Jump to content

80. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ. За частната собственост. Из беседа държана на 18 май 1919 г.- В: Братство, Севлиево, Г. 4, бр. 77, 10.12.1933


Recommended Posts

80. ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ.

ЗА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ

СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ЗА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ

Из беседа държана на 18 май 1919 г.

Братство, Севлиево. Г. 4, бр. 77, 10.12.1933.

„Ако има нещо, което спъва живота на съвременното човечество, то е учението за частната собственост. Хората дохождат на земята и всичкото време им е ангажирано с къщи, ниви, караници с баща, майка, братя и сестри, докато дойде ден и ги задигнат от тук и всичко това правят все за частната собственост.

От хиляди години човечеството разрешава въпроса за собствеността и този въпрос остава все неразрешен. И Христос като казваше: „извадете гредата из окото си", разбираше да се премахне частната собственост, за да се оправи света. Господа, когото аз познавам и за когото ви говоря, не е Господ на частната собственост, и не е за хората, които спорят за собственост. Собствеността няма никакъв Господ. И хората, които се делят на католици, православни, протестанти, будисти, мохамедани и пр., нямат никакъв Господ.

Ако ме попитате, кога ще се оправи света, ще отговоря: когато се премахне частната собственост. А това ще стане, когато се възцари Любовта.

Христос казва на съвременните хора, които представляват избрания народ, „извадете тази греда от окото си”, т.е. махнете тази собственост от вашата земя, защото тя е причината за всичките ви спорове и войни. Единствената собственост, която човек има, това е неговото тяло. И всички дългове, които човек прави в живота си, са направени по причина на собствеността. Всички убийства и самоубийства произтичат от закона за собствеността. Жената иска да владее мъжа си, и ако не успее в това, отчайва се и се самоубива. Днешния ред на частна собственост е идолопоклонство, но той ще бъде пометен и ще остане само екс-човека От днешният човек ще остане само празната му глава, която ще се съхранява в музеите, като остатък от миналата култура.

Христос казва: ако махнете частната собственост между братята и сестрите, вашия дух и ум ще бъдат свободни, за да можете да станете добри хора. Ако всички жени на бялата раса се проникнат от тази идея, то в 100 години биха подтикнали човечеството 4-5 хиляди години напред. Но ум трябва; ако няма ум, няма съзнание у хората, ще се бесят и избиват и ще си режат главите. И всичко това става по причина на частната собственост. Жената, която внесе този навик в света, е виновна за това зло. Всички жени учат децата си на този навик и казват: „Гледайте да станете по-богати, повече приходи да имате”.

Съвременните хора, като християни, трябва да премахнат частната собственост. Частната собственост е едно зло както за всеки човек, който иска да се развива, така и за всеки мистик и окултист, който иска да проучава тайните на природата. Частната собственост е велико зло. Аз не визирам в случая държавния строй, но подчертавам по принцип, че който иска да разбере човешкия живот, трябва да се откаже от частната собственост. Това не значи, че трябва да сме мързеливи, но да се научим да работим. Не трябва жената да чака да донесе баща й или мъжът й, а да се надява на своите сили. Мъжът не се е оженил, за да донася в къщи и да храни жената; това не е женитба.

Истинската женитба е сдружаване между двама млади, за да работят идейно. Ако жената би разбирала така, тя би се старала, да облекчава и подпомага мъжа, а какво става днес! Жената не изпълнява своята работа, не изпълнява своя дълг, и затова като се върне мъжа от работа започват разправиите и недоразуменията. По причина на тези криви разбирания, се явяват много нещастия. И сега живота на хората трябва да мине през огън, за да се преустрои и тогаз ще се създадат нови форми и отношения. А огънят - това са страданията.

Да извадите гредата от окото си, т.е. да премахнете собствеността, това е новото учение.

Тъй пише Господ: ако искате да подобрите живота си, ще трябва да съборите всичко старо и ще градите по новите правила, без да имате частна собственост между вас. Тогаз вашите схващания за природата, вашия обществен живот, ще се подобрят. Закона за собствеността няма никаква основа в природата, тя е присадена отпосле, в човешкия живот. Земята е наша /на всички човеци/ и ние можем да разполагаме с нея. Ако обичаме братята и сестрите си, ние можем да разполагаме с това, което те имат. Ако не ги обичате, явява се закона на частната собственост. Частната собственост е дошла когато любовта е престанала да съществува.

Хората, които не изискват от живота нищо особено, могат да живеят с тази идея за частната собственост. Но за онези, които искат да проникнат в тайните на природата и да проучат своето съществуване и смисъла на живота, за тях частната собственост е една голяма спънка и голямо зло. Трябва да престанем да се осигуряваме, а да работим. Господу всякога дава богатства, но в частната собственост не вярва. И Христос не вярва в частната собственост. Докато живеете с частната собственост, не можете да бъдете юнаци, за да станете юнаци, трябва да се откажете от частната собственост.

Направете си един списък за всички онези неща. от които трябва да се откажете за бъдеще. Ще изброите всичко, от което ще се откажете Жената например да си каже: отказвам се да принуждавам мъжа си да ми донася каквото и да е, оставям го свободен да направи според любовта си; отказвам се да карам мъжа си да взема пари на заем да построява къщи, да купува скъпи дрехи за Великден и да задоволява моите капризи като друг път. Отказвам се да ме води в странство, курорт, бани, балове, театър и пр. Отказвам се да карам мъжът си насила да ме обича, оставям го свободен, както душата му го влече.

Ще кажете, че това е опасно учение. Опасно е досегашното учение на частната собственост, а не новото учение. Колко сълзи са проливани за това, че мъжът на някоя жена, нейна собственост, не я е обичал. Днешните хора, които искат да завладеят света, с това са загубили себе си, висшето в себе си. И затова Христос казва: „Който намери частната собственост, ще изгуби себе си, живота си, а който изгуби частната собственост, ще придобие живота си". Който е напуснал учението за частната собственост, той се приближава към Бога, към бъдещата култура, който вярва в частната собственост, той се отдалечава от Бога. И всички хора трябва да разрешат този въпрос за частната собственост, ако искат да прогресират. Трябва да сме верни на принципа не само по форма, но и по съдържание и смисъл. Само така ще разберем живота, само така ще тръгнем в правия път на еволюцията на човечеството - по пътя на Любовта; и само тогаз можем да се разберем и да се опознаем като братя."

Беседа „Гредата” - „Сила и живот”, III серия, с. ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...