Jump to content

ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ


Recommended Posts

ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ

В двойката Природата е изразила закона на поляризирането. Например материята е единият полюс, а Духът – другият. Между тия полюси се проявява животът.

“Деца на БОГА”, стр. 334; 103

Когато Слънцето почне да свети върху всички зародиши и същества на Земята, тази светлина, която у човека произвежда радост и веселие, у други произвежда омраза и злоба. Светлината, която у едни докарва разположение, прави други свирепи... Всяко същество приспособява храната, топлината и светлината съобразно със своето развитие и понятие. Тоя закон може да разберете, като опитате тия два противоположни свята. Не може да ви се обясни защо у хората съществува злото, защо те предпочитат омразата пред Любовта, лъжата пред Истината. Това не можем да обясним; много въпроси “защо” ще останат необяснени. Българската дума защо е една въпросителна, която подразбира “аз искам”. Защо трябва да искаме? Има един закон, който казва, че трябва да се стремим към напредък.

“Житното зърно”, стр. 23-24; 1

Във всички вас, които искате да разберете закона на подобието, действа законът на контрастите, и затова сте нещастни; трябва да излезете от закона на противоположностите и да влезете в закона на подобието, а законът на подобието е самоотричане. Да се самоотречеш, не значи да изгубиш живота си, ни най-малко; ще замениш само една служба с друга.

“Духът и плътта”, стр. 12; 2

Тази сутрин моята беседа ще бъде върху двата велики закона, които формулирам така: закон за противоположностите и закон на подобието. Това са закони, които можем да проверяваме всеки ден... Ако турите ръка на сърдцето си, ще забележите, че някой път то почва да бие по-бърже, и вие се уплашвате, докторът казва: “Тоя човек има сърдцебиене”. То е “прилив” на вашия организъм, който прилив се отразява върху сърдцето... Законът на “противоположностите” включва в себе си закона на “отлива”, а законът на “подобието” – закона на “прилива”... Единият закон на подобието е закон на Небето; другият закон – на противоположностите – това е законът на Земята, на органическия свят, на плътта... Не можем да примирим тия два закона; то е немислимо, защото те имат диаметрално противоположно движение – единият се движи напред, а другият назад.

“Духът и плътта”, стр. 3, 5, 6, 8; 2

Първият закон на живота е поляризирането... Вторият закон, по който върви развитието на живота, е слизането и възлизането. При слизането става смаляване, а при възлизането – разширяване, уголемяване.

“Отличителните черти на живота”, стр. 64; 20

Животът се изявява в противоположностите. Това е закон на Битието. Щом имаш противоречия, ти си в правия път.

“Пътят на възможностите”, стр. 132; 105

Когато се натъкне на положителните сили в себе си, човек трябва да изучава отрицателните сили вън от себе си. И обратно – натъкне ли се на отрицателното в себе си, той трябва да изучава положителните сили и тяхното действие.

“Действия на силите”, стр. 83; 91

Когато БОГ ни постави в света, Той постави известни условия; ние сме подписали задължително, че ще направим това или онова, но сега Му казваме: “Не Ти дължим нищо”. – Тъй ли? Аз ще приложа закона върху тебе, ще приложа закона за противоположностите. Ти биеш някого, и той ще те бие; ти го обичаш, и той ще те обича, сиреч, каквото правиш, такова ще ти правят. Тия два закона владеят и действат на Земята. Подобното с подобно всякога се отблъсват... Тъй че, в света може да има само Добро или зло. Две злини не могат да се търпят на едно място, следователно, и две добрини не могат да стоят на едно място... Доброто има стремление към злото, а злото – към Доброто; затуй именно онзи, който иска да живее на Земята, непременно трябва да има за приятели лоши хора, па и лошите трябва да имат за приятели и добри хора. На Небето законът е друг, но на Земята е тъй. Онзи, който иска да се събира с добри хора, с хора като себе си, всякога ще има нещастие. Защо? Защото трябва да има обмяна.

“Духът и плътта”, стр. 11; 2

Аз ви говоря за един основен закон: “Никой не може да измени това основание, което Христос е турил”. Това основание е, че ние се намираме под властта на един закон, под една основа на Добро и зло.

“Новото основание”, стр. 28; 2

Злото е една необходимост при сегашните условия на живота, и Доброто е друга необходимост за растенето на човека. Следователно ние се намираме при две необходимости – на едно зло и на едно Добро, които служат за развоя на сегашната наша еволюция или за развиването на сегашната наша душа.

“Плевелите и пшеницата”, стр. 28; 14

Ние насърчаваме Доброто, а не ограничаваме злото. От злото ние не се интересуваме. Когато някой върши престъпление, това ни най-малко не ни интересува. Когато някой върши Добро, това ни интересува. Ние се интересуваме от учения човек, а не от невежия. Същият закон срещаме и в Природата, както и в отношенията на БОГА към хората.

“Момчето ми”, стр. 135; 76

Доброто обединява, а не разединява. Доброто привлича нещата, а не ги отблъсква. Когато казваме, че двама добри хора се отблъскват, това става не по силата на Доброто, но по закона на привличане на разнородни полюси, а отблъскване на еднородни. Само като еднородни полюси, добрите хора се отблъскват, но не и като разединяващи се сили.

“Дисонанси в живота”, стр. 40; 83

Няма Добро в света, което да не роди една мисъл отрицателна.

“Божественото съвършенство”, стр. 12; 27

Злото трябва да се сгъстява, но не и да се разширява.

“Изтълкувай ни тази притча”, стр. 173; 11

Злото увеличава злото, Доброто увеличава Доброто, Любовта увеличава Любовта. Това са закони, които действат, както в Природата, така и в живота. В Любовта ще се разширявате и нагоре ще се качвате; в безлюбието ще се смалявате и надолу ще слизате. Единственото нещо, което може да ви избави от злото, е Любовта. Ще живеете разумно и ще знаете, че Любовта царува навсякъде в света.

“Изтълкувай ни тази притча”, стр. 177; 11

Който не може да мрази, той не може и да обича. Законът е същ. Ти имаш само едната опорна точка, намери и другата, и като се съединят омразата и любовта, ще дадат необходимото в живота, ще ви дадат насоката в живота. Аз не ви препоръчвам да бъдете светии в обикновен смисъл на думата. Истински светия значи да можеш да владееш двата принципа на живота тъй, че да ги употребиш за твоето повдигане.

“Новото основание”, стр. 41; 2

Омразата и обичта, това са двете страни на Любовта. Туй е закон на поляризиране. Любовта не може да се прояви по един и същ начин.

“Ще бъде жив”, стр. 21; 46

Само положителните качества повдигат човека. Следователно, дойде ли човек до някоя отрицателна черта на своя характер, той, като разумно същество, трябва веднага да я замести с някоя положителна черта. Това е наука! Коя е положителната черта на завистта, на ревността? Любовта. Например, ако вие обичате някое лице, тази Любов ще събуди в друго лице ревност.

“Положителни и отрицателни сили на живота”, стр. 61; 81

Законите, които регулират едното и другото състояние, състоянието на доволство и недоволство, са в хармония, защото в дадения момент вашето негативно състояние съответства на едно положително състояние на някой здрав. В даден момент, когато вие най-много страдате, друго някое същество, което има някаква връзка с вас, изпитва най-хубаво разположение на духа. Това е един закон, който съществува вътре в Природата.

“Старият книжник”, стр. 221, 222; 3

За да се привлекат две тела, те трябва да имат противоположни сили или стремежи помежду си. Значи в Природата съществуват два главни закона на привличане и отблъскване. Тези два закона са причина от една страна за спор между хората, а от друга – за споразумяване и съгласие.

“Ранните лъчи”, стр. 61; 52

Казвам: можеш да привлечеш едно тяло, само след като си го отблъснал. Привличане без отблъскване не съществува.

“БОГ е говорил”, стр. 160; 6

Недоволните взаимно се отблъскват; доволните също се отблъскват. Обаче недоволен и доволен взаимно се привличат и образуват устойчиво съединение.

“Икономия на енергиите”, стр. 250; 113

Голямото всякога привлича малкото. Последствията от този закон – големите дават, малките вземат.

“Разнообразието в живота”, стр. 160; 114

Щом се проектира във вас една добра мисъл, непременно ще се проектира и едно обратно движение... Силите в Природата всякога се балансират. Ако започнете с положителното, после ще се прояви отрицателното; ако пък започнете с отрицателното, първо ще се прояви то, а после положителното. Ако започнете с Божественото, пак същото нещо – първо ще се яви Божественото, а после човешкото. И обратното.

“Движение на енергиите. Закон за поляризиране”, стр. 20-21, 28; 26

Щом дойдем до съзнанието, ние се натъкваме на закона на поляризирането. Това показва, че всяка проява на съзнанието има две страни, две противоположни посоки – възходяща и низходяща.

“Проява на съзнанието”, стр. 213; 20

Като се натъкнете на известно противоречие, на известно противодействие, ще знаете, че то се определя от следния закон: На всяка акция отговаря реакция, на всяко действие – противодействие. Следователно между две злини, между две нещастия, или между две противоречия, всякога се ражда една добрина. Между две добрини пък се ражда една злина.

“Самоопределение”, стр. 191; 20

Лекарите знаят, че в човешкия организъм има запас от жизнена сила, която понякога е инертна и не може да се използва. За тази цел те дават на болния известна доза отрова като лекарство. Понеже организмът не търпи чужди вещества в себе си, той започва да се бори, за да изхвърли отровата навън. В тази борба, именно, в организма се събужда скритата енергия и той започва усилено да функционира... Този закон се отнася не само към физическия, но и към психическия живот на човека. За да накарате човека на работа, създайте в него две противоположни мисли. Хората работят, движат се, проявяват активност, благодарение на този закон.

“Добри навици”, стр. 14-15; 21

Не могат да се възприемат изведнъж два противоположни образа в Природата, защото, ако единият образ е хармоничен, другият ще бъде дисхармоничен. Но това произтича от факта, че в самия живот има две велики течения.

“След три дни”, стр. 114; 24

Решете се да живеете благочестив живот, веднага всички дяволи ще дойдат отгоре ви. То е закон. Това ще се предизвика, няма какво да се сърдите. Щом решите да живеете добродетелен живот, ще предизвикате противното – омразата. Искаш да живееш с Истината, ще дойде лъжата. Ще знаете, щом дойде противоположното, значи у вас мисълта се е събудила.

“Правилни отношения”, стр. 8-9; 22

Всяка мисъл трябва да се тури в действие. На действието обаче отговаря противодействие.

“Силата на движенията”, стр. 373; 69

Според закона на поляризирането, каквито са мислите на човека, такива ще бъдат и неговите желания. И обратно, каквито са желанията му, такива ще бъдат и неговите мисли.

“Постоянни и непостоянни величини”, стр. 39; 72

Всяка мисъл, колкото проста да е, която носи мир на човешкото сърдце е за предпочитане пред всички онези големи мисли, които внасят в нас безпокойствие.

“Човешките и Божествените порядки в живота”, стр. 102; 122

В ума винаги се пораждат две мисли, а в сърдцето – две чувства. Това са полюси, между които човек се движи. Интелигентността и разумността са други два полюса на човешкия живот. Чрез интелигентността си човек се свързва с животинския свят, а чрез разумността – с ангелския свят.

“Отношение между числата”, стр. 29; 73

Да допуснем сега, че имаме една личност, с деятелност на своя живот, равна на CD и друга личност, с деятелност равна на CN. От това именно се явява и различието между хората. Всички хора в безграничното пространство не са излезли през един и същ момент на Битието. В единия случай деятелността на Безграничното е била активна, а в другия е била пасивна. Следователно всеки човек, който се е родил в едно пасивно състояние на Безграничното, коренно се различава от онзи, който се е родил в момент, когато Безграничното е било в активно състояние. Онези, у които този радиус се продължава и излиза из сферата на своята деятелност, имат опасност да правят повече погрешки, т.е. те са свободни да излизат от центъра С и да описват друга окръжност, с радиус DN. Те се стремят да бъдат тъй големи, както първия център. Представете си сега, че целият кръг А е покрит с такива центрове, които зависят от първото същество. Туй същество ще продължи радиусите наполовина. Половината от тези радиуси ще бъдат продължени до точката О, а после до точката N, а половината ще бъдат в нормално състояние. Този закон сега действа и във вас.

“Абсолютна справедливост”, стр. 10-11; 36

В математиката има един закон: Две неща в един и същ момент не могат да бъдат неверни. Щом едното е невярно, значи другото е вярно. Ако вие сте на правата страна, аз съм на кривата. Ако вие сте на кривата страна, аз съм на правата. Има такъв закон и в него няма никакво изключение.

“Моето Царство”, стр. 14; 30

За да дойде положителното в живота, човек неизбежно ще мине през отрицателното. Колкото да се пази човек, все ще мине през закона на контрастите: Ако един момент е щастлив, на другия ще бъде нещастен.

“Закон на отношения”, стр. 159; 74

Според закона на контрастите, всяка мъчнотия, всяка болка се лекува с нещо противоположно на нея.

“Насока на живота”, стр. 71; 72

Стремежите на две положителни числа създават едно отрицателно. Следователно две добродетели създават една скръб. Радостите в живота са повече, отколкото скърбите. С единица са повече. Същият закон е и за добродетелите, и те са повече. Винаги са повече добродетелите.

“Съгласуване”, стр. 156; 148

Всичките състояния, които може да прекарате през деня, са всъщност само две – положително състояние на радост и отрицателно състояние на скръб. Скръбта ви може да бъде интензивна и радостта ви ще бъде интензивна. Скръбта ви може да бъде средна и радостта ви ще бъде средна. Каквато е скръбта, такава е и радостта; каквато е радостта, такава е скръбта. Това е закон – нищо повече. Който много скърби, много се радва; който малко скърби, малко се радва. И едното е вярно, и другото е вярно. Който много се учи, много харчи; който много харчи, много се учи.

“Значение на изслушването”, стр. 31-32; 36

Природата винаги туря един контраст. Трябва да знаете закона на контрастите. Щом дойде една радост, трябва да знаете, че тази радост е спрегната с нещо. Всяка радост носи след себе си скръб. Всяка скръб носи на гърба си радостта.

“Законът на контраста”, стр. 510; 150

Всяко творчество изисква някаква жертва. По-добре е да се поляризират нещата, но животът да се осмисли, отколкото да цари навсякъде мъртвило и мрак. За да се роди някаква идея, в ума на човека трябва да стане някакво раздвояване. Човек ще даде нещо от себе си, но в замяна на това ще спечели нещо друго. Казвате: “И питата да бъде цяла, и стомахът – сит”. Не, за да бъде стомахът сит, питата непременно трябва да пострада. Като прилагате този закон в живота си, вие ще видите какво представя поляризирането и защо съществува в света.

“Влияние на светлината и тъмнината”, стр. 12; 40

Законът на антиподите е такъв, че ако единият полюс е активен, другият е пасивен; ако единият създава, другият твори; ако единият воюва, другият е в мир. В този закон действат контрастите. Следователно, ако човек иска да побеждава, да се справи с мъчнотиите в живота си, като антипод на себе си, той трябва да постави Божественото, Разумното начало.

“Знайно и незнайно”, стр. 283; 72

Вие трябва да знаете, че на физическия свят има два полюса.

“Фазите на живота”, стр. 10; 36

Две нещастия едно след друго не идат; и две добрини една след друга не идат. След нещастието иде радост, а след радостта – скръб. Това е резултат на двата свята в живота – нисшият и Висшият.

“Важността на черния дроб”, стр. 42; 141

Човек в даден случай може да бъде и мъж, и жена. Поляризира се... И децата се раждат по същия закон: Едни се раждат на единия полюс – момичетата, други се раждат на другия полюс – момчетата. Тогава едни стават господари, други – слуги. Същият закон функционира навсякъде.

“В последното време”, стр. 206; 96

Мъжкото сърдце е мярка за дълбочината на женското сърдце. Чрез мъжа се определя характера на женското сърдце. Ако жената е сухичка, тя ще си избере малко пълничък мъж. Ако тя е пълничка, ще си избере малко деликатен, височък мъж. Ако чувствата на някоя жена са силно развити, тя трябва да си избере мъж със силно развит ум. Законът за контрастите се проявява навсякъде в живота.

“Иди повикай мъжа си!”, стр. 63; 49

Жената разбира условията, при които мъжът се укротява. С една дума само жената може да укроти мъжа. И обратно – с една дума само мъжът може да укроти жената. Законът е такъв. Ако мъжът и жената разбират този закон, отношенията между тях ще бъдат правилни. Ако не разбират този закон, те винаги ще се разправят по обикновен начин – с грубости, насилие и бой.

“Отношения на простите истини към човека”, стр. 8; 54

За да бъдат двама души приятели, ако са мъже, единият трябва да върви по мъжка линия, а другият – по женска. Ако са сестри – пак същият закон.

“Психически наслоявания. Закон за примирение”, стр. 202; 26

Каже ли някой, че не иска да бъде слуга, това подразбира, че не иска да бъде господар; и обратно – щом не иска да бъде господар, няма да бъде и слуга. Ако иска да бъде господар, непременно ще бъде и слуга. Искам да бъда богат. Щом искаш да бъдеш богат, ще бъдеш и сиромах. Богатството влече след себе си сиромашията, а сиромашията влече след себе си богатството. Това е закон на контрасти, на противоположности.

“Дванадесетте племена”, стр. 79; 62

Казваш: “Мрази ме този човек”. Как е възможно едно същество, обиколено от десет хиляди съзнания, да ви мрази! Според закона за поляризирането това е немислимо. От десет хиляди същества, половината са отрицателни, т.е. не ви обичат; другата половина са положителни, т.е. те ви обичат.

“Обич и знание”, стр. 248; 89

На всяка права реакция отговаря една обратна. В този смисъл, ако не живее разумно, човек се намира пред опасността да изгуби добрите условия.

“Проява, връзка и причина”, стр. 248; 86

Човек не може да бъде благоразумен, докато не мине през богатството и сиромашията. Тъй щото, ако мъжът е богат, а майката – бедна, ражда се благоразумието. Ако бащата и майката бяха богати, никакво дете не можеше да се роди. Според този закон, ако мъжът и жената са еднакво дебели, с еднакъв темперамент, те не могат да родят никакво дете.

“Побеждавайте злото”, стр. 153; 79

Ако се обърнем към музиката, ще видим, че там има силни тонове, има и меки тонове. Всякога след силен тон иде мек тон. Същото нещо е и в Природата.

“Съвместими отношения”, стр. 56-57; 36

Всеки, който не може да носи и богатството, и сиромашията на гърба си, той не е силен човек. Приеме ли човек богатството, той трябва да приеме и сиромашията. Приеме ли сиромашията, той трябва да приеме и богатството. Приеме ли знанието, ще приеме и невежеството. Приеме ли невежеството, ще приеме и знанието. Приеме ли Доброто, ще приеме и злото. Приеме ли злото, ще приеме и Доброто. Тия неща вървят паралелно.

“Духовното у човека”, стр. 197; 81

От състоянието на човека зависи: ако е беден, ще се качва по високите върхове; ако е богат, ще слиза в долините.

“Смени в Природата”, стр. 223; 82

Едно от качествата на живота, което се развива на нашата Земя, е животът на противоречията. И всеки странник, който иде в живота, отдето и да е той, все ще се намери в това противоречие. Противоречията съществуват навсякъде.

“Душата ми е отегчена от живота”, стр. 5; 95

Две същества едновременно нито почиват, нито работят: ако едното почива, другото работи. Този закон се отнася и до частите на човешкото тяло.

“Причини за несполуки”, стр. 318; 93

Когато се казва, че някои хора са тъмни личности, това показва, че те поглъщат светлина, т.е. те знаят само да взимат. Светли личности са ония хора, които постоянно изпущат светлина, т.е. те непрекъснато дават. Този закон е психологически верен.

“Изново”, стр. 117; 95

Ако вие наредите човешката азбука според великия Божествен закон, според който тя действително е наредена, като следват знаците плюс и минус, плюс и минус, после минус и плюс, минус и плюс, да дадете на всяка буква нейното определено място, вие ще имате един процес... Ако дясната страна на челото има плюс, а лявата има минус, вие имате един правилен процес. Ако дясната страна на скулите има минус, а лявата – плюс, пак ще имате правилен процес. И най-после, ако дясната страна на брадичката има плюс, а лявата – минус, вие пак ще имате правилен процес. Плюс и минус, плюс и минус, това е един естествен ход на нещата.

“Наклали огън”, стр. 292, 293; 96

Ако отидете на Северния полюс, ще видите, че там има 6 месеца ден и 6 месеца нощ. Ако се местите от Северния към Южния полюс и обратно, ще имате постоянен ден. Ако не разбирате законите, ще останете на Северния полюс, дето ще носите последствията на дългата нощ. Тъй щото, когато се казва, че трябва да бъдеш добър, това показва, че трябва да се пренесеш от Северния полюс към Южния. Ако ти кажа, че трябва да бъдеш истинолюбив, това показва, че трябва да се пренесеш от Южния полюс в Северния.

“Двама или трима”, стр. 216-217; 87

Когато престане да работи дясната ръка, в лявата ръка се явява желание да се движи. Там, дето мисълта не може да постигне някои работи, явяват се чувствата. Там, дето чувствата не могат да направят нещо, иде мисълта. Защо са двете ръце? Да си помагат. Защо са двете уши? Да си помагат. Защо са двете очи? Да си помагат. Та, ако вие разбирате закона на двете, отношение е то.

“Първата дума”, стр. 307; 138

Ако двама светии се съберат на едно място, те ще се скарат, също така и двама лекари, и двама свещеници, ако не знаят законите на живота, пак ще се скарат. Кои са свещениците? Мъжът и жената. Те са свещениците. И единият, и другият служат. Тук вече имаме закона на поляризацията. Полярност, двойственост има в Природата.

“Пътят на човешкото развитие”, стр. 39; 151

В Природата има една вътрешна нишка, която прекарва добрите и лошите черти на цялото Битие. Този закон съществува и във всеки човек.

“Виделината и тъмнината”, стр. 377; 140

Като дойде добрият дядо, ще повикате лошата баба и ще ги примирите в себе си. Като дойде добрата баба, ще повикате лошия дядо и ще ги примирите. Това са закони. Вие ще повикате добрия дядо и добрата баба – такива работи да не стават. Двама добри хора човека добър не може да го направят.

“Истинно, честно и справедливо”, стр. 191; 185

В Природата съществува едно различие, като една необходимост при органическото развитие на хората. Съвременното човечество трябва да научи закона на това противоречие. Това противоречие докато не се разбере, не може да има прогрес.

“Приемете Духа”, стр. 300; 121

Умният гълта глупавия; Любовта гълта безлюбието; радостта гълта страданието. Ако нямаше страдание, радостта щеше да умре гладна.

“Сенки на Битието”, стр. 229; 104

Отрицателното съществува в мислите, в чувствата. Отрицателното и положителното съществува в постъпките.

“Ще ви бъде”, стр. 300; 171

В едно здравословно състояние трябва да имате два минуса с един плюс. В Природата съществува този закон.

“Прилежание”, стр. 83; 178

Има един закон на контрастите, според който, това, което има начало, няма никакъв край; и това, което има край, няма никакво начало. Разбирайте това, както искате.

“Светите Твои градове”, стр. 532; 125

Та най-първо трябва да се образува една хармонична атмосфера. Защото, когато започнете да пречиствате една стая, ако е много отоплена и отворите прозорците, веднага ще се образува едно течение. И в Природата е същият закон: Образуват се две течения – топлото отива нагоре, студеното надолу. Ако няма във вас две течения, не може да се образува движение.

“Ценностите в живота”, стр. 34-35; 151

Ако този свят, физическия, не разбирате както трябва, като влезете в другия свят, ще срещнете други препятствия. Законът е един и същ. Вие и там, като влезете, ще намерите един свят, който е създаден по подобие на земния живот.

“Верният в малкото”, стр. 285; 96

Някои жени перат 4-5 часа с топла или гореща вода и като изплакват дрехите, ще ги изкара със студена вода. Това е най-голямото зло... Не туряйте след топлата вода студена... Когато човек минава от едно любовно състояние в едно състояние на омраза, имате същия закон. Любовното състояние е топло, а състоянието на омраза е студено.

“Добри певци”, стр. 280; 179

Всички нещастия в света произтичат от тъмнината. Всички блага в света произтичат от светлината. Всичката Любов в света произтича от огъня. Всичката омраза в света произтича от студа.

“Кротките ще наследят Земята”, стр. 106; 134

Ние искаме да бъдем щастливи, никой не иска да бъде нещастен. Обаче, без да искаш да бъдеш нещастен, ти, който искаш да бъдеш щастлив, ще намериш своето нещастие. Тогава по закона на контрастите, ако търсим щастието, ще намерим своето нещастие. Да обърнем другото – да търсим нещастието, за да намерим щастието.

“Трите зова”, стр. 7; 185

Животът на силния се осмисля само при живота на слабия. Животът на слабия се осмисля само при живота на силния. Животът на невежия се осмисля само при живота на учения, на гениалния, на светията. И животът на гения, на светията се осмисля при невежия. Такъв е законът... Като дойдеш, спри там. Това е философията на живота, с която можеш да работиш.

“Стара и нова българска песен”, стр. 272; 138

Законът на поляризирането е обяснен от Учителя придружен с чертеж в лекцията

“Устойчиви величини”, стр. 141, 142, 143; 54

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...