Jump to content

40. ПРЕХОДЪТ


Recommended Posts

ПРЕХОДЪТ

Човекът днес се намира в най-трудното състояние на своята еволюция. А именно, той е увит в пашкула — тежък момент в съзнанието му, като че ли е в напълно тъмна стая, където нищо не се вижда, или в стая без врата. Стои той и мисли, и мисли и не намира изход от положението си.
 
Намира се в пълна безпътица. Като гъсеница му беше лесно да лази по зелените листа и да се храни с тях, да му бъдат дом и храна. Нямаше проблеми. Не го смущаваше положението му. А сега? Само задълбоченият мислител може да види и прецени новото си състояние. Той е нито гъсеница, нито пеперуда, а тогава? Уплашеният човек в новия си затвор търси виновника отвън и е готов да воюва с всеки за освобождението си. Но той не може да разбере, че няма никакви външни причини за неговото състояние, а над него работят великите неизменни вселенски закони. Изходът е в осъзнаването и приемането на положението, в което се намира. Още малко и той ще почувства силата на оформянето си в ново същество и ще излети от пашкула с крилата на пеперуда. Ще се роди в него новото съзнание за космичността му и необхватните възможности, които се разкриват пред духа му. Човекът ще се роди от дух и ще се намери в една нова среда, в една нова вселена, която не е съзнавал по-рано. Вече няма да пълзи, а ще лети. Бавно ще започне да осъзнава своите нови устои, като малко дете, което след като е лазило по земята, се изправя на краката си и прохожда. Ще се изправи човекът на моралния си гръбнак и заякналите си добродетели и ще тръгне по новия път. Тялото му ще е на земята, а главата му — на слънцето. Той ще просветне, ще стане светлина, ще пръска светлина по пътя си и ще върви в светлина. Противоречия няма да съществуват за него, защото той ще ги примирява в центъра на новото си слънчево съзнание. Ще започне да проумява великите закони, които управляват живота, и ще се координира с тях. Ще заработи, както работи разумната природа, животът му ще се превърне в радостна хармония и непрестанен вътрешен растеж. Ще се радва на новите свежи кълнове на дървото на живота си. И цветове ще разцъфват, и плодове ще връзват, както ароматно лимонено дърво. Расте, цъфти и зрее едновременно. И ще разкрие смисъла на живота си. А този нов свят е велик, красив и смислен. Той е винаги нов, никога не остарява, защото нищо в него не се повтаря, вечно възходящо движение, нови импулси, нови вдъхновения, творчески сили и изявления.
 
Колко по-весело е да си лека литнала пеперуда в пролетната градина на безсмъртния живот! Това е новият човек, роденият от Дух човек. Дете на Духа. Преди 2000 години Духът влезе в учениците на Христа, а днес ги ражда. Тогава Духът се роди на земята, а днес ще се прояви и ще бъде познат.

17.07.1983 г.

09,40 ч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...