Jump to content

СВЕТЛИНАТА И ТОПЛИНАТА


Recommended Posts

СВЕТЛИНАТА И ТОПЛИНАТА

В Природата съществува един закон, според който, ако човек не е в съгласие с нейните велики закони, светлината ще се докосне до него, без да може той да възприеме нещо от нея, и ще се върне назад. И след това той трябва да чака месеци или години отново да го посети светлината при същото положение, в което някога се е намирал, да вземе нещо от него и да му даде нещо ново.

“Блажени са очите и ушите”, стр. 197; 78

Щом се подпуши светлината, като срещнете и най-малкото препятствие, ще почувствате вътрешна тъмнина. Туй трябва да го знаете! Стане ли някакво подпушване във вас, срещнали сте някакво препятствие.

“Подпушване на светлината”, стр. 97; 38

Светлината се проявява чрез човешкия ум, а топлината – чрез човешкото сърдце. Светлината е във връзка с Мъдростта, а топлината – с Любовта.

“Двете полушария”, стр. 200; 139

Законите на топлината са свързани с магнетизма, който е причина за здравето на човека.

“Мажорни и минорни гами”, стр. 113; 192

В Божествения свят външната и вътрешната светлина идат едновременно, а не като на Земята. Тук законът е друг: Когато отвън иде светлина, вътре няма; когато вътре има светлина, отвън няма.

“Степени на Любовта”, стр. 44; 142

Светлината на телата се увеличава или намалява в зависимост от квадрата на разстоянието. Обаче от какво зависи това намаляване или увеличаване на светлината, не е обяснено. Значи може да се предполага, че слънчевата светлина среща съпротивления в пространството, вследствие на което трептенията ¢ се намаляват. Освен това забелязано е, че всички хора не възприемат еднакво светлината. Това се дължи вероятно на различното устройство на мозъчните клетки.

“Проява на музиката в съзнанието”, стр. 42; 55

Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие се определят от степента на живата светлина в човека.

“Великото и красивото”, стр. 7; 64

Ще възприемаш правилно светлината... Ще приемаш светлината с едното око, ще я изпращаш навън чрез другото.

“Живот, мисъл и воля”, стр. 118, 119; 105

Зрението е един сложен процес. Когато светлината влиза през очите в човешкия мозък и създава мисълта, едновременно с това мисли и цялата Природа... Когато аз виждам тази светлина, зная, че едновременно с мен и всички планети като Слънцето, Луната и останалите, както и всички същества по цялата Вселена виждат светлината по един и същ закон. Законите за възприемането на светлината са едни и същи.

“Наклали огън”, стр. 296; 96

Като ме слушате, вие искате да ви покажа правия път за Небето. За да ви покажа пътя, аз трябва да тръгна, и вие подир мене. Такъв е законът на светлината. Като тръгнеш след нея, тя ще ти покаже пътя.

“Постоянна благодарност”, стр. 302; 89

Светлината е първокласна необходимост за живота. Ако съвременните хора биха изучили този велик закон, те трябваше да избират ниви, огрени цял ден от Слънцето и да ги посяват с пшеница. Пшеницата трябва да се жъне в специфично за нея време. Не трябва да се чака съвършено да узрее, че да презрее... Закон е: Ако светлината, която влиза в твоите очи не можеш да я поляризираш, да схванеш нейната цена, да възприемеш нещо от нея, да я разбереш, тя няма да ти принесе полза.

“Добро и човещина”, стр. 246-247, 248; 109

Ако има знания, човек се разширява от живата топлина; ако няма знания, топлината го стопява. Който знае законите на топлината, той се освобождава от греха и от смъртта. Живата светлина също има две качества: от една страна осветява пътя на човека, а от друга – го ослепява.

“Аз и Отец едно сме”, стр. 196; 80

Само онзи може да намери и познае Истината, който разполага със съответен инструмент, чрез който може да я открива. Станете ли сутрин от сън, вземете този инструмент и измерете вътрешната си топлина. Ако забележите най-малкото понижаване на топлината, ще знаете, че има нещо неправилно във вас, което ще хвърли сянка върху вашето верую, върху вашите възгледи за живота. Следователно, за да не изпадате в песимизъм, направете всичко възможно, да повдигнете топлината си. Нормалната топлина ще нормализира живота ви.

“Преди Аврама”, стр. 353; 80

Вие всякога се стремите да забележите един предмет, да забележите външните му очертания в една мека светлина. Тогава у вас има напрежение. И тоя закон е хубав: Там, дето има напрежение, да гледате е по-добре, отколкото да си свивате очите и да се оттегляте от силната светлина. Силната светлина винаги образува противоположна реакция.

“Мисъл, сила и Любов”, стр. 374; 130

За да придобиеш белия цвят, трябва да разбираш законите на цветовете: на червения, портокаления, жълтия, зеления, ясносиния, тъмносиния и виолетовия. Следователно, за да усилиш мисълта, трябва да ¢ придадеш известен цвят. Цветовете носят сила в себе си.

“Организиране на вътрешния човек”, стр. 161; 117

Червеният цвят, за да бъде активен, Любовта е нужна. Трябва ви червеният цвят, понеже в него съществуват условията.

“Червеният цвят”, стр. 374; 186

Днес в медицината се употребява лекуване с краски – т.нар. хромотерапия. Обаче тук важи един окултен закон, че при лекуване умствените краски действат по-силно от физическите.

“Краските”, стр. 261; 198

Музиката е построена по законите на светлината.

“Божественото огледало. Трите области”, стр. 284; 136

Ако си много твърд в себе си и дойде песента, ако се противиш, тогава се образува триене, образува се топлина. Там, дето има голяма топлина в света, показва, че има голям безпорядък на нещата.

Основната мисъл”, стр. 176; 166

От астрологическо гледище, който иска да се избави от болестите, той трябва да познава влиянието на първия ден. Който иска да се освободи от всички болезнени състояния, той трябва да разбира законите на светлината.

“По образ и подобие”, стр. 4-5; 146

Тъмнината дръжте отвън, светлината дръжте отвътре. Топлината дръжте отвътре, студа дръжте отвън.

“В начало бе Словото”, стр. 134; 170

Външната светлина е само едно от условията за развиване на човека, но тя не е в състояние да го освободи. Въз основа на същия закон виждаме, че всички хора, праведни и грешни, учени и прости, се движат във външната тъмнина, но всички хора не са ограничени. Външната тъмнина е само едно от условията за почивка. Вътрешната тъмнина, обаче, ограничава човека.

“Под слънчеви лъчи”, стр. 356; 152

Когато се увеличава топлината, намалява се светлината. Когато се увеличава светлината, намалява се топлината.

“Самовъзпитание и самообразование”, стр. 127; 174

Човек не може да мисли, ако не е запознат със законите на светлината. Вътрешно човек трябва да има едно вътрешно чувство на възприятие. Отпосле той ще изучава външно какво представя светлината.

“Каквото попросите”, стр. 499; 162

Ученикът трябва да държи главата си в изправно положение. А пък изправното положение на главата във всеки един момент не може да се спазва без светлина. Това е закон. После, той трябва да държи в изправно положение и своето сърдце, своите чувства. Той не може да държи сърдцето си в изправно положение без топлина.

“Източникът на радостта”, стр. 332; 164

Студът е процес на поглъщане, а топлината е процес на отделяне на светлина. Разумният човек знае законите, които регулират отношенията между поглъщането и отделянето на светлината. Тези два процеса – поглъщане и отделяне – стават едновременно у човека.

“Изново”, стр. 121; 95

Окултистите, които разбират законите, могат чрез топлината да въздействат на омразата, а чрез студа – на обичта. Белите маги в Бялата Окултна Школа употребяват топлината против омразата, а черните маги употребяват студа като противодействие на обичта. Белите маги употребяват топлината за усилване на обичта, а черните маги употребяват студа за усилване на омразата.

“Великата майка”, стр. 152; 203

Когато лъчите падат перпендикулярно, тогава е най-силен ударът, на другаде става отклонение на светлината.

“Опорна точка”, стр. 464; 150

Който има студени ръце трябва да хваща топли ръце; на когото ръцете са топли, да хваща студени. Трябва да има чрезмерно топлина, за да предаде излишната топлина на студените ръце и нему ще стане приятно.

“Отношение на ума и сърдцето”, стр. 161; 178

При 25 градуса под нулата да свириш хубаво, не може. Туй няма да го бъде. При 5, 10, 15 градуса топлина може да свириш. И при мисълта е същият закон. Когато човек е вкочанясъл, не може да мисли.

“Добро и зло”, стр. 214; 186

Вие като млади приложете следното правило в живота си: пазете ума си чрез светлината, сърдцето и душата си – чрез топлината, а тялото си - чрез чистотата! Чистотата е израз на съвършения живот.

“Чист и светъл!”, стр. 81; 205

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...