Jump to content

26. Мълчание / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 280, 7.07.1941, с. 1.


Recommended Posts

26. МЪЛЧАНИЕ

Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 280, 7.07.1941, с. 1.

Пред великите дела. пред великите прояви на Бога или на човека ние можем само да мълчим. Всякакво друго поведение е неуместно и неправилно. Всяка преценка - положителна или отрицателна - е погрешна. Всички човешки мнения, събрани вкупом. не съдържат нито една хилядна част от истината за това. което Бог върши. Всички човешки въпроси и отговори блуждаят в тъмнина.

 

Затова - необходимо е да мълчим.

 

Това. което Бог прави днес на земята, само Той знае защо го прави и какво ще излезе в края на краищата от него. Само Той обгръща нещата в тяхната истинска пълнота. Само Той вижда истински. А всички ний, хората, сме слепи. Всички ний - дори и най-проницателните измежду нас. дори и тези. които са проводници на Неговата сила и осъществители на Неговата воля на земята, не знаем и не можем да знаем какво Той мисли и какво ще направи утре.

 

Нека мълчим, прочие. Нека не ставаме съдии на Бога Нещо повече - нека не ставаме съдии дори и на хората. Нека търпеливо изчакаме Неговата крайна присъда, която ще бъде присъда - праведна

 

Дори и тогава, когато не разбираме нейния смисъл, нейната същност, нейната необходимост и справедливост, дори и тогава присъдата на Бога си остава праведна Ще отмери всекиму точно това. което му се пада Ще въздаде всекиму според заслугите му Ще направи това. което трябва да се направи, което не може да се не направим.

Няма защо ний хората, да се безпокоим. Съдбата на света е в Неговите ръце. Само в Неговите ръце. И само Той знае какво трябва и какво не трябва. Само Той знае защо това трябва да стане, а онова - да не стане.

Мълчание! Излишно е, безсмислено и глупаво е да даваме ум на Бога: Той не се нуждае от нашите съвети.

Мълчание и търпение: това. което Бог е замислил утре, ще излезе на яве. И всички ний ще се уверим, че то е много по-хубаво от това, което ний сме мислили и искали.

Мълчание!

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...