Jump to content

69. Мракът и светлината. Тъмни сили / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 25, 1.11.1930, с. 4


Recommended Posts

69. МРАКЪТ И СВЕТЛИНАТА

В.К.: Вестник „Братство”, брой 25 започва със статия „Мир вам”. Отдолу е подписана с буква Н. С.К.: Чакай да видим. Възможно е Атанас Николов да е писал туй нещо, щото „Н” означава само едно - Николов. Предполагам, че той го е написал, нали работеше с мене. В.К.: „Нови хора са нужни” от Т.Ч. Това вече е Тодор Чаушев. С.К.: Да, той е, Тодор Чаушев. В.К.: „Болестите и молитвата" - голяма статия, а няма автор. С.К.: Тя продължава в следващите броеве е авторът ще излезе. Ще прочетеме там. В.К.: „Тъмни сили”. Властта преследва т.н. секти и адвентисти. С.К.: Освен тях преследваха и братството. Затова съм поместил тази статия, за да изчезне мрака и да дойде светлината.

ТЪМНИ СИЛИ

Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 25, 1.11.1930, с. 4.

От няколко години насам, в България изникнаха като гъби след дъжд разни самозвани „родозащитнически” организации, които издигнаха в култ грубото насилие, дивия и сляп шовинизъм, побоите, омразата към другите народи, крайната нетърпимост на други убеждения и вярвания. На много места те вършиха и вършат насилия над мирни български граждани -евреи и турци - без да са и най-малко предизвикани, без никаква причина, а просто така, от „родолюбив”.

Същите господа се считат за големи защитници и пазители на православието и много пъти вече употребиха своите изпитани методи в това направление. Миналата година нападнаха и разгониха конгреса на адвентистите във Барна. Известна е тяхната „дейност” за осуетяването събора на Бялото Братство и много други техни „подвизи”.

Сега се научаваме, че преди десетина дни те пак се отличили: нападнали молитвените събрания на адвентисти и петдесетници в София.

Ние питаме: Няма ли кой да постави на мястото им тия синковци? До кога българския народ ще оставя да се гаврят с неговото име и с неговата чест самозвани „родозащитници"?

До кога той ще оставя на свобода тъмните сили, които искат да го водят по старите кървави пътища към катастрофи и гибел?

Нищо ли не научихме от недалечното минало?

Най-отвратителното, обаче е това, че в своите донкихотски подвизи „за запазване на православната вяра” тия тъмни сили винаги са имали зад гърба си и са били подстрекавани и насъсквани от православното духовенство. Съюза между едните и другите е отдавна провъзгласен в печатния орган на българските свещеници...

„Които си приличат, се привличат” - ще кажем ние. Подавайки им ръка, свързвайки се с тях и използвайки ги за своите низки цели, православното духовенство окончателно се определя за тъмнината, за насилието и назадничавостта, и против светлината, против свободата и прогреса.

И участта им ще бъде еднаква!

Новото иде!

Светлината на Новата Култура на Любовта и Братството между всички хора и народи се разлива на широки талази по цялата земя и тя ще помете и стопи всички тъмни сили и всякакви техни съюзници! Да изчезне мрака! Да пребъде светлината!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...