Jump to content

7. Отговорност / Пламен.- В: Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 253, 14.01.1940 с.1.


Recommended Posts

7. ОТГОВОРНОСТ

Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 253, 14.01.1940, с. 1.

В света иде нещо хубаво,

но преди да дойде то,

ние ще минем през едно

голямо изпитание.

УЧИТЕЛЯ

„За да станем достойни да влезем в Царството Божие на земята, в царството на бъдещето, което идва, ний трябва да се очистим, като минем през огъня на страданието. За да може да облече новите дрехи на великия и красивия живот, който идва, стария свят трябва да премине през огън, за да изгори всичко лошо, всичко нечисто, всичко слабо и порочно, което се е напластило в него. Старата дреха трябва да се захвърли, за да бъде заменена с нова.

Колкото трудно и болезнено да ни се вижда това, друг изход няма: светът е обречен на страдания, по своя собствена вина. Той трябва да изпие до дъно горчивата чаша, която сам си е приготвил. Защото той не се вслуша и не иска да се вслуша в гласа на Истината и Правдата. И защото, наред с отговорността на големите, е вплетена и отговорността на малките, в една всеобща, колективна отговорност, в една отговорност, под която попадат всички хора и всички народи.

Никой не е безотговорен. Никой не е невинен. Никой, бил той малък или голям, няма право да си умие ръцете като Пилата и да каже: „Това не ме засяга, защото то става против моята воля!”

Не! Когато злото идва, то неговата действителна причина не е само в решенията и постъпките на големите - тя представлява съвокупност от хиляди и милиони други по-малки причини, които са: нашите мисли, нашите постъпки, нашите дела. Мислите и постъпките на милиони дребни същества, които може би без ни най-малко да подозират, изплитат заедно огромната мрежа на злото, създават колективната отговорност за всички нещастия, падения и катастрофи, които разтърсват човечеството.

Малките и слаби по отделно капки, произтичащи от съзнанието на отделния човек, образуват заедно бясно бушуващия океан, който поглъща живота на милиони.

Всяка лоша, нечестна, егоистична и подла постъпка, безразлично от кого е извършена и от какъв характер е тя, представлява едно малко буреносно облаче, а милионите такива, събрани заедно, образуват бурята, която помита всичко.

Всяка такава постъпка, всяка мисъл или чувство, раздвижва една сила на злото, чийто краен резултат е разрушението.

Да не мислим, че това, което ний в частния си живот вършим, да не мислим, че това, което ний мислим и чувствуваме в душата си, няма връзка със световните събития.

Не! Има такава връзка!

Природата държи точна сметка за всеки един от нас и делата на големите, на водачите на народите, винаги са само един резултат от съвокупността от делата на милионите.

Никой да не мисли, че е без значение. Напротив, всеки има значение, и то голямо значение: по един тайнствен, невидим път, нашето поведение влияе неотразимо върху съдбоносните решения, които засягат живота на всички.

Будно съзнание и напрегнато внимание се изискват днес от всички. В бурно развълнуваното море всички трябва да съзнават своята отговорност и всеки трябва да насочи ума си и мишците си за избягване на възможната катастрофа.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...