Jump to content

1. ЗА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА


Recommended Posts

ЧАСТЬ II.

УЧЕНИЕ

(Повели)

ГЛАВА I.

УЧЕНИЕ ЗА КАЛЕНДАРА, ЗА РАБОТНИТѢ ДНИ,

ЗА ПРАЗДНИЦИТѢ, ЗА МРЪТВИТѢ ДНИ

И ЗА ХРАМОВЕТѢ.

1. ЗА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първичность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Учение:
Етапитѣ, презъ които се сътворяваше и се пресътворяваше свѣтътъ до последната победа надъ силата на разрушението чрезъ появяването на Бо­гомила бѣха 36, поради което на всѣки месецъ отъ годината се посвещаватъ 36 дни.
Етапитѣ пъкъ до завършека на първата часть отъ мировото сътворение бѣха 5, а шестиятъ послужи за почивка и за тържество на силата на сътво­рението. Ето защо, за човѣка на земята седмицата трѣбва да се състои отъ петь работни дни и единъ праздниченъ, за възхваление на извършената твор­ческа работа презъ петтѣ работни дни.
Завъртането на земята около слънцето става за 360 дни, плюсъ 5 мрътви дни, презъ които зе­мята е въ преходъ за ново движение и приближа­ване къмъ слънцето, нейниятъ вдъхновитель, за нови бѫдни земни творчества чрезъ свѣтлината му и то­плината му, т. е. за нова година.
Презъ всѣки три години въ четвъртата мрътвитѣ дни за земята сѫ 6, а другитѣ 360. Такава година се нарича високосна.
Презъ този шести мъртавъ день на високосната година силата на разрушението се опитва пакъ да смути хода на земята въ всемира, за да я разруши, поради което този день се посвещава на силата на разрушението, за омилостивяването й.
Движението на месеца около земята презъ го дината е 10 обръщения. Затова и годината се раздѣля на 10 месеци, съ следнитѣ тѣхни наименования и съ указанията на съответнитѣ творчески сили, които господствуватъ за човѣка презъ всѣки месецъ.
Първи месецъ, ЯРЪ: презъ него като творческа сила господствува земята. Това е месецътъ, презъ който тя заживѣва отново следъ мрътвитѣ 5 или б дни. Това е, съ други думи, новогодишенъ месецъ.
Втори месецъ, ФИЯРЪ: презъ него като твор­ческа сила господствува водата, която заживѣва от­ново следъ смразяването й отъ жълтата сила и отъ 5-тѣ или 6-тѣ мрътви дни. Това е водниятъ месецъ.
Трети месецъ, МАРЪ; презъ него творческа сила е слънцето, защото то отново извиква къмъ животъ земята. Това е слънчевия месецъ.
Четвърти месецъ, РАРЪ; презъ него господствуваща творческа сила е зачатието. Тогава се пресъздаватъ и се пробуждатъ зеленинитѣ, които украсяватъ земята. Този е месецътъ на красотата.
Пети месецъ, ЮАРЪ; презъ него като творче­ска сила господствува трудътъ. Това е месецътъ на трудящия се человѣкъ, който обработва полето и така възвеличава земнитѣ създания на силата на сътворението. Този е трудовиятъ месецъ.
Шести месецъ, АВРАРЪ; презъ него господ­ствува творческата сила на жарьта. Това е месецътъ на зрѣенето, на мощното слънчево творчество за узрѣването на плодоветѣ по дървесата и въ зелени­нитѣ. Този е жаровиятъ месецъ.
Седми месецъ, СЕВЯРЪ; презъ него като твор­ческа сила господствува плодътъ. Това е месецътъ на беридбата на плодоветѣ отъ зеленинитѣ и отъ дървесата, беридбения месецъ.
Осми месецъ, ОКЯРЪ; господствуваща презъ него е жълтата сила. Той е месецъ на замиращата слънчева мощь и месецъ на жълтата сила, която разрушава красотитѣ на
и
"земята въ зеленини. Този е жълтиятъ месецъ.
Девети месецъ, НОЯРЪ; господствуваща твор­ческа сила, презъ него е размѣната. Месецъ презъ който плодоветѣ прибрани отъ полята и дървесата се размѣнятъ между человѣческитѣ общиарии. Този е пазаренъ месецъ.
Десети месецъ, ДЕКЯРЪ: презъ него господ­ствува творческата сила на веселието. Месецъ на радоститѣ за придобивкитѣ отъ творческия человѣчески трудъ презъ изтеклитѣ деветь месеци, които придобивки вдъхновяватъ человѣцитѣ за новъ трудъ и за ново творчество подъ покровителство на силата на сътворението. Този е веселиятъ месецъ.
Наричането на месецитѣ съ други имена или съ имената: ЯРЪ, ШО, МУ, КО, ИО, ХО, ЦО, РИ, СО, ЗѪ, както и наричането на дветѣ главни сили въ всемира, силата на сътворението съ името „РА" и силата на разрушението съ името „3О", се за­бранява.
Наименованията на седмичнитѣ дни сѫ следнитѣ: първиятъ работенъ день, понделникъ; втория работенъ день, вторникъ; третия работенъ день, срѣду; четвъртия работенъ день, четвъртъкъ; пе­тия работенъ день, петъкъ; шести день праздникъ неделяй.
Позволява се да остане лѣтоброението считано отъ рождението на человѣковдъхновителя ИЕ-ШО (етапъ 33 отъ сътворението на свѣта), който се счи­та по начало противникъ на силата на разрушение­то, но не и покровитель на силата на сътворението, понеже той провъзгласява покорството на робитѣ и признава Кесаря т. е. господаря.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...