Jump to content

1.12. Ний сме най-щастливите хора на света!. Рила - Седемте езера (август, 1970 г.).


Recommended Posts

1.12. НИЙ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА!

Рила - Седемте езера - август, 1970 г.

Ний сме най-щастливите хора на света! Тия крилати думи улових направо от устата на Мичето - нашата любима цигуларка - на братския обед, в неделя, 23 август, в лагера на Братството в Рила, казани пред брат Бориса, всред общата радост от неговото присъствие между нас....

НИЙ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА! Можем ли ний, може ли който и да било от нас да се съмнява в това?

Колко богато, как изобилно сме надарени с най-скъпите, с безценните Божии блага?

Каква безгранична, каква всепроникваща, всичко озаряваща светлина ни донесе Учителят!

Какъв светъл, нагорен, водещ ни към висините на живота път сме поели, под неговото мъдро ръководство, обгърнати от Неговата Любов, озарени от Неговия благослов!

ДА СЕ УЧИМ!

Да се учим от Божието Слово, от Божественото знание, да се учим от Божествената Любов, да се учим от Божествената Истина - какво по-голямо щастие от това!

ДА БЪДЕМ УЧЕНИЦИ НА УЧИТЕЛЯ - на Божия Пратеник, който дойде на земята да спаси човечеството от адската тъмнина, да го освободи от тежките вериги на злото, на омразата, да го въведе в безграничната светлина, в безграничната любов, в безграничната свобода на новия живот - какво по-голямо щастие от това!

Да се движим - да летим като крилати същества - с крилати души, с крилати сърца и умове, с крилат устрем - по висините на Рила, Родопите, Пирин, Балкана!

Да притежаваме това, което никой народ, никои хора, никоя култура, в никоя епоха от досегашното развитие на човечеството, не са притежавали - това, най-великото, най-святото, най-скъпото, Божественото, това, което сега идва на земята, което никога досега не е идвало в такава форма, в такава красота, с такава сила и мощ!

Да притежаваме това, което превръща тъмнината в светлина, омразата - в любов, хаоса - в Божествена хармония, страданието - в радост, безпътицата - в светъл, озарен от небесна светлина път!

Да притежаваме това, което днес единствено може да спаси, както отделния човек, отделните общества и народи, така и цялото човечество от адската тъмнина на безлюбието, безверието, омразата, от безпътицата, насилието, и робството - да притежаваме великото Божествено Учение, великия Божествен импулс, великото Божествено благо, които ни донесе Учителят - какво по-голямо щастие от това!

ЗАЩОТО УЧИТЕЛЯТ НИ НАУЧИ ДА ОБИЧАМЕ!

Да обичаме с новата любов, с великата любов, с безпределната, всеобгръщаща - с Божествената Любов.

Да обичаме всичко, което виждаме, всичко, което ни заобикаля, тук, в нашия земен свят и в безграничната Вселена.

Да обичаме всяко цвете, всеки храст, всяка тревица, всеки човек, всяко живо същество.

Да обичаме планините, горите, реките; да обичаме небето, звездите - нашия Бащин Дом - 8 който някога ще се завърнем; да обичаме хляба и водата, въздуха и светлината, да обичаме безкрайните Божии блага, безкрйаните Божии подаръци - да обичаме всичко!

И в тая любов към всичко, и с тая любов към всичко - да обичаме Бога!

Какво по-голямо щастие от това!

Да се свържеш с безграничния Източник на сила, живот, здраве, радост, щастие, светлина и красота! Да черпиш от Безграничното, от това. което няма и не може да има край, да станеш негов проводник и да даваш, да даваш както то дава, да даваш както Бог дава - винаги, безрезервно, безспир! Какво по-голямо щастие от това!

НИЙ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА!

Не е предварително обмислена, не е изкуствено скроена тази фраза. Тя излезе спонтанно, направо от сърцето, направо от душата на тази, която я изказа. Тя е абсолютно верен израз на нашето общо самочувствие, на нашето общо състояние, на нашата обща безгранична вяра в доброто, в светлината и красотата, в истината и любовта, в Учителя, в Бога -безграничната Любов, безграничната Сила, безграничната Разумност, безграничния Живот. Тя излиза спонтанно, естествено, непринудено, от устата, от сърцето и душите на всички ни:

НИЙ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА!

Защото се обичаме! Защото обичаме всичко!

Защото сме свързани с Безкрайността!

Защото живеем във Вечността!

Защото притежаваме цялата Вселена.

Защото твое е само това, което обичаш.

Защото сме част от Цялото, живеем със съзнанието за Цялото, притежаваме всичко, което притежава Цялото.

Защото намерихме Пътя, смисъла, целта, истинското съдържание на живота.

Защото сме под крилото, под ръководството на Учителя, на Бога.

Какво по-голямо щастие от това!

Щастлива е Мичето, когато сутрин, в предразсветния час на утрото, ни буди със звучния си глас, с думите на песента:

"Събуди се, братко милий,
от дълбок сън ти стани.
И веригите вековни
от нозете си снеми..."

Щастлива е тя, когато Горе, на Молитвения връх всяка сутрин, при първия лъч на Слънцето, свири песните на Учителя на своята цигулка, съпровождайки общия хор на братята и сестрите

Щастлива е, когато свири на Паневритмията, изпълвайки със сила и живот небесните, Божествените звуци, давайки ни възможност, на всички нас, да се потопим чрез тази музика в безпределния океан от светлина и красота, който представлява от себе си Паневритмията.

Щастлива е, защото всяка година прекарва по месец, месец и половина, горе, във висините, дето всичко е красота, свежест, озарение, вдъхновение, сила и живот.

Щастлива е, защото дава, винаги, непрестанно дава - щедро, безкористно, безусловно. Дава от сърце, дава с радост - жертвува от своята почивка, от своето време, от своето спокойствие, за да могат другите, за да могат всички братя и сестри да се ползуват от нейното свирене.

Щастливи сме всички ний, които се ползуваме от великите блага на живота, на природата, на Рила...

Щастливи сме всички ний, които поехме нагорния път, ръководени от от Учителя, отзовавайки се на Неговото Слово.

Щастливи сме всички ний, които влязохме в светлината на живота, обгърнати от Неговата Любов и Мъдрост!

НИЙ СМЕ НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА НА СВЕТА!

Тия думи чух само няколко дни по-рано - идвайки от града, изкачвайки се по стръмнините, водещи към „Седемте езера". И от кого? - Чух ги от устата на един обикновен работник, с когото пътувахме заедно нагоре, и чието „богатство", в материален смисъл на думата, са преди всичко неговите две здрави, мускулести ръце.

Но обикновен ли е наистина той, този физически работник, който искрено, чистосърдечно се счита за най-богат човек в света?

Не! Не е обикновен! Защото душата му е пълна със светлина, с радост и красота! Защото е намерил истинския смисъл на живота във великото

Божествено учение на Любовта и Мъдростта. Защото се е отзовал на гласа на Учителя, защото е поел пътя към Божественото, защото се е свързал с Любовта, защото се е научил да дава, непрестанно да дава!

Колко пъти, вместо да почива, той слиза в подножието на планината и отново възлиза, за да посреща и изпраща идващи и отиващи си братя и сестри, нуждаещи се от това, да придружава и носи багажа им. Колко пъти дежури без да е дежурен, носейки вода с тежките гюмове горе за братската кухня, от извора на „Ръцете, които дават".

Само богатият може да дава!

А пълна с богатство - със светлина и красота, с обич и доброта, с готовност за жертви - е душата на този, който дава.

И това е иситнското даване - да дадеш от себе си, от сърце, непринудено, с любов и радост, от малкото което имаш, от своя живот и своите сили.

Даването е преди всичко нещо духовно...

И други слова ще спомена в тоя ред на мисли, скицирайки бегло живота в братския лагер на Рила:

„Като слезем долу, там има всичко, НО НЯМА РИЛА!"

Тия думи чух от устата на друга цигуларка, на връщане от една разходка по стръмните скали, водещи към „Червените салони"...

Да! Тук горе, по върховете, не винаги всичко е достатъчно, не винаги всичко е удобно: понякога може да се поизмокрим, понякога може да поизмръзнем, понякога може да се лишим от това или онова. А долу, в града, има всичко: всякакви храни, всякакви плодове, всякакви удобства, улеснения, развлечения, но....няма Рила!

А Рила е нещо велико, Рила е нещо свещено. Рила е нещо безкрайно скъпо за нас.

Рила, Рила!

Тук витаят светлите Духове на Великото Всемирно Бяло Братство, бдейки непрестанно над съдбата на човечеството, направлявайки неговите стъпки, предпазвайки го от окончателно потъване в бездната на егоизма, на матриализма, на омразата и братоубийството, водейки го бавно, но сигурно към една нова светла ера на братство, любов, светлина и красота...

Оттук бликат, разливайки се навред по света, Божествените сили на доброто, на истината, на любовта, които претворяват живота и света - претворяват, превръщат в друго, по-възвишено, по-мощно същество всеки, който ги възприеме; оттук бликат сили, които ще превърнат земята в рай, а сърцата на хората - в извори на любов...

Рила е мощен трансформатор на безкрайни Божествени енергии, идващи от безграничня Космос...Тук е главния духовен силов център на земята, който, свързан в единна верига с подобни центрове в Хималаите, Алпите, Кавказ и др., ще обнови земята, ще спаси човечеството от злото.

На Рила идваме и ний-малките, обикновени, ограничени хора, дочули, последвали зова на Учителя - за да почерпим, всеки според своите възможности, своя мъничък дял от безкрайната красота, от безкрайната светлина и мощ на Божествения извор...

„... Знаете ли колко души Бог е избрал от всички народи и Горе сега ги занимават, подготвят ги за новия ред и порядък на земята? Когато им дадат дипломите, ще ги пратят в малката България, във великата страна, която е родила Духа...Те ще бъдат посрещани, приемници на Школите на Шестата Раса. Има какво да им дадете. Затова ви водих из Рила, и в последните дни ви завещах Рила, Школата, Салоните, Молитвения връх, Близнаците, Острец, Дамка, Мусалла... Има какво да им покажете..."

„... Дадох ви и шестте упражнения на Паневритмията, придружени с музика. При изпълнение на Паневритмията пулсът се повишава, кръвното налягане се намалява. Казвам: ако един болен от каквато и да е болест влезе да играе в кръга на Паневритмята с нужната концентрация на мисълта, ще бъде излекуван".

„Разберете, че за една важна работа сме слезли на земята... Ще дойдат от Индия, Франция, Германия, Африка и от всички държави, да посетят малката България. На Господа са му дотегнали престъпленията, които се вършат сега. И на вас казвам: ако не изправите живота си, същото ви чака. Великата вълна, която иде сега, е разумна вълна, идваща да се справи с човешкия егоизъм. След тия събития ще дойде правдата, истината, добродетелта, мъдростта и любовта в света".

..... Господ ще разоръжи всички въоржени по земята. Ще унищожи атома, бомбите, и ще ги замени с взрива на Любовта, Мъдростта, Истината. И ще ги пусне в действие ... За новия ден ви говоря Аз, вашият Учителя, за да ви кажа какво има да стане. БЪДЕТЕ ВЕРНИ!"

Господ е говорил в миналото чрез своите Избрани. Господ говори и днес.

Ще говори завинаги и в бъдеще.

Христос е говорил, говори и ще говори.

Учителят е говорил, говори и ще говори.

Никога не е замлъквало и никога не ще замлъкне Божественото!

„Който има уши да слуша, нека слуша!"

Днес цялото човечество, и преди всичко младежта, навсякъде по света, е в безпътица - без мироглеед, без истински идеали в живота, без светлина. Тъмни сили са помрачили човешкото съзнание, сковали са човешката мисъл, опорочили са човешкото сърце, лишили са човека от вяра, упование, надежда и смисъл в живота. Че е така, ясно ни сочи картината на разпалваната навсякъде по света омраза, антагонизъм, непреставащотото братоубийство между хората, подготвянето на нова световна война, изгубването на истинските културни ценности в изкуството, всеобщото увлечение в една лишена от художствена стойност, задържаща човешкото съзнание в повърхността на живота, деградираща „музика", липсата на сериозни отношения, на истинско разбиране на живота...

Кой ще спаси, кой ще изведе човечеството из този хаос? Това не е по силите, не е в кръга на човешките възможности. До такава степен отрицателните сили са оплели в мрежата си човешкото съзнание Само една Божествена Десница може да ни посочи правия път. Само един Божествен Дух може да ни изведе из ада на настоящето. Само Божествената Светлина може да разпръсне тъмнината, да озари живота, да ни посочи истинския му смисъл...

Затова именно дойде Учителят на земята!

Ний имаме задачата в света, в нашия земен свят, да реализираме, макар и в малък мащаб, в един ограничен кръг, новия живот на братството и любовта. Затова ни призова, затова ни събра край себе си, Учителят. Затова ни учи Той през всичкото време, докато беше между нас. Тази задача Той ни поставя и сега:

БРАТСТВО, ЛЮБОВ, ХАРМОНИЯ, РАЗУМНОСТ, ЕДИНСТВО!

Трябва да ги реализираме ние, преди да ги е реализирал светът!

И наистина, те са една реалност за душите ни, в живота ни, в отношенията ни. Всички, които са наистина ученици на Учителя, разбират добре и прилагат от сърце, правят всички усилия да следват вярно и неотклонно тия Божествени принципи.

Неколцина, които се подават на чужди внушения, се занимават с това, да търсят недостатъци и грешки в тогова или оногова, в това или онова, да критикуват, мислейки се призвани да управляват, да нареждат те нещата...

Стремеж към власт, към първенство. Прояви на неосъзнати или полусъзнавани лични амбиции.

Кой управлява, кой нарежда нещата? - Бог, Учителят, Христос, небесните сили! Ако това се отнася за света, за земните неща, колко повече то се отнася за делото на Учителя, на Бога!

Нека си спомним думите на Христа:

„Първият ще стане последен, а последният - пръв".

Нима цялото учение на Учителя не е проникнато от мисълта, че истинският ученик заема винаги последното място?

На земята не може без сенки. Сенките ни най-малко не пречат на Божието Слънце да облива земята с преизобилна светлина. Минаваме и ще минаваме през страдания, изпитания, лишения, противоречия, спънки... Всичко това е само канава, фон, върху който се изгражда светлата песен на нашия нагорен път. Вървим и ще вървим напред.

Опитите на сенките, на тъмнината, да нарушат вътрешната хармония на нашите души, са напразни, осъдени са на неуспех.

Те не ще ни попречат да виждаме Слънцето, да се полузваме от неговите блага, да живеем в неговата светлина.

Те не ще ни отклонят от пътя ни, от задачите ни, от призванието ни.

Те не ще ни попречат да се чувствуваме искрено, чистосърдечно

НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА.

Защото щастието на човека е преди всичко в това, да даваш - да даваш от изобилието на сърцето си, в което блика неизчерпаемият Божествен извор на Любовта, и да виждаш, да отвориш очите си за доброто, истината и красотата, бидейки сляп за погрешките и недостатъците на другите.

Само така ние ще виждаме своите собствени грешки и недостатъци и ще ги изправяме.

Казва Учителят:

„Ако човек изправя моментално всяка сторена от него грешка, само за един живот той може да стане ангел

Обгърнати от безграничната Божия светлина, заобиколени от безкрайните, изобилни Божии блага, в този велик и безкрайно красив свят на Бога, с очи виждащи доброто, истината, красотата, със сърца, в които непрестанно блика Божествения извор на Любовта, под крилото на Учителя, на Бога.

НИЙ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА НА СВЕТА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...