Jump to content

САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА БОГАТСТВОТО НА СЪРЦЕТО, УМА И ДУШАТА VII част


Recommended Posts

21 . ЕДНА СЕДМИЦА В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ

Упражнение, дадено от Учителя в една от лекциите в Общия окултен клас през учебната 1939/40 година

Една седмица да живеем в Царството Божие на земята.

За ученика и доброто и злото служат на любовта. Това е основата на упражнението.

Сутринта ученикът ще си каже тайно в себе си с всичкото присъствие и съзнание:

„Заради Любовта, с която Бог ме е облякъл, всичко през днешния ден ще го считам, че е хармонично създадено."

Забележка: През тая седмица в речника си ще употребяваме само най- хубавите и най-добрите думи. Всичко, което ни се случва през тая седмица, ще считаме за добро. И при нещо, което се случи или при думи отрицателни, които ще ни се кажат, ще си казваме:

„Благодаря ти, Господи, че Ти си ме удостоил със своята Любов! Макар и така да ми говориш, аз Те познах!"

Изисква се будно съзнание за доброто!

През тая седмица ще мислим върху тия думи от Господнята молитва:

„Да дойде Царството Твое, както на Небето, тъй и на земята!"

22 . НА ГОСТИ ПРИ ЛАТВИЙСКОТО БРАТСТВО

Савка Керемидчиева посещава Латвия през 1940 г.* Тя получава разрешение от Учителя, заминава с влака до Берлин, среща се в Германия със своите сродници по майчина линия, понеже майка й Тереза е германка и заминава за Рига, Латвия.

Там се среща с латвийското Братство и държи няколко беседи. Учителят й разрешил латвийците да й целуват ръка, в знак на общение с Учителя. Предоставям ви няколко картички от това време.

Савка поддържа оживена кореспонденция с латвийците. Ето, прилагаме списък само на имената, на които почти всяка седмица им пише по едно писмо. Целият този график на написаните писма по дати е отбелязано в едно от нейните тефтерчета.

* Савка посещава Латвия два пъти през 1940 г. и през 1942 г. Латвийците посещават София и Рила за последен път през 1939 г. - виж "Изгревът" том I,стр. 79 - 80.

16.V.1940 г.

Еленка Андреева

Квартал „Изгрев"

София, България

С. Б. Л.

Берлин. Пристигнах в Берлин и много видях. Кракът ме боли от тичане, защото тука никой не ходи и аз трябва да тичам със сестра си или вуйчо си по германските улици и места. Пиши ми в Рига какво искаш? Общо тука всичко тича и бърза. Аз не зная защо. Целуни ръка на Доброто. Поздрав на всички, а на тебе целувки нежни.

от твоята Савка.

*

20.V.1940 г.

Берлин

Еленка Андреева

Квартал „Изгрев"

София, България

С. Б. Л.

Мила и обична Еленке,

Вчера бяхме тук. В средата е златната и слънчевата беседка. Иди при мама, нека тя да ти разправи за историческата воденичка на Фрици. Поздрави я от мене. Целуни ръчичка на големия Брат от мен.

Тук има много неща за гледане. Всичко малко и голямо работи и много бърза. Берлин е тих и спретнат и всеки си гледа работата. Има голямо раз. проявление и еднаквост.

Целувки.

Савка

Забележка на съставителя: Савка пътува за Берлин, среща се със роднини на майка си, която е германка и след това заминава за Латвия - Рига.

*

1.VI.1940 г.

Рига на крайбрежието.

Еленка Андреева

Квартал „Изгрев"

София, България

С. Б. Л.

Мила и обична Еленке,

Има живеене, има и говорене; има писане, има и мълчание.

Всички те се различават.

Такива, а и по-големи бяха вълните, като дойдохме с Амалия тука. Силен морск и вятър, силен шум, затворено небе и безгранично море. Сетихме се за Цековото: „Морето се вълнува." На обяд времето се изясни и имахме топло слънце.

Предай на големия Брат благодарност и молба.

Тебе нежно целувам

Твоя Савка

Целувки и от мене

Амалия

Кореспонденция на Савка Керемидчиева с латвийците:

1. Емилия. 11. Мелита В. 21. Мая.

2. Едгар. 12. Мелита Кедр. 22. Ева.

3. Амалия. 13. Ема Риба. 23. Николай.

4. Анна М. 14. Емилия. 24. Людмила.

5. Милда. 15. Паумена. 25. Милита.

6. Алида. 16. феликс. 26. Паулина.

7. Августа. 17. Милда. 27. Нина Васке.

8. Едита. 18. Шарлота. 28. Олга.

9. Зелма. 19. Петер М. 29. Елена.

10. Алвина, 20. Марта. 30. Мартин.

23 . РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ НА ВИТОША НА 3 СЕПТЕМВРИЙ 1942 г .

Какво значи да любиш? - Да съединиш 3-те свята в едно, т.е. да познаеш човека в Божествения, в Духовния и във физическия свят. Като възлюбиш някого значи да му се отплащаш. Той ти направил всички услуги, а пък сега ти, ако нямаш човещина към него, това не е хубаво. Всякога онзи, когото ти любиш те е любил. Да любиш, това не е позлатяване. Истинската Любов е, когато проявяваш Любовта си в последния момент. А пък, когато в началото проявяваш Любовта си, това не е Любов. А пък, когато искаш да проявиш Любовта си в последния момент и после те няма, това е Любов. Твоят възлюблен е Един, но понеже е голям, то в много форми ти се изявява. Нали Слънцето е голямо, а пък колко малки слънца са фотографирани. Забранено е да се разхожда човек-с Любовта. Това значи следното: на ученика не се позволява да ходи с възлюблената си и на ученичката не се позволява да ходи с възлюбления си. Любовта вътре да седи, а не вън.

Гениалните музикални парчета са извадени от Светилището. Не е важно многото, а малкото, но да бъде концентрирано, да бъде с голяма мощ. Една сестра каза: "За да се създаде в България новата музика, българинът трябва да стане нов човек". Учителят каза: На огъня, на който е турен българинът, ще се разтопи.

Хубавото не се губи, само да се махне напластяването, за да се прояви доброто в човека. Доброто в човека е повече отколкото злото. За мене е голямо нещастие да се занимавам с недъзите на хората.

Всичко, което става в природата, е за добро. Злото произтича от несъобразяване със законите на природата. Съвременният живот дава богат материал за развиване на човешкия ум, сърце и душа. В бъдеще ще оценим днешните условия. Любовта иде и ако не я приемеш, горко ти е. И за обичта е същото. Любовта няма да седи нито една секунда. Тя ще мине, ще ти остави благата и ще си отмине, и ти трябва да работиш върху оставените блага. Любовта и обичта служат за развиване на душата. Всяка вечер при лягане ще благодариш на Бога за това, което си получил през деня, за това, което си получил през деня в ума и сърцето си, и тогава през нощта душата ти ще обработи този материал, който си получил през деня.

Щом не мислиш право, не си свободен.

Щом не чувствуваш правилно не си свободен.

Щом не постъпваш право, не си свободен.

Като отиваш на чешмата, напълни шишето до горе, не оставяй нито един пръст празно. Да прелее шишето, това ще те научи на щедрост. Ако искаш да бъдеш щедър, винаги давай повече отколкото си определил. Ако си определил половин килограм, дай десетина грама повече. Да бъдем доволни от днешния момент. А в следующият момент трябва да бъдем готови да приемем нещо ново.

Казано е: „Бъдете съвършени, както е съвършен Отец Ваш Небесний!" Това значи да предаваме Любовта такава, каквато сме я приели. Някой казва: „Но той заслужава ли моята Любов?" - Любовта не пита дали онзи заслужава любовта или не. Като изправиш една погрешка, получаваш две добрини.

Докато човек се безпокои в сърцето си, той не може да приеме Новото учение, не може да му се предаде Новото учение.

Съвършенство, значи да не правиш никакви погрешки. Трябва да видим съвършените хора. Да не остарявате. Скърбите, които минавате, това са стражари, които пазят да не бъде разпиляно богатството, което имате (вътрешното, духовното). Радвайте се, когато ви обичат и радвайте се, когато ви мразят. В първият случай ви дават обработен материал, а във втория случай ви дават материал за обработване. Например ви дават непрана вълна и ако можете да я обработите, добре. Не смесвайте погрешките с греховете. Погрешката е неумишлена, а под думата грях, разбираме нещо умишлено, в което са взели участие умът, сърцето и волята. Всеки един човек, като иде на земята, определено му е къде ще бъде назначен, на кое място и при какви условия. Всеки си има своето предназначение. Вяра и смелост трябват! *

_______________________________________________

* Ръкописът е с почерка на Савка Керемидчиева.

24 . ПИСМА НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА И ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА ДО ГАЛИЛЕЙ ВЕЛИЧКОВ

19.11.1941 г., четвъртък, с.

(желанието ми е да се прочете на 21.11.1942 г. събота сутринта Изгрев)

С Б Л ! и Ч И Д!

Бог е Дух и които му се кланят, с Дух и Истина да му се кланят!

Добрий и обичен ми брат Гавраил,

Учи и работи и в пътя на Любовта ходи, така плодът на радостта вечно с тебе ще бъде и сърцето ти близко до Учителя ти ще стои.

Светът на Любовта е света на вечния живот, казва Учителят ни благ.

Гале, чуй думите на Духа на Истината и ги съкрови в душата си и не ги заличавай от живота си!

- И сега Аз съм, който застъпен за тебе. И желая ти да растеш в познанието на Истината, която ще те направи свободен. Предупреждавам те отсега да се пазиш от всеки грях, волен или неволен, явен или таен. Грехът нищо не може да го извини и никой не може да го прощава, освен един Бог и Господ. Грехът, тази измяна на дявола, това негово творение, дръж го настрани. И пази

душата си с всичкото си пазене, което духът може да извърши за тебе! А сега сам Господ намира да те съблюдава в своето си Име от всичките ухищрения на лукавия. Тия са думите на живота, които ти повтарям и които нося в Духа си за тебе. Подвизавай се пред Лицето Ми с онази благопристойна вяра и света Любов, която сега Бог ражда с действието на Духа си! И бъди Творител на Словото, като вършиш всичко, което е Единому Богу угодно и благоприятно! Ето ще замлъкнат всичките зли уста и ще се спре всеки злословен език на пъкъла. И сам Господ Бог на мира ще се възцари. Ето това е моето свидетелство да знаеш, което съм свидетелствувал за Истината. И кога те осени Духът на Истината, да знаеш, че Аз съм ти говорил това. Твоят Господ, които мъртъв бях и сега съм жив, и свидетелствувам за Твоята душа и в моите ръце са ключовете на ада; и Аз отварям и аз затварям, и зная всичко, което се върши в поднебесния. Няма никоя вражия сила, която да можа да укрие своите действия от Моето око.

Ето това ти съобщавам да знаеш, че не е волята на лукавия гдето се изпълня, но моята. „И овцете, които имам, никой не може да ги заграби от моята ръка. Да се не бои Твоето сърце" Чувай всичко, което ти казва Моят свет Дух. Божиите работи и Божиите слова се проверяват чрез дела в живота.

Не който иска и които се стреми сам, но на когото Бог е дал доброволно от своя дар, нему принадлежи всичко. Тия са моите думи, които ти Аз казвам. Запечатай ги в сърцето си и знай, че Аз съм близо и съм готов вече да ти помогна. Аз ще угладя и ще изгладя всичките ти пътища. Ще ходиш от нине винаги в моето Присъствие и ще благоволявам в тебе всеки ден и всичките ти дела ще прозяпнат като дървета насети при водните отоци.

Ето Божията Мъдрост, ето Божиите дела, които възвеличават Неговата Слава. Това, което има наскоро да видиш, ще те направи да проумееш това, което е скрито в небето за тебе. В твоя живот ще можеш да разбереш Благостите Божии и ще проумееш неизказаната Негова Милост. Там, в това общо тържество на всичките синове и дъщери на Бога, ще видиш славата ми, която съм имал преди създаването на мира. Там, в моето присъствие ще бъдеш развеселен, както всички мои избранници. Тоз и е гласът на Твоя Бог и Господ, който е толкова снизходителен към тебе, щото дава живота си в жертва жива томува, който седи на Престола, за да опазиш Него Самаго, Който те е привлякъл с нишка на Любов. Този е Той Единият, Истинен Бог на Живота, Който ти говори чрез Благостта на Духа си. И всичките Негови слова са жива храна. И те са думи на Живот. И който ги чува и възприема, дава научване от Бога. Той е истинен, КОЙТО говори от начало! Той е Истинният, който е слезнал отгоре и е възлезнал, който изпълни света със своята Слава, която е отражение на Неговото могъщество с Отца на Виделината. в Когото всичката Божествена пълнота обитава.

С.Б.Л.

(продължение)

Всички тия зрънца и добри семенца, които днес хвърлих в Твоята душа ще произрастат един ден. И ти ще провериш сам Моите думи чрез Духът Ми, че са Истинни и свети и че действително Аз съм ти говорил с думите си на Любовта. Ти тогава ще познаеш напълно Духът на Твоя Благ Господ, Когото още макар че не виждаш с твоите очи, но ще дойде време, когато очите ти ще са отворени. Ти ще ме познаеш с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си сила и душа. Това ще бъде Той, Твоят ден, когато приемеш всичкото ми благословение. И всичко това е чудно за тебе! Всичко това те кара да се удивляваш, но бъди верен, ще познаеш, че това ей мои думи.

Истината е Духът на Словото!

Духът е, Който дава живот!

Буквата нищо не ползува.

Това, което Аз ти говоря Дух и Истина е! Истината съм Аз Господ Твой; и животът съм Аз, Бог твой; и Духът Ми е Твоят Ръководител, Който те води, който те учи и Който оживотворява Словото Ми всеки ден в твоето сърце, за да ме познаваш!

Слушал си всеки ден Моето Слово! Ето вдигал съм те рано и съм Ти говорил като на приятел. Отварял съм Словото си пред теб и съм те научавал в Истините на Царството Божие! Убеждавал съм те вътрешно, като съм разкривал пред твоите очи да съзерцаваш моите дела и да познаваш моите Истини на живот! Казвал съм ти ясно във всеки случай как да постъпваш. Ти си чувал и съзнавал винаги моя Глас. Той е бивал по-ясен и по-вразумителен за твоята душа, колкото си бил по- близо до Мен! Имало е минути на живота ти - но знаеш и ми си свидетел, че никога не съм те оставил. Аз съм бил винаги близо! Всякога да изправям и да преобърна всичко да ти съдействува за Добро!

Ето Галчо, имаш думи Истинни и на Живот. Живей в тях, бъди с тях и носи в душата си радост за тях. Когато една душа носи нещо ценно в себе си, малко нещо се лъчеизпуска от нея, от това ценното. Повече не е нужно да се изнесе или изкаже. То духовно се разбира и схваща. И по това се познават своите си и кои вървят заедно в Пътя на Бога. Малцина са своите, но от тях света се преобразява. Много разбиране, много носене и много работа постигат те в живота си. Те не са скръбни и омъчнени, те имат вътрешен простор и светлина, която никой не може да им отнеме. Това е Любовта към Бога.

Гале, ти искаше да знаеш кой е този Симеон в Евангелието, във времето на Христа, а имаме в Стария Завет Аврам? Прочети 2 гл. от Лука от 25 стих. Ето за този Симеон спомена Учителя ни в неделя на беседата. Добре е като се чете Писанието, когато се проучава някоя глава да се спираме и на бележките писани долу на страниците. Има и други неща от тази област. Но вие ще си споделите всеки своето и общо всичко ще стане само нашето. Сега Гале, чувствуваш ли и усещаш вече - това е височината на 30 стр.! Нали. За тази височина вън никак не се говори. Но всеки я знае, сам като е там. И тя или и това е за Малцината.

И сега привършвам своето си писмо към теб за Именния ти ден.

А ти сам наречи името на това или на такова писмо.

Живей, работи и на Бога за всичко благодари. От Учителя се не отделяй!

Твоя в Господа - с Господа и за Господа

Ил рах*

(такива са също малцина, но Бог е с тях)

Първият наш представител е Учителят ни. Съща.

____________________________________________________

*Ученикът има три посвещения:

Аверуни - верният ученик;

Амриха - духовният ученик;

Ил рах - Принадлежи на Бога; космическият ученик.

12.10.1942 г., Айтос и Ямбол

При Цанка и брат Георги Драганов

Времето тихо, меко и топло.

С. Б. Л.

Добрий Гале,

С Господа и добрите мисли на приятелите, обиколката около селата на Айтос мина благополучно и в голяма пълнота и разнообразие, ще кажа и още с голяма Любов и топлота. Цялата седмица времето беше слънчево и много топло. Последният ден беше само малко остро ветровитичко, ние бяхме 6 часа на каруцата и вечерта стигнахме Айтос, по тъмно и нощта валя хубав дъжд! Цяло благословение беше това. Аз нищо не усетих и сутринта 3 часа пак в каруцата, отидохме на братската градина. Неделя беше. Там беше цял събор, както в Търново 1921 и т.н.! Много приятели и много добри души все ученици на Учителя - много, много!

Гале, получи ли ми първото писмо? Ами второто? А?

И тъй, пътят на живота е продължителен и при това труден за възкачване. Всяка стъпка да се вземе нагоре изисква усилие, труд и постоянство! Висшите блага не се придобиват лесно. Казва се: Който победи, нему ще се даде венеца на живота! И това е вярно и право. Не могат всички да наследят Царството Божие, защото у мнозина няма желание за доброто, да станат печат достоен на покаяние. И това вътрешно предразположение, Бог като съзира, определя само онези, в които има готовност и желание да пожертвуват всичко най-драгоценно само да се сподобят с драгоценния бисер на Царството Божие. И ако Бог те е възлюбил, кой има да каже нещо? И ако Той показва на теб Милостта Си, кой може да се възпротиви. Защото Бог не е человек, та да се измени, нито син человечески, та да се отвърне от намерението си. Той има власт и сила да стори все що желае и що мисли и няма кой да Му се възпротиви. Обаче, необходимо е да се научим да познаваме всичките Божии Пътища и да ги пазим с целостта на сърцето си. В това седи съвършенството в познанието Волята на Единния Истинен Бог и Господ и Господ Спасител. Велики са Неговите Благословения, които е приготвил за онези, които го любят. Там, горе в небето има славни обиталища, приготвени за праведните, за чадата Божии.

Имам още да ти съобщя, че в твоята душа вече Бог приготовлява онова велико изменение, което е свойствено само на синовете Божии. Твоята душа ще прогледне скоро, като през нови очи на света и на всичко, което се върши около теб. И ще ти бъде тогава чудно да разбираш тия скрити тайни, които сега сплитат ума ти. И мога ли аз да говоря по-откровено с теб, да ти дам да разбереш това, което е приготвено да ти изявя. Защото нещата имат значение само за онзи, който ги разбира, който има разумение в сърцето си. Не мисли, че небето е безчувствено към твоите усилия. Всяка стъпка, която ти вземаш нанапред, радва всички там горе! Ние не спим, но бодърстваме винаги! Ние не спим, но работим винаги. Нашата радост е в изпълнението своята длъжност. И каква голяма радост чувствуваме ние, когато сме призвани даже да извършим най-малкото и нищожно дело, което вас много пъти възмущава. Нали не ни е трудно нито усещаме наскърбление, когато минуваме да изпълняваме, както най-високите служби, тъй и най-малките. Единственото нещо, което огорчава духът ни понякога, то е когато ви видим да сте се заблудили своеволно и сте взели път противоположен на Любовта Божия; и ако не е Божието дълготърпение, ние скоро бихме се разправили с грешните и техните постъпки. Но Любовта изисква търпение, докато се препълни чашата на търпението. Помни, че Небето не може да търпи ни най-малкия грях, нито да го потули. Всякой грях трябва да се накаже и поправи. Онзи, който го е извършил, трябва да съзнае и се покае и познае, че грехът е нещо противоестествено на духовната природа на синовете Божии. Грехът е плод не на невежеството, както някои мислят, но плод на пъкъла на непокорните сили на ада. Грехът всякои може да извърши, щом се отрече от Бога и почне да не зачита Неговата Воля в себе си, в своето сърце. Затова безверието в живота винаги води греха след себе си. Защото преди човек да съгреши, той трябва да се отрече от Бога и да помисли, че Той не е Всеприсъствуващ и Всезнающ, че може да се извърши престъплението без да го забележи някой. Ето корена на греха. Когато някой человек затвори своите очи и сърце и каже в себе си - няма мен кой да ме вижда, аз сам трябва да се грижа за всичко, за себе си. Той вече е извършил грехът в своето сърце. Той вече създава път и план на живота си, който с всички непростими средства почва да се изпълнява. Такова едно дело, колкото и успешно и да е, няма в себе си Божието Благословение. Скоро или късно краят му е гибелен. В света само Бог има правото да създава или урежда животът, според както Той иска. Когато една душа възпира Духът в себе си да стори доброто, което може да направи и възпира Господа да го извърши чрез него, той е вече осъден. Не бой се, ти трябва да се осветлиш сам от себе си и да приемеш Истината като виделина в душата си - да ти покаже кое е добро и кое е лошо. Грехът се почва в сърцето, после минава в мислите, а най-после във волята. И ето това, което беше скрито, става вече явно, т.е. почва да се извършва. Затова и Духът Божий винаги настоява да има най-първо в ръката си сърцето, от което излизат всичките лоши помисли. Време е вече, когато всички трябва да се утешат в Истината на Божието Присъствие.

Но Гале, на нивата да бъдем всички, че работа ни чака там. Поздрави Учителя от всички в дома ни. От вчера съм в Ямбол и утре, с Божията Воля, се запътвам за София и Изгрева. В трена ще бъде и Василка, която иде от Айтос. Всичко добро и хубаво и до скоро виждане! С.Б.Л.

Твой съученик Аверуни.

[П.П.] Др. Гавриле,

Савка пристигна тъкмо така, както бе казала и от вчера е у дома. Тук не е обградена от много хора, затова и предполагам, че си и почива. Утре с Божия воля ще я изпратим за София. Но Цанка желае да ни остане още няколко дни на гости, което изглежда че ще остане за друго време. Чакам да пишеш.

Много поздрави

[ подпис не се чете]

* * *

16.10.1942 г., петък сутрин.

Хубаво време - слънце.

Изгрев, София.

С.Б.Л.

Добрий Гале,

Искам да ти дам препис от третото писмо - от висините в низините:

Духът на проявеният Бог говори. Той внася мир и радост в душата. В Любовта Му всичко живее. Там гдето Негова поглед е насочен Истината живее, Светлината работи, Чистотата сърцето краси.

Много пъти лъчите еднакво падат. На праведни и грешни. Аз трябва да възстановя падналата Чистота.

Тук искам да ти разкрия една сметка, на която ти сам се спря и да разгадая едни букви, мистично, на което аз се спрях.

Ето го твоето име и другите три:

Гавраил - 8.

Ил рах - 6, 5 -1 .х.-(принадлежи на Бога)

Аверуни - 7. 4 - З.е.у.н. - (Верен ученик)

Амриха - 6, 4 - 2.м.х. - (душата на сърцето)

С.Б.Л. значи: Само Бог е Любов и само Той люби! Но и още нещо, тургам да значи, иска ми се да значи. За което и живея или така живея. Първата буква показва едно име - много просто име, което принадлежи на Бога с Любовта си, която Той й е дал да изяви навсякъде дето и да отиде.

Сега това, всичкото ясно ли ти е? Вярвам, че да. Това е тъй, между другото животът е важен, животът е сериозен. Той иска Мисъл и много мислене. Но в него се помества и веселие - защото за Бога хората трябва да се веселят, а за тях си, те трябва да се радват. Казва Учителят - Бог се весели, а хората се радват - благодарят.

Галчо, искам да ти напиша още нещичко и да свърша, да привърша писмото, а не живота и работата ми в него. Слушай какво пише небето във въздуха и будните души!:

- Животът е музика. Блажен е онзи, който знае на него да свири. Животът е Светлина. Блажен е онзи, на когото светилникът свети.

Под крилата на Бога всеки може да живее, когато пълната Божия Любов в него пее. Любов, а не измама. Любов, която не спи, не заспива, но всякога в Истината будна стои. Любов, която при всички положения вътрешно еднаква остава. Тя не се мами, от сърцето на тая Любов извира най-чистата вода. От душата й излиза най-меката светлина, в нея лъжа не живее. В нея има мир, който превъзхожда всяко знание и радост, която светът не е вкусил и не познава!

Изисква се всякога будно съзнание. Там е великият стремеж, великото благо, което всичко дава. Блажен е онзи, който сега гладува и жадува за тая Любов, в нея Бог живее!

Обичен Галчо, животът представлява още нещо - вечно започване - едно привършване, а друго започване, отново в ново, от сила в сила, от обич към Любов, велика нежна любов и най-после, до обич към всичко и всички, и Любов към всички и всичко живо по лицето на земята! Както виждаш - дълъг е нашият път и нашето ученичество! Нали?!

Твоя сестра в Господа и във вечността - додето трае ученичеството на живота и все още малката Амриха /душата на сърцето/

* * *

21.11.1941 г., петък сутринта

Изгрева

С.Б.Л.

Добрий ми брат в Бога Гавраил,

Честит рожден и имен ден. Нека се весели Бог в твоята душа, а ти се радвай на Неговите дела.

Днес ти празнуваш 32-та си годишнина от идването ти на земята и знай, че по-нататък годините не могат да растат, но ти ще растеш и крепнеш в дух и Мъдрост.

Най-силната година е 32-та. Веднъж е тя в живота и има голямо духовно значение.

Тази година предава характер, зрелост и уравновесеност в дела и живот. Поздравявам те и ти се радвам в Бога.

Ще те даря за този ден с нещо също много рядко - из апокрифната книжнина:

„Ето, аз съм този, който те уча всеки ден в законът си да познаваш всичките ми пътища, които са святи.

Моят вечен Дух се услаждава в Истината, която прониква в твоята душа. Смирението на сърцето ти е моето всегдашно веселие. Правотата на Духа ти - моята радост.

Моето благословение, моят дар, който ти пращам ще бъде като утринна роса, като пролетен дъжд върху падналата земя.

Душата ти ще се насити и ще прозябне като плодовито дърво, насадено при водните утоки, което ще дава плода си на време.

Моята ръка не се е съкратила да давам.

Пълен съм с изобилие и неизчерпаем съм, което държа за всички онези, които ме любят и се боят от името ми.

Тям ще дам да наследят всичко това, което съм приготвил от незапомнени времена.

Гласът и молитвата ти са при мене.

Стенанието на душата ти е възлезло пред престола ми.

Чувам въздиханието на Духа Ти, което ръководи Твоите съдбини. Слушай ме. Аз ще възвестя името си и то скоро.

Ще накарам целия свят да потрепери от Словото ми. Законът ми ще се освяти.

Ето, чудни неща има да станат през това кратко време, през това число, което съм определил, което е отбелязано от моята ръка.

Имай упованието си в мене и ще видиш моята благодат.

Ще ти дам според желанието на сърцето си и ще те развеселя според

Благостта на Духа си.

И ще видиш и ще опиташ, че съм пълен с Благодат.

Въздай хвала на Името Ми и благослови присъствието на Духа Ми. Кажи: Да бъде благословен Господ Бог мой сега и во веки.

Нека всички да хвалят Името на Господа. Нека всички да му пеят песен нова.

Пак кажи: Заедно с твоя свят Дух да бъде Благословен Господ помежду

всички."

Това, Гале, дотук значи, небето е отворено или който търси и иска намира. Вземи и чети и дълго размишлявай върху прочетеното.

Моли се и благодари и на Бога въздай хвала. И пак мисли и песен нова на Бога запей!

С.Б.Л.

Честит имен ден! И Честит 32 рожден ден.

Да бъде Благословен Господ Бог наш!

Мир, Доброта и Благост ти желае твоята сестра в Господа

Image_017.png

Амриха*

* Първото посвещение на Савка, дадено от Учителя, е Аверуни. Тук Учителят й е дал второто посвещение, което е Амриха и затова тя се подписва с Амриха.

30.03.1942 г., понеделник , 6 ч. с. о.

Изгрев

С.Б.Л.

Обични Галец Божии,

Отдавна се глася да ти пиша, но винаги те имам в мисълта си. Ето днес след обед получих твоето писмо от 27.03. И към 4 ч. можах да видя Слънцето. Както поръча, тъй сторих. С особено внимание бях изслушана. На два пъти прекъсвана: „Никаква операция. По-добре да го пуснат. Той да си вземе отпуска и да си дойде." Каза още - „да намери серлива вълна, да я изгори и пепелта да събере", после прекъсна това и каза: „Да прави постъпки и да си дойде." Аз прочетох и края на писмото, че може при Волята на Небесния и до 1-3.04 да дойдеш. И каза: „Хубаво. Той ще си дойде." Целунах светата десница с твоето поръчение и доволна се прибрах, че довечера още да тръгне твоето писмо.

Тук е всичко хубаво и имаме много и хубави и мирни новини. Иде вече Мирът, иде спокойствие и тишина. Нашата роля и задача е да бъдем миротворци. Мир ще носим, мир навред. Новото иде. Обичний Гале, ако имаш възможност, потърси из Откровението, там има един и плаче, че няма кои да тълкува Писанието. Но после се намери Един, (Той е той) Който да тълкува Писанието. И сега вече онзи не плаче вече. Колко си нужен вече да бъдеш тук при нас. Туй е желанието и на Великия. Има много да си говорим и да разсъждаваме за Господа и Неговите пречудни дела. Хубаво е писмото ти, защото пишеш и размишляваш като ученик. Спазвай топлата вода и издържай още малко. Всичко ще мине благополучно. Ти трябва вече да се прибереш оттам. Тук и Слънцето те чака. Поздрав и от Милчо.

С.Б.Л.

Твой верен в Господа съученик Аверуни

До скоро виждане.

* * *

5.05.1942 г. Небето ясно, слънчево и сияйно !

Изгрев. Времето тихо, меко и топло!

С.Б.Л.

Добрий Гале,

Твоето писмо от 26.04 т.г. получих на 30.04. четвъртък и ти благодаря. Естествено е, когато душите имат един идеал, едно разбиране и една светлина, да са винаги заедно в мисления свят. И ние тук, с Милчо, винаги мислено сме там, нейде си при тебе. Ти сподели за твоето посещение, което имаше преди няколко дена. Така е, Любовта се проявява винаги в правене на едно добро дело, независимо от каква да е величина, малко или голямо; а може да е и само от един нежен поглед, както ти сподели. И то иде така непринудено и непристорено, естествено става всичко тогава. В този момент, след като прочетох писмото ти, реших да ти препиша нещо от нарядната страница на този ден.

30.04. Книгата е „Реалности и сенки", стр. 189. „За да не се спъвате, откажете се от личния си живот и приемете Божествения. Слушайте Онзи, Който ви е дал живот. Той ще ви изведе на прав път. Днес ви чакат нови, хубави работи. Като наблюдавате изгряването и залязването на Слънцето, това е едно велико благо за вас.

Радвайте се на изворите, на цветята, на тревите, на плодовете, които ви обикалят. Радвайте се, че живеете в Бога и Той във вас. Радвайте се и благодарете за всичко, което ви е дадено. Радвайте се и за радостите и за скърбите. Радвайте се, че от всичко можете да се учите. Стремете се към същественото - към живота. Придобиеш ли го, не се обезсърдчавай от нищо. Ако се обезсърдчиш, кажи в себе си: „Силен съм и крепък." Ако се страхуваш от нещо, повтаряй в себе си думата „безстрашие". Поставяй срещу отрицателното нещо положително и върви напред. Съзнавай, че работиш с Бога. Щом си свързан с Него, всичко можеш да направиш. На умния ще донесеш блага, а на глупавия - светлина, да вижда къде ходи. Хвърляйте семената щедро, да бъдете благоугодни на Бога и на хората.

На 9-та симфония от Бетовен Великият не беше. Ние сами бяхме. Доволна съм, но не много. На екскурзия още не сме били. Знаеш ли, Гале, ти много липсваш тука. Да бъда искрена, като при брат, изречението ти - имам работа, много ме зарадва. А тук и сега най-много имам нужда от по-бърза ръка за машината. Бог е велик! И Той чудно нарежда плана си и води всеки така естествено към изпълнение Едната Воля в света. Да, Гале, Добрият дойде и Милчо прочете писмото ти, което беше с хубаво разположение чуто. Относно каделята каза: „Ще мине, трябва разумност и малко търпение." За такива дни, ти питаше, У. каза като имаш повече светлина, повече вода ще изпращаш; тъй че когато повече имаш, повече ще даваш. Нищо повече! Ако човек не дава, ще се пръсне. А за смяната, която настъпва в човека - земята се завъртяла вече. Дене и ноще има на земята. За новата песен два куплета има написани, те са при Извора, физическият живот за физическите работи е отговорен; а умственият живот за умствените. Сега за последното искам да ти пиша - ако след като ни прегръщаш умствено, светлината ти се увеличи, добре си сторил. Та, ти сам си ценителят, това засяга само тебе. Обичай, работи и винаги се учи. Това е добрата обхода. И ако днес ние сме приятели, то е защото сме ученици и съученици във Великата школа на живота. И един е нашият Учител и Него само учениците слушат.

Учителят каза по повод на твоето писмо още доста думи, но тях Милчо ще ти изпрати. Сега искам да ти споделя нещо много интересно. Сега в неделя на 3.05. Учителят каза накрая при свършване Словото: „Сега пригответе се всички, защото Мирът вече иде с конска бързина!" Ние всички се зарадвахме много. По- рано преди години Учителят беше казал: „Мирът иде с биволска кола, но иде." А сега е повече. Това е хубаво и това всички сега чакаме. В моето тефтерче има една хубава мисъл, която е и за тебе: „Ходи с всичкото незлобие на сърцето си и мирът ти ще изгрее като утринната зора."

2 май 1942 г.

Изгрев

Следва и един подпис. Ние тук те и чакаме - нали работа имаме и обща. Искам да завърша писмото си с едно мото: „Люби, учи и свободен бъди!"

Твой съученик Аверуни.

А Милчо сега ръцете й са заети, те поздравява и ти желае по-скоро да се върнеш на Изгрева.

С.Б.Л.

С.Б.Л.

Изгрев

12.06.1942 г., петък

Добричек Гале,

Небето е ясно, чисто! Светло. Слънцето изгря! 5.05 ч.с. преди влизане в клас! Времето е тихо, меко, топло, приветливо! Сега имаме царски дни! По дължина на деня и Слънце!

Изпращам ти извадки от днешната лекция, които прочетох на Великия, за тебе ги определих. Но получих и нежните думи от Слънцето: „Хубаво, като му пишете това, ще го поздравите от Учителя!" Да, благодаря, ще сторя това, нали той е нашият и обичен за всички музикант! Та сега, мили Галчо приеми поздрави от Небето! Не е ли същото това?! Без съмнение така е. Бъди жив и здрав, добър и учи се. На Милчо адресът е: М.Л. Сарай 4. Кюстендил. До сега й пиша всеки ден, карта било или писмо, но днес й пратих карта, а на тебе братко мили - писмо лежи отпреде ти.

Слушай сега какво говори Учителят: Тема: пият ли рибите вода? Каква полза принася знанието в света? Какво нещо е точка? - Център. Страданието иде когато една мисъл не е еднородна; тя произвежда страдание. Коя мисъл ви е приятна на вас. Мисъл, която носи светлина е винаги приятна.

Кои предмети са студени? Студът е контраст. Защо човек за въздуха не мисли, а пък за хляба мисли?

Де човек е по-свободен, в условията или в средата? Де човек се движи по-добре, в рядката среда или в гъстата среда? За кое хората мислят най-много? След като се наядете, за какво мислите? Някой път не знаем за да какво мислим!

Как ще обясните, защо се появяват болести в света? Болките идат по пътя, дето ние сме невнимателни и се удряме - от това идат болките. Ти ядеш една неестествена храна и тя, това ти причинява болка. Болките показват, че човек, който върви по пътя, е невнимателен или изборът му е неправилен. Болката всякога показва, че туй, което човек върши, има нещо, което куца.

Гладът има отношение към хляба и въздухът към дишането.

Когато човек минава от една среда в друга, става подобрение в него. Щом влезнеш в една по-рядка среда, става подобрение на неговия живот. Това е подобрението в условията. За да има хляб, от кого зависи това. От тебе зависи. Хлябът е условие. Увеличението на студа произтича от намалението на топлината. Тогава как по външни причини може доброто да почне да се увеличава или злото да се увеличава. Въобще средният пръст дава тон всичките пръсти и те трябва да бъдат успоредни. Онези, които наблюдават, ако безименния пръст е по-дълъг от първия пръст, туй показва музикалност в лицето; ако първият пръст е по-дълъг от третия, показва, че музикалността не е толкова голяма, но показва още, че човек каквото замисли, той го направя, не се колебае. Ако първият пръст е по-къс от безименния, този човек има музикалност в него, но има и колебание - то върви като сянка подир вас и вие не можете да се избавите от колебание. И за да не се колебаете, първия пръст трябва да бъде по-дълъг. Тогава, кое ще предпочетете в дадения случай?! Аз избирах третият пръст да е по-дълъг от първия. Ако искате да станете господар, трябва да проточите първият си пръст. У всичките господари първият пръст е по- дълъг. Ако искаш да станеш музикант, трябва да поддържаш третия си пръст. Третият пръст носи голямото благословение! Безименният пръст - без име е. Аз го наричам Слънчевия пръст.

Сега за една седмица, като нямате никакво разположение, галете 10 пъти безименния си пръст. Тъй ритмично 1, 2, 3, 4...10. Да видите каква смяна ще стане вътре във вас. Щом човек почва да огрубява, той трябва да гали, да милва 3-я си пръст, да смекчи характера си. Изпейте сега „Мисли, право мисли" с ритъм, а не провлачено.

Щом въздухът е среда за нас, водата е условие. Но водата е по-гъста отколкото въздуха. Средата е всякога по-рядка, човек се движи в нея. Сега етерът е условие за нас, а когато етерът стане среда за нас, тогава ние ще се подигнем, духове ще станем, души, свободни души. На човека сега водата е условие, а въздухът среда. Рибата в дадения случай пие водата, както ние пием въздуха.

Галчо, днес е 12.06., а какво ще бъде на 12.07? Виждаш ли колко и какви ли не въпроси зададе Учителят днес! Но има и да мислим и хубаво върху тях. Имаш поздрав и от Кичето. И тя тук много учи и е много благодарна за това.

С.Б.Л.

Дерзай още! И вече ела си.

Твой съученик Аверуни.

* * *

8.10.1942 г., четвъртък.

Гюргенкой при брат Слави и Иринка и още 30 братя и сестри добри в Бога. Хоризонта ясен и С. Небето чисто. Времето тихо и топло, сухо. Слънцето изгря точно 7.25! Молитва и песен, и упражненията.

Мили и обичен Галчо,

С.Б.Л. Колко е хубав и силен живота. Всички съзнания пробудени и светли. Навсякъде само души, души. Онзи ден писах едно писмо на Ми, но не можах да го допиша, трябваше тутакси да заминем за едно село, та от нашето съдържание не можех нито дума да пиша. Пък не искам да остана без да пиша и на тебе. Колкото е възможно. Случай празен не остава.

Слушай Гале, какво се говори от Небето - Чий е този образ? Науката навсякъде говори едно. Любовта към Бога е велика наука! Ние живеем и се движим в Бога, но трябва сега да го възприемем в нас. - Господи, аз съм готов да изпълня сега Твоята Воля, тази велика Воля, Която движи всичко. Ако Господи съм намерила благодат пред Тебе в Името на Твоята Любов, Мъдрост и Истина нека почувствувам Твоята радост. При всяка връзка с Господа човек ще почувствува един Свещен Трепет и ще бъдете готови за всяка работа.

Мили Гале, при всичката ми усилена заетост, мен ми домъчня вече за вас. Колко велика е работата на ученика. Има и един свещен плач, казва Учителят. - Как да не съм знаел тази велика Истина! Понеже ви обичам, казва Учителят, ще ви прекарам през този свещен огън от 35 милиона градуси на Божествената топлина. Бог се проявява като множество у всички хора, а за да го познаем, трябва да го намерим като единство. Когато придобиеш Любовта, ти ще добиеш всичкото си имане, защото Любовта струва повече от всичкото имане. И чий е този образ, който се търси отвред? - Това е образът на Любовта и никой други? Гале, много съм отрупана от много добри приятели и пеем и приказваме, споделяме само хубави и възвишени слова. А трапези дълги и широки. Всички седим на земята. Пеем за Учителя, по масата големи филии, но нито една не е ЗОО грама, а повече и много повече, хубав бял домашен хляб и сирене и мед и гозби, които не се изяждат, а постоянно от невидими ръце се доливат, доливат, а дружината все яде и благодари на Господа. Пак трябва да прекъсна - викат ни за закуска и то качамак.

Поздрави Слънцето и сестрата в моята стая.

Савка

И поздрав от всички безброй приятели - все души и сърца.

* * *

Писмо на Тереза Керемидчиева

до Галилей Величков

14.01.1946 г.

Обични и добри Гале,

На 10.01. получих милото ти писмо. Каква радост бе то за мене. От както дойдох непрестанно мислих все това: Ах, сега вече няма да очаквам нещо от Изгрев, нали Савчето го няма вече, то редовно и често ми се обаждаше, когато отсъствувах от Изгрев, а сега уви! Голяма скръб преживявам. Но ето, пак милото Савче ми се обади чрез тебе. Щом прочетох писмото ти, струваше ми се, като че ли Савче ми се обади. И силно искам да вярвам, че е така. Точно по този маниер ми пишеше тя, както ти сега ми писа. Колко е милостив Господ!

Не може да си представиш, колко сърдечно се радвам за срещата ти с обичния ни Учител. Само искам да зная още нещо по-подробно по тази среща. То беше вечерта, във време на нашата работа, нали? Как схващаш ти, тук на земята ли беше тази среща или на едно друго поле? Доволна, предоволна съм, че Учителят одобри нашата работа. Аз с цялото си съществувание участвувам в тази работа. Според мене и според малките успехи, които имаме, тази работа ще се увенчае с успех. Само постоянство и усилена работа се иска от нас. Знаеш ли Гале, като че ли тия часове на нашето събиране са моите най-щастливи часове и с нетърпение очаквам понеделник вечер. Впрочем всяка вечер аз се намирам в колибката си на Изгрев и там винаги намирам приятелите си събрани. Пък не само вас намирам, но и невидимите си приятели ги срещам там. И да видиш, аз почти не поглеждам часовника си, а приятелите ми казват: „Време е, 7 часа е, ние сме вече тук". И хоп се намирам на стола си в стаичката си и почвам. Размишлението, съзерцанието, концентрацията стават много сполучливи. И са много, много приятни. Времето минава, не се забелязва как. На 7.01. имаше едно съвпадение. Ти имаше тази знаменита среща с добрия ни Учител, а аз във време на работа знаех, че Учителят е при нас. Може би щях и аз да имам една по-голяма опитност в тая вечер, но бях болна и като така не достатъчно активна. На 8.01. пак бях в размишление вечерта. Мисли за Учителя, за Савчето и за тебе. Схващам, че от тебе се иска много работа, но виждам, че скоро ще получиш нещо от невидимия свят. За това ще ти съдействува Савка чрез мене. Да знаеш, че тъй ще е! Пази само доброто си сърце. На Господа, на Учителят сърдца му трябват. Ти ще имаш, т.е. ще ти се разкрие една важна картина. Но едно ми се каза, съвършено сам не може да се работи, все трябва трима, т.е. двама и Христос (Учителят) третият. Ще имаме хубави успехи и хубави опитност Ето Савче ми е сега при мене и като че ли чувам да ми каже: „По-смели, по-смели, отсега ще видите чудеса и силата на нашия Учител!" Ние само по закона на Любовта трябва да действуваме, по тази любов, за която ни е говорил Учителят. Учителят е и ще бъде със своите ученици, които го любят и го слушат. О, Гале, няма по-хубаво нещо от това, да се движим по-пътя, който Учителят ни е начертал. Там има смисъл, там има живот.

Така продължавах още до много късно да мисля за нашата работа (то бе все още на 8.01.). Не зная защо, но често виждах и тебе със затворени очи в размишление. Тъй стана един часа, помолих се и си легнах. В тая нощ сънувах от тебе и то: Имаме една малка група от наши хора около нас. С тях имаме една работа. Видях и баща ти в тази група. След туй идеш ти към мене и ми даваш една грамадна риба, около 1,50 метър дълга. Видях и други малки риби. Голямата риба я земах от тебе. На края беше ни дадена една работа само за двама ни. Ти беше облечен в една много светяща мантия, моята беше подобна. На 11.01. сънувах Сика Динова имала нещо да ми даде от Учителя и на 12.01. сънувах Учителят и Савчето. Уреждаха едно молитвено събрание. Искам и ти да мислиш малко върху тия сънища.

Колкото за работата тука денем няма много време, но вечер работа и то повече се занимавам с работа върху себе си. Пиша и Савкините бележки. Сега Гале ще ти се моля щом ще имаш пак среща с Учителя да му каже ш и нещо за мене.

Добр и Гале, сега да слезна пак на земята. Ти пишеш, че времето било топло и може да стоиш в стаята без печка. Моля ти се запали си вечер или когато си в къщи печката, има въглища, недей седи в студеното. В топла стая е по-уютно и по-разположен човек. Тъй щото свободно пали печка без да му мислиш много. Нали това ще направиш?

Николай трябва вече да се е върнал и вярвам понеделниците ще идва. За Митко не зная. За Милка, жал ми е, тя е много слаба и разхожда последните си сили за болната си майка и двамата са нещастни. Милка трябва да я покрепим. Не бива да я оставиме. Тя няма никого в идейния й живот тя е самотна. Аз скоро ще й пиша едно писмо. Поздрави всички приятели от мен. На Боян бях изпратила едно писмо, но още не ми е отговорил. Питай го моля ти се само дали е получил писмото ми. На тебе и Милка също бях изпратила по една карта.

Тук предадох поздравите ти и разправих на ф. Сънят ти за него. Сега о, Гале, за днес край, дано да можеш да разбираш моето писмо, нали много грешки правя.

Пиши ми точния си адрес на работа, аз го забравих.

Поздравявам те с моите най-добри желания за тебе. Любов и радост.

Твоя сестра Тереза. *

* Тереза - Тереза Керемидчиева, рождена майка на Савка.

25 . ТЕМИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ШКОЛАТА НА УЧИТЕЛЯ**

1. Светлината, мярка в живота.

2. Отношението на положителните и отрицателните величини.

3. Ползата от добро четиво.

4. Думите на Мъдрия в безмълвие се слушат.

5. Не е добро да яде някой много мед.

6. Наказвай сина си, за да има надежда.

7. Отваряй устата си, съди праведно.

8. Страх от человек туря сет (примка).

9. Милостта на человека е чест нему.

10. Дето няма пророческо видение, модите се развалят.

11. Господ обличава, когото обича.

12. В благополучен ден весели се, а в злополучен ден бъди смотрелив (да гледа, да се оглежда).

13. Защо цъфтят цветовете?

14. Защо Господ създаде светлината?

15. В що седи силата на добрата мисъл?

16. Ако се съмняваш, принасяш ли полза на себе си?

**Ръкописът е с почерка на Савка Керемидчиева.

26 . РАБОТА НА УЧЕНИКА ВЪРХУ СТИХОВЕ НА БИБЛИЯТА *

1. Ефесяном гл. 2, ст. 7 -10 : Пътят е за страждующите.

2. Римляном гл. 12, ст. 12 : Истината за блуждающите.

3. Битие гл. 16, ст. 1 - 3 : Вярата утвърдява.

4. Галатяном гл. 4, ст. 5 - 6 : Любовта повдига.

5. Евангелие Иоанна гл. 14, ст. 9 -10 : Семето на Духа е постижението на живота.

6. Евангелие Иоанна гл. 16, ст. 1 - 4: Мъдростта просвещава.

7. Евангелие Матея гл. 10, ст. 7 - 9 : Истината озарява.

8. Второзаконие гл. 26, ст. 3 - 7: Правдата уравновесява.

9. Живот. Св. Йоанна гл. 17, ст. 3 - 5.

10. Истина. Св. Йона гл. 16, ст. 10.

11. Благост. I Петрово послание гл. 2, ст. 3.

12. Милосърдие. I Петрово послание гл. 3, ст. 8 ; Римляном гл. 12, ст. 1 ; Послание Юдино гл. 1, ст. 22 - 23; Послание Колосяном гл. 3, ст. 12.

13. Служение. Римляном гл. 12, ст. 2; I Петрово гл. 4, ст. 10 -11; Римляном гл. 12, ст. 11 ; Псалми 2, ст. 10.

14. Добродетел. I Петрово гл. 1, ст. 5 ; гл. 2, ст. 9.

15. Благоразумие. I Петрово гл. 1, ст. 6- 7.

16. Въздържание. I Петрово гл. 1, ст. 6 - 8.

17. Спасение. I Петрово гл. 1, ст. 5 ; гл. 1, ст. 9 -10 ; гл. 4, ст. 18 ; Йов гл.40, ст. 1 -14 ; Псалом 18, ст. 2.

18. Послушание. I Петрово гл. 1, ст. 22 ; Римляном гл. 6, ст. 16.

19. Новорождение. Св. Йоан гл. 3, ст. 5; I Петрово гл. 2, ст. 2.

20. Вяра. Евреем гл. 11 ; Йаков гл. 2, ст. 1 - 26; I Петрово гл. 1, ст. 5 - 7 ;

I Петрово гл. 2, ст. 6 - 7 ; Римляном гл. 10, ст. 8 ; I Коринтяном гл. 12, ст. 4 -10 ; Гарантяном гл. 3, ст. 23 ; Ефесяном гл. 3, ст. 16 -18 ; гл. 4, ст. 13.

21. Радост. Йаков гл. 1, ст. 2 ; I Йоан гл. 1, ст. 4 ; филипяном гл. 4, ст. 4, 8.

22. Мъдрост. Йаков гл. 3, ст. 17; Римляном гл. 8, ст. 5,10.

23. Чистота. Йаков гл. 4, ст. 8 ; I Петрово гл. 1, ст. 22 ; Йов гл. 28, ст. 1.

24. Усърдие. Йаков гл. 5, ст. 16; I Петрово гл. 4, ст. 7 ; II Петрово гл. 3, ст. 1 ; Римляном гл. 8, ст. 19 ; гл. 12, ст. 11.

25. Упование. Св. Матея гл. 27, ст. 44.

26. Възраждане. I Коринтяном гл. 3, ст. 6 - 7; гл. 15, ст. 36; Ефесяном гл. 2, ст. 1 ; I Петрово гл. 1, ст. 3 - 4, 23 - 24.

27. Освещение. Св. Йоан гл. 17, ст. 18.

28. Мир. I Петрово гл. 1, ст. 2; Римляном гл. 10, ст. 15; I Петрово гл. 5, ст. 14 ; Ефесяном гл. 6, ст. 12,19.

29. Благословение. I Петрово гл. 1, ст. 3; Римляном гл. 15, ст. 29 ; Йов гл. 42, ст. 12.

30. Надежда. I Петрово гл. 1, ст. 3, ст. 13 ; Римляном гл. 8, ст. 24 ; Псалом 16, ст. 1.

31. Смирение. Послание Яково гл. 4, ст. 6 - 7.

32. Приношение. Евреям гл. 5, ст. 1 -9.

33. Благодат. Йаков гл. 4, ст. 6 - 7; I Петрово гл. 1, ст. 10 ; гл. 1, ст. 13 -14;

гл. 2, ст. 2- 5 ; гл. 3, ст. 7-8 .

34. Прилежание. I Тимот. гл. 3, ст. 5 ; II Петрово гл. 1, ст. 5.

35. Покаяние. Евангелие Матея гл. 3, ст. 2; Римляном гл. 2, ст. 5.

36. Кротост. Йаков гл. 1, ст. 21 ; Йаков гл. 13, ст. 13; I Петрово гл. 3, ст. 4.

37. Благочестие. Йаков гл. 1, ст. 27 ; II Петрово гл. 1, ст. 3 ; гл. 2, ст. 9.

38. Обич. Послание Римляном гл. 12, ст. 10; I Коринтяном гл. 13, ст. 4, 9 ; Галантяном гл. 5, ст. 22.

39. Четива на отделни стихове. Софони, гл. 2, ст. 2; Битие, гл. 28, ст. 7; Филипяном, гл. 2, ст. 7; Исая, гл. 64, ст. 6; Св. Матея, гл. 13, ст. 4; Псалом 101, ст.

1 - 3, Евангелие Лука, гл. 10, ст. 10 -11; Йона, гл. 12, ст. 6 - 7; Притчи, гл. 6, ст. 1- 3; Песен на песните, ст. 4; Евангелие Йоанна, гл. 10, ст. 10; Еклесиаст, гл. 9, ст. 3, Притчи, гл. 10, ст. 9.

*Ръкописът е с почерка на Савка Керемидчиева.

27 . СПИСЪК НА МЛАДЕЖКИЯ И ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС *

I Братя

1. Филип Стоицев - стоматолог + музикант.

2. Георги Йорданов.

3. Панталей Карапетров.

4. Борис Николов.

5. Иван Атанасов (трубадура).

6. Филип Парасков Славов (певеца) - (Парасков) - чиновник.

7. Владо Николов (руснака).

8. Богомил Малджиев - чиновник.

9. Димитър Грива - музикант.

10. Неделчо Попов - оценител в държавната печатница.

11. Иван X. Иванов.

12. Никола Йорданов.

13. Йордан Андреев.

14. Цочо Диков (Ракитски) - пенсионер.

15. Никола Драгнев.

16. Величко Караманов - студент.

17. Драган Стоев.

18. Ганчо Генчев - инженер.

19. Тодор Маринчевски - певец.

20. Борис Димитров.

21. Генчо Алексиев.

22. Христо Цонзоров.

23. Васил Радев Гьорджев - телефонист.

24. Райчо...

25. Петър Грънчаров.

26. Костадин (Косьо) Камбирое.

27. Петър Камбуров.

28. Васил Иванов - художник.

29. Стефан Дивитаков.

30. Владимир Балючев.

31. Жельо Тонев - дърводелец.

32. Порфир Митков.

33. Иван... - каруцарят.

34. Борис Шаров - художник.

35. Жечо Панайотов.

36. Иван Данаилов.

37. Георги Събев.

38. Никола Золотович.

39. Никола Димов.

40. Найден Найденов - морякът.

41. Ангел Терзистоев.

42. Станимир Василев.

43. Кирилчо Казанлаклиев (син на Елена Казанклиева).

44. Тачо Симеонов - музикант.

45. Атанас Бакърджиев.

46. Атанас Щерев.

47. Георги Илиев.

48. Крум Няголов.

49. ... Стойчев.

50. Михаил Добрев.

51. Георги Константинов.

52. Стойо Чалпанов.

53. Стоян Георгиев Кунов - дърводелец.

54. Юрдан Т. Бобев - шофьор.

55. Георги Тахчиев - учител.

56. Георги Петров Сотиров - работник в книговезница.

57. Димитър Стоянов - словослагател.

58. Д-р Илиян Стратев - стажант лекар.

59. Васил Георгиев.

60. Тодор Стоименов - чиновник.

61. Димитър Звездински - чиновник.

62. Михаил Звездински - книговезец.

63. Боян Боев - учител.

64. Пеню Ганев - учител.

65. Кирил Михайлов Стоянов - словослагател.

66. Петър Н. Манев - чиновник в общината.

67. Илия Узунов - машинен техник.

68. Петър Пампоров.

69. Цеко Етупов.

70. Кръстьо Христов.

*Ръкописът е с почерка на Савка Керемидчиева.

(Забележка на Савка- 60 бяхме първите ученици, от които 10 си заминаха от този свят и 20 се ожениха.

1. Анна Димова.

II СЕСТРИ

2. Сийка Димова - чиновничка в БН Банка.

3. Анка Каназирова.

4. Радка Герова - плетачка.

5. Люба Радославова - домакиня.

6. Юрдана Писинова.

7. Севда Николова.

8. Петранка Лазарова.

9 Добринка...

10. Руска...

11. Мария Райкова.

12. Петра Коева.

13. Марийка Македонска.

14. Стоянка Илиева - хаджийката.

15. Митка Павлова.

16. Николинка Шарова.

17. Цветана Шарова.

18. Евгения Живкова (Коци).

19. Невенка Неделчева.

20. Стойка Христова.

21. Тодора Кръстева Стоянова - кандидат учителка.

22. Невена Велева.

23. София Попова.

24. Люба Аламандчева - чиновничка.

25. Милка Аламандчева - чиновничка.

26. Олга Славчева - учителка.

27. Надка Николова.

28. Анастасия Костова.

29. Николина Балтова.

30. Ташка Царева.

31. Надежда Кънова.

32. Аустинка...

33. ... Гинева.

34. ... Недкова.

35. Дядо Благовица

36. Анна Шишкова.

37. Магдалина...

38. Евангелина Симеонова.

39. Мария Тодорова.

40. ... Янкова.

41. Ричка...

42. А. Бахчеванова.

43. Иванка Койчева.

44. Дженка Боткова.

45. Мария Хр. Петрова - шуменката.

46. Ана Конярова.

47. Елена Бояджиева.

48. Мария Граблашева.

49. Ана Енчева.

50. ... Дойнова.

51. ... Секулова.

52. Найденка...

53. Мария Минчева - на Гради майка му.

54. ... Колчакова.

55. Величка Средногорска.

56. ... Ризова.

57. Донка Спиридонова.

56. Емилия Русева.

59. Гина Гумнерова.

60. Мария - захарната.

61. Нешка Анева.

62. Райна Дечева.

63. Божанка Желева.

64. Ганка Парлапанова - шивачката.

65. Мария Нешева.

66. Мария Златева.

67. Димитринка Антонова.

68. Надзор...

69. Куна Арнаудова.

70. Пенка Дуткова.

71. Зора Костова.

72. Радка Симеонова.

73. Соя Божкова.

74. Станка Гинева.

75. Мария Въжарова.

76. Савка Савова - шивачка.

77. Димитринка Атанасова.

78. Веселина (Веска) Козарева.

79. Василка Иванова - плетачка.

80. Здравка Григорова - домакиня.

81. Адела X. Ешкенази - чиновничка.

82. Анка Ив. Пехливанчева.

83. Мария Ив. Пончева,

84. Дарлинг Поспевска - артистка, цигуларка.

85. Весела Несторова - учителка.

86. Надя Колева Николова - шивачка.

87. Стефка Русева - шивачка.

88. Елена Щерева Андреева - учителка, стенографка.

89. Паша Петрова Теодорова - учителка, стенографка.

90. Савка Керемидчиева - стенографка.

91. Елена Хаджи Григорова - учителка.

92. Надя Цекова. ^

93. Ана Матеева.

94. Цветанка Щилянова.

Забележка: Списъкът е направен с почерка на Савка Керемидчиева с дата 11.IV. 1940 г., четвъртък, Изгрев.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...