Jump to content

ФОРМУЛИТЕ - същност, значение, видове и приложение


Recommended Posts

ФОРМУЛИТЕ

- същност, значение, видове и приложение

ФОРМУЛАТА е уникален вид човешко понятие, навлязло в много сфери на културата и науката. Като термин, произлиза от латинската дума „formula" и означава „правило, предписание, договор, основни линии, принцип", но има значение и на „красота". Етимологично проследена, думата означава „формичка" - умалително от „форма".

 

В математиката „формулата" е „последователност от математически знаци", „съвкупност от величини, изразени с числа и букви и съединени, посредством математически знаци..."

 

В химията значението на думата „формула" е почти същото: „съкратено обозначение на качествения и количествен състав на дадено химическо съединение", с помощта на букви и цифри.

 

В заглавието на настоящата книга обаче е вложена идея, която променя представите ни за това понятие. Оказва се, че най-важната функция и сила на формулата се крие в нейния теософски смисъл, защото тя носи заряд от Духовния и от Божествения Светове. На този аспект ще се спрем по-късно. За да стигнем до там, излизаме от утвърдените дефиниции на точните науки и се концентрираме в заряда, който формулата носи като литературна и духовна еманация, т.е. като литературно и духовно излъчване „от свръхсъвършеното Божествено начало." 1

 

В случая много ни помага философското разбиране за „формула", основано на латинския й произход: „общоприето правило, образец; общо, кратко и точно определение за нещо," 2 или „всяко определение, изразено в кратка форма", 3 „общо и точно определение на дадено понятие, отношение, закон и т.н." 4

 

Следователно, като миниатюрни литературни и духовни „формички" се явяват множество нравствени правила, ярки образци, ценни философски предписания, духовни идеали, кардинални житейски отношения, основни линии на поведение, важни положения в живота, велики истини, понятия, закони, мъдрости, които се вписват в литературния пантеон от зората на човешката история до днес, под името „формули".

 

Учителят Петър Дънов ги нарича „максими на живота", което видяхме в предишния „Разговор с мъдростта". Зад тези „максими" с висши вибрации стоят Великите Сили на Живата Природа! Ако не направим връзка с ТЯХ, боравейки с формули, последните ще си останат само като литературен жанр, без необходимото въздействие върху нас.

 

ФОРМУЛАТА е уникално литературно и духовно явление.

 

Съществувала е от хилядолетия, (разбира се, не с латинското си име), давана за поучение, лечение и сила от всички велики Духовни Учители.

 

Но същевременно заклинателите с черна магия също казват, че използват формули. Тогава, кое е истинското й лице?

 

В своята положителна, светла същност ФОРМУЛАТА е Божествена мисъл, предадена в най-точен, литературно достъпен, концентриран вид за скъпоценно духовно наследство на народите!

 

В народопсихологията се е утвърдило убеждението, че „формули" - това са само заклинанията на жреци и магьосници. Не сме и подозирали, че всяка свещена книга - на християни, мюсюлмани, юдеи, будисти, индуисти и пр. е пълна с формули, които вече имат литературна стойност и философска обвивка. Настоящият сборник от формули на Иисус Христос и Беинса Дуно показва, че този стереотип на мислене - да затворим формулата само в сферата на магьосническата практика, далеч от хората, може и трябва да се промени! От Словото на двамата велики Учители на човечеството ФОРМУЛАТА израства като културен феномен, който със своето езиково богатство, дълбочина на изказа, стилистично многообразие и сила на духовното въздействие, извоюва достойно място в литературната теория и световната култура.

 

В българската книжовна духовна практика наименованието ..формула" е въведено в обръщение едва през XX век от рождението на Иисус Христос, от Мировия Учител Петър Дънов. Формулите са съставна част от всички молитвеници, издания на българското духовно общество ..Бяло Братство."

 

Възрастните последователи на Учителя Петър Дънов по инерция са считали, че са наследили от своя Учител около 200-250 формули. Следвайки тази аксиома и ние решихме да ги издирим от точните източници и да ги прикачим към молитвите на Учителя. Но формулите толкова нараснаха, че когато минаха числото 400, решихме да ги издадем в отделна книга.

 

Явно, че те заслужават СПЕЦИАЛНО МЯСТО в пантеона от завещани ни СВЕЩЕНИ СЛОВА.

 

ФОРМУЛИТЕ от Бога са много важна, безценна част от духовната книжнина! Те са особен вид СВЕТЛА ДУХОВНА КУЛТУРА, отделен вид духовна практика за всички, занимаващи се с Божествено Слово.

 

За автори на настоящия сборник са посочени великите духовни Учители Иисус Христос и Беинса Дуно. Защо? Понеже всички формули от Стария и Новия Завет принадлежат на Христос, независимо от кой пророк или апостол са казани и написани! Той е АВТОР на всички библейски формули, а Беинса Дуно - на всички днешни формули от беседи и лекции. Даже и за ватанските , санскритските, халдейските и арамейските формули се знае от посветените, че са дело на Христовия Дух - „Първият и Последният, Алфата и Омегата" на магическите слова.

 

Един е Той, вчера, днес и во веки! Христов произход имат и много от формулите на Учителя Беинса Дуно, понеже за последния е предречено: „Той Мене ще прославя, защото от моето ще взема и ще ви известява" - казва Иисус Христос.

 

В началото на XXI век е крайно време Иисус Христос да заеме своето достойно място на АВТОР в световната литература! И тази книга, съдържаща над 200 Христови формули е вторият пример в литературата. Първата книга изцяло с Христови думи е „Завета на цветните лъчи на Светлината",съставена под Христова диктовка от Учителя Петър Дънов през 1912 г., за което сам признава: „И всички тези неща, тези стихове са извадени под Негово ( на Христа) ръководство, затова винаги, като ги употребявате, Господ ще ви бъде на помощ. Всичките тези стихове са НЕГОВИ ДУМИ..." (Дънов П. „Завета на Цветните Лъчи на Светлината", С., 1994, с. 5.)

 

Кои думи от вечното Божие Слово са формули и как да работим с тях? Великият Учител Беинса Дуно казва:

 

„Има думи, които действат магически върху човека. Той трябва да знае кога да каже думата." (Дънов П. Цит. по „Здраве и болест", съст. В. Велев, с. 185.)

 

Затова голяма част от магическите формули в този труд са съпроводени от обяснения и напътствия от самите Учители, за да знаем кога, защо и как да кажем думите. С тях често формулта става дълга, но ясна; те хем не са самата формула, хем без тях не може!

 

„Мощно нещо е СЛОВОТО! Мощна е и човешката мисъл. Достатъчно е човек да приложи съзнателно с вяра мисълта си, за да опита силата й. За това е нужна воля! Прилагайте добрите и положителните ДУМИ И МИСЛИ като ФОРМУЛИ, с които можете да си въздействате." (Дънов П. Цит. по „Здраве и болест", съст. В. Велев, с. 184, 189.)

 

Няма ВЕЛИКА ДУХОВНА МИСЪЛ, коя го да не е формула!

 

Формулата от ДУХА е такъв вид светло духовно изречение, дълбока мисъл, дума, стих, фраза или духовен закон, която при концентрация или произнасяне чисти аурата на човека, лекува, облагородява мислите и чувствата му, усилва волята , разширява съзнанието, повдига душата и осмисля живота!

 

Формулата върши това чудо както когато размишляваме върху нея, или когато я запаметяваме, така и когато я произнасяме наум или гласно. Затова често в беседи и лекции Учителят дава време за размишление след формула, а на друго място съветва: „Кажете следната формула..."

 

На трето място казва:

 

„Помнете: ..." (формули № 57,70,77 от Утр. Слова), което означава, че последвалата формула трябва да се повтаря наум до ниво - запаметяване. Или пък като каже:

 

„Дръжте в ума си идеята..."( № 55 oт Окулт. Класове); „Едно ви е нужно: Да вложите в ума си мисълта..." (№76 от Окулт. Класове); „Турете в ума си мисълта..."( №72 от Утр. Слова), ще знаем, че последвалата формула трябва да бъде така анализирана, осмислена, заобичана, съхранена в ума, че да се превърне в неразрушим стълб в умствения ни свят.

 

Едни от най-силните, заветни формули са предшествани от неговата сигнална дума: „Рекох (Казвам):..." (№52, 62, 83 от Утр. Сл.)

 

Описаните словесни маркери: „Размишление...", „Помнете", „Дръжте в ума си идеята", „Турете в ума си мисълта", „Казвам" - са винаги свързани с ФОРМУЛИ, незнайно защо неописани в молитвениците от средата и края на XX век в България.

 

Има случаи, когато Учителят съветва да казваме формулите „мислено, като произнасяте думите в себе си." (мок III г. 1 т.)

 

Формулите са МАГИЧЕСКО СЛОВО с огромна енергийна мощ, даваща бърз контакт с Велики, съграждащи космични СИЛИ!

 

„Това са Божествени ДУМИ, ДУМИ НА БОЖЕСТВЕНИЯ ДУХ, КОЙТО учи хората." (Дънов, П. т. „Пътят на Ученика", с.б. 1927 г. е. 167.)

 

„Всяка дума има специфична краска.

 

Всяка буква - също.

 

Всеки музикален тон си има цвят.

 

Всяко число и то си има цвят.

 

Всяка буква е символ, както и всяко число."

 

(Свещени Думи", т.II №1081, 1082.)

 

„Имайте предвид, че в това, върху което ще ви говоря, всяка дума има особен смисъл. Когато употребявам известна дума, аз търся нейните вибрации, защото думите се определят тъй, както се определят слънчевите лъчи. Не може да произведете известен цвят, ако не произведете вибрациите, които му съответстват. Следователно, като се говори за добродетел, например, трябва да произведете вибрации, съответни на добродетелта, и тогава ще разберете съответния смисъл на тази дума." (т. „Сила и Живот", н.б. III сер. 2 изд. 1929 г. с. 177.)

 

„Словото е магическа сила и чрез Словото може да извършвате чудеса!" (Свещени Думи", т.II №1079.)

 

Следователно „добрата, положителна дума", Божествената дума, сричка, Име, СА ФОРМУЛИ с магическа сила и вибрации, творящи чудеса! Същото се отнася за „добрите, положителни мисли", за Божествените откровения, които са формули за размисъл и медитация. Има и формули, предназначени за размисъл, част от които са чудесни за изричане, например 196-та библейска формула е чудесна за мислено съзерцание, като същевременно можем да произнасяме: „Свят, Свят, Свят Господ Саваот! Всичката земя е пълна със СЛАВАТА МУ!" Подобен синтез на мисловен и вербален акт удвоява въздействието на формулата. Формулите за размисъл също творят чудеса с нашия живот, защото ако влезем в тях, създаваме си жилище там: „Човек може да живее там, дето е неговата мисъл", признава Учителят.

(т. „Крадецът и пастирят", н.б. с. 179.)

„Думите крият в себе си ДИНАМИЧЕСКА СИЛА. Една дума може да произведе цяла реакция; ...една дума може да превърне известно количество желязо в злато. Възможно ли е това? - Възможно е. Именно в това се заключава изкуството на човека да работи с думите като с определени величини и сили. Който знае да работи с тях, той лесно превръща желязото в злато; който не знае - седи, гледа и се оплаква от неблагоприятните условия, от противоречията в живота."

(т.,Делата Божии", н.б. XIII сер. т.З. С., 1940 г., с. 364.)

„Нещата трябва ДА СЕ КАЖАТ, за да се изпълнят!

 

КАКВОТО КАЖЕМ, ЩЕ СТАНЕ!"

(„Изгревът на Бялото Братство", т. XII с. 77.)

В цялата човешка история, най-големият приносител на формули от Духовния и Божествения светове е Мировият Учител Беинса Дуно. В стотиците томове беседи и лекции, формулите от него са хиляди. Благодарение на етимологическия, семантическия, логическия и окултен анализ, който е правил, ние можем да разграничим няколко вида формули:

 

1. Описаните от Учителя пет основни вида боравене с формули, което показахме по-горе, дава основание да заключим:

 

По предназначение формулите биват:

 

- за размисъл,

 

- за запомняне,

 

- за медитация и визуализация,

 

- за произнасяне наум и

 

- за произнасяне на глас,

 

което може да е дума, стих, песен или молитва.

 

2. Има формули, които приличат на молитви, има молитви, които са формули.

 

Всяка молитва (или част от нея), която има характер на:

 

правило, закон, верую, принцип, прослава, наричане, идеал е ФОРМУЛА! Пример за молитва-Песен - формула са №126 и №127 от Формулите със Специален характер.

 

3. Същевременно трябва да правим разлика между външното им третиране (размисъл, запомняне и произнасяне) и вътрешното - приложението в живота и запечатването им в умственото и емоционалното тяло. В този тип подреждане Учителят различава три вида:

 

„Всяка формула има три вида разрешаване: умствено, чувствено и физическо ИЛИ волево." (т .Допирните точки в Природата", МОК, II г. 1т. С., 1994 г. с. 227.)

 

4. Според съдържанието и семантиката формулите в духовната сфера биват добри, положителни и лоши (отрицателни). Да не забравяме, че освен отрицателните думи, мисли и чувства, освен лъжите и подигравките, като формули действат и ругатните, хулите и клетвите, всяка от които замърсява пространството за 20,000 години. Заради ужасните последици, които носят, предпочитам последните да ги пренесем в отдела „черни заклинания" и да не цапаме името „формула" с тях.

 

Човек, който е решил да се развива духовно следва да борави само с формули от ПЪРВИЯ ВИД - добри, светли, положителни!

 

Не само изпълнението, но и произнасянето, дори слушането на „формули" от втория вид проваля и осъжда човека, което личи от Библейския Закон: „От думите си ще се оправдаеш и от думите си ще се ОСЪДИШ." (Мат. 12:37.)

 

„Смърт И ЖИВОТ има В силата на езика." (Притчи, 18:2.)

 

Тук не е излишно да подчертаем, че в настоящия сборник са включени само формули от ПЪРВИЯ ВИД! Затова са формули с Живот и за Живот!

 

5. В структурно отношение формула може да бъде отделна дума, израз, стих, изречение, абзац, в зависимост от вложената в нея мисъл, идея. вибрации и сила.

 

6. В този смисъл, според размера на вложения заряд и според размера на словесния изказ, формулите биват МАЛКИ и ГОЛЕМИ. Формулата като дума, израз, изречение е малка, а такава, съставена от няколко полуизречения или цели изречения е голяма.

 

Може би на някои читатели ще им е трудно да приемат за формула един житейски принцип, „максима на живота", предписание или идеал, с размерите на цял абзац, но на фона на голямата форма - беседа от 30-50 страници, едно сбито предписание за съвършенство, синтезирано в 10-14 реда, е малка формичка, което, преведено на латински се нарича ФОРМУЛА.

 

Следователно, относителността на разбирането ни за „малка" и „голяма" формула е до голяма степен функция на съзнанието. За духовния гигант малката лъжичка представлява черпак в очите на малките ни съзнания.

 

Формули „гиганти" има както в библейския раздел №45, 65, 106, 127, 200, така и в раздел „Специални формули" № 45,90,147,190 и др.

 

А кога се ражда голямата формула и дали е съставена от малки формули, ще разгледаме сега, както и при условията, на които следва да отговаря тя.

 

Например 183-та библейска формула е съставена от две малки, две изречения-формули: „Който не е с Мене, против Мене е", - това е малка формула. „И който не събира заедно с Мене, той разпилява", е втората малка формула, но те са свързани логически. Същото важи и за №32 на раздел „Специални формули". Тя съдържа четири изречения, всяко от което е малка формула.

 

Или да вземем 134-та библейска формула, в която се вижда, че е съставена от три фрази (малки формули): „Винаги се радвайте! Непрестанно се молете! За всичко благодарете!" Тяхната съвкупност дава прочутата „Солунска" формула (голяма по размер). Тя съдържа още едно изречение, което не е формула, а обяснение: „Защото това е Волята Божия за вас в Христа Иисуса."

 

Прочутата „Ефесианска" формула: „Едно тяло, Един Дух, Един Господ, Една Вяра, Една Надежда, едно кръщение, Един Бог и Отец...", е съставена от седем малки изрази-формулки, но всички са тематично споени в една голяма формула.

 

Дотук видяхме как голямата формула може да съдържа изречения, фрази или изрази. А прочутата „Галатянска" формула за „Плодовете на Духа" съдържа десет думи - формули. Защото всеки Плод на Духа е формула сам по себе си, но силата е в тяхното единство.

 

7. Формулите могат да бъдат ОКУЛТНИ И МИСТИЧНИ, в зависимост от работата, която извършваме с тях. Теоретично всички формули са окултни, но някои са и мистични, защото предполагат трансцендентално проникване. Пример за такова „проникване" е прочутата мистична формула от 91 Псалом: „ Който живее под покрива на Всевишнаго, ще пребивае под сянката на Всемогъщаго." Тук нямаме само велика дълбочина и силни вибрации; тук се предполага да работим по мистичното проникване: „да заживеем под Покрива" и „да пребиваем под Сянката"... Не успеем ли да го направим, формулата няма да има необходимото въздействие върху нас.

 

Друг случай на мистично проникване намираме в прочутата начална формула от Евангелието на Йоан:

 

„В начало бе Словото!

И Словото бе у Бога!

И Словото бе Бог!

И Словото стана плът..."

 

Това е голяма формула, съставена от четири малки, като същевременно е и МИСТИЧНА, защото целта е „Словото да стане плът" във всеки от нас, което е доста трудна духовна задача.

 

Трети вид мистична формула е когато тя съдържа четиримерно проникване, т.е. мистична работа от наша страна в четири измерения:

 

„Защото всичко е от Него, чрез Него, за Него! На Него Слава во веки" (№ 97 от библейските формули). Тя е една от най-трудните мистични формули, по силите само на духовно посветени хора. Подобна на нея е формула № 104.

 

8. Накрая можем да разграничим по степен на одухотвореност два вида формули: ЛОГОС и РЕМА.

 

Формулата „ЛОГОС" е всяка Божия формула, която четем, произнасяме и обичаме. Но когато я ОДУХОТВОРИМ, когато я превърнем в Дух и Истина, т.е. проникнем мистично в нея и най-вече - ТЯ ДА НИ ПРОГОВОРИ, тогава формулата „ЛОГОС" се превръща в „РЕМА".

 

Големите учени библеисти: д-р Джордж Ричи и д-р Джон Остиин обстойно са разработили концепцията за Ремата. Джон Остиин казва: „Знаете ли, че има две думи за Словото на Бога в Библията? Едната е ЛОГОС, а другата е РЕМА. Ние проповядваме ЛОГОС, но думата РЕМА е когато Бог ти говори ЛИЧНО!! Той ти осветлява дадено писание. То е лично слово за теб! Иисус казва: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяка РЕМА на Бога!" Ти не живееш чрез ЛОГОС, ти живееш чрез РЕМА! Ако никога не си имал РЕМА, ти подлежиш на поражение при всяка ситуация!

 

Казва се: „Вярата идва от слушане и слушането от РЕМА." Ти може да четеш ЛОГОС, но когато получиш РЕМА от Бога, целият свят може да се надигне срещу теб, но ти ще стоиш НЕПОКЛАТИМ! „Вземете Меча на Духа, който е Божията РЕМА!" Ще ти кажа кой спечелва битката: Хората, които отделят време да общуват с Бога, когато Бог да им говори, когато Той отпечатва на сърцата им някое Слово от Библията!"

(Из проповедта „Обличане в Божието Всеоръжие", май, 1990 г. Хюстън, Тексас, САЩ.)

Получаването на РЕМА от Бога е спасителния КЛЮЧ, който ще ни СЪЕДИНИ С ХРИСТОВОТО ПОЛЕ! То, по думите на Друнвало, вече е изградено като щит около Земята! И когато дойдат катаклизми, свързани с магнитното поле, озоновия слой, тектоничната дейност и слънчевите изригвания, РЕМАТА ще е единственото ни спасение!

 

Важно е да уточним, че не всяка дума, фраза или изречение от човешката реч или от Светото Писание са формули, което налага да се изяснят УСЛОВИЯТА, на които трябва да отговаря дадена дума или текст, за да се нарече формула.Те са четири:

 

1. Ако е дума, тя задължително трябва да има трансцендентална СИЛА, духовна МОЩ, или да бъде Божествено ИМЕ. В този случай думата - формула е с невероятно мощни вибрации.

 

2. Ако е фраза, изречение или абзац - да бъде поучителна МИСЪЛ с духовна дълбочина и толкова голямо съдържание, че да може дълго време да разсъждаваме върху нея и да се храним от нея, без да я изчерпим. И колкото повече размишляваме и я усвояваме умствено, чувствено и волево, толкова по-силно се сменя състоянието ни, разширява се съзнанието ни, просветлява се ума и се извисява душата ни.

 

3. Важно условие, думата, стихът или абзацът да бъде наречен ..формула", е да има САМОСТОЯТЕЛЕН ЖИВОТ, да е завършено ЦЯЛО, да може да съществува самостоятелно извън цялостната молитва, псалом, послание или книга.

 

Тези три необходими условия са тясно свързани. Например, всяко от прочутите девет блаженства има поучителна мисъл, голямо съдържание и сила, даже има относителен самостоятелен живот, но винаги личи, че не е завършено, че е част от нещо, винаги ще знаем, че е елемент от по-голямо цяло. Затова формула е цялото - групата от девет блаженства, имаща независим живот извън Евангелието.

 

От друга страна афоризмите са кратки сентенции със самостоятелен живот, но не са формули, защото нямат висши вибрации, духовна дълбочина, трансцендентална сила и поучително духовно съдържание, обхващащо трите свята - физически, Духовен и Божествен.

 

4. И последното условие за раждането на дадена светла формула е произходът! Автор на формулите от СВЕТЛИНА винаги е Господният ДУХ! Защо? Защото това, което Той изговаря е ЖИВО, има ДУХ в него! Той самият казва: „Думите, които съм ви говорил Дух са и Живот са!" (Йоана, 6:63.)

 

Разбира се, Господният Дух изговаря своите ЖИВИ ДУМИ само на своите пратеници - Велики Духовни Учители, Велики Адепти, Велики Пророци, Апостоли и големи Светии! Такъв е Вселенският ред, доказан с библейските думи: „Защото тоя, когото БОГ Е ПРАТИЛ, говори Божиите думи, понеже Той не му дава Духа с мярка." (Йоан, 3:34.)

 

В своя професионален опит, световно изявените литературни критици, теоретици, специалисти-изследователи на словото, са обособили жанровете в дидактическата и философската литература - сентенция, апофтегма, афоризъм, гнома, максима, размишление, черпейки примери главно от мъдреците в световната литература, като Конфуций, Сенека, Плутарх, Тацит, Солон, Цезар, Ликостен, Катон, Фокион, Хипократ, Марк Аврелий, Салустий, Лукиан, Ювенал, Марциал и др. Понеже сред тези мъдреци има и специални Божи пратеници, литературоведите не подозират, че в техните произведения съществуват и ФОРМУЛИ С ЖИВИ ДУМИ, неточно квалифицирани в изброените жанрове. Сега обаче ФОРМУЛАТА влиза като достоен жанр в литературната теория, което ще спомогне да не се допускат неточности в определяне на световните мъдрости.

 

И така, нашият живот е изпълнен с милиони думи. Срещаме ги навсякъде - на улицата, в медиите, в литературата. Много от тях са обикновени, други - глупави, трети - остроумни, четвърти - поучителни, пети - мъдри... Но сред тях има СПЕЦИАЛНИ ДУМИ, НОСЕЩИ ЖИВОТ! „Те имат същия правопис, но са различни, - казва световно известният доктор по богословие и евангелизатор Джон Остиин. - Те са Божии думи. Бог вдъхва живот в тях. Ако ние вземем тези думи и ги използваме, ЩЕ ДОЙДЕ ЧУДО!! Бог употреби думи, за да създаде този свят. Писано е: „Той създаде всичко чрез Словото на Своята Мощ." Той сътвори всичко чрез думи. Той каза: „Да бъде" - и то стана. Думите в Божиите уста бяха силни! Ако неговите думи се изповядат чрез нашата уста, те също стават силни!

 

Вземи думи! Вземи Божиите думи! Вземи Божиите обещания и ги изповядай пред Него! ...Твоите думи са важни! Вземи Божиите думи в твоята уста и ги изговаряй! В книгата Иоил пише: „Слабият нека каже: Аз съм юнак!" Слабият нека каже, каже...Не да се моли, но да каже! Ако слабите понякога желаят да получат помощ, те трябва да променят речта си! Ако болните желаят да получат помощ, те трябва да променят речта си!

 

Ако тези, които са в трудност и искат да получат помощ, те трябва да променят речта си! Промени твоята реч, ако искаш да постигнеш победа. ...Днес започни с това. Не се съмнявай! Повярвай със сърцето си това, което Бог казва и го изповядвай постоянно и ТИ ЩЕ ПОЛУЧИШ ТОВА, КОЕТО КАЗВАШ!" (Остиин, Джон, „Чудото е в твоята уста", 2000 г. Девин, с. 19,20,21,24.)

Божиите Думи с чудодейна сила се наричат ФОРМУЛИ! А Божиите Формули са най-яркия образ на МЪДРОСТТА! ФОРМУЛАТА е жанр на философската, теософската и дидактическата литератури. От литературен поглед сходна е с поучение, размишление, сентенция, апофтегма, гнома, максима, но от духовно- езотеричен поглед коренно се различава от тях по своята „динамическа сила", мощна мисъл, заклинателност, концентрирани трансцендентални зибрации на думите и сричките, които могат да предизвикат „цяла реакция" в материалната жива форма, да я преобразуват, внасяйки коренна промяна в нея.

 

Докато размишлението, поучението, максимата, сентенцията са вид малки, ежедневни мъдрости, остроумия с възпитателна и образователна цел, ФОРМУЛИТЕ са коренно различни! Те са много повече от литература, те са велика дълбока Мъдрост, Огнени слова, живи словесни „мечове", заклинания за здраве, сила и живот, обричания в духовен път и начин на живот, и най-вече, по определението на Духовния Учител Петър Дънов, ФОРМУЛАТА е „КЛЮЧ, с който се отварят ТАЙНИТЕ НА ПРИРОДАТА", което я превръща в безпрецедентен вид литература, нямаща аналог в цялата човешка култура и история.

 

Ето защо ФОРМУЛАТА е много повече от мъдра мисъл или остроумие, от „житейска мъдрост" или „норма за добро поведение", от поучителен и възпитателен израз, въпреки че ги съдържа всичките. Както казахме, появява се като самостоятелен жанр и получава цялостно развитие в духовната литература чрез творчеството на Учителя Петър Дънов, което е ненадминато по форма, съдържание и смисъл както в българската, така и в световната литература.

 

Сборникът съдържа 1000 подбрани формули. Всяка ФОРМУЛА - Божествена Дума, Име, фраза, стих, мисъл, е с доказан произход: точно е посочен източника - откъде е взет цитата от Словото на двамата Велики Духовни Учители. Така че настоящият труд не е плод на компилация от умотворения с всякакво човешко авторство; книгата е автентичен локумент, съдържащ доказани Божествени КЛЮЧОВЕ за отваряне на тайните на Живота и Природата! Който е духовно напреднал и знае как ла работи с тях по описаните методи, ще може да прави обещаните по-горе чудеса!

 

В началото на Времето и Пространството БОГ.

 

Каза: Да бъде Светлина! И тя стана!

 

Каза: Да бъде Вселената! И тя стана!

 

Каза: Да бъде човекът по наш образ и подобие! И той стана!

 

Следователно: СВЕТЪТ Е СЪТВОРЕН И СЕ РАЗВИВА С ФОРМУЛИ, а не със сентенции и остроумия!

 

И ние чрез ФОРМУЛИ ще пресъздадем себе си! Защото те създават чрез своя Живот и Сила нов код в нашето ДНК! И ще живеем в Нов Свят - с Ново Небе, Нова Земя и Нова Култура!

Петър А. Вангелов

декември 2014 г.

------------------------------------------------------------

*1 Вж. философския смисъл на „еманация"; Речник на чуждите думи, БАН, 1992 г.

*2 Пак там, „формула".

*3 „Словарь иностранннх елов," Москва, 1949 г., с. 697.

*4 Пак там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...