Jump to content

32. УЧЕНИК


Recommended Posts

УЧЕНИК

През вековете човек е заемал всевъзможни постове и много книги са изпълнени с търсения и догадки за неговото призвание и служба на земята. Но ето едно определение, което се дава на човека днес и което е колкото скромно, толкова и велико.
Човек е дошъл на Земята да се учи. Той е призван да бъде ученик. Ученик на какво — на великия живот, в който е съпричастник. На Земята има много училища и школи за хората, но една нова школа се отваря днес за порасналия съзнателен човек, където той трябва да започне да учи великите закони, които управляват живота както на природата, така и неговия собствен живот.
Човек е призван да стане господар на себе си, на съдбата си. Как ще владее той природата, ако не познава собствената си природа. Цялата природа е човекът, разложен на своите части. Всички предмети и явления в природата изразяват частите и функциите на човешкото тяло, на човешкия ум, сърце, воля, душа и дух.
Да си ученик на живота е привилегия, която днес се дава на човека и който пост той трябва достойно да заеме.
Да си ученик подразбира да имаш Учител. Учителят сам намира учениците си, а те познават Неговия глас и отиват при Него.
В тази школа на живота човек ще се научи как да излезе от сферата на личния живот и да заживее за Цялото, или да влезе в космичното съзнание. Животът на ученика е низ от сложни задачи, които той трябва да разреши правилно. Всяка трудност в живота, всяко.противоречие със сили, с които той трябва да знае как да се справя, а не да се блъска в тях като залутан в тъмна гора без изход, без светлина. Той поставя в действие вътрешната светлина, която го направлява вече, защото той заработва съзнателно с нея. Всичко, което е било в спящо състояние в него, започва да се събужда и ученикът постепенно навлиза в един нов свят, много по-обширен и с много по-големи възможности за постижение. Той заработва над себе си със съзнанието на ваятел и художник, за да изработи духовното си тяло, с което ще влезе във връзка със съзнания от по-висшите светове. Той работи за съвършенството си, като прави съзнателна връзка с Великото Начало в себе си, което се проектира във всичките му мисли, чувства и постъпки.
Ученикът е кандидат за вечния живот, чрез който ще влезе в Царството Божие, затова знание и мъдрост му трябват.
Познаването на Бога и Христа е условие за придобиване на вечния живот.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...