Jump to content

2. 3А ПРАЗДНИЦИТѢ И ЗА ДНИТѢ ПРЕЗЪ ГОДИНАТА.


Recommended Posts

2. 3А ПРАЗДНИЦИТѢ И ЗА ДНИТѢ

ПРЕЗЪ ГОДИНАТА.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първичность бѣха само

силата на сътворението и
силата на разрушението

Учение:

На силата на сътворението се посвещаватъ вси­чки 60 праздници, плюсъ петтѣ мрътви дни въ го­дината, а на силата на разрушението се посвещава само шестиятъ мъртавъ день при високосната година.

Жертвоприношенията въ името на силата на сътворението сѫ забранени както презъ работнитѣ дни, така и презъ праздничнитѣ и презъ петтѣ мръ­тви годишни дни, освенъ презъ шестия мъртавъ день, при високосната година, въ който се позволява да бѫде пренесено въ жертва най-старото дърво въ околностьта на общиярията, като подъ него се наклажда огънь и то се изгаря за омилостивяване на силата на разрушението.

Принасянето на животински жертви предъ си­лата на разрушението се забранява.

Въвеждането на праздници презъ работнитѣ петь седмични дни сѫщо се забранява.

Забранява се и наименованието на днитѣ презъ годината на името на человѣческитѣ сѫщества. Годишнитѣ дни не могатъ да носятъ други наименования, освенъ тѣзи на шесттѣ седмични дни.

Петтѣ мрътви дни за обикновената година и шестиятъ мъртавъ день за високосната сѫ бези­менни.

Праздненствата се състоятъ въ дообѣдни посе­щения въ храмоветѣ, гдето присѫтствующитѣ слушатъ отъ свещенослужителитѣ четения върху ета­питѣ за сътворението на свѣта и върху учението за човѣшкото общежитие, а следъ обѣдъ — почивка и веселие, за да се ознаменуватъ творческитѣ человѣчески дѣла извършени презъ петтѣ работни дни.

Въ шестия мъртавъ день на високосната годи­на службата въ храмоветѣ е забранена, освенъ тази, която се извършва безъ свещенослужитель, само отъ общиарския първостарейшина, при изгарянето на най-старото дърво около общиарията. Това е жертвоприношение за омилостивяването на силата на разрушението, и то се съпровожда съ хвърляне въ огъня на стари шамии (покривки за глава), на стари мѫжки шапки, стари и окѫсани дрехи, всѣка покъ­щнина, която се смѣта вече съвършенно негодна като проедена, окѫсана, разрушена отъ силата на разрушението, която навестява человѣческитѣ жили­ща презъ тритѣ обикновени години. Този шести мъртавъ день отъ високосната година се прекарва и въ пълно бдение презъ нощьта, за да не се промѫкне и да не се настани въ человѣческитѣ жилища или въ общиарята силата на разрушението, а при смъртенъ случай презъ този день мъртвецътъ се погребва още сѫщата нощь, за да не бѫде виденъ отъ слънцето и отъ новия день на новата година, който е и новъ день на силата на сътворението.

При раждане презъ този мъртавъ шести день на високосната година, детето се обещава на храма на силата на сътворението, за да се пречисти. Тамъ то е длъжно да прислужва до 10 годишната си възрасть.

Празднуването на петтѣ мрътви дни на всѣка година, които дни сѫ посветени на силата на сътво­рението, става много тържествено.

Проповѣдитѣ въ храмоветѣ тогава се превръщатъ на тържествени заклинания, въ които цѣлата общиария се заклева, че ще бѫде дѣлова (трудолю­бива) и презъ настѫпващата нова година, както е била презъ туку що изтеклата, че ще пази обще­житието, въ което липсва частна собственость, и че всѣки членъ на общиарията е готовъ да се пожер­твува въ борбата си за осуетяване всѣкакъвъ опитъ за разтуряне на общиарията и за въвеждането на ново робство.

Тази клетва се дава отъ всички пълновъзрастни членове на общиарията и отъ двата пола презъ време на дообѣднитѣ служби въ храмоветѣ презъ тѣзи петь мрътви дни въ годината.

Следобѣднитѣ веселия презъ сѫщитѣ тия дни ставатъ съ игри и съ пѣсни, въ които се отдава въз­хвала на силата на сътворението и на нейнитѣ земни и мирови творения. Тѣзи веселия се извършватъ на открити мѣста, за да могатъ да участвуватъ въ тѣхъ всички членове на общиарията заедно съ децата си.

Нощнитѣ веселия сѫ забранени

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...