Jump to content

28.ЗА ВИДИМИЯ И ЗА НЕВИДИМИЯ ЧЕЛОВѢЧЕСКИ ЖИВОТЪ


Recommended Posts

28.ЗА ВИДИМИЯ И ЗА НЕВИДИМИЯ

ЧЕЛОВѢЧЕСКИ ЖИВОТЪ.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първич ность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Учение:
Силата на сътворението сътвори всичко, и ней­ното първо творение бѣше тѣло.
Силата на разрушението пъкъ искаше да раз­руши това тѣло. Тя постигна цельта си чрезъ пола, но силата на сътворението пакъ си остана въ заро­диша на человѣка, като вѣчность чрезъ жената, ма­каръ и тя въ полъ.
Защото силата на разрушението не е опасность за самата скрита и невидима творческа сила въ че­ловѣка, която е духъ, вѣчность и е непобедима, а е опасность само за неговото видимо тѣло, въ което тя може всѣкога да проникне, щомъ като человѣкътъ вижда живота си само въ своето тѣло, а не и въ творческия, вѣченъ и несъкрушимъ человѣчески духъ.
За да заживѣе человѣкътъ съ вѣчностьта, въ която той е като зародишъ на вѣченъ творчески духъ, невидимъ за самия него, той трѣбва да се превърне и като животъ въ този духъ,. Защото само въ този вѣченъ творчески духъ, невидимъ за человѣка, е неговата творческа и свръхтворческа сила, и защото по величина този духъ се доближава до все­мира, безкрайно далечъ отъ нищожната нагледна величина на човѣшкото тѣло.
За человѣка този духъ, който е самата вѣчна и непобедима сила на сътворението, изразява не са­мо вѣчностьта като сѫщество на земята, но и всички творчески сили въ всемира, подбудители на човѣш­кото творчество на земята.
Само въ този духъ се ражда и се преражда человѣкътъ и става творческа и свръхтворческа сила.
Този творчески и свръхтворчески духъ именно трѣбва да обхване членоветѣ на всѣка общиария, и той трѣбва да бѫде царь на всеземната человѣческа общиария защото това е духътъ на силата на сътворението, която сътвори свѣта и за всемира, на която силата на разрушението не съществува. Сила­та на разрушението е останала да владѣе само вър­ху человѣка на земята, по-право само върху животното-человѣкъ.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...