Jump to content

5. Как купих хартия за беседите / из спомените на Петър Н. Камбуров – Казанлък.


Recommended Posts

5. КАК КУПИХ ХАРТИЯ ЗА БЕСЕДИТЕ

Из спомените на Петър Н. Камбуров - Казанлък

Като студент още, Учителят ме извика един ден и ми каза: „Петре, можеш ли да поемеш издаването на едно томче беседи?” Отвърнах, че мога*. Тогава Учителят ми каза: „Ще отидеш да купиш хартия, но ще се пазариш, за да я вземеш колкото се може по-евтино".

Отидох по книжните складове, проучих каква е цената на хартията в момента и докладвах на Учителя. Той ми каза: „Ще отидеш пак, и ще искаш да ти направят отстъпка". Ходих пак по складовете и се пазарих да ми направят отстъпка, като им казвах, че хартията има определена цена -мисля 28 лева беше за килограм - и не искаха да ми направят отстъпка.

Казах пак на Учителя, че искат 28 лева на килограм и не отстъпват. Учителят ми каза: „Пак ще отидеш и ще намериш по-евтина хартия”.

Аз считах, че това е невъзможно и бях намислил, като купя хартията колкото струва, на Учителя да я представя на по-ниска цена, а разликата да мине за сметка на нашата фирма. След като намислих това, един ден отидох в склада на „Самуил Патак” з. дружество, и говорих с директора на фирмата да ми направи отстъпка, но той пак ми отговори, че не може да ми направи такава. В същото време гледам, че той пазари хартия на един комисионер, на когото я дава с известна отстъпка. Погледнах към комисионера и той ми направи знак с очи да го чакам вънка и аз излязох.

Като излезе вън, комисионерът ми каза: „Ти искаш хартия с намалена цена, нали? Добре, аз ще ти я дам по 23 лева килограм”. „Добре, казах аз, докарай хартията на еди-кой си адрес и веднага ще си получиш парите”. Той докара хартията и му я платих по 23 лева, вместо по 28 лева, както трябваше да я платя по склада.

Докладвах за това на Учителя и Той ми каза: „Нали ти казах, че ще се намери и по-евтина хартия". Значи, Учителят е знаел за тази възможност и е настоявал да я използуваме.

------------------------------------------------------

*Забележка на съставителя: Хартията е за издаване на беседите на Сила и живот, серия 6, която е доста обемна. За Петър Камбуров виж „Изгревът", том VI, с. 181-222.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...