Jump to content

6. Представяне на нови книги във вестник „Братство”, Севлиево. 6.1. Нашата задача. - В: Братство, Севлиево. Г. 3, бр. 37, 20.10.1931.


Recommended Posts

6. ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИ КНИГИ

ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО”, СЕВЛИЕВО

6.1. НАШАТА ЗАДАЧА

Братство, Севлиево. Г. 3, бр. 37, 20.10.1931.

Ний работим за идването на новия човек, носител на новия живот и творец на новото, единствено на земята Царство на Братството, Мира, Любовта и Свободата.

Кой е този „нов човек" и от къде ще дойде той?

Този „нов човек” е в самите нас! Той е във всички хора. Само че досега той е бил непроявен, заглушен, свързан във веригите на стария човек, който досега се е проявявал.

Ако не дойде този нов човек - не може да има щастие, напредък, мир, братство и любов на земята. Ако не дойде този нов човек - условията на живота не може да се променят. Ако не дойде този нов човек - света завинаги ще остане арена на братоубийства и мизерия, долина на страданията и смъртта.

„Живота е лош!" - казват обикновено. Не! - Хората са лоши! Хората са егоисти, дребнави, жестоки, неразумни, страхливи и безволни - и затова живота е лош. Те, хората, са създали лошия живот. И пак те могат да създадат нов, красив, радостен и щастлив живот.

Как? - Като се преобразят!

Революция е нужна! - казват мнозина.

- Да, вярно е, революция е нужна, обаче тази революция трябва да стане преди всичко в самите нас.

Трябва да се промени строя, условията на живота! - Да, но нека първом променим строя на своя духовен живот, да променим условията вътре в нас-да променим нашите мисли, чувства и постъпки!

В сърцата и умовете на хората лежи корена на злото, посеян там от хилядолетия, и пуснал здрави корени в живота им. Корена на злото - това е егоизма, причина за разединението и непрестанните борби и братоубийства, причина за мизерията и страданията в света.

Нека изтръгнем това зло от сърцата си и тогава ние ще се преобразим, а заедно с нас ще се преобрази и строя, и условията и целия живот.

Ний искаме нов строй и нови условия. Ний ще работим за създаването на ново общество, без социални противоречия, мизерия и несправедливости. Ний отричаме милитаризма. войните и въоръженията

и работим за обединението на целия свят в едно голямо Семейство от народи, в което ще царува мира, любовта, свободата.

Но ний знаем, че „ново вино не се налива в стари мехове" и че за достигането на тези велики идеали трябва да се променят самите хора.

В Царството на Щастието могат да влезат само тия, които са достойни за него! Нека никой не мисли, че с промяна на социалния строй ще се промени из основа и неговия живот! Не! Когато се промениш сам ти, вътрешно, когато промениш своите мисли, чувства, постъпки и наклонности, само тогава ще се промени твоя живот. С промяната на вътрешното състояние, ще се променят и външните условия на живота.

Нека тези ни думи не се вземат за приспиване съзнанието или отклонение освободителната дейност на подтиснатите нации и класи, които се борят за премахване външните пречки за техния свободен живот. Не! -В света, в човечеството се борят днес в широк мащаб две сили: силите на доброто срещу тия на злото, силите на новото срещу тия на старото, силите на алтруизма и свободата срещу тия на егоизма и подтисничеството. И ние заставаме непоколебимо на страната на първите.

Но ние искаме да подчертаем, че тоя фронт на доброто и злото, на новото и старото, на алтруизма и егоизма, съществува също така и във всеки отделен човек. Че и в душата на всеки човек се води борбата между новото и старото, и че именно от изхода на тази борба между новия и стария човек вътре в самите нас, зависи дали света и живота като цяло ще се обновят.

Нека създадем, вътре в нас, новия човек, нека станем нови хора и новия живот, новия строй и новите условия ще дойдат неминуемо и незабавно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...