Jump to content

Значение на 12-е дома на хороскопа


Recommended Posts

Значение на 12-е дома на хороскопа*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*3а да имате по-ясна представа за домовете, начертайте си един кръг и го разделете с два диаметъра - хоризонтален и вертикален, на четири квадранта. Всеки квадрант разделете на по три и ще получите дванадесет деления на кръга, които представят 12-те дома в хороскопа. Първият дом е под източния хоризонт, но в хороскопа Изток е откъм лявата ръка. Запад - откъм лявата. Север - отгоре и Юг - отдолу. Така е, защото при съставяне на тази система в северното полукълбо се изхожда от положението на един наблюдател, който гледа на юг. После нанесете във всеки дом по-общите качества от следващото изложение и ще имате една нагледна схема за домовете и техните значения. Тук прилагаме и две клишета с домовете и зодиакалните знаци. На фиг. 1 знаците съвпадат с домовете, тоест знакът Овен се намира в първи дом, във втори е Телец и т.н. На фиг. 2 знаците не съвпадат с домовете - виждаме, че на Asc, тоест в първия дом, е знакът Дева, във втория - знакът Везни и т.н.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Първи дом, който се намира, както видяхме, непосредствено под източния хоризонт, представя самия човек - дава ни указание за външния вид и за телесното устройство, за характера и темперамента му, за неговите заложби, способности и воля, за добития чрез сетивните възприятия опит и изобщо този дом има отношение към личността и нейните борби в живота. Символизира се от знака Овен и управлява главата, по- специално мозъка и лицето. Указания за всички тези неща ни дават знакът, който изгрява на върха на първия дом (Асцендентен знак), планетите, намиращи се в него, и господарят на знака.

Wlad_astrol_27.jpg

Робърт Флуд, един от знаменитите розенкройцери от XVII век, разделя домовете - подобно на знаците - на декани, като господарят на знака, който заема върха на дома, заедно с господарите на другите два знака от тригона, към който принадлежи въпросният знак, управляват съответния дом. Ето какво казва той: първият дом управлява живота, физическия организъм, склонностите и дарбите на душата. И прибавя - господарят на първия знак (от тригона, към който принадлежи знакът на Асцендента) показва какво ще бъде началото на живота на родения. Господарят на втория знак (който принадлежи към същия тригон, към който принадлежи Asc) ще ни даде указание за средата, в която ще живее роденият и за конструкцията и издръжливостта на тялото. Господарят на третия знак ще ни покаже какъв ще бъде краят на живота.

Wlad_astrol_28.jpg

Вторият дом дава указания за финансовите възможности и връзки, нещата, свързани с материални придобивки, парични работи и всички неживи неща със стойност - злато, сребро и прочие. Има отношение към нашите възможности за работа и дейност, а също и към нашите чувства. Този дом ни показва въобще какви материални блага може да придобие човек от своята лична дейност; показва работоспособността и амбицията, която индивидът влага в работата и в каква насока ще се развие тя. Следователно указва придобитото чрез лични усилия. Показва до известна степен и как ще бъдат изразходвани тези средства.

 

Този дом е свързан със знака Телец и управлява шията и гърлото.

 

Господарят на знака, който управлява върха на втория дом, и господарите на принадлежащите към същия тригон знаци ни дават указание за материалното благополучие в началото, средата и края на живота.

 

Третият дом ни показва отношенията на родения към братята, сестрите и близките роднини. Говори също за късите пътувания, учението, възпитанието, образованието, заниманието с науката - въобще ни дава сведения за интелекта и неговата дейност, за състоянието на нервната система и мозъка. Носи ни указания освен това за различни връзки и отношения на родения, за неговата кореспонденция и писателска дейност.

 

Отговаря на знака Близнаци и владее рамената, ръцете и дробовете.

 

Знакът и планетите в третия дом определят средата, в която човек се движи.

 

Господарите на знаците, към чиито тригон принадлежи знакът, заемащ върха на 3-и дом, ни дават указания за братята и сестрите на родения. Първият ни показва най-стария, вторият - средния, и третият - най-малкия.

 

Четвъртият дом ни дава указания за родителите, по-специално за майката на родения, за средата, в която той ще живее, за домашното огнище. Показва наследствените склонности, също какъв ще бъде краят на живота. Дава указания за недвижимите имущества - къщи, ниви и пр. Нарича се окултен дом.

 

Има отношение към знака Рак и управлява гърдите и стомаха. Господарите на знаците ни дават указания - първият за наследството, вторият за притежание на недвижими имоти, третият за края на живота.

 

Петият дом показва децата на родения и половите му инстинкти и склонности - половата любов - радостите, игрите, удоволствията. С други думи, владее живота на сърцето, усещанията и емоциите, идващи чрез сетивата. Показва отношенията на половете преди женитбата. Той е срещуположен на 11-тия дом и така - да се каже - е допълнение на този дом.

 

Свързан е със знака Лъв и владее сърцето и гърба.

 

Господарите на знаците, към чиито тригон принадлежи знакът, заемащ върха на този дом, ни дават указания - първият за децата, вторият за подчинените и третият за служебното положение и реализацията на мислите и желанията.

 

Шестият дом ни дава указания за здравето, хигиената и удобствата - дрехи, храна и други физически нужди. Показва ни болестите и техните причини. Въобще това е домът, който указва състоянието на нашето тяло и грижите, които трябва да полагаме за него. Дава указания и за отношенията ни със слуги и подчинени, за всички живи неща, имащи отношение към родения; показва също и отношението на човека към клетките му, които са неговите слуги и подчинени и оттам влияе и върху състоянието на здравето.

 

Свързан е със знака Дева и в тялото владее коремните органи и слънчевия възел.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указание за здравето и болестите; господарят на втория знак от тригона ни дава указание за подчинение, господарят на 3- ия знак - приходите и ползата, която ще има от живите същества, а също така и тяхното количество.

 

Седмият дом ни дава указания за брака, съдружниците - договори, обмен, приятелство, обществени дела и борби, явните неприятели, съдебните процеси.

 

Представя до известна степен индивидуалността на човека, като противоположност на първия, който показва личността. Свързан е със знака Везни и в тялото има отношение към бъбреците и кръста. Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указания за брака - за характера и типа на съпруга или съпругата; господарят на втория знак ни дава указание за съдебните процеси и споровете; господарят на третия знак носи сведения за търговските операции и отношенията със съдружниците.

 

Осмият дом е наречен окултен дом. Има отношение към проблема с тайната на живота и смъртта. Затова на първо място ни показва всички фази и степени, през които преминава съзнанието; носи указания за смъртта и всичко свързано с нея - наследства, завещания, свидетелства.

 

Знакът, който заема върха на дома, и аспектите на планетите, намиращи се в него, или аспектите на господаря на знака често посочват начина на смъртта. Понеже осмият дом е втори по отношение на седмия, а седмият дом представя съдружника и съпругата, то осмият дом в такъв случай ще ни даде указание за финансовото състояние на съпругата и съдружника.

 

Отговаря на знака Скорпион и в тялото управлява отделителната и половата системи.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указания за естеството на смъртта. Господарят на втория знак ни дава информация за доходите, които ще имаме от своя труд или от съдружника или съпругата (съпруга); господарят на третия знак показва наследствата и завещанията, които ще получи роденият след нечия смърт.

 

Деветият дом е дом на философията, религията, възпитанието и образованието и всичко свързано с тях. Въобще, указва висшите духовни стремежи на човека и условията за тяхното задоволяване и проявление. Показва убежденията и мирогледа, които човек ще има в живота. Дава указания за дълги пътешествия в чужбина. Има отношение и към закона и правовия ред.

 

Отговаря на знака Стрелец и в тялото управлява бедрата.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указания за религията, духовните стремежи и философските схващания на човека; господарят на втория знак показва дълги пътешествия; господарят на третия знак ни дава указания за сънищата и съновиденията и тяхното значение.

 

Десети дом ни показва какво ще бъде социалното положение на индивида, неговата чест и име. Говори и за бащата, както четвърти дом - за майката. Някои поддържат, че 10-и дом е показателен за майката, а четвърти - за бащата. Дава указания за отношението на висшите управляващи фактори от всички категории към индивида, определящ е за професията, обществената дейност и моралните и обществени схващания на родения.

 

Отговаря на знака Козирог и в тялото управлява колената.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни показва постъпките, които се диктуват от сърцето; господарят на втория знак ни дава указания за способностите като началник, положението в обществото, почестите, професията; господарят на третия знак показва устойчивостта на положението, което заема, а също така и моралната стабилност на родения.

 

Единадесетият дом е показателен за приятелите и обществените връзки и отношения, обществото и кръговете, в които индивидът ще се движи. Показва също желанията, надеждите и амбициите на родения, а също печалбата от професията и приятелите. Има отношение към знака Водолей и управлява прасците на краката.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указание за благонадеждността и верността на приятелите; господарят на втория знак - за добросъвестността в труда; господарят на третия знак ни носи сведения за плодовете на труда.

 

Дванадесетият дом е окултен - нарича се дом на изпитанията, грижите, ограниченията. Дава указание за тайните лични врагове, за окултните тенденции на родения и психичното наследство, което носи от минали животи. Той е дом, който ни посочва всички видове ограничения на личната свобода и има отношение към манастирите, затворите, болниците, лудниците - местата, където човек изчезва за света. В този дом човек се учи да не се счита за особено същество, а да се разглежда като част от цялото. Тук той изучава закона на жертвата, било съзнателно или несъзнателно. Затова този дом има отношение към знака Риби, който е знак на жертвата и управлява ходилата - емблема на добродетелта.

 

Господарят на знака, който заема върха на дома, ни дава указания за тайните ни врагове - измамници и завистници - господарят на втория знак - за скърбите и за принудителната работа и затворите; господарят на третия знак носи сведения за нещастията, идещи от неумението да си устроим живота.

 

Ще резюмирам значението на домовете, за да бъде по-пригледно и по-лесно използваемо в практиката.

 

1-и дом - дава указания за строежа на физическото тяло, характера, темперамента, възможностите и способностите - в тялото управлява мозъка и има отношение към знака Овен, който е израз на принципа на мисълта.

 

2-и дом ни дава указания за финансовите възможности - за материалните средства, добити от лична дейност. В тялото управлява гърлото и врата, които се управляват от Телец, който е израз на принципа на реализирането, изобилието и трудолюбието.

 

3-и дом ни дава указания за интелектуалния живот на човека, за неговото отношение към братята и сестрите и за късите пътешествия. В тялото има отношение към ръцете, раменете и гърдите, които се управляват от знака Близнаци, израз на интелектуалния принцип.

 

4-и дом ни дава указания за края на живота и за отношението ни към родителите, за недвижимите имущества. В тялото управлява стомаха и има отношение към знака Рак, който е израз на принципа на живота.

 

5-и дом е сферата на човешкото сърце и ни дава указание за състоянието на нашите чувства и инстинкти; показателен е и за децата. Управлява сърцето и гърба и има отношение към знака Лъв - израз на принципа на силата и могъществото.

 

6-и дом ни показва какво трябва да бъде нашето отношение към тялото ни, показва здравето, болестите и материалните блага, идещи от живи същества. В тялото управлява вътрешните органи и слънчевия възел и има отношение към знака Дева, който е свързан с аналитичната мисъл и тънкото различаване на нещата.

 

7-и дом е дом на брака и съдружията, дава ни указание и за явните неприятели. В тялото има отношение към бъбреците и кръста и е свързан със знака Везни - израз на принципа на равновесието, хармонията и красотата.

 

8-и дом е дом на живота и смъртта, дава ни насоки за естеството на смъртта и за наследствата и завещанията. Управлява отделителната и половата системи и има отношение към знака Скорпион - израз на производителния принцип в природата.

 

9-и дом е дом на философията, религията, правото. Дава ни указания за дългите пътешествия. Управлява бедрата и има отношение към Стрелец - израз на принципа на абстрактната мисъл и правдата.

 

10-и дом е дом на професията и общественото положение. Показва почестите и славата, които ще придобием в живота. Има отношение към знака Козирог, който е израз на принципа на реализирането; носител на реалната мисъл и политика. Управлява колената.

 

11-и дом е дом на приятелите, на надеждите и стремежите. Управлява глезените. Има отношение към Водолея - израз на принципите на вечния живот.

 

12-и дом е сфера на изпитанията, ограниченията, дом на жертвата и самоотричането. Управлява стъпалата. Има отношение към знак Риби - израз на принципа на жертвата.

 

 

 

-------------------------

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...