъртната светлина и топлина, той ще може да се съобщава със съществата от невидимия свят. от горните светове изобщо, ще приема новини от Слънцето. Жителите на Слънцето ще ви разправят колко големи петна ще има на Слънцето, какви преобразования стават, какъв бюджет определят и т. н. Ние сме в България, но по радиото знаем какво става в Лондон, в Америка и по целия свят. Едно време това не беше възможно, както сега е невъзможно ние да се свързваме със Слънцето, но един ден това ще стане.

19 февруари 1985 г. За да бъде смел, човек трябва да бъде свободен. Нито можещ да обичаш, ако не си свободен.

Свободен е този, който може да мисли и разсъждава правилно, да се отнася правилно със своя ум, сърце, душа и дух, с всички хора. Без идеал хората не могат да бъдат нито свободни, нито смели.

Енергията, която Слънцето ни дава, се дължи на свободните умове е слънцето, които щедро дават от своята енергия.

Животът се подържа от Слънцето, но се пречиства от Луната.

12 март1985г. Смущавате се дали някой ще се роди и как ще се роди. Това е определено, това зависи от същества,

които са много по-напреднали от хората. Те са толкова умни, че когато някое същество ще се роди на Земята, те му правят хороскоп, определят отношението между всичките звезди и планети, които съществуват в духовния свят и на всички слънца в Божествения свят, всичко изчисляват и по това виждат какъв ще бъде животът на този човек, който слиза на Земята. Като напече Слънцето, без да искате ще се запотите и това не зависи от вас. Слънцето казва; Тази вода аз ти я дадох, върни ми я обратно. Зимно време студеното ще те свие, което ти е дадено, ще го задържиш за себе си. Всяка една звезда си има представител на Земята. Ако искаш да се ползуваш от нея, ще намериш този човек, който е неин представител. В този смисъл животът на всеки човек е толкова важен и богат, че може да се напишат стотина томове за него. Бог е определил специфичен бюджет за всеки едного от вас. Погрешката ви е там, че като изпохарчите вашия бюджет, искате кредит и харчите много повече, отколкото ви трябва.

25 юли 1985 г.

Казвате: „Астрологически условията тази година не помагат”. Те ако не помагат, вие може да си помогнете. Има един Юпитер у вас, който може в даден случай, когато външният Юпитер не помага, вътрешният да помогне. Има един Сатурн вътре у вас, външният не помага, вътрешният помага. Има една Венера вътре у вас, външната не помага, вътрешната Венера помага. Има два зодиака, един вътрешен, които всякога помага и т. н. Един Сатурн вътрешен, който е много благороден, външният вие го знаете, той помага и не помага. Вие знаете, но до тази астрология не сте дошли още. Всичките мъчнотии човек може да ги преодолее, макар да се поохлузи малко кожата му.

 

5 септември 1985 г.

Планетите щом влияят върху Земята, неизбежно влияят и върху нас. Планетите са живи, разумни същества и влиянията им върху нас, хората, са разумни отношения. Днес те се разглеждат като символи, но в бъдеще човек ще проникне е тяхната същина, ще разбере точно какво се крие в тях.

От астрологично гледище през кои знаци слизат хората на Земята? - През всички знаци. Някои хора идват на Земята при

благоприятни съчетания на планетите, вследствие на което работите им вървят добре. Както не може да се сее боб по всяко време, така и за идването на човека на Земята се иска благоприятно време.

Задача: Кое число с коя планета е свързано. Кои плод с коя планета е свързан?

247. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1985/1986 Г.

15 ноември 1985 г.

Когато хората се приближават по плът повече, отколкото трябва, в тях настава ужасна реакция, която ги измъчва. За да не става това, те трябва да бъдат на известно разстояние един от друг. Между слънцето Алфацентариус и нашето Слънце, разстоянието е толкова голямо, че могат да се вместят три хиляди слънчеви системи като нашата и пак да остане свободно място.

За да съществуват нормални, хармонични отношения между хората, те трябва да бъдат на такова разстояние, че между тях да могат да се вместят три хиляди души.

16 ноември 1985 г. Земята има известни отношения кьм Слънцето, към Меркурий, към Юпитер, към Сатурна, към

Венера, към Марс и в зависимост от тия отношения се определя и разстоянието между тях. Значи, има една норма, която определя разстоянията между планетите, между слънцата и между звездите. Разстоянието от Слънцето до Меркурий определя един начин на живеене, разстоянието от Слънцето до Венера, Юпитер и т. н. определя все нови начини на живеене, които трябва да се изучават. Когато изучите живота на Земята, вие постепенно ще обикаляте и другите планети докато научите техния живот, техните качества и прояви. За някои човек казвате, че е меркуриянец, например, за друг, че е венерин тип и прочее, това са все мерки, отношения, мащаб, проекция, според които се определя кой човек къде се намира.

24 ноември 1985 г.*

Около сто хиляди души живеят на Луната. Един ден Земята ще бъде като Луната, ще има минус 150 градуса студ. Там хората са все учени; живеят под кората на Луната, имат градини, плодни дървета: използуват слънчевата светлина, вкарват я под кората, и излизат навън, понеже имат много хубава обстановка за изследване на небето, то е всякога ясно, никаква пара няма. Там няма микроби и жителите там живеят колкото искат. Ако от тука отиде някой на Луната с тегло 70 кг, там ще тежи 250 грама, а на Слънцето ще тежи 16 тона. Външното налягане и вътрешното напрежение трябва да са еднакви. Луната, Слънцето и всички планети са отлични училища. Един ден ще посетите например Юпитер, а жителите на Юпитер ще дойдат тук, на Земята. В нашата епоха се създава една нова луна, досега Земята в била с една луна, а сега се създава нова, с особена светлина. Учените казват, че Луната е мъртва, но те не знаят, каква служба има и защо се е отделила от Земята. Като се е отделила от Земята, с това Луната е намалила нейната скорост. Ако ние бяхме се родили на Земята по това време, когато тя се е движела толкова бързо, за три часа тя би ни захвърлила вън от себе си, нямаше да живеем спокойно. За да се уравновеси нейното движение, за да се увеличи денят и за да се намали движението и за да стане Земята така достъпна за органическия живот, както е сега. при тези условия, трябвало е Луната да се отдели по някакъв начин и да въздействува върху движението на Земята. После, всички нечистотии, които имат хората, даже и най-престъпните им замисли и желания, Луната ги е намалила 75 на сто - тя поглъща нечистотиите на Земята. Като се създаде втората Луна, на Земята няма да има никакви престъпления, тя съвършено ще уравновеси движенията на Земята.

Image_719.png

* Забележка: Мислите за 24, 25, 26 и 27 ноември, са от Неделни беседи, държани от Учителя 1935 ÷ 1936 г.

25 ноември 1985 г. Слънцето - това е бъдещият обществен живот, бъдещите религии в света. Звездите - това са всички добри хора и учени, които ще украсяват небето. Небето - това е Бог. в Когото ние живеем и се движим. Земята е изтеглила влагата от Луната, затова там няма пара, има малко влага и тамошните жители я пазят и по-малко я употребяват. Страхуват се от хората на Земята, защото им крадат, теглят влагата. Преди милиони години на Луната е имало отличен живот. Сегашните жители на Земята оттам са слезли, по-скоро били изгонени, защото били размирници и със специални парашути са ги свалили през пространството, като им съградили подходящи тела, а изпращачите се върнали отново на Луната, и сега отдалече ни наблюдават. По някои път слизат по-отблизо да ни наблюдават. Може да не вярвате на това, но аз ви говоря за това. което е. Има живот и на Слънцето, и на Луната, Температурата ни най-малко не препятствува на живота. За да е ниска или висока, зависи от живота, които произвежда топлина. Не може да се изгуби, не може да се разложи, той образува топлина.

В слънчевата система има същества, съобразно с конструкцията, с естеството на самата планета. Там хората са други, не са като нас. Земята е най-ниското е, до което човек е слязъл. Земните типове са крайни материалисти.

26 ноември 1985 г. Някоя комета се движи в пространството, дойде до едно място и се завърти около Слънцето, защото то я привлича. След това се отдалечава в пространството и може би след хиляди години тя пак ще се върне на същото място. Коя е онази сила, която я привлича към Сльнцето, и коя е силата, която я отблъсква? Вие мислите, че този въпрос няма никакво отношение към вас и че Слънцето, Луната, планетите, звездите, йерархиите, съществата от разумния, невидим свят нямат никакво отношение към вас? Целия Всемир упражнява влияние върху вас.

27 ноември 1985 г. Ако сте умни, ще служите на онова, което знаете, ако сте глупави, ще служите на онова, което не

знаете и животът ви ще бъде пьлен с несрети и в постоянно стълкновение с реалността. Реалността не е нещо външно, обективно, но е нещо вътрешно обективно. Има една обективна реалност, която е несъизмерима и се нарича вечност.

Реалните, разумните неща. дали са близо или далече от нас, се отличават с едно свойство, а именно: разумните същества всякога отговарят на нашите нужди, а неразумните - никога. Бог всякога отговаря на нашите нужди, на съществените нужди на ума и сьрцето, на душата и духа. Вие сами ще опитате това. Може да си мислите, че ми е мръднала дъската, като ви говоря така, защото нямате още опитности.

Съществата, които живеят на Слънцето, са другояче устроени, те живеят при много високи температури от 30 до 50 милиона градуса и не изгарят. Нашият свят е много по-голям, отколкото предполагаме; духовният свят е десет пъти по-голям от физическия свят; умственият е сто пьти по-голям от физическия, а причинният свят е хиляда пьти по-голям от физическия. Всичко у Бога е възможно. Всички неща, които ще ви се случат, съществуват някъде. Ако някой ви предскаже, че след една година ще паднете в трап, и ще си счупите крак, мислители, че това е нещо въображаемо? Този човек вижда всичко. Има начини, по които може да се предвижда всичко.

 

Кучето не е завършило някакъв факултет, но измежду хиляден народ ще намери своя господар. Има хора, които се раждат с това чувство за предвиждане, за тях прегради няма. За да виждаш реалното, ти трябва да виждаш и отзад и отпред, и отгоре и отдолу.

Ако всичко е изобретение на човешкия ум, тогава човек на кого е изобретение? Понеже ние не можем да видим проявлението на разумното във всяко явление, мислим, че този свят не е разумен.

Аз съм заинтересован само от Истината, която е всичко за мен. Истината, в която живея е всичко за мен. Дали вие ще вярвате, или не, това си е за вас. Аз живея в Истината и сьм щастлив с нея.

28 ноември 1985 г. Светлината е проявление (елементарно) на движението. Първият подтик на живота е движението.

Едно тяло е здраво, когато всички частици в него са в движение хармонично по между си. Наруши ли се това движение, човек е болен. Колкото човек е по-здрав, по-духовен, по-издигнат, толкова аурата, която излиза от него е по-бяла и блестяща, по-приятна. Заболее ли човек, аурата потъмнява, потъмняването може да стане частично или изцяло. Всяка заболяла част е тъмна. От човека се иска да възстанови светлината на главата, или стомаха, или на заболял орган, уд и т. н. Това ще стане като усили мисълта си, като повиши вибрациите си.

Светлината на човешкия ум е свързана със сърцето и волята. Луната е свързана с висшите същества от различни йерархии, а пък човешкият дух е свързан с Бога.

29.ноември 1985 г. Слънцето е не само това, което виждаме, а е онази вътрешна разумност, в която живеем. Разумността

в света - това е Слънцето. Възможно ли е някой да е бил на Слънцето? Има човеци, които са били, и аз съм бил. Казвате, че това е невъзможно. Ако мислите за това Слънце, което вие виждате, това е друг въпрос. Вие може да живеете в главата на един цар, без да живеете в неговия двор, дори и да не стъпвате никога в този двор, но живеете, отпечатани сте в главата на царя.

Обичате един човек. Можете ли конкретно да си отговорите защо го обичате? - причините са скрити от вас. Имате само външните прояви на любовта. Това е една любов на сенки, нагодена според състоянието на хората. Сегашните хора, със своята нервна система не могат да издържат на лъчите на любовта. Робството не е любов. Слънцето като огрее Земята, всички семенца, които са притиснати вътре в нея, излизат. Хората са били роби, но от постоянните лъчи на Слънцето са излезли от Земята, започнали са да мислят.

30 ноември 1985 г. Много малко работи са писани в Библията. Има една друга, голяма Библия, за която трябват най-малко десетина хиляди години, за да я прочетете. Всички епохи са описани най-подробно в нея.

Вие вярвате в онова, което едно време пророците говориха, а това, което сега БОГ ви говори, не вярвате. Евреите вярваха в Мойсея, като дойде Христос да говори, не вярваха в Него. Този, в Когото евреите не повярваха преди 2000 години, сега вярват в Него. Това, което сега се говори, хората не вярват, след 2000 години ще повярват. Господ и сега говори, и тогава е говорил.

1 декември 1985 г. Земята в милиарди кубически метра тежка, пътува в рядка материя и се движи с шеметна бързина. И

Слънцето, което е милион и половина пъти по-голямо от Земята, се движи в тази материя. Кои ги държи тези грамадни тела в пространството? - Само мисълта, само умът ги държи. Цялата природа, цялото пространство е проникнато е ум и мисъл, които подържат Земята, Слънцето, звездите, хората и всичко. Човек, докато мисли, живее. Сега се готви нов човек, който ще бъде по-горе от вас. Този човек е малък, както и вие сте били малки в сравнение допотопните животни. Материята за съграждането му ще бьде взета от друго място, от Дух и вода ще се роди той. За него няма да има нищо скрито-по крито, както на Земята, така и на Небето. Еврейските пророци казваха, че всички земни корони ще се поклонят пред тоз и човек, ще изпълнят Божията воля, ще Му въздадат слава.

Нима животните, които живеят в културата на хората, разбират защо са създадени университетите? Новият човек, които идва, е синтез от всичко най-хубаво, което досега е постигнато от човека. Той идва да организира нещата и носи ум и живот в себе си. Той ще покаже пътищата, по които може да се оправи светът. Сега се преустройва и човек, и целият свят, затова са големи и страданията. Новият човек ще бъде господар на смъртта. И в сегашния човек са вложени велики дарби и способности, но са още в спящо състояние. За пример, в мозъка му има един апарат, с който в 24 часа най-малко могат да се предскажат точно всички промени, които ще станат с времето. Този апарат може да предскаже времето и след три дни, и след седмица, и след месец.

Човек, в когото Божественото работи, той никога не може да бъде излъган.

248. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1986/1987 Г.

Скъпоценните камъни, благородните метали имат магическа сила. Скъпоценните камъни са деца на възвишени същества.

24 ноември 1986 г.

Живакът има отношение към Меркурий. Златото има отношение към Слънцето. Среброто - към Луната. Медта - към Венера. Желязото - към Марс. Калаят - към Юпитер. Оловото - към Сатурн. Платината - към Уран.

26 ноември 1986 г.

Каквито са отношенията на небесните тела помежду им, такива са и отношенията и на хората един към друг. Както съзнанието на хората се рьководи от едно Разумно Начало, така и физическите явления, които хората считат за механични, неразумни, се ръководят от същото Висше Съзнание. Зад механичните процеси в природата се крие разумна сила. която малцина познават. Като не разбират разумността в природата, хората казват, че както в природата има приливи и отливи, такива съществуват и в живота, но в тях няма никаква разумност. Които разбира и познава разумността, която действува в природата и в живота, той вижда, че навсякъде съществува пълно уравновесяване на силите. Има ли равновесие, има и разумност. Като изучавате съзнателно процесите в природата, ще разберете, че всеки процес има свой вътрешен смисъл.

6 февруари 1987 г. Във всеки човек има един представител, който го представя пред Бога. Всеки народ има по един

представител в събранието на Слънцето.

Всеки човек в мозъка си има едно Слънце, в сърцето си има една месечина. Всичките звезди са вьтре в човека Човешкото сърце си има вътре планети. В главата си човек има един Юпитер, един Сатурн, един Марс, който обича да воюва, има и една Венера, която обича с любовни работи да се занимава, има и един Меркурий, които с търговски работи се занимава, но и сближава хората, става обмяна на произведеното.

 

13 април 1987 г.

Носът показва какви са дробовете, челото показва какъв е мозъкът. Сърцето не може да бъде здраво, ако не се свърже със Слънцето. Има начини за свързване с енергията на Слънцето. Умът не може да бъде здрав, ако човек не знае, как да се свърже с месечината. Стомахът не може да бъде здрав, актовен, ако не се свърже с Марс. Има известни енергии, течения, с които трябва да се свързвате.

Лекарството е във въздуха, водата, светлината и чистата храна.

249. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1989/1990 Г.

10 януари 1990 г. Истината говори със слънцата. Мъдростта говори с планетите. А Любовта е толкава

снизходителна, че е слязла на Земята да говори и с хората и с най-дребните същества. Понеже Истината говори със слънцата, далечна и висока е нейната цел. Само търпеливият може да я постигне. Търпеливият е човек на Истината.

11 януари 1990 г.

Днес планетите се разглеждат като символи, но в бъдеще човек ще достигне високо развитие, той ще проникне в тяхната същина, ще разбере какви тайни се крият в тях. Планетите са живи, разумни същества.

12 януари 1990 г, Дисхармонията изобщо показва, че земният живот не е в съгласие с онези възвишени

закони, които регулират битието, законите и разумния живот. Страданията са признак, че сме се отклонили от правия път. Ще ги победим, когато ликвидираме със старите разбирания и обичаи.

250. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1990/1991 г.

15 януари 1991 г. Юпитер е на средата на темето на главата. Сатурн е отстрани в горната част на главата. Венера - в

горната част в средата на челото и в тила. Марс е от двете страни на главата, над ушите. Юпитер дава дължина на главата, активност. Сатурн дава разширение на човешкия ум, на съзнанието. Луната дава разширение начелото. Разширение дава и Марс. Земята и всички звезди - сьщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...