Jump to content

Recommended Posts

ХАРМОНИЯ

“Онова, което БОГ е съчетал, човек да го не разлъча”. За да запази тази връзка, човек трябва да е готов да приложи учението на Христа. Това значи да спазва закона на хармонията, известен под името закон на симпатията. Два закона действат в света: закон на симпатията и закон на антипатията, т.е. закон на хармонията и закон на дисхармонията. Когато се обичат, хората прилагат закона на симпатията, или на хармонията, живеят братски помежду си; когато не се обичат, те живеят по закона на антипатията или дисхармонията. В този закон съществува отблъскване, а в първия – привличане. Дето има хармонията, там е БОГ.

“БОГ е съчетал”, стр. 156-157; 4

“Туй, което БОГ е съчетал, човек да не го разлъча”. Това е законът, към който сега се връщате, за да турите съгласие между сърдцето, душата и ума си.

“Което е БОГ съчетал”, стр. 31; 203

Единственият най-хубав метод за работа е хармонията в света. Хармонията вече принадлежи към музикалния свят. Когато човек излезе от Небето, излезе по закона на хармонията. Висшите духове са излезли с хармония.

“Трите метода”, стр. 110; 188

Всички хора не могат да работят едновременно на едно и също място, в едно и също направление, а в различни полета. Туй различие, което е между вас, може да роди и дисхармония, и хармония – зависи от вас. Когато и двамата са сприхави, единият като каже нещо, другият трябва да го изслуша; единият като свири, другият трябва да слуша. Този е законът, който действа във физическия свят. Ако единият мълчи, другият оценява това чувство на търпение и ще се отплати в друго отношение.

“Многоценният бисер”, стр. 86-87; 2

Земята е направена съобразно със законите на Небето. Значи Земята е направена по законите на Небесния, на Божествения свят, в който има пълна хармония. Обаче Земята не е влязла още в тия закони, понеже сега се приготовлява. Тя още не е попаднала под законите на хармонията.

“Материална, реална и идеална Любов. Категории на Любовта”, стр. 155; 146

В музиката един тон, като се вземе неверен, ако е силен, нарушава цялата хармония. Ако е силен – изпъква. Всичко трябва да върви по закона на хармонията.

“Състояние и разположение”, стр. 204; 180

В едно общество като влезе един лош човек, един, който не може да пее правилно, нарушава цялата хармония. Достатъчно е една мисъл, едно чувство и една постъпка, да се наруши хармонията вътре във вашата мисъл. Законът е верен не само отвън, но и отвътре е верен.

“Реални величини”, стр. 231; 164

Коя е идеята? Да ви поведа към един общ знаменател, към един общ закон, на който почива и моят, и вашият живот. Да приведа в хармония известни ноти, това значи да ги приведа в известно отношение и да се допълват нотите... Животът е като в музиката. Каквато и нота и да сте, вие ще вземете разни точки.

“Даване-вземане”, стр. 432-433, 433; 122

Ако сте в една своя собствена гама, вие сте господар във вашия живот. Гама е това. Аз разбирам, при условията, при които вие сте господар, вие имате 11 гласа.

“Органически, духовни и умствени сили в човека”, стр. 158; 128

Когато влезете в Божествения живот, има ключ и според този ключ на Божествената хармония вие сте поставени на това петолиние... Вън от него може да създадете каквито искате обърквания, но на петолинието ще правите това, което ви каже Духът, т.е. капелмайсторът. Той ще ви мести, ще ви туря ту горе, ту долу, и ако Го слушате, ще минете през всички положения на този хармоничен закон.

“Влиянието на хармонията в живота”, стр. 208; 203

Като диша, човек трябва да възприема всяка вдишка спокойно, дълбоко, като спазва и при дишането законите на хармонията и мелодията.

“Закон на вярата”, стр. 144; 153

Най-малката Добродетел в света всякога образува хармония между всички хора.

“Най-малкото чувство”, стр. 72-73; 36

При всяко растение – различна почва. Вие не сте еднакви инструменти, еднакви струни. Ще се нагласите така, че да можете да работите в едно – да излиза една прекрасна хармония. И като почнете да свирите, който ви чуе, да му е приятно. И като почнете да свирите, ще научите този закон – ще се нагласяват вашите сърдца, вашите умове, вашата воля и ще свирите отлично.

“Венецът на живота”, стр. 11; 203

Разликата между човека и животните се заключава в това, че в музиката на животните има мелодия, а в тази на човека преобладава хармония... За да може животното да разбира човека, първо то трябва да научи и приложи в живота си закона на хармонията.

“Изново”, стр. 119; 95

Всички хора не разрешават едновременно един и същ въпрос, но всички стоят на един и същ път. Според закона на хармонията, едни вървят напред, а други – след тях. Но всеки си разрешава известна задача.

“Терцата в живота”, стр. 213; 113

Любовта и Мъдростта, т.е. сърдцето и умът, чрез които работят жените и мъжете, са методи, пътища, направления, по които те се движат, работят, за да постигнат идеалите на своята душа. Един ден мъжът и жената ще донесат придобитото пред своята душа и ще го оставят в наследство на своите деца, на бъдещото поколение. Този закон трябва да приложи човек и върху себе си. Той трябва да работи и с лявата, и с дясната страна на мозъка си, за да разпределя еднакво неговите енергии.

“Дванадесетте племена”, стр. 89; 62

Каква е първата форма на Любовта?... Първата форма подразбирам онази, която иде направо от Духа. А формата може да е минала в друг някой ум и по отражение от него, да е влязла във вашия ум. Някой човек люби и вие се заразявате, и вие любите, то е чрез отражение. Тази светлина, тази Любов, ако изгасне в онзи, и във вас ще изгасне... Според този закон, ето как не трябва да обичаш: на Земята, във физическия свят, не трябва да обичаш никое същество или предмет с всичкия си ум, с всичкото си сърдце, с всичката си душа и с всичката си сила, защото този, когото обичаш така, ако умре, и ти ще умреш. И затуй на физическото поле трябва да има постоянна дисхармония, за да живеят хората. И дето физическият свят може да съществува, то е именно затова. Благодарение, че има дисхармония, та вие живеете. При сегашните условия, ако вие турите хармония на физическото поле, всички хора ще измрат. Е, как ще си обясните това противоречие? Всички вие искате да турите във физическия свят хармония. Но в тази хармония вие ще се задушите. Казва Писанието: “Плът и кръв не могат да наследят Царството Божие”.

“Гладуват и жадуват”, стр. 449, 450; 14

Хармонията всякога произтича само от закона на Любовта.

“Правила на разумния живот”, стр. 69; 28

Щом изгубиш най-малкото равновесие на духа си, не можеш да работиш.

“Изпитвайте писанията”, стр. 228; 18

Божественият Дух слиза да работи в нас само тогава, когато сърдцето и умът работят правилно. Щом единият принцип се откаже да работи, Духът не слиза.

“Хармонична деятелност”, стр. 16; 36

За да влязат в работа, мислите и чувствата на човека трябва да бъдат в хармония. Няма ли единство между мислите и чувствата, те са подобни на брашнените частички.

“Задължително право”, стр. 279; 86

Като ученици, вие трябва да изучавате законите на хармонията, която се обуславя от правилните отношения между частите на материята. Ако частиците на материята, от които е съставен човешкият организъм, се намират в правилни отношения помежду си, всички негови органи ще бъдат хармонични.

“Правилни отношения”, стр. 111; 90

Не говорете нито за себе си, нито за близките си. Устата е създадена да приема чиста, здравословна храна, а не да изхвърля нечистата навън. Две врати има човек: от едната приема, от другата изхвърля. Ако от една и съща врата приема и изхвърля нещата, той е нарушил хармонията в своя организъм.

“Все що е писано”, стр. 9; 4

Да обединим нашето съзнание, сиреч да образуваме тази вътрешна хармония между ума и сърдцето, между духа и душата – да няма никакво пропукване.

“Разбиране и прилагане”, стр. 24; 7

Съпоставяйте мислите и чувствата си според законите на хармонията и не се страхувайте.

“Закон и принцип”, стр. 195; 86

За да се ползва от благата и условията на живота, за да се развива човек правилно, сърдцето и умът му трябва да бъдат в хармония. Не са ли в хармония, това показва, че между тях е влязло нещо чуждо. Докато се освободят от чуждия елемент, те не могат да работят заедно.

“Точност”, стр. 130-131; 86

У всинца ни трябва да има едно желание да извършим Волята Божия в света. Да създадем ония, красивите мисли, да създадем ония, красивите желания и красивите постъпки. То е вече законът на хармонията.

“Законът за Божествената хармония”, стр. 151; 172

Като влезете в умствения свят, за да придобиете някаква идея, не е нужно да прилагате насилието, чрез което да нарушите реда и порядъка в този свят. Достатъчно е да попаднете в тона на дадена идея, за да я възприемете. Приложите ли насилието, вие не сте готови за този свят. Същият закон се отнася и до света на чувствата, до духовния свят. Искате ли да постигнете някакво чувство, вие трябва да попаднете в линията на неговото движение, т.е. в неговия тон. Чувствата и мислите в човека растат, цъфтят, дават плод, както и растенията.

“Претръпване и притъпяване”, стр. 41; 86

Когато сте в дисхармония с мислите на хората, усещате тежение горе в главата; когато сте в дисхармония с тяхната Любов, усещате тежение в гърдите; а когато тая дисхармония е с техните желания, тежението ще усещате в стомаха.

“И гласът му се чува”, стр. 36; 208

Когато между мислите на един човек или между мислите на двама, или повече души има хармония, винаги се образува светлина. Щом хармонията между мислите се наруши, в ума на хората настава мрак, тъмнина.

“Хармонизиране на енергиите”, стр. 111; 20

Ако намерите двама души, които са съгласни в своите мисли, то ако им дадете да изпеят тона “до”, ще го вземат тъй чисто, че гласовете им ще се сливат. Ако двама души мислят еднакво, чувстват еднакво, действат еднакво, те ще вземат тона тъй правилно, че двата гласа ще се сливат. Ние казваме, че човек е трояк, т.е. има ум, сърдце и воля. Този закон може да приложим и тук. Ако има общо съгласие между ума, сърдцето и волята в някой човек, то вземе ли той този тон, пак трябва да стане същото сливане между сърдцето, ума и волята му.

“Най-щастливия ден”, стр. 6; 27

Ако между двама души има само една допирна точка, ще се яви противоречие; ако има две допирни точки, ще се яви разногласие; ако има три допирни точки, между тях ще се явят разумни, хармонични отношения. Следователно разумният живот се основава върху три допирни точки. И сега въз основа на същия закон, когато в едно семейство нямат деца, те имат само две допирни точки помежду си, значи те образуват права линия. Дойде ли детето, образува се триъгълник. Синът представлява Истината, той е връх в триъгълника. Бащата и майката виждат в мозъка на своето дете Истината и започват да разбират смисъла на живота.

“Сам с ума си”, стр. 56; 48

В живота вие трябва да имате тази вътрешна благодарност, да съзнавате, че във вас има сили още непроявени, неразкрити, и ако вие дружите с някои по-високо издигнати от вас братя, вие трябва да дойдете в такова съприкосновение с тях, че да се събудят във вас тия скрити сили. Затова, като идваме в съобщение един с друг, трябва да спазваме закона на хармонията, за да можем да придобием нещо; или, по-право, да получим нещо по-добро.

“Подпушване на светлината”, стр. 90-91; 38

Станете ли сутрин, между вас и живата Природа трябва да има съгласие. Туй трябва да бъде за вас един основен закон.

“29 август, събота”, стр. 55; 37

Там, дето силите са координирани, има взаимно подпомагане. Въз основа на този закон органите могат правилно да се развиват. Следователно искате ли да усилите един орган, вие трябва съзнателно да намалите или поне временно да спрете деятелността на друг някой. Това може да стане само там, дето силите са координирани.

“Координиране на силите”, стр. 134; 53

Ако двама души са в постоянна борба, за да бъде всеки самостоятелен, какво трябва да направят? Те трябва да се координират. Такъв е законът в горния свят.

“Доволството в живота”, стр. 288; 114

Кога човек се раздвоява? Когато не говори Истината. Ако знае Истината и не я казва, човек се раздвоява. Щом каже Истината, той се успокоява – раздвояването изчезва. Човек се раздвоява и когато изгуби нещо ценно. Щом намери изгубената вещ, той се успокоява. Колкото повече се приближавате до изгубения предмет, толкова повече се успокоявате. Дойдете ли близо до изгубеното, вие се успокоявате съвършено. Този закон е верен и по отношение на работата, която вършите.

“Органическа и неорганическа материя”, стр. 90; 83

В света противоречията ние ги създаваме. В Природата съществува една вечна хармония, вечно единство, ние го чувстваме... Та казвам: ако този закон на вечната хармония не съществуваше, ни един човек не би могъл да живее на Земята.

“В последното време”, стр. 197; 96

Законът за хармоничните и дисхармонични точки в Природата има отношение и към молитвата. Човек не може да се моли на всяко място.

“Свиване и разширяване”, стр. 273; 91

Молитвата е един начин за хармония. Човек трябва да се моли – да хармонира ума, сърдцето и тялото.

“Влюбване и Любов”, стр. 73; 164

Когато един човек се моли усърдно, с него заедно се молят всички хора, с които той е в хармония.

“Голяма радост и малка скръб”, стр. 151; 42

Правете опити да нареждате дадените думи, докато образувате от тях нещо хармонично. Ако ги наредите по законите на хармонията, ще постигнете, каквото желаете. Те представят математическа формула, която можете да прилагате навсякъде.

“Хармоничен избор”, стр. 127; 83

Събереш ли две радости на едно място, твоята и на твоя ближен, ти си в царството на хармонията, в областта на щастието. Това е закон.

“Разбраната скръб”, стр. 76; 101

За един разумен човек законът му е необходим, за да не наруши общата хармония на Цялото, а не че той ще страда. Обща хармония има. Това е закон: Всяко едно престъпление, извършено по какъвто и да е повод се отразява на Цялото.

“Ще влезе Духът”, стр. 34; 109

И хората са носители на различни течения: едни на хармонични, други – на дисхармонични. Не дружете с хора, носители на дисхармонични течения. Професорът къса едного, а другите минават благополучно. Той не прави това съзнателно. Оказва се, че мозъчните течения на професора и на студента са в дисхармония. Ако студентът разбира този закон, ще се яви на изпит друг ден, когато енергиите между тях са хармонични.

“Затвор и освобождаване”, стр. 62; 114

Ако публиката не се превърне в един човек, който слуша с две уши, няма да имате успех. Докато гледате на публиката като на множество, което спори, изказва различни мнения, няма да имате успех. Когато публиката излезе вън, тогава се допущат разисквания, които обаче да имат един общ център. Под център разбирам хармония.

“Пауза в живота”, стр. 181; 114

Подобното подобно привлича! Ако ние вървим по закона на хармонията, в един велик Божествен свят, около нас винаги ще се привличат добри хора.

“Недейте се грижи за живота си!”, стр. 287; 125

Земетресението е закон, който възстановява хармонията в света, уравновесява противодействащите сили на Земята.

“Глас от града”, стр. 21; 67

За всяко нещо ще възприемате и предавате толкова енергия, колкото е потребно. Така ще запазите хармонията на своя живот. Обаче, дойдете ли до Доброто, законът е друг: Колкото повече правите Добро, толкова по-голяма е хармонията в живота.

“Сито и дармон”, стр. 398; 189

В Природата всякога е предназначено според закона на хармонията – този товар, който ти се дава, дава ти се за услуга на човека. Една почивка трябва да има. БОГ никога не претоварва. Ние себе си претоварваме.

“Разумна почивка”, стр. 92; 179

Като сте дошли на Земята, трябва да знаете защо сте дошли, да разбирате законите на живота. Дето няма разбиране, там всякога се раждат противоречия. Същият закон се отнася и до музиката. Ако не знаеш законите на музиката, ако не спазваш такта и ритъма, и най-хубавото музикално творение произвежда дисонанс.

“Слаби и силни положения”, стр. 159-160; 103

Ти на хорото като се хванеш, трябва да знаеш как да се въртиш. Той отива напред, ти назад, това игра ли е? В играта има един ритъм. Той, като отива напред, и ти трябва да отиваш напред. Един напред, друг назад – дисхармония има. В мисълта е същия закон. Хармония трябва да има.

“Две състояния”, стр. 279; 172

Мисълта върви по законите на хармонията.

“Закон на хармонията”, стр. 82; 193

Ще изменим нашите мисли, докато те дойдат в хармония с Божественото. Ние ще дойдем в хармония с БОГА и тогаз мислите на БОГА ще се отразят в нас и ще имаме един положителен опит. И тогаз този метод може да го предадете на другите, след като имате резултати.

“Пътят на добрите постижения”, стр. 145; 205

Има смисъл човек да се ожени, ако между мъжът и жената има пълна хармония и разбирателство. В Природата съществува закон на пълна хармония. Каквото е отношението между светлината и топлината в Природата, такова трябва да бъде отношението между мъжа и жената. Светлината и топлината са диаметрално противоположни една на друга, но въпреки това, те са в пълно съгласие.

“Обмяна на Божественото”, стр. 288; 141

Първо, трябва да работим в съгласие с БОГА и после – в съгласие с ближните си; това е един закон, полезен за вас, когато почнете да работите.

“Ръководен от Любовта и Мъдростта”, стр. 177; 199

За да бъдат децата добри, бащата и майката трябва да са в пълна хармония помежду си. Това не значи, че те трябва да бъдат съвършено еднакви, но да имат допирни точки помежду си, да се обичат и разбират.

“Яков и Исав”, стр. 61; 4

Мъжът трябва да внесе Любовта, Божията Любов, в дома, а жената трябва да внесе Мъдростта, за да се създаде хармония. Туй е учението, което Христос е проповядвал. Семейството е нещо Божествено, а не както е сега. То е един Божествен институт, основан на Любов и Мъдрост, а децата ще внесат Истината. И тогава ще имаме законност, Правда и Истина – едно идеално общество.

“Какво трябва да искаме”, стр. 63; 14

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...