Jump to content

ЧЕТВЪРТАТА МАКСИМА НА СВОБОДАТА


Recommended Posts

ЧЕТВЪРТАТА МАКСИМА НА СВОБОДАТА

Злото разкрива греховете па хората, а Доброто ги изправя.
Тази максима хвърля светлина върху трите предишни и се явява като тяхно следствие. Това са велики алхимични процеси в живота. Тези процеси се редуват в духовно-културната история на човечеството, както денят и нощта се редуват на нашата планета.
За да изясним правилно тази философско-мистична идея, която се съдържа в Четвъртата максима на Свободата, ще се постараем да конкретизираме проявлението в живота на тези две могъщи космични сили - Доброто и Злото.
Фигуративно изразено с елементарни представи: Злото държи камшика на възмездието, то извършва тези санкции според Закона на Правдата, Закона на причини и последствия. Злото има отношение към формите на нещата и явленията, докато Доброто изгражда тяхното съдържание - то има за обект съзнанието.
Злото е свързано с деструктивните процеси в природата. То разрушава остарелите форми, които не отговарят на новите изисквания на живота. Злото разорава и наторява почвата чрез отпадъците от живота, а Доброто посажда плодородни семена на нови идеи.
Четвъртата максима на Свободата е много важна. Тя е свързана със Закона на Правдата, Закона за Възмездието в историята. Това може да се констатира много ясно днес във всички обществени, народни и международни отношения.
Всички конфликти на международна почва, всички борби в социалния, в семейния, в личния живот, са подчинени на Закона за Причини и Последствия. Всички отклонения и престъпления, извършени в историята на народите, ще бъдат разкрити и справедливо осъдени. Това са неумолими закони, които никой не може да игнорира или да спре по някакъв начин тяхното изпълнение. В природата няма
явление или събитие, което да не се хроникира и да не получи съответната санкция. Страниците на историята потвърждават тези думи на Учителя - изразителя на Вечната Мъдрост:
„Почнат ли да ограничават човешката мисъл;
Почнат ли да ограничават човешките чувства;
Почнат ли да ограничават човешките действия,
в света идва нещо страшно.
И хубавото, великото в Космичното Начало е това,
че То не казва на човешките същества:
„Ти направи това! Ти направи онова!"
Космичното Начало е дало на хората свобода,
всеки да извършва това, което е вложено у него,
това, което той смята за добро."
При това положение, ако човек със своите действия наруши тази свобода, той влиза в неумолимите отношения на причини и последствия. Същото се отнася и за действията на народите. Затова Учителят казва:
„ ...всички тези икономически пертурбации, глад и болести
са резултат на извратени закони на държавите в света.
Колкото повече закони има в една държава,
толкова на по-ниско стъпало в своето развитие стои тя;
колкото по-малко закони има една държава,
толкова тя е по-добре."
Ето защо ние смятаме, че всички икономически и политически кризи, които ни връхлитат, са резултат от действия, противни на Космичния Закон.
Трябва да отбележим, че колкото законите в държави със суверенна власт са по-деспотични, толкова по-силно хората се стремят да ги престъпват чрез разрастване на лошите си инстинкти.
Metodi_25.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...