Jump to content

3. ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ


Recommended Posts

3. ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ[1]

(От 38 полк, починал на 11 ноември 1912 г.)

Роден на 20 декември 1881 г. в с. Сеславци (Софийско). Свършил Софийската мъжка гимназия и клона от Военното на Н. В. Училище при Школата за зап. подпоручици в Княжево. Последният свършил през 1908 г. и бил произведен на 17-и февруари с. г. в първи офицерски чин и назначен на служба в 25 п. Драгомански полк, дето го заварила и мобилизацията. При обявяването на последната бил назначен в 38 п. Полк за командир на 14-а рота. Произведен в чин поручик на 19-и февруари 1911 г. След завършване на гимназиалното си образование, учителствувал две години в с. Петрич (Сафийско), след което напуснал учителството и се посветил на военна кариера, която повече подхождала на живия му темперамент и войнствения му дух.
Вземал е живо участие в боевете в боевете при Люле-Бургас у Чаталджа и се е държал най-самоотвержено и юначно. Провидението, обаче, било отредило, щото този неустрашим войн, който остана незасегнат от неприятелски куршум в цел ред сражения, да бъде покосен от грозната епидемия. На 8-и ноември той заболял от холера и на 11-и същи починал в с. Фенер, дето бил погребан в специалните военни гробища, край селото. На гроба му е поставен железен кръст с надпис.
Поручик Грозданов е бил офицер крайно енергичен, разумен, скромен, съвестен, с тих, благ и весел характер, отличен другар и началник, строго изпълнителен силно предан на служебния си и отечествен дълг, заради които качества е бил горещо обичан от другарите и подчинените си и високо ценен от началниците си.
Покойният е оставил жена и едно дете - момиче.
----------------------
[1]
Бележка на съставителя:
Баща на Лалка и Димитър Грозданови
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...